Středa 22. května 1991

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Žiadate hlasovať, pán poslanec? (Ano.)

Ďakujem, budeme hlasovať v Snemovni ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu je pre návrh poslanca Chýlka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se - 16.27 hodin.) (Čtyřicet.) Štyridsať. Ďakujem.

Kto je proti? (Deset.) Desať.

Kto sa zdržal hlasovania? (Padesát.) Päťdesiat. Ďakujem. Päťdesiat sa zdržalo hlasovania.

Štyria poslanci nehlasovali. Návrh prijatý nebol.

Teraz prosím Snemovňu národov. Kto z poslancov Snemovne národov je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Osmnáct.) Osemnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (Osm.) Osem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Sedm.) Sedem. Ďakujem.

Traja poslanci nehlasovali. Návrh nebol prijatý ani v jednej zo snemovní.

Ďalšie návrhy.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Gandalovič: Pan poslanec doktor Mišura doporučuje v § 2 odstavec 5 vypustit slova "na předcházení a omezování vzniku odpadů". Tím by v podstatě činnost odpadového hospodářství nebo pojem "odpadové hospodářství" se omezil pouze na nakládání s odpady. Tím by se vlastně celá konstrukce toho pojmu změnila a upozorňuji, že pojem "odpadové hospodářství" používáme dále v zákonu, např. při povinnosti původců, programu odpadového hospodářství atd. a právě chceme, aby tam nebylo zahrnuto pouhé nakládání s odpady, ale aby tam byly právě zahrnuty ostatní činnosti, zaměřené na předcházení a omezování vzniku odpadů. Takže z tohoto důvodu nedoporučujeme přijmout tento pozměňovací návrh.

Pan poslanec přednesl ještě jeden návrh, ten věcně není s tímto spojen, proto doporučuji hlasovat o obou těchto návrzích zvlášť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán poslanec Mišura, trváte na hlasovaní o každom zvlášť? (Ano.)

Budú hlasovať poslanci Snemovne národov. Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s návrhom pána poslanca Mišuru, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se - 16.29 hodin.) (Čtrnáct.) Štrnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (Třicet sedm.) Tridsaťsedem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyřicet čtyři.) Štyridsaťštyri. Ďakujem.

Päť poslancov nehlasovalo. Snemovňa národov návrh neprijala.

Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto z vás, páni poslanci a pani poslankyne, súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Čtrnáct.) Štrnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (Čtyřicet devět.) Štyridsaťdeväť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet osm.) Tridsaťosem. Ďakujem.

Ani Snemovňa ľudu tento návrh neprijala. Traja poslanci zo Snemovne ľudu nehlasovali.

Ďalšie návrhy, prosím.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Gandalovič: Pan poslanec Mišura navrhuje v § 2 odstavec 9 definici zneškodnění odpadů doplnit na počátku slovem: "nezávadné zneškodňování odpadů". Po poradě s odborníky a navrhovatelem se nepřikláníme k tomuto návrhu z důvodu, že zneškodňování odpadů je definice, je to činnost, která je definována těmi dalšími údaji v odstavci. Samo o sobě je to již činnost, kdy poškozování životního prostředí nepřesáhne míru stanovenou zvláštními předpisy. Je to v podstatě zdvojení pojmu a je to zbytečné, protože v celém znění zákona se potom používá už jenom slovo zneškodňování. Z tohoto důvodu nedoporučujeme přijmout tento pozměňovací návrh.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Budeme opäť hlasovať.

Najskôr poslanci Snemovne národov. Kto súhlasí s návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se v 16.32 hodin.) (Třináct.) Ďakujem. Trinásť.

Kto je proti? (Třicet čtyři.) Ďakujem. Tridsaťštyri.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyřicet jedna.) Štyridsaťjeden. Ďakujem.

Jedenásť poslancov nehlasovalo. Snemovňa národov návrh neprijala.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu, kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Deset.) Desať. Ďakujem.

Kto je proti? (Třicet šest.) Tridsaťšesť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyřicet osm.) Štyridsaťosem. Ďakujem.

Osem poslancov nehlasovalo. Áno, Snemovňa ľudu návrh neprijala. Prosím ďalšie návrhy.

Poslanec SN J. Šedovič: Ďalej tu bola plejáda návrhov poslanca Syča. Predtým, než začnem čítať jednotlivé pozmeňovacie návrhy, chcem ešte raz zopakovať, že niektoré boli akceptované, niektoré by prípadným prijatím mohli narušiť a rozbiť celú koncepciu predloženého zákona.

Ako poslanec si dovolím predniesť návrh, aby sa hlasovalo an bloc. Nemôžem si odpustiť ako spravodajca poznámku, že to je vlastne prvý nevecný prístup k tomuto zákonu, ktorý vytvára problémy.

Poslanec SN V. Moric: Požiadal by som o objasnenie, v akom zmysle môže dávať pán spravodajca takýto návrh.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Syč navrhuje, aby sa o každom jeho návrhu hlasovalo samostatne. O tomto návrhu pána poslanca môže hlasovať snemovňa bez rozpravy. Vy navrhujete, aby sa hlasovalo o každom zvlášť. O tom budeme hlasovať. Spravodajcovia navrhujú an bloc. Hlasuje sa teda o návrhu pána poslanca Syča, ktorý hovorí, aby sa o každom jeho pozmeňovacom návrhu, ktorých je tu 15 alebo 20, hlasovalo samostatne. Hlási sa pán poslanec Šedovič.

Poslanec SN J. Šedovič: Dovoľte len technickú poznámku. Súbor paragrafov v rokovacom poriadku je pod názvom hlasovanie v schôdzach snemovní. Paragraf 27 odstavec 1 hovorí: "O pozmeňovacích a doplňovacích návrhoch sa hlasuje zpravidla v poradí, v ktorom boli podané, pokiaľ snemovňa nerozhodne inak." Takže snemovňa už rozhodla, že sa doteraz hlasovalo podľa návrhu tak, ako boli podané. Pokiaľ by sme teda teraz zmenili toto rozhodnutie, vlastne vyvraciame tvrdenie paragrafov, ktoré sme predtým prijali. Musíme pokračovať tak, ako sme hlasovať začali. O každom návrhu jednotlivo.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, opakujem znovu, by sme museli?! Toto Federálne zhromaždenie môže podľa tohto paragrafu rozhodnúť o tom, že sa bude hlasovať inak. Chcem nechať hlasovať o vašom návrhu. Prečo sa tomu bránite? Vy navrhujete to, aby sa hlasovalo, ako hovorili poslanci Syč a Šedovič. To znamená o každom návrhu zvlášť. Keď to odhlasujeme, prosím. Keď nie, budeme hlasovať o tom, ako bol návrh - teda kompletne an block. (Poslanec SN J. Šedovič: Toto hlasovanie malo byť dané na začiatku hlasovania, a nie v priebehu.)

Ja som to na začiatku hlasovania vlastne otvoril. Pýtal som sa, či mám nechať o zmene koncepcie zákona hlasovať samostatne. Povedali ste nie, až to príde na rad. Teraz to prišlo na rad, tak budeme o tom hlasovať. (Potlesk.)

Poslanec SN J. Šedovič: Je to nedemokratický precedens hlasovania... (Šum v sále.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán Šedovič, nedemokratický, keď chcem nechať hlasovať o vašom návrhu? Čo je na tom nedemokratického?

Poslanec SN V. Moric: Tie návrhy spolu nesúvisia. Každý je k inému paragrafu. Jeden návrh je o čomsi inom než ten druhý. Nesúvisí to spolu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Dovoľte, aby o tom snemovňa rozhodla... Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Syča a jeho spolupracovníkov, jeho kolegov poslancov, aby sa hlasovalo o každom návrhu zvlášť. Koľko je, prosím, týchto návrhov? Hlásite sa pán poslanec Šedovič ešte o slovo? Ja vás nechcem diskriminovať. Povedzte, čo považujete za potrebné k procedúre.

Poslanec SN J. Šedovič: Opakujem ešte raz, že na začiatku, keď sa hovorilo o spôsobe hlasovania, keď pán spravodajca navrhoval, aby sa hlasovalo an block, tak sa rozhodlo hlasovať o každom návrhu samostatne v poradí, v akom boli podané. Teraz, v priebehu hlasovania, chceme naraz hlasovať práve o tom, čo už robíme. Tak to dokončíme tak, ako sme začali, nič iného. Ja to zrozumiteľnejšie vysvetliť neviem.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec V. Savčinský: Chcel by som pripomenúť, že spravodajcovia navrhli poslancovi Voleníkovi - pretože jeho návrhy súviseli - aby sa hlasovalo an block. Hlasovalo sa an block, on nevzniesol námietku, to znamená, že žiadny precedens tu nie je. To znamená, že v priebehu dnešnej schôdze sa podobná vec už použila. Naozaj ma prekvapuje, že namiesto aby sme sa bavili o vecnej podstate zákona o odpadoch, bavíme sa o procedúre a považujem to za zbytočné rozbíjanie celej schôdze. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím, pán poslanec Šedovič.

Poslanec SN J. Šedovič: Pán spravodajca hovorí o návrhoch, ktoré vecne súvisia. Nemáme námietok, hlasujeme o nich spoločne, ale toto sú návrhy, ktoré vecne nesúvisia, to sú návrhy k jednotlivým paragrafom, pozmeňovacie návrhy. Trváme na tom, tak ako sa hlasuje doteraz.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Doporučoval by som ukončiť a budeme hlasovať o jednotlivých návrhoch, aby sa klub poslancov Slovenskej národnej strany necítil v tomto prípade perzekuovaný. Doporučujem, aby sme hlasovali o každom návrhu zvlášť, pretože si myslím, že to bude kratšie, než keď sa budeme dohadovať o ďalšom procese hlasovania. Pán poslanec Moric chce napriek tomu ešte niečo poznamenať.

Poslanec SN V. Moric: Prosím vás, poslanci Slovenskej národnej strany sa vôbec necítia byť perzekuovaní, ale paragraf, ktorý odtiaľ niekto zakričal, znie úplne inak. O pozmeňovacích návrhoch sa hlasuje v poradí, v akom boli podané, pokiaľ snemovňa nerozhodne inak. Len o poradí, o ničom inom. Keď niektoré návrhy spolu súvisia, je možno o nich hlasovať súčasne. Každý poslanec môže navrhnúť, aby sa o jednotlivých častiach návrhu hlasovalo samostatne, teda presne naopak, ako tu hovoril ten pán. O návrhu zákona rozhodne bez rozpravy.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o pozmeňovacích návrhoch. Prečítajte, prosím, prvý návrh. Poslanec Syč má námietky.

Poslanec SN J. Syč: Vzhľadom k tomu, aká tu vznikla situácia v tejto snemovni, viem, že z týchto návrhov nič neprejde, je to márne. Celý tento návrh sťahujem. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pristúpime k ďalším návrhom.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Gandalovič: Kolega Blažek dal tři pozměňovací návrhy. První se týká § 2 odstavec 1, to znamená definice odpadů. Kolega Blažek navrhuje, aby první věta zněla: "Odpadem je předmět, látka nebo energie, které se chce její majitel nebo ten, kdo ji užívá, zbavit." Dále by to pokračovalo tak, jaká je dikce současného paragrafu.

Navrhuje v podstatě dvě nové věci, jednak aby se tam doplnily pojmy látka a energie. Po poradě s navrhovatelem a experty nemůžeme doporučit, protože látka a energie nejsou věc, se kterou by mohl nějakým způsobem tento zákon nakládat. Otázka je věcně velmi závažná. Vlastně pan kolega Blažek navrhuje třeba odpadní energii apod., která je velmi nebezpečná, ale toto bude řešeno v komplexním návrhu zákona o dopadech na životní prostředí. To znamená, že nemůžeme doporučit vložení slov látka a energie.

Potom je tam ještě doplnění "její majetek nebo ten, kdo ji užívá". To vnáší nový princip, že nejen vlastník, ale i uživatel by měl být předmětem tohoto zákona. Po poradě s experty ani toto nemůžeme doporučit, protože vlastník je právě ten, kdo nese odpovědnost za svoji věc, jako takové se ji chce zbavit, apod. Uživatel nemůže vstupovat do právního vztahu, který je popsán tímto zákonem. Nakonec musím říci, že návrh kolegy Blažka nemohu doporučit k přijetí hlasováním.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Prosím, pán poslanec Huml.

Poslanec SL O. Huml: Domnívám se, že tyto dvě věci spolu příliš nesouvisí. Proto podle jednacího řádu navrhuji, aby se o obou těchto věcech hlasovalo odděleně.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ďakujem. Budeme hlasovať o prvom návrhu pána poslanca Blažka.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Gandalovič: Byl to jeden celý návrh, on přednesl ještě další dva návrhy, které s tím skutečně nesouvisejí, ale kdybychom chtěli hlasovat odděleně, můžeme hlasovat o tom, zda za slovo "věc" v 1. odstavci § 2 vložíme slova "látka nebo energie". Takto můžeme hlasovat jako o prvním problému.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím, pán minister Vavroušek.

Ministr životního prostředí ČSFR J. Vavroušek: Já plně souhlasím s významem energií v této souvislosti, ale potom by zákon skutečně neodpovídal svým obsahem, protože neřeší problém energií. A řešit nemůže v této souvislosti. Znamenalo by to zcela zvrácení rekonstrukce. Skutečně jedinou reálnou možností je ta, kterou tady přednesl pan zpravodaj.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím, pán poslanec Blažek sa chce ešte vyjadriť.

Poslanec SN A. Blažek: Vy jste se mě, pane předsedající, nezeptal, jestli návrh stahuji nebo jestli trvám na hlasování. Návrh jsem podal, protože si uvědomuji, že věc je závažná. Experti a zpravodajové vysvětlili, proč by to v tomto zákoně nemělo být. Čili já bych měl cítit po tomto vysvětlení povinnost tento návrh stáhnout.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Chcete stiahnuť návrh?

Poslanec SN A. Blažek: Takže návrh stahuji. (Potlesk.)

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Gandalovič: Dovolím se zeptat kolegy Blažka, vzhledem k tomu, že už jsme spolu...

Předsedající místopředseda FS J. Stank: To sa spýtam ja, keď dovolíte. (Smích v sále.) Chcete stiahnuť i ďalšie návrhy, pán poslanec? (Ano.) Áno, sťahujete všetky návrhy.

Môžeme hlasovať o celom zákone. Všetky pozmeňovacie návrhy sme prejednali. Konštatujem, že obe snemovne sú schopné sa uznášať. Najskôr budú hlasovať poslanci Snemovne národov, ktorých je v súčasnej chvíli prítomných 85, 42 zvolených v Českej republike a 44 zvolených v Slovenskej republike. Snemovňa národov hlasuje ako celok.

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s vládnym návrhom zákona o odpadoch v znení spoločného uznesenia výborov pre životné prostredie uvedenom v návrhu uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov tlač 628 a prijatých doplnkov a zmien na tejto schôdzi, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se - 16.50 hodin.) (Osmdesát jedna.) Osemdesiatjeden. Ďakujem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP