Úterý 21. května 1991

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán poslanec Roman sa hlási.

Poslanec SN L. Roman: Prosím vás pekne, o návrhu poslanca Šedoviča a Vosčeka na vypustenie § 5 sme nehlasovali. Návrh pána poslanca Vosčeka, týkajúci sa § 4 b) odstavec 1, bol prijatý. Môžme to kvalifikovať tak, že konkludentne bol tento § 5 vypustený?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: áno, spravodajcovia sa o tom zmienili. Sú nejaké ďalšie technické pripomienky? Nie sú. Prosím spravodajcov, aby sa vyjadrili k číslovaniu paragrafov.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Lux: Paragrafy budou samozřejmě přečíslovány.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pristúpime k hlasovaniu o celom návrhu zákona. Prosím spravodajcov, aby sa vyjadrili k celkovému návrhu zákona.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec O. Világi: Hovorím za Snemovňu ľudu. Za svoju osobu odporúčam snemovni, aby tento zákon prijala s pozmeňovacími návrhmi a zmenami, ktoré boli schválené Federálnym zhromaždením.

Som presvedčený, že rozhodnutie parlamentu umožní ekonomickú reformu v oblasti poľnohospodárstva a prispeje k riešeniu vlastníckych vzťahov v tomto odbore hospodárstva. Apelujem na vašu politickú zodpovednosť v tejto veci.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Lux: Vážení kolegové a kolegyně, já si dovoluji původní vládní návrh ve znění zpravodajské zprávy, ve znění doplňků schválených Sněmovnou lidu, ve znění pozměňovacích návrhů, ve znění zprávy hospodářského výboru Sněmovny národů, schválit. (Smích v sále, potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Je to presne tak, ako to povedal poslanec Lux. Takouto cestou sa uberal vládny návrh zákona a budeme ho teraz schvaľovať v znení uznesenia hospodárskeho výboru (tlač 643) s týmito zmenami, ktoré sme si schválili.

Konštatujem, že sme uznášaniaschopní. V Snemovni národov je 128 poslancov, z toho 66 zvolených v Českej republike, v Snemovni ľudu je 126 poslancov. Budeme hlasovať o celom zákone. Platí zákaz majorizácie.

(Hlasování započato v 17.38 hodin.) Začneme hlasovať v Snemovni ľudu. Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, kto z nich súhlasí s návrhom zákona v znení uznesenia výborov hospodárskych (tlač 643) a so správou spravodajcov s pripomienkami a zmenami, ktoré sme schválili, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) (Devadesát tri.) Deväťdesiattri. Ďakujem.

Kto je proti? (Čtrnáct.) Štrnásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Devatenáct.) Devätnásť. Ďakujem.

93 poslancov je pre, 14 je proti, 19 sa zdržalo hlasovania.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto z nich súhlasí s týmto zákonom, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) (Čtyřicet sedm.) Štyridsaťsedem. Ďakujem.

Kto je proti? (Jedenáct.) Jedenásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Osm.) Osem. Ďakujem.

Hlasovali všetci poslanci.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike. Kto z nich súhlasí s týmto návrhom zákona, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) (Čtyřicet čtyři.) Štyridsaťštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (Třináct.) Trinásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyři.) Štyri. Ďakujem.

Jeden poslanec nehlasoval.

Vážené Federálne zhromaždenie, vážené poslankyne, vážení poslanci, konštatujem, že obidve snemovne Federálneho zhromaždenia zákon schválili.

Vzhľadom k súhlasnému uzneseniu oboch snemovní konštatujem tiež, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky schválilo zákon o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a k inému poľnohospodárskemu majetku. (Potlesk.)

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 137, SL č. 218, SN č. 218)

Vážené kolegyne, vážení kolegovia, sú tu teraz dve možnosti. Jedna je tá, že by sme teraz po krátkej prestávke prebrali uznesenie o hospodárskej politike vlády. Áno?

(Hlasy z pléna: Ano.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže navrhujem, aby sme po krátkej - pätnásťminútovej prestávke - pokračovali a budeme prejednávať uznesenie o hospodárskej politike vlády.

Prerušujem zasadnutie, pokračujeme o 18.00 hodine.

(Jednání přerušeno v 17.43 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 18.27 hodin.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďalej máme na programe

9

Správu vlády o hospodárskej situácii v Českej a Slovenskej Federatívnej Republike a o hospodárskej politike federálnej vlády (tlač 554), doplnenú správu o sociálnej politike federálnej vlády (tlač 592) a správu o riešení ekologickej situácii Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (tlač 614).

Minulý týždeň v piatok sme ukončili k tejto správe rozpravu s tým, že spoloční spravodajcovia spracujú pozmeňovacie návrhy a pripravia ich na dnešné hlasovanie, teda pre prijatie návrhu uznesenia k správe. To je návrh uznesenia (tlač 634).

Na svojich miestach sú spoloční spravodajcovia výborov Snemovne ľudu a Snemovne národov, pán poslanec Kudláček, poslanec Ambros i poslanec Prokop.

Prosím ešte poslanca Ryndu, aby zaujal miesto za oblasť ekologickej situácie a pristúpime k prejednávaniu jednotlivých pozmeňovacích návrhov.

Záverečné slová príslušných členov vlády tiež odzneli, takže teraz sa to stáva vyložene už záležitosťou Federálneho zhromaždenia, pretože by sme mali len hlasovať.

Prosil by som pána poslanca Prokopa, aby predložil pozmeňovacie návrhy z oblasti sociálnej politiky.

Zpravodaj výborů sociálních a kulturních SL a SN poslanec M. Prokop: K bodu 2 a) usnesení tisku 634 pan poslanec Lux navrhuje samostatný bod - zřídit ministerstvo nebo úřad veřejných prací, eventuálně projednat s vládami republik. Tak zní konkrétní návrh pana poslance Luxe.

K tomu mohu pouze dodat, že skutečný výkon hospodářské a sociální politiky je svěřen republikám, že by navíc tedy zřízení takového úřadu znamenalo zásah do ústavního zákona, pokud by se jednalo o federální orgán, takže z tohoto důvodu to sám nedoporučuji, ale musí rozhodnout sněmovny o tomto návrhu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Lux, trváte na hlasovaní o vašom návrhu po tomto vysvetlení? (Trvá.)

V tomto prípade k prijatiu návrhu stačí nadpolovičná väčšina prítomných za predpokladu, že sú snemovne uznášaniaschopné, čo je súčasný fakt. V Snemovni národov je 99 poslancov a v Snemovni ľudu 83 poslancov.

O návrhu pána poslanca Luxa budeme hlasovať najskôr v Snemovni národov. Prosím poslancov Snemovne národov, kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se v 18.31 hodině.) (Čtyřicet šest.) Štyridsaťšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (Jeden.) Jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyřicet osm.) Štyridsaťosem. Ďakujem.

Jeden poslanec nehlasoval.

Snemovňa národov návrh neprijala.

Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se v 18.32 hodin.) (Třicet tři.) Tridsaťtri. Ďakujem.

Kto je proti? (Jeden.) Jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyřicet sedm.) Štyridsaťsedem. Ďakujem.

47 poslancov sa zdržalo, 3 poslanci nehlasovali. Federálne zhromaždenie ani v jednej snemovni tento návrh neprijalo.

Prosím ďalší návrh.

Zpravodaj výborů sociálních a kulturních SL a SN poslanec M. Prokop: Další pozměňovací návrh je rovněž návrh pana poslance Luxe a byl by k bodu 2 c) z oblasti sociálního zabezpečení. Doplňující návrh k usnesení zní tak, že "doporučují vládě, aby zohlednila skutečnost, že nárok na vyplácení důchodu nemůže být závislý na tom, zda občan pracuje či ne".

K tomu tady bylo řečeno už poměrně dost i od předkladatele pana ministra Millera i ode mne. Já bych jenom ve stručnosti zopakoval, proč se mi zdá jako zpravodaji v tuto chvíli tento návrh nadbytečný.

Především proto, že v této chvíli víme o tom, že už vládní návrh zákona o poskytování důchodu nebo mzdy je předložen Federálnímu shromáždění a bude brzo projednáván. Čili domnívám se, že kdybychom v tuto chvíli tento bod do usnesení zahrnuli, tak by byl prakticky nadbytečný.

Myslím, že při projednávání tohoto zákona bude mít Federální shromáždění možnost se k této problematice vyjádřit zcela konkrétně.

Jinak samozřejmě, důvody pro toto opatření nehodlám zde znovu opakovat, protože už byly řečeny, takže opět se domnívám, že budeme muset rozhodnout hlasováním.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, pán poslanec, trváte na svojom návrhu? (Ne.) Netrváte. Pán poslanec Lux sťahuje tento návrh. To boli všetky návrhy z tejto oblasti sociálnej politiky, pán spravodajca? Ďakujem. S ďalšími pozmeňovacími návrhmi vás oboznámi pán poslanec Kudláček, spravodajca výborov Snemovne ľudu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Další pozměňovací návrh podle pořadí tak, jak byly podávány, jsem s vaším dovolením podal sám.

Jedná se o vypuštění písm. h) bodu 4 na straně čtvrté. V tomto bodě se uvádí: "Požadují na vládě, aby ve shodě s peticí bytových družstev vládní orgány zpracovaly a předložily koncepci řešení otázek cen tepla v souvislosti s racionalizačními opatřeními zaměřenými na regulaci a úsporu u výrobců i spotřebitelů."

Tento bod původně hospodářské výbory do usnesení zahrnuly, ale potom, zejména po konzultacích se zástupci výborů pro životní prostředí, bylo konstatováno, že tato otázka řešena průběžně je, jak na úseku legislativním, tak na úseku koncepce vlády a domníváme se, že tedy není opodstatněné, aby to v usnesení bylo.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, budeme hlasovať o tomto návrhu, vypustiť písmeno h) vzhľadom na to, že už je to riešené. Technická poznámka, pán poslanec Ondrejkovič.

Poslanec SN A. Ondrejkovič: Ja reagujem na to, čo hovoril poslanec Kudláček. Ak vláda už tento materiál spracovala, v tom uznesení sa hovorí, že ho spracuje a predloží. Tak tam vyškrtnite len to "spracuje" a to "predloží" tam nechajme. Nech nám ho predloží, nech vidíme, čo spracovala.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Môžem konštatovať z tohto miesta z pozície výboru pre životné prostredie, že sme už tento materiál vo výboroch pre životné prostredie prerokovávali. Samozrejme sme si to vyžiadali od príslušného ministerstva, ako taký tento materiál sme prerokúvali. Takže skutočne môžem potvrdiť, že existuje a mohol by byť predložený kedykoľvek. Chcete k tomu ešte niečo dodať, pán poslanec?

Budeme hlasovať o vypustení textu pod písmenom a) v Snemovni národov.

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s vypustením tohto bodu, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) (Šedesát.) Šesťdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (Čtyři.) Štyri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet šest.) Tridsaťšesť. Ďakujem.

36 sa zdržalo hlasovania, 4 boli proti, hlasovali všetci poslanci. Návrh na vypustenie bol prijatý v Snemovni národov.

Prosím poslancov v Snemovni ľudu. Kto súhlasí s vypustením tohto bodu, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Sedmdesát.) Sedemdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (Tři.) Tri. Ďakujem. Kto sa zdržal hlasovania? (Čtrnáct.) Štrnásť. Ďakujem.

14 sa zdržalo hlasovania, 3 poslanci nehlasovali.

Federálne zhromaždenie v obidvoch snemovniach prijalo tento návrh na vypustenie bodu h).

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Další pozměňovací návrhy podával pan poslanec Miloš Zeman. Byly celkem tři. Pan poslanec Zeman tady není, tak se ho nemohu zeptat, zda-li by souhlasil s tím, abychom o nich hlasovali jako o celků já bych to doporučoval. Jedná se o znovupodání téhož usnesení, které jako usnesení výborů pro plán a rozpočet hospodářské výbory již jednou projednávaly s malou změnou. Toto usnesení bohužel nemáte asi k dispozici.

Změna se týká toho, že odstavec, který výbory pro plán a rozpočet ve svém usnesení mají, se dělí na dva a je tedy podáván jako dva pozměňovací návrhy plus ještě jeden jako třetí. Já to tedy přečtu:

V usnesení výboru pro plán a rozpočet se uvádí: "1. s politováním konstatuji - rozumějme tyto výbory - že ve zprávě o hospodářské situaci vláda České a Slovenské Federativní Republiky neprovedla analýzu nedostatků přijaté hospodářské politiky a přesunula odpovědnost za nežádoucí trendy ekonomického vývoje na faktory na vládě nezávislé. "

V tomto místě navrhuje poslanec Zeman ukončit a jako další pozměňovací návrh doplnit: "Žádají proto o doplnění zprávy kritickým rozborem, zahrnující i konkrétně odpovědnost za ta přijatá rozhodnutí, která se ukázala jako neadekvátní a doplnit o návrhy na korekci hospodářské politiky. "

Konečně třetí návrh poslance Zemana. V souvislosti s peticí Svazu průmyslu doporučují zintenzívnit dialog s podnikovou sférou. Jelikož zde pan poslanec Zeman není, nejsem si jist, zda lze hlasovat jako o celku.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Je návrh, aby sme hlasovali o troch návrhoch, ktoré vzájomne súvisia, ako o celku. Hlási sa ešte pán poslanec Borguľa.

Poslanec SL M. Borguľa: Vzhľadom k tomu, že sa zároveň jedná o uznesenie výborov pre plán a rozpočet, keď som veci konzultoval s kolegom Zemanom, ktorý odišiel do Bratislavy, požiadal by som, aby sa hlasovalo o týchto uzneseniach oddelene, o každom zvlášť.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP