Úterý 14. května 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ještě se někdo hlásí s procedurálními připomínkami a doplňky k programu? (Nikdo.)

Odpovím poslední otázku poslance Bendy. Návrh ústavního zákona o referendu nebyl na tuto schůzi zařazen, protože to nedoporučila předsednictva obou sněmoven. Počítá se s jeho projednáním na příští schůzi. Je třeba, aby mezitím ústavně právní výbory se znovu k pozměňovacímu návrhu k původnímu návrhu ústavního zákona vrátily, aby jej připravily tak, aby na příští schůzi mohl být projednán. Nebyl zařazen proto, že jej předsednictva nedoporučila na tuto schůzi.

Kromě toho při jednání byly určité rozpory mezi stanovisky jednotlivých politických klubů, pokud jde o pojetí referenda jako ústavního institutu. Bylo by třeba, aby o těchto otázkách ještě jednalo politické grémium, aby ústavní zákon mohl být připraven do příští schůze v takové podobě, aby Federální shromáždění ho mohlo nejenom projednat, ale i přijmout.

Prosím poslance Šútovce.

Předseda SN M. Šútovec: Obraciam sa na poslanca Bendu s vysvetlením. Pán poslanec požiadal zaradiť do rokovania pléna prípadne oddelených schôdzí snemovní bod - rekonštrukcia príslušných grémií Federálneho zhromaždenia. K tomuto oznámeniu. Plénum snemovne národov dnes hlasovalo o tomto bode ako o návrhu na doplnenie programu a tento návrh neschválilo. Ostáva teda otvorené, ako sa k veci postaví Snemovňa ľudu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Stome, potom poslanec Vild.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, dámy a pánové, velice se omlouvám, ale tuším, že z úst pana kolegy Bendy jsme zaslechl slovo vedení. Pokud se mýlím, chtěl bych být opraven. Už jsem tady několikrát hovořil o tom, zda toto předsednictvo má nějaké vedení...

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, je jasné, že Federální shromáždění nemá vedení. Federální shromáždění je orgán, který se spravuje prostřednictvím svých volených orgánů. Myslím, že věc je jasná a není třeba ji činit předmětem nějaké zvláštní diskuse.

Poslanec SN K. Stome: Potom by tento návrh, pokud pane předsedající dovolíte, měl být "na rekonstrukci" označen nikoli "na vedení", ale jako "na předsednictvo Federálního shromáždění". Děkuji vám.

Poslanec SN J. Vild: Chtěl bych říci, že návrh pana poslance Bendy by měl být konkretizován.

Poslanec SL P. Konečný: Chtěl bych se vyjádřit k těm nejasnostem. Jednací řád neurčuje, kdo připravuje program na společné schůze sněmoven, ale z logiky věcí vyplývá, že předsednictva sněmoven připravují program na schůze sněmoven a vyjadřují se pouze k programu samostatné schůze sněmoven. Z toho vyplývá ta další věc, o které hovořil pan předseda Šútovec, a to, že Sněmovna národů se nemůže vyjadřovat k orgánu Federálního shromáždění, kterým je předsednictvo Federálního shromáždění. K tomu se může vyjádřit jenom společná schůze. Myslím tedy, že samostatně hlasování není zcela odpovídající jednacímu řádu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pouze bych kolegu doplnil, ačkoliv je jedním z těch, kdo dělal jednací řád. V této věci pravdu nemá. Chci se zeptat pana kolegy Bendy, zda chce upřesnit svůj návrh? Ten jeho návrh by asi bylo třeba projednat, upřesnit, pokud se požaduje, aby Federální shromáždění - tj. společná schůze - jednala o změnách v osobě předsedy a místopředsedů, pak je třeba společného usnesení. Ostatní členové předsednictev jsou volení na separátních schůzích jednotlivých sněmoven.

Poslanec SL V. Benda: Přesně tak můj návrh zní, aby společná schůze sněmoven zařadila do svého programu bod - rekonstrukce těch funkcí Federálního shromáždění, které jsou voleny společně. Upozorňuji, že se v daném případě nejedná jen o předsedu a místopředsedy Federálního shromáždění, ale potenciálně by se mohlo jednat také o funkci předsedy iniciativního a petičního výboru.

V daném případě jde o případnou rekonstrukci ve funkcích předsedy a místopředsedy Federálního shromáždění. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ještě k tomu má někdo nějakou připomínku? Paní poslankyně Záležáková.

Poslankyně SL E. Záležáková: Dámy a páni, rekonštruujeme parlament, výbory a pritom máme na houby ekonomiku, ekológiu a kultúru. Rekonštruujme toto. Zaoberajme sa dôležitejšími vecmi, než celú hodinu hovoriť o tom, čo budeme robiť a čo budeme prejednávať. Ďakujem. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ještě někdo se hlásí s připomínkami? Není tomu tak. Rozpravu končím a nyní budeme hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

Jako první byl zařazen pozměňovací návrh poslance Hubálka, aby do programu byl zařazen jako zvláštní bod návrh zákona o době nesvobody. Pokud užívám nepřesného výrazu, myslím, že všichni víme o co jde - tisk č. 517. Návrh byl projednáván ve výborech, vyslovovaly se k němu i obě národní rady, stanovisko vlády zde v době, kdy se sestavoval program, ještě nebylo. Čili počítá se s tím, že by zákon byl projednán na příští schůzi, pokud byste nezměnili navržený bod programu. Prosím pan poslanec Hubálek.

Poslanec SL B. Hubálek: Já chci jenom upozornit, že se jedná o tisk č. 517 A.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nyní přistoupíme k hlasování.

(Hlasování ve 14.43 hodin.)

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. V současné chvíli je ve Sněmovně národů přítomno 136 poslanců, ke schválení návrhu je třeba nadpoloviční většiny, tzn. 69 poslanců. Ptám se poslanců Sněmovny národů, kdo je pro rozšíření programu o tento bod v této společné schůzi, nechť zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Padesát dva.) Padesát dva. Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet sedm.) Dvacet sedm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Padesát pět.) Padesát pět. Děkuji.

Dva poslanci nehlasovali. Sněmovna národů tento pozměňovací bod nepřijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Ve Sněmovně lidu je přítomno 125 poslanců. Kdo z poslanců souhlasí s pozměňovacím návrhem, nechť zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Čtyřicet devět.) Čtyřicet devět. Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet devět.) Dvacet devět. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet šest.) Čtyřicet šest. Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Nyní přejdeme k druhému pozměňovacímu návrhu, to je návrh poslance Kříže, aby na této schůzi byla zařazena zpráva o hraničních přechodech.

Opět budou nejprve hlasovat poslanci Sněmovny národů.

(Hlasování ve 14.45 hodin.) Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro rozšíření programu této schůze o tento bod, nechť zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Sedmdesát osm.) Sedmdesát osm. Děkuji.

Kdo je proti? (Tři.) Tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet osm.) Čtyřicet osm. Děkuji.

Sněmovna národů je pro zařazení tohoto bodu na program.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s rozšířením této schůze o uvedený bod, nechť zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Sedmdesát devět.) Sedmdesát devět. Děkuji.

Kdo je proti? (Tři.) Tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet dva.) Čtyřicet dva.) Děkuji.

Jeden poslanec nehlasoval. Přítomných poslanců je 125. Návrh Sněmovna lidu přijala.

Společným usnesením byl rozšířen program této schůze o tento bod.

Pokud jde o návrh poslance Mikana, doporučuji, abychom o tomto návrhu nehlasovali. Myslím, že stačí, aby poslance Mikan spolu s dalšími kolegy tento návrh podali písemně a předsednictvo jej může projednávat, aniž je třeba, aby o tom hlasovalo plénum. Ptám se poslance Mikana, zda souhlasí s tímto postupem? (Poslanec Mikan: Ano.) Děkuji.

Nyní budeme hlasovat o návrhu poslance Bendy. Upozorňuji na určitou zvláštnost, která se týká i návrhu poslance Konečného, že jednáme o návrhu, který není písemně předložen. Pokud jde o změny ve struktuře orgánů, je třeba, aby byla podána petice minimálně 30-ti poslanců z každé sněmovny. Takže je třeba zvážit tuto skutečnost. Stejně tak poslanec Konečný žádá, abychom jednali o schválení určité komise, ale návrh na ni také ještě nemáme předložen. Proto upozorňuji na tuto procedurální situaci, abychom viděli důsledky svého rozhodování. Návrh poslance Bendy je po mém zpřesnění, myslím, jasný.

Hlasovat budou nejprve poslanci Sněmovny národů.

(Hlasování ve 14.48 hodin.) Kdo je pro rozšíření programu této schůze o projednáváni personálních změn v osobě předsedy a místopředsedů Federálního shromážděni, nechť zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Šedesát dva.) Šedesát dva. Děkuji.

Kdo je proti? (Třicet tři.) Třicet tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet jedna.) Čtyřicet jedna. Děkuji.

Sněmovna národů tento návrh nepřijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Čtyřicet devět.) Čtyřicet devět. Děkuji.

Kdo je proti? (Čtyřicet.) Čtyřicet. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet osm.) Třicet osm. Děkuji.

Jeden poslance nehlasoval. Přítomno bylo 128 poslanců. Ani Sněmovna lidu tento pozměňující návrh nepřijala.

Nyní budeme hlasovat o pozměňujícím návrhu poslance Konečného, aby do programu schůze byl zařazen návrh na vytvoření poslanecké komise na dohled na práci Kanceláře.

Opět budou hlasovat nejprve poslanci Sněmovny národů. Ptám se poslanců Sněmovny národů, kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Devadesát jedna.) Devadesát jedna. Děkuji.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet tři.) Čtyřicet tři. Děkuji.

Ve Sněmovně národů je pro 91, proti 1, 43 se zdrželo, 2 poslanci nehlasovali.

Sněmovna národů tento návrh přijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku! (Osmdesát.) Osmdesát. Děkuji.

Kdo je proti? (Tři.) Tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet dva.) Čtyřicet dva. Děkuji.

Sněmovna lidu návrh přijala, protože pro něj bylo 80 poslanců, proti 3, 42 se zdrželo.

Návrh je zařazen na program.

Žádal bych jen pana poslance Konečného, jako iniciátora, aby tento návrh dal brzo dohromady tak, aby jej mohlo projednat i politické grémium, které zřejmě bude zasedat příští pondělí, aby mohl být bod zařazen na pořad této schůze.

Omlouvám se poslanci Skalickému. Ještě budeme hlasovat o návrhu, aby pořad schůze byl rozšířen o zprávu o činnosti poslanecké komise a snad bych mohl doplnit o zprávu expertní komise této poslanecké komise o práci na nové federální ústavě.

Opět budou hlasovat nejprve poslanci Sněmovny národů. Ptám se poslanců Sněmovny národů, kdo je pro rozšíření programu o tento bod, nechť zvedne ruku! (Sto dvacet tři.) Sto dvacet tři. Děkuji.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtrnáct.) Čtrnáct. Děkuji.

Sněmovna národů návrh přijala 123 hlasy, proti byl 1, 14 se zdrželo hlasování.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro rozšíření programu schůze o tento bod, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko! (Sto sedmnáct.) Sto sedmnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Sedm.) Sedm. Děkuji.

I Sněmovna lidu tento návrh schválila 117 hlasy pro, 1 byl proti, 7 se zdrželo, 3 poslanci nehlasovali.

Všechny pozměňovací návrhy jsme projednali. Budeme hlasovat o schválení programu schůze tak, jak byl navržen se změnami, které jsme schválili právě provedeným hlasováním o pozměňovacích návrzích. Opět nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů.

Kdo je pro schválení navrženého programu 15. společné schůze obou sněmoven, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Sto šestnáct.) Sto šestnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Sedmnáct.) Sedmnáct. Děkuji.

Sněmovna národů tento návrh schválila 116 hlasy, proti byl jeden, 17 se zdrželo hlasování a 46 nehlasovalo.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro schválení navrženého programu 15. společné schůze, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko! (Sto osmnáct.) Sto osmnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo. Děkuji

Kdo se zdržel hlasování? (Osm.) Osm. Děkuji

118 poslanců Sněmovny lidu bylo pro, proti nikdo, 8 se zdrželo a 16 nehlasovalo. I Sněmovna lidu návrh schválila.

Čili obě sněmovny souhlasným usnesením schválily pořad této 15. společně schůze.

(Poznámka redakce: Usnesení SL č. 202, SN č. 202)

Vážení kolegové, nový zákon o jednacím řádu Federálního shromáždění ukládá pro každou schůzi zvolit sněmovnou dva ověřovatele zápisu. Pro 15. schůzi sněmoven se navrhují jako ověřovatelé za Sněmovnou lidu poslanci Benda a Pohanka, za Sněmovnu národů poslanci Houška a Sýkora.

Mají poslanci nějaké námitky nebo protinávrhy? (Námitky ani protinávrhy nebyly.)

Oba navržení ověřovatelé jsou přítomni, pokud vidím, za Sněmovnu národů zřejmě také. Myslím, že nic nebrání tomu, abychom tyto ověřovatele schválili. Nejprve bude hlasovat Sněmovna lidu.

Opakuji, že jako ověřovatelé se navrhují poslanci Benda a Pohanka. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro schválení těchto dvou ověřovatelů, nechť zvedne ruku! (Devadesát devět.) Devadesát devět. Děkuji.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Devět.) Devět. Děkuji.

Poslanci Sněmovny lidu 99 hlasy schválili, jeden byl proti, 9 se zdrželo hlasování a 5 poslanců nehlasovalo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP