Pátek 17. května 1991

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Sedmnáct.) Sedemnásť. Ďakujem.

76 poslancov zo Snemovne ľudu hlasovalo za, nikto nebol proti, 17 sa zdržalo hlasovania.

Týmto je pozmeňovací návrh schválený.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Tyl: Další pozměňovací návrh zněl - vložit slova "a podnikateli navzájem" do § 12 f).

Přečtu tedy první větu: "Právní vztahy pri provozování zemědělské výbory a v souvislosti s ní mezi samostatně hospodařícími rolníky navzájem nebo mezi nimi a československými právnickými osobami a podnikateli" se vkládá - se řídí hospodářským zákoníkem atd. Čili to je návrh - pozměňovací návrh na § 12 f).

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Najprv budú hlasovať poslanci Snemovne národov. Kto je za, nech zdvihne ruku a stlačí tlačitko 1 (Osmdesát čtyři.) Osemdesiatštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (Jeden.) Jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania?(Devět.) Deväť. Ďakujem.

84 poslancov hlasovalo za, 1 bol proti, 9 sa zdržalo a 4 ignorovali hlasovanie.

Teraz bude hlasovať Snemovňa ľudu. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko 1! (Osmdesát sedm.) Osemdesiatsedem. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Deset.) Desať. Ďakujem.

87 poslancov hlasovalo za, nikto nebol proti, 10 sa zdržalo hlasovania.

Prosím o ďalšie pozmeňovacie návrhy.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. TyL: Poslední pozměňovací návrh je v § 12 g). Tento by po úpravě zněl: "Samostatně hospodařící rolník je povinen vést účetnictví (další část, kterou přečtu, by se vynechala), kterým prokazuje příjmy, výdaje a výsledek své činnosti, majetek sloužící k jejímu provozování a závazky z této činnosti vyplývající, vede jednoduché účetnictví." od slova který ke slovu účetnictví by se vynechalo. Věta by dále pokračovala: "...v souladu se stanovenými účetními zásadami."

Přečtu, co zůstane z toho paragrafu: "Samostatně hospodařící rolník je povinen vést účetnictví v souladu se stanovenými účetními zásadami." Tam by ještě musel být zařazen odkaz na výnos Federálního Ministerstva financí č.j. V/2 - 4 900/90.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Najskôr budú hlasovať za tento pozmeňovací návrh poslanci snemovne národov. Kto je za, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se v 10.08 hodin.) (Devadesát tři.) Deväťdesiattri. Ďakujem.

Kto je proti? (Jeden.) Jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Devět.) Deväť. Ďakujem.

Snemovňa národov schválila pozmeňovací návrh. 93 poslancov bolo za, 1 proti, 9 sa zdržali a 1 ignoroval hlasovanie.

Teraz bude hlasovať Snemovňa ľudu. Kto je za, nech zdvihne ruku a stlačí tlačitko! (Devadesát dva.) Deväťdesiatdva. Ďakujem.

Kto je proti?(Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Sedm.) Sedem. Ďakujem.

Aj snemovňa ľudu návrh schválila. 92 bolo za, nikto nebol proti, 7 sa zdržalo a 1 ignoroval.

Týmto sme odhlasovali všetky pozmeňovacie návrhy. Teraz budeme hlasovať o zákone ako celku, vrátane pozmeňovacích návrhov.

Snemovňa národov hlasuje ako celok.

Kto z poslancov Snemovne národov je za zákon s pozmeňovacími návrhmi, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Sto.) Jednosto. Ďakujem.

Kto je proti? (Jeden.) Jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Tri.) Tri. Ďakujem.

Snemovňa národov zákon prijala, 100 hlasov bolo za, 1 proti, 3 sa zdržali hlasovania, nikto hlasovanie neignoroval.

Teraz hlasuje Snemovňa ľudu. Kto je za, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Devadesát tři.) Deväťdesiattri. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Sedm.) Sedem. Ďakujem.

Snemovna ľudu zákon schválila. 93 poslancov bolo za, nikto nebol proti, 7 sa zdržalo hlasovania, nikto hlasovanie neignoroval.

Po súhlasnom uznesení obidvoch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky schválilo zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 105/1990 Zb., o súkromnom podnikaní občanov.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 132, SL č. 212, SN č. 212.)

Ďalej máme na programe

12

vládny návrh zákona o patentových zástupcoch (tlač 526) a návrh uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov (tlač 607).

S technickou poznámkou sa hlási poslanec Sacher.

Poslanec SL R. Sacher: Pane předsedající, v úvodu tohoto jednání poslanec Dostál přednesl návrh, aby poslancům bylo umožněno vyjádřit svůj názor na včerejší akci přetření tanku. Prosím, aby to bylo zařazeno na program jednání.

Předseda SL A. Battěk: Já patrně nejsem jediný z poslanců, který kromě kolegy Dostála měl růžové sny tuto noc. Nicméně bych vás zcela vážně rád upozornit, že sněmovny mají před sebou zásadní úkoly a zásadní program, který je nutno projednat. Otázka tanku a otázka projednávání tohoto případu (hluk v sále, někteří poslanci buší do lavic) se samozřejmě na naše jednáni dostane. Z ryze praktických důvodů však upozorňuji, že ministr federální vlády bude muset odejít za svými zahraničními povinnostmi a z toho důvodu je třeba nejprve dodržet program, který jsme si stanovili. Nevím, jestli kolega Dostál trvá na svém požadavku.

To je maximum, co pro projednávání stanoveného programu mohu vyslovit.

Předsedajicí místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Dám hlasovať o vložení bodu podľa návrhu poslanca Dostála.

Poslanec SL O. Világi: Prosím o signál, vyzývajúci poslancov k návratu do sály.

Poslanec SL B. Hubálek: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych považoval za vhodné stanovit, jestli budeme navržený bod projednávat dnes nebo příští týden.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Dávam hlasovať o tom, či na program 15. schôdze bude zaradený bod podľa návrhu poslanca Dostála. Súhlasíte s tým, aby sa tento nový bod prerokovával teraz, alebo súhlasíte s tým, aby sme tento bod odsunuli až po prerokovaní zákonov, které nám zdôvodní minister Dlouhý.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, já bych si dovolil navrhnout, abychom nejdříve hlasovali o tom, zda vůbec zařadit tento bod na program 15. společné schůze a teprve pak, podle výsledku hlasování, ve které době. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Dávam hlasovať o tom, či tento bod zaradíme do programu 15. spoločnej schôdze. Najprv hlasuje Snemovňa národov. Kto je za návrh poslanca Dostála, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Čtyřicet šest.) Štyridsaťšesť.

Kto je proti? (Třicet.) Tridsať. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet.) Tridsať. Ďakujem.

Snemovňa národov návrh neprijala.

Teraz bude hlasovať Snemovňa ľudu. Kto je za to, aby sa bod navrhnutý poslancom Dostálom prerokovával na 15. spoločnej schôdzi? (Hlasuje se.) (Třicet osm.) Tridsaťosem. Ďakujem.

Kto je proti?(Dvacet sedm.) Dvadsaťsedem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet tři.) Tridsaťtri. Ďakujem.

Snemovne tento návrh neprijali.

Teraz budeme pokračovať v rokovaní podľa schváleného programu. Než pristúpime k prerokovávaniu tohto zákona, odporúčam, aby sa nášho rokovania zúčastnil predseda Federálneho úradu pre vynálezy, pán ing. Ladislav Jakl. Z navrhovaného predpisu vyplýva, že pre tento Úrad je napríklad povinnosť vytvorenia Komory patentových zástupcov. Z tohto i ďalších dôvodov navrhujem, aby snemovne v súlade s odstavcom 2 § 17 zákona o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia, súhlasili s účasťou pána Ladislava Jakla na našom rokovaní. Navrhujem hlasovať o tomto návrhu bez rozpravy.

Budeme hlasovať o tom, či súhlasíme s tým, aby sa pán ing. Ladislav Jakl zúčastnil nášho rokovania.

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Šedesát.) Šesťdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Osm.) Osem. Ďakujem.

Snemovňa národov súhlasí s tým, aby sa rokovania zúčastnil ing. Jakl.

Teraz bude hlasovať Snemovňa ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu je za, aby sa nášho rokovania zúčastnil pán ing. Jakl, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Šedesát devět.) Šesťdesiatdeväť. Ďakujem.

Snemovna ľudu je za, aby sa nášho rokovania zúčastnil pán ing. Jakl. Prosím ho teda, aby prišiel do miestnosti a zaujal miesto za predsedníckym stolom.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 211, SN č. 211.)

My budeme pokračovať v rokovaní. Prosím teraz pána ministra Dlouhého, aby odôvodnil návrh.

Ministr hospodářství ČSFR V. Dlouhý: Vážaný pane předsedající, vážené dámy a pánové. Dovolte mi, abych v zastoupení ministra pro strategické plánování, pana Hoffmana, který je v současné době hospitalizován, přednesl úvodní slovo k návrhu zákona o patentových zástupcích.

Předkládaný návrh zákona je jedním z legislativních opatření, které má přispět k institucionalizování opatření patentového systému v České a Slovenské Federativní Republice. Jeho základy byly položeny tzv. Patentovým zákonem schváleným v oblasti průmyslového vlastnictví a je všeobecně uznávaná a konstituovaná ve všech zemích s tržní ekonomikou. V podstatě je dána tím, že uplatnění předmětu průmyslového vlastnictví v podnikatelské činnosti je úzce spojeno s činností vysoce kvalifikovaných odborníků. Legislativa činnosti patentových zástupců byla však u nás ukončena v roce 1952.

Činnost patentových zástupců jako specializovaných odborníků pro ochranu průmyslového vlastnictví je nezbytná, neboť nekvalifikovaným postupem při zajišťování ochrany průmyslového vlastnictví lze znehodnotit výsledky vědy a techniky, které jsou na úrovni nebo převyšují současný stav průměru ve světě. Jedná se o odbornou, vysoce specializovanou činnost, která je svázána dodržováním československých právních předpisů, mezinárodních smluv a předpisů cizích států. Subjektům těchto vztahů je proto nutno zabezpečit kvalifikovanou odbornou pomoc, spočívající především ve zpracování přihlášek a rešerší, zastupováním řízení zejména před Federálním úřadem pro vynálezy, poskytováním specializované konzultační činnosti, zajištěním dalších odborných služeb. Zastupování tuzemských osob zajišťovala a dosud zajišťují oborová a odvětvová střediska, která byla v minulosti zřízena u výzkumných ústavů a vybraných státních podniků. Tyto organizace však v krátké době projdou transformačním procesem. Současný způsob poskytování odborné pomoci, zejména pak zástupcovské činnosti odpovídal právnímu stavu minulého období, kdy vynálezy a průmyslové vzory jako národní majetek mohly být využívány všemi bývalými socialistickými organizacemi. Proto také o ochranu vynálezů a průmyslových vzorů měli zájem pouze autoři, kteří měli právo na odměnu od každé využívající organizace. Průmyslové vlastnictví existovalo pouze k ochranným známkám a označení původu výrobků.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP