Čtvrtek 4. dubna 1991

8. den - čtvrtek 4. dubna 1991

(Pokračováni schůze v 9.33 hodin. )
Přítomno:116 poslanců Sněmovny lidu
59 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice
61 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice

Nepřítomní poslanci:

Sněmovny lidu:

Adámek, Andelová, Bakšay, Bárta, Battěk, Benda, Borguľa, Čič, Danihel, Dienstbier J. st., Dlouhý, Hanák, Kessler, Klaus, Kňažko, Kocáb, Konečný P., Kováč, Kučera S., Kvačkaj, Lacina, Langoš, Masopust, Minka, Miller, Novosád, Rajnič, Ruml, Soboňa, Sychra, Šepetka, Šidík, Vandas, Világi

Sněmovny národů zvolení v České republice:

Burian, Devátý, Kaplanová, Lis, Lux, Matochová, Mikan, Mikule, Patočka, Petrová, Samková, Sokol, Šamalík, Ševčík, Šolc, Tichý

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice:

Ambros, Babálová, Bellušová, Čalfa, Kočtúch, Kurťák, Mečiar, Molnár, Rašev, Roman, Seman, Slota, Suchán, Zelenay

(Jednání zahájil první místopředseda FS Z. Jičínský. )

Předsedajíce první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, chci vám doporučit tuto změnu programu. Protože po včerejší diskusi zasedají ústavně právní výbory a zpracovávají pozměňovací návrhy k zákonu o půdě - pozměňovacích návrhů je 98, tisk, který je obsahuje, zahrnuje 17 stránek - není dost dobře možné, abychom hned pokračovali projednáváním zákona o půdě. Uvažovali jsme, že zařadíme jiný bod programu, ale protože na jednání ústavně právních výborů je přítomna řada poslanců, kteří nemohou být zbaveni svého práva účastnit se v plenární schůzi, tak doporučujeme tento postup: že bychom tuto dopolední schůzi teď přerušili, odpoledne ve 14.00 hodin se sejdou poslanecké kluby v místnostech, které vám uvedu. Předpokládáme, že k jejich jednání budou stačit dvě hodiny a v 16.00 hodin by pokračovala společná schůze už závěrečnými slovy zpravodajů, závěrečným slovem navrhovatele a předpokládáme, že bychom už mohli přistoupit k hlasování.

Poslanecké kluby by se sešly v těchto místnostech: MKDP - Meziparlamentní klub demokratické pravice v čísle místnosti 209, Klub poslanců Veřejnosti proti násilí ve Sněmovně národů, Klub poslanců Veřejnosti proti násilí ZDS v čísle 224, Klub poslanců Komunistické strany, včetně Strany demokratické levice, v čísle místnosti X, Klub poslanců KDÚ v čísle místnosti 026, Klub poslanců občanského hnutí, to jsou poslanci občanského fóra, v čísle 534.

Klub poslanců Křesťansko-demokratického hnutí v místnosti č. 466, u místopředsedy Viktorína, Klub poslanců HSD I v čísle 105, Klub poslanců HSD II v knihovně (dohodnou se, kdo kde bude, protože zatím není rozděleno, kdo je I a kdo je II), Klub poslanců SNS v čísle místnosti 102, Klub poslanců Soužití v předsálí u zasedací síně Sněmovny národů.

Dohadovací řízení o návrhu zákona o strategickém plánování se koná dnes v 13. 15 hodin v místnosti č. 026 a zúčastní se ho poslanci: Miloš Zeman, Peter Kulan, Jiří Skalický, Jan Sokol, Miroslav Tahy, Vladimír Váňa, Pavel Bratinka, Josef Mišura, Roman Zelenay, Vojtěch Bugár ze Sněmovny národů, Jiří Schneider, Libor Kudláček, Věnek Šilhán, Jaromír Šlápota, Jozef Bakšay, Jozef Veverka, Michal Borguľa, Marián Vrabec, Pavol Hrušovský a František Magyar ze Sněmovny lidu.

Omlouvám se našim hostům. Pokračování bude odpoledne.

(Jednání přerušeno v 9.38 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 16.30 hodin a řízení schůze převzal místopředseda FS J. Stank. )

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážené poslankyne, vážení poslanci, dovoľte, aby som vám podal informáciu o súčasnom stave prejednávania zákona o vlastníckych vzťahoch k pôde a o návrhu ďalšieho postupu.

Vážené Federálne zhromaždenie, vážení hostia, musím vás informovať, že zatiaľ neskončili ústavnoprávne výbory na posudzovanie pozmeňovacích návrhov. Stane sa tak asi za 30 - 60 minút. Potom sa musia spravodajcovia pripraviť na stručnú a výstižnú argumentáciu, inými slovami - musia byť argumenty, ktoré získali z ústavnoprávnych výborov, spracovať, k čomu požadujú tiež určitú dobu.

Ďalej je nutné, aby sa koordinovali stanoviská jednotlivých poslaneckých klubov k tejto problematike a z toho dôvodu navrhujem, aby sme dnešnú spoločnú schôdzu prerušili a začali by sme zajtra o ôsmej hodine s tým, že by sme začali záverečnými správami spravodajcov a pána ministra, potom by bolo hlasovanie o pozmeňovacích návrhoch, po hlasovaní o pozmeňovacích návrhoch sa opäť stretnú politické kluby, potom sa stretne politické grémium a potom by sme hlasovali o celkovom návrhu zákona. Myslím, že za určitých priaznivých okolností už nebude príliš veľa technických a procedurálnych poznámok, že by sme to mohli zajtra stihnúť.

Samozrejme pripravíme odlet lietadiel, prípadne špeciálu, ktorý je pripravený tak, aby ste sa mohli ešte zajtra dostať domov. Chce sa prosím, niekto k tomu vyjadriť?

Prerušujem spoločnú schôdzu do zajtra, zajtra začneme o 8.00 hodine. Buďte presní!

Súčasne predseda Federálneho zhromaždenia zvoláva politické grémium, teda vedúci poslaneckých klubov do jeho kancelárie dnes o 17.00 hodine, teda za necelých 30 minút. Prosím predsedov politických klubov, aby sa stretli na porade u predsedu Federálneho zhromaždenia.

Ďakujem vám a končím dnešné informácie.

(Schůze přerušena v 16.35 hodin. )


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP