Středa 3. dubna 1991

Podobné stanovisko zaujali tiež ďalší poslanci. Prikláňam sa k názoru všetkých poslancov, ktorí považujú postup spravodajcov za neprípustný, Pretože sa stáva nebezpečným precedensom v tom smere, že spravodajcovia namiesto objektívnych stanovísk z rokovaní výborov, môžu predkladať svoje vlastné názory, prísne vychádzajúce z ich politickej orientácie a ďalej rôznych skupinových a politických záujmov.

Z predložených návrhov zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde, ktoré boli prerokované vo výboroch obidvoch snemovní, je najlepšie vypracovaný vládny návrh zákona, pretože najlepšie odráža názory a mienku prevažnej väčšiny ľudí, ktorí v poľnohospodárstve pracujú, a nielen z neho žijú. Ani jeden z návrhov zákona však neberie ohľad na dlhodobo sa vyvíjajúce historické, hospodárske, technologickotechnické, materiálne, ekologické a sociálne odlišnosti v Českej republike a Slovenskej republike. Uprednostňuje sa snaha o prijatie určitého unifikovaného riešenia, ktoré nezohľadňuje takú otázku, ako je dedičské konanie. Na Slovensku platilo Uhorské právo, výsledkom ktorého boli tzv. trpasličie majetky neschopné vo väčšine prípadov uživiť svojich vlastníkov. I keď podporujeme obnovenie výkonu práv pozemkového vlastníctva, nesmieme zabúdať na to, že súčasné poľnohospodárske družstvá produkujú obživu pre občanov obidvoch republík. Ak sa necitlivo funkčne obnovia staré vlastnícke vzťahy, ani vláda nemá zistené, čo to prinesie a koľko obidva národy za to zaplatia. Prijatie takéhoto zákona by malo vychádzať z dohody vlastníkov pôdy a družstiev a nie z politických cieľov jednotlivých strán.

Na záver: Nie je možné súhlasiť, aby sa do úpravy vlastníckych vzťahov vnášali na federálnej úrovni národné alebo národnostné rozdiely a prístupy. Slovenské poľnohospodárstvo má veľké odlišnosti a o mnoho ťažšie podmienky než poľnohospodárstvo v Čechách a na Morave. Spôsob vrátenia a úpravy vlastníckych vzťahov k pôde na Slovensku je obzvlášť zložitý. Riešiť tento problém pre celú federáciu jednotným spôsobom je nesmierne ťažké, prakticky nemožné. Federálne zhromaždenie by malo prijať obecný zákon o pôde, v ktorom by boli vytýčené hlavné smery a zásady privatizácie a transformácie v poľnohospodárskej oblasti, prijať jasnú deliacu časovú hranicu 25. 2. 1948, pričom problém vrátenia pôdy a úpravy vlastníckych vzťahov k pôde v jednotlivých regiónoch by sa zveril republikovým národným radám.

Vážené dámy, vážení páni, nechcem zdržovať, preto zoznam pozmeňovacích návrhov ku spravodajskej správe, z ktorých už väčšina dnes zaznela v pléne, dodám spravodajcom pri opätovnom prerokovávaní spravodajskej správy v garančných výboroch obidvoch snemovni.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Hrivíkovi. Na jeho vystúpenie chce faktickou poznámkou reagovať poslanec Hladík.

Poslanec SN J. Hladík: Předpokládám, že kolega mluvil o práci zpravodajů z neznalosti věci. Já jsem se zúčastňoval těchto jednání. Zpráva samozřejmě není osobním názorem reprezentantů dvou politických stran, ale práce poměrně široké politické reprezentace a širokého kolektivu. Ještě jednou říkám, že předpokládám, že mluvil opravdu z neznalosti věci.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Hladíkovi. Ďalej sa do rozpravy prihlásil pán poslanec Ferenc Szöcs, udeľujem mu slovo. Pripraví sa poslanec Václav Humpál.

Poslanec SL F. Szöcs: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, novodobé hrubé majektové krivdy mali tri etapy. Najskôr boli skonfiskované majetky z rasových, potom národnostných a nakoniec triednych dôvodov. Teraz pri naprávaní krívd minulosti musíme hľadať spravodlivé humánne riešenie. Základne ľudské práva sú rovnako platne pre každého občana bez rozdielu, i v prípade reštitúcii vlastníctva.

Pri odstraňovaní krívd minulosti nemôžeme znovu diskriminovať občanov tejto republiky. Pretože majetkové krivdy mali svoju časovú následnosť, časovým faktorom môžeme ich presne separovať. Stačí povedať, že začiatok odstránenia krívd je rok 1948, tým automaticky diskriminujeme prenasledovaných z rasových a národnostných dôvodov. Preto hľadajme spoločne prijateľné riešenie, ktoré už neobnovuje staré riady, neponižuje časť občanov, ale demonštrujú našu úprimnú snahu zabezpečiť rovnoprávnosť občanov bez rozdielu i v oblasti reštitúcii.

Preto podporujem návrhy, ktoré vychádzajú z princípu rovnoprávnosti všetkých občanov, nediskriminujú nikoho, ako nás zavdzují naše zákony a naše medzinárodné záväzky. S implicitnou diskrimináciou národnosti nemôžem súhlasiť ani v rámci tohto zákona. Podporujem návrh pána poslanca Kríža, ktorý zmierňuje tyto krivdy. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Szcsovi. Prosím o vystúpenie pána poslanca Humpála, pripraví sa poslanec Tejkl.

Poslanec SN V. Humpál: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, zabývám se aktivně tímto zákonem již několik měsíců, zúčastnil jsem se desítek debat, jednání, odborných schůzek zde v parlamentu i mimo něj. Ověřoval jsem si stanovisko oficiální i soukromé. Hovořil jsem s odborníky i běžnými občany na venkově.

Dostal jsem jako předseda zemědělské komise stovky dopisů a petic, a právě proto budu velmi stručný. Mám pocit, že i když by se zdálo, že všechny pravdy, ale i nepravdy byly již vysloveny, je složitost této problematiky taková, že v současné době musíme hledat realitu s vědomím, že nebude zcela vyhovovat všem a že v tomto zákonu nepostihneme úplně všechny souvislosti.

Situace je podobná projednávání zákona o mimosoudních rehabilitacích. Dochází zde také ke střetu koncepce vládního návrhu s iniciativou poslanců. Výsledkem je tato zpráva zpravodajů (tisk 547), poctivá práce široké skupiny lidí, kterou tvořili předkladatelé z federálního ministerstva hospodářství, z legislativy Federálního shromáždění, zpravodajové a další poslanci. Bez ohledu na výsledek projednávání jim všem patří naše poděkování.

Předkládám dva pozměňovací návrhy. V § 15 a) odstavec 1 v první větě namísto slova "uvedené" toto znění: "Jimiž vzniklo členství v zemědělském družstvu podle. . ." Zdůvodňuji tuto úpravu tím, že v tomto znění vystihuje přesněji to, co vyplývá z předchozího § 15.

Druhý pozměňovací návrh se týká § 18 odstavec 2 d), a sice vložit za slovo "kulturních" slova "a sportovních". Zdůvodňuji takto: Vsuvka znamenající nucený pronájem sportovních zařízení na 10 let odpovídá tomu, co jsme právě minulý týden schválili u novely malé restituce. Kdybychom neschválili tento pozměňovací návrh, ohrozili bychom existenci téměř 90 % tělovýchovných zařízení a sportovišť, viz např. dopis náměstka ministra školství, mládeže a tělovýchovy Slovenské republiky, který jsme obdrželi 27. 3. 1991.

Váženě poslankyně, vážení poslanci, předložený návrh je podle mého názoru přijatelný, představuje kompromis, kdy vládní návrh převzal některé cenné myšlenky z návrhu iniciativní skupiny poslanců. Kdybychom návrh zákona jako celku nepřijali, prodloužilo by to nejistotu v zemědělských družstvech, umožnilo případné nežádoucí změny a co je velmi důležité, zabrzdilo by to privatizaci.

Uvědomme si, že desítky odvážlivců v každém okrese, potenciálních i skutečných soukromých podniků, čekají na tento zákon.

Jsem zmocněn prohlásit, že poslanci občanského hnutí podporují v tomto návrhu federální vládu, stojí za koncepcí jejího návrhu a jeho členové budou hlasovat pro základní varianty v uvedeném návrhu.

Doporučuji proto hlasovat pro tento zákon ve znění zpravodajské zprávy. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Humpálovi. Ďalej vystúpi v rozprave pán poslanec Tejkl. Prosím, aby sa ujal slova. Po ňom sa pripraví pani poslankyňa Šormová.

Poslanec SL M. Tejkl: Pane předsedající, dámy a pánové, nepředkládám žádný pozměňovací návrh a prosím, abyste alespoň po dobu mého vystoupení mě nepovažovali za profesionálního lesníka, ale za člověka, který prozatím celý život pracoval v lese a tudíž o něm něco málo ví.

Návrhy zákona, které zde zaznívají, se jenom velice okrajově dotýkají problematiky navrácení lesního půdního fondu. Uvědomte si prosím, že nebudeme předávat lesy jenom rozumným hospodářům, ale budeme je předávat všem, kteří o to budou stát nebo o to požádají.

Obávám se jedné věci. Ti hospodáři, kteří lesy zakládali, kteří viděli kampeličku nebo záložnu, ti již nežijí anebo jejich slovo, které kdysi bylo na gruntě zákonem, už zákonem není. Pro vaši ilustraci uvedu, co se může stát.

Čtyři zkušení dřevaři za jeden víkend jsou schopni porazit hektar lesa. Čím kvalitnější les, tím to jde lépe od ruky. Není problémem toto dřevo proměnit nebo transformovat na koně, ovšem nikoliv ty koně, které by hospodářství pomohli, ale koně ukrytě pod kapotou osobních aut. Co dál? Je naprosto jiná problematika než je problematika, kterou řešíme v zemědělství. My totiž v lese pracujeme se stoletou kulturou, někdy i více než stoletou a každá vědomá i nevědomá chyba se nedá během několika měsíců opravit.

Dále upozorňuji, že takto neodborně udělaný zásad na ploše jednoho majitele může při prvním bouřlivém větru způsobit řetězovou katastrofu na majetku jeho sousedů, i když tito hospodaří rozumně a vzorně. Pocházím ze severních Čech a jezdím domů směrem na sever.

Pan Kakačka se tady zmínil o tom, že je vidět, kdo ví jak daleko, u nás na severu Čech je to bohužel jinak, my tak daleko nevidíme, protože je takový smog, že nevidíme prakticky ani z autobusu ven.

Chtěl bych upozornit na jednu věc. Je potřeba vytvořit určitou pojistku, aby nemohlo dojít k tomu, co jsem tady předestřel. Je potřeba si uvědomit, a o to žádám vás všechny, i prostřednictvím sdělovacích prostředků, jaké jsou dopady na to, když někdo udělá v tomto problému chybu. Je sice krásné, že existují zákony, ale ty zakročí až dodatečně, jenomže les už se vzpamatovat nedá, ten jednou leží a bude trvat řadu let, než nám vznikne stejný les nový. Přimlouval bych se za jednu věc. Je skutečně potřeba, než vznikne v České republice a Slovenské republice zákon o lesích, protože starému zákonu mnoho nevěřím, ten má totiž takové mantinely, že v rámci nich došlo ke stavu, ve kterém dnes lesy jsou, žádám, aby tyto pojistky vytvořeny byly. Domnívám se, že lesy budou vráceny původním majitelům, ale jejich mimoprodukční funkce je otázkou nás všech. Není možné, aby jakýkoliv zákon tyto funkce narušil. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánu poslancovi Tejklovi. Teraz prosím pani poslankyňu Rút Šormovú, aby predniesla svoj príspevok do tejto rozpravy ako 41. rečníčka.

Poslankyně SL R. Šormová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a vážení kolegové, již se tady několikrát mluvilo o tom, že předložený zákon nevymezuje okruh povinných osob. Oba předchozí restituční zákony, tedy zákon o zmírnění následků některých majetkových křivd a zákon o mimosoudních rehabilitacích, takový okruh povinných osob vymezovaly a vyjímaly z něj některé subjekty. Cizí státy, podniky se zahraniční majetkovou účastí a obchodní společnosti, jejichž společníky nebo účastníky jsou výhradně fyzické osoby.

Domnívám se, že by i v tomto zákoně měly být tyto subjekty nějakým způsobem vyčleněny. Dovolte mi pro ilustraci uvést jeden konkrétní příklad. Obrátili se na mne tři mladí lidé, kteří se na nás všechny obrátili už při projednáváni zákona o mimosoudních rehabilitacích.

V srpnu loňského roku koupili od státního statku nemovitost. Nabyli ji na základě platných právních norem a převod nemovitostí potvrdilo (ve smyslu zákonného opatření předsednictva Federalního shromáždění č. 364/1990 Sb., o nakládání s majetkem svěřeným státním podnikům), tento převod tedy potvrdil i zakladatel převádějící právnické osoby - v tomto konkrétním případě ministerstvo zemědělství České republiky.

Od srpna loňského roku, kdy k převodu nemovitosti došlo, investovali noví vlastníci do zamýšleného projektu téměř půl miliónu korun. Sjednali si úvěr, zajišťovali projektovou dokumentaci a stavební kapacity. Zákonné opatření předsednictva tohoto Federálního shromáždění jim umožnilo nemovitost získat. Kdyby nyní i takováto právnická osoby, která je složena výhradně z fyzických osob, byla osobou povinnou, toto shromáždění by rozhodlo o opětovném zániku tohoto vlastnického práva. Investovanou částku, kterou navíc v tomto případě nebyla nemovitost zhodnocena, by vlastníci nedostali, dostali by zpět pouze kupní cenu. Proto navrhuji zařadit za § 4 b) nový § 4 c), jehož znění by bylo totožné se zněním § 4 odstavec 1 zákona o mimosoudních rehabilitacích: "Povinnými osobami jsou stát nebo právnické osoby, které ke dni účinnosti tohoto zákona věc drží, s výjimkou a) podniků se zahraniční majetkovou účastí a obchodních společností, jejich společníky nebo účastníky jsou výhradně fyzické osoby. Tato výjimka však neplatí, jde-li o věci nabyté od právnických osob po 1. říjnu 1990, b) cizích států."

Zároveň bych chtěla upozornit, že mi jde o věcné vyřešení toho nastíněného problému, ne o právní vymezení povinných osob v tomto zákoně, takže jsem otevřena případnému jinému formálnímu řešení tohoto problému tak, aby to bylo v souladu s dikcí tohoto zákona.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pani poslankyni Šormovej, svoj návrh odovzdala, teraz prosím pána poslanca Mlčáka, prosím o jeho vystúpenie v rozprave, pripraví sa pán poslanec Jambor.

Poslanec SN J. Mlčák: Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já budu velmi stručný, už toho máme všichni dost. Chtěl bych obrátit vaši pozornost k § 6, který řeší otázku souběhu nároků oprávněných osob podle § 4 odstavec 4. Říká se tam, že pokud v důsledku jednostranného aktu státu pozbylo svého vlastnictví postupně více oprávněných osob, náleží to právo té z nich, která vlastnictví pozbyla dříve, pokud se nedohodnou jinak.

Pak je poslední věta § 6, která říká: "ostatní oprávněné osoby mají v takovém případě právo na převod pozemků podle § 5 odstavec 2, popřípadě na finanční náhradu." Chtěl bych obrátit pozornost legislativců k celému § 6, protože se domnívám, že § 6 v podstatě neřeší a není schopen řešit souběh nároků oprávněných osob, protože například půda z bývalých přídělů, která zůstala ve vlastnictví dalších osob, se nevrací, a to bez ohledu na to, zda byla zaplacena či nebyla zaplacena. A dokonce její majitelé mají přednost před původními majiteli podle § 5 odstavec 1 písm. a).

Z uvedeného je zřejmá špatná koncepce povinné osoby, jak o tom mluvila Rút Šormová a dokonce je zřejmá i snaha po legalizaci přerozdělovacího aktu. Byl bych rád, kdyby se legislativci věnovali § 6 a domnívám se, že k částečnému zlepšení by mohlo dojít, zasadila-li by se za § 6 věta, že "tam, kde je majetek ve vlastnictví přídělce, pak tento je povinnou osobou". Ovšem osobně bych se přimlouval za to, aby legislativci vůbec vyřešili v celém tom návrhu otázku povinných osob. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánovi poslancovi Mlčákovi, prosím pána poslanca Jambora, aby sa ujal slova. Pripraví sa poslanec Anderko.

Poslanec SL A. Jambor : Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia. Dovoľte mi úvodom môjho vystúpenia aspoň stručne pripomenúť niektoré základne myšlienky a princípy Svetovej charty pôdy FAo. Tieto by mali byť i základnými principami nami prerokovaného zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde.

Pôda je v zmysle tejto Charty zdrojom prosperity ekonomickej samostatnosti človeka, je zárukou jeho prežitia. Pôda je hlavným využiteľným zdrojom a zahŕňa okrem samotnej pôdy, vodu, rastliny a zvieratá na jej ploche viazané. Hmotne tedy ide o niečo veľmi cenného, a preto využívanie pôdy nesmie spôsobovať jej degradáciu alebo poškodzovanie úrodnosti, ohrozila by sa tým sama existencia ľudského rodu. Okrem toho, degradácia pôdy má priamy vplyv na poľnohospodársku a lesnícku výrobu, znižovanie produkcie negatívne zasahuje do celého vodného systému, môže napríklad vyvolávať extrémne záplavy a tým priame škody nielen na pôde, ale i na majetku v povodí. V jej dôsledku sa zanášajú a eutrofizujú korytá riek, nádrži, prístavov a pláži a okolia. Degradácia pôdy takto priamo zasahuje škodlivo životné prostredie, ale aj priemysel a obchod, zasahuje teda všetky odvetvia národného hospodárstva.

V dôsledku uvedeného zákona o pôde sa stáva významným nástrojom hospodárskeho a spoločenského života, tento nástroj by mal byť pomocníkom pre praktické služby užívateľov pôdy na jej zúrodnení a efektívne hospodárenie. Zákonné princípy by mali byť zamerané na využívanie pôdy predovšetkým na úrovni fariem, ktoré sú v dnešnej dobe inštitucionálne, právne a technicky prvým predpokladom účinného a správneho využívania pôdy. Drobenie pôdneho fondu môže predstavovať prekážku zdravého managementu na pôde a v oblasti ich ochranárskych opatrení. Zákonné opatrenia o pôde majú za úlohu predovšetkým zapojiť ich užívateľa do programu vlády zodpovednej za uľahčovanie využívania pôdy. Súčasne majú záväznosť sústavné činnosti občanov za zachovanie a zlepšenie ochrany, výmery a produkčnosti pôdy.

Osobitný dôraz podľa FAo sa má klásť na informovanosť občanov o potrebách a vlastnostiach pôdy, ingerenciou vzdelávania a školením užívateľov pôdy všetkých vekových úrovni. Majú byť určené konkrétne opatrenia na ochranu pôdnych zdrojov proti deštrukciám.

O osudoch pôdy za obdobie totality tu odozneli viac diskusných príspevkov, a preto sa nebudem o tom podrobnejšie zmieňovať. Toto obdobie je, žiaľ poznamenané drámami a tragédiami nielen ľudských osudov, ale aj pôdy, lesa i vody na celom území Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Preto z ľudského a morálneho hľadiska musíme premietať i tieto skúsenosti z minulosti do našich návrhov alebo pozmeňovacích návrhov. Nesmieme pripustiť, aby nové zákonné opatrenia predstavovali nové utrpenie ľudí. Tlač 547, správa spravodajcov Snemovne ľudu a Snemovne národov k vládnemu návrhu zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde (tlač 393 ), k týmto materiálom mám tieto pripomienky, resp. pozmeňovacie návrhy: predovšetkým jedna poznámka : lesné hospodárstvo nie je súčasťou poľnohospodárskej výroby, má rozdielny ekonomický a ekologický význam, odlišný reprodukčný cyklus. Na túto skutočnosť upozorňovali výbory Slovenskej národnej rady, ako aj rad výborov Federálneho zhromaždenia pri prerokovávaní tohto zákona a odporúčali vypustiť problematiku lesnej pôdy z tohto zákona a riešiť ju vo zvláštnom zákone. Bohužiaľ nestalo sa tak. Preto chcem predložiť tieto pripomienky:

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP