Úterý 21. května 1991

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: První návrh tedy zní: "Výbory s politováním konstatují, ze ve zprávě o hospodářské situaci vláda České a Slovenské Federativní Republiky neprovedla analýzu nedostatků přijaté hospodářské politiky a přesunula odpovědnost na nežádoucí trendy ekonomického vývoje, na faktory na vládě nezávislé."

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme teda hlasovať o tomto návrhu v Snemovni národov. Kto je pre tento pozmeňovací návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se v 18.44 hodin.) (Třicet tři.) Tridsaťtri. Ďakujem.

Kto je proti? (Třicet devět.) Tridsaťdeväť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet šest.) Dvadsaťšesť. Ďakujem.

Návrh nebol prijatý.

Prosím, kto zo Snemovne ľudu je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) (Dvacet.) Dvadsať. Ďakujem.

Kto je proti? (Třicet jeden.) Tridsaťjeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet tři.) Tridsaťtri. Ďakujem.

6 poslancov nehlasovalo, 1 poslanec v Snemovni národov. Návrh nebol prijatý. Prosím o ďalšie návrhy.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Další doplnění by se týkalo rovněž této konstatace. Žádají o doplnění zprávy ve smyslu zahrnutí konkrétní odpovědnosti za ta přijatá rozhodnutí, která se ukázala jako neadekvátní a doplnit o návrhy na korekci hospodářské politiky. Proč tyto návrhy hospodářské výbory odmítly, jsem zdůvodňoval ve zpravodajské zprávě.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Toto by bol doplnok bodu 4, kde sa požaduje na vláde doplniť zrejme písm. h), ktoré sme teraz vyškrtli.

Prosím, pán poslanec Ambros.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec R. Ambros: Ďalší dôvod je v podstate duplicita, keď požadujeme na vláde, aby predložila analýzu priebehu a dopadu ekonomickej reformy, je to teda v podstate opakovanie. Z toho dôvodu tiež neodporúčam.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o tomto návrhu pána poslanca Zemana, o doplnení požiadavky na vládu v tom znení, aké bolo uvedené.

Kto zo Snemovne národov je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se v 18.46 hodin.) (Dvacet osm.) Dvadsaťosem. Ďakujem.

Kto je proti? (Třicet devět.) Tridsaťdeväť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet sedm.) Dvadsaťsedem. Ďakujem.

Traja poslanci nehlasovali. Návrh Snemovňa národov neprijala.

Prosím teraz poslancov Snemovne ľudu, kto je za tento návrh? (Třináct.) Trinásť. Ďakujem.

Kto je proti? (Třicet šest.) Tridsaťšesť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet šest.) Tridsaťšesť. Ďakujem.

Šesť poslancov nehlasovalo. Návrh na túto požiadavku neprijala ani jedna zo snemovní.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Poslední návrh poslance Zemana je, aby Federální shromáždění v souvislosti s peticí Svazu průmyslu doporučilo vládním orgánům zintenzívnit dialog s podnikovou sférou.

Náš názor je vyjádřen ve zpravodajské zprávě. Kromě toho se domníváme, že i tento požadavek je v navrženém usnesení kryt širším pojetím, pokud se nemýlím, je to v bodu 4 g).

Jde o dikci navrženou hospodářskými výbory, která měla v sobě věcně obsahovat i požadavek veřejnosti proti násilí tak, aby nebylo nutné uvádět vazbu na petici Svazu průmyslu, protože to není jediný motiv, který vede k tomuto bodu usnesení. Myslím, že to jako důvody stačí, ostatní jsme uváděli ve zpravodajské zprávě.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o tomto návrhu pána poslanca Zemana, ktorý sa týka žiadosti Federálneho zhromaždenia na vládu.

Kto zo Snemovne národov je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Dvacet čtyři.) Dvadsaťštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (Třicet osm.) Tridsaťosem. Ďakujem. Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet čtyři.) Tridsaťštyri. Ďakujem.

Štyria poslanci nehlasovali. Návrh nebol prijatý.

Prosím teraz poslancov Snemovne ľudu. Kto súhlasí s návrhom pána poslanca Zemana, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Čtrnáct.) Štrnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet devět.) Dvadsaťdeväť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyřicet.) Štyridsať. Ďakujem.

Šesť poslancov nehlasovalo. Návrh Federálnym zhromaždením nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec R. Ambros: Ďalšie pozmeňujúce návrhy predložil pán poslanec Tomis. Sú to v podstate štyri návrhy. Neviem, či chceme hlasovať o každom zvlášť, alebo spoločne. (Poslanec Tomis: O každém zvlášť.)

Prvý pozmeňovací návrh je previesť výpočet odchýliek v oblastí hospodárskej a sociálnej politiky od scenára ekonomickej reformy, vrátane potrebnej korekcie scenára.

Tento doplňovací návrh neodporúčam. Hospodárske výbory toto riešia v tomto návrhu uznesenia v bode a). Je to tiež širšie, obecnejšie konštatovanie, kde požadujeme predložiť analýzu priebehu a dopadu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike, aby sa dostavili do miestnosti. Snemovňa ako celok je síce uznášaniaschopná, ale i keď tu neplatí zákaz majorizácie, musí byť schopná sa uznášať v obidvoch svojich častiach. Doteraz tomu tak, žiaľ, nie je. Prosím teda poslancov z českej časti Snemovne národov, aby sa dostavili.

Pokračujeme ďalej, budeme hlasovať o tomto pozmeňovacom návrhu na doplnenie, ktorý predniesol pán poslanec Tomis. (Hlasuje se v 18.51 hodin.)

Hlasuje Snemovňa národov. Kto zo Snemovne národov je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Dvanáct.) Dvanásť. Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet osm.) Dvadsaťosem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet.) Dvadsať. Ďakujem.

Dvadsaťdeväť poslancov nehlasovalo.

Prosím teraz poslancov Snemovne ľudu, kto je pre tento návrh, prosím, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Deset.) Desať. Ďakujem.

Kto je proti? (Čtyřicet čtyři.) Štyridsaťštyri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet šest.) Dvadsaťšesť. Ďakujem.

Jedenásť poslancov nehlasovalo, návrh nebol prijatý ani v jednej zo snemovní.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec R. Ambros: Ďalší návrh sa týka bodu 4 odstavec e), kde poslanec Tomis žiada upraviť text tohto písmena tak, že za slová "zbrojnej výroby" by sa doplnilo "...v časovej nadväznosti na konkrétne úlohy v rekvalifikácii" a doporučuje sa zriadiť komisia Federálneho zhromaždenia, ktorá by sa zaoberala kontrolou plnenia opatrení podľa bodu e).

Tento návrh obdobne tak neodporúčam, pretože si myslím, že je samozrejmé, že v projekte štrukturálnych zmien výroby sú i problémy rekvalifikácie a určité časové harmonogramy, takže tento bod je nadbytočný.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prajete si, pán poslanec, hlasovať o tomto bode? (Ano.) Prosím poslancov zo Snemovne národov, aby hlasovali o tomto návrhu.

(Hlasuje se v 18.35 hodin.) Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Devět.) Deväť. Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet dva.) Dvadsaťdva. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet jeden.) Dvadsaťjeden. Ďakujem.

Tridsaťdeväť poslancov nehlasovalo.

(Hlasy z pléna: Ignorujeme.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Tak je to jasné. Som z toho zdesený.

Kto zo Snemovne ľudu je pre tento návrh? (Dva.) Dva. Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet tři.) Dvadsaťtri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet jeden.) Dvadsaťjeden. Ďakujem. Nehlasovalo štyridsaťsedem poslancov.

Návrh nebol prijatý.

Ďalej, prosím.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec R. Ambros: Posledný bod, ktorý predložil poslanec Tomis, je aby vláda zvolala grémium popredných ekonómov našich i zahraničných, za účasti členov vlády a poslancov Federálneho zhromaždenia, ktoré by objektívne posúdilo súčasnú ekonomickú a sociálnu politik a navrhlo bez ohľadu na politickú príslušnosť optimálnu korektúru našej ekonomickej reformy. Tento bod nedoporučujem prijať.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trváte na hlasovaní, pán poslanec? (Ano.) Trváte, budeme teda hlasovať. (Hlasuje se v 18.58 hodin.)

Kto z poslancov Snemovne národov je pre tento návrh? (Deset.) Desať. Ďakujem.

Kto je proti? (Devět.) Deväť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Šestnáct.) Šestnásť Ďakujem.

Päťdesiatsedem poslancov nehlasovalo.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu, kto zo Snemovne ľudu je pre tento návrh? (Deset.) Desať. Ďakujem.

Kto je proti? (Jedenáct.) Jedenásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet.) Dvadsať. Ďakujem.

Päťdesiatpäť poslancov nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý. Ďalší návrh, prosím.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Další pozměňovací návrhy jsou podány panem poslancem Kinclem. Těchto návrhů je celkem pět. Já bych se rád zeptal pana poslance Kincla, který tady je...

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pýtam sa pána poslanca, či súhlasí, aby sme o nich hlasovali v celku? (Poslanec Kincl: Každý zvlášť.)

Žiada, aby sa hlasovalo o každom jednotlivo. Prosím, prečítajte prvý návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: V prvním pozměňovacím návrhu se doporučuje, aby vláda v souladu s prohlášením prezidenta republiky zajistila takový další způsob provádění hospodářské reformy, který by nevedl k velkým sociálním otřesům a ke zbytečné ztrátě sociálních jistot a v tomto směru zaměřila i svoji legislativní činnost.

Tento návrh bych ke schválení nedoporučoval, především k jeho výrazně proklamativnímu charakteru, obsahuje skutečnosti, které bychom si všichni přáli.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Páni poslanci, prepáčte prosím, zase sme na hranici, tak by som vás poprosil, keby ste neodchádzali zo Snemovne národov, hlavne z českej časti, teraz je nás presne. Ešte môžem hlasovať, ale keď jeden odíde, tak budeme musieť prerušiť hlasovanie. Prosím.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: To je všechno, pane předsedající.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, hlasuje Snemovňa národov. (Hlasuje se v 18.59 hodin.)

Kto z poslancov Snemovne národov je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Patnáct.) Pätnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (Čtyřicet pět.) Štyridsaťpäť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třináct.) Trinásť. Ďakujem. Sedemnásť poslancov nehlasovalo. Prosím poslancov zo Snemovne ľudu, kto je pre tento návrh? (Patnáct.) Pätnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet jeden.) Dvadsaťjeden. Ďakujem. Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet osm.) Dvadsaťosem. Ďakujem.

Dvadsaťjeden poslancov nehlasovali. Návrh nebol prijatý.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Doporučil vládě, aby zpětně posoudila, do jaké míry jsou dostačující opatření, zapracovaná ve Slovenské republice k utlumení sociálních dopadů, míry inflace a nezaměstnanosti na obyvatelstvo a dopadu inflace na školství a zdravotnictví.

Myslím, že o této otázce lze rovnou hlasovat.

Poslanec SL J. Kincl: Státní rozpočet, ne Slovenská republika.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Ptal jsem se na to, protože mi výklad "Slovenská republika" připadal podezřelý. Ještě jednou se omlouvám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ide o dopad na štátny rozpočet, nie na Slovensko.

Pýtam sa poslancov Snemovne národov, kto súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se v 18.00 hodin.) (Dvacet jeden.) Dvadsaťjeden. Ďakujem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP