Čtvrtek 28. března 1991

Kto je proti? (Dvanáct.) Dvanásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvanáct.) Dvanásť. Ďakujem.

Konštatujem, že Snemovňa národov návrh na zaradenie do programu schválila.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov zo Snemovne ľudu. Kto z poslancov zo Snemovne ľudu je pre zaradenie tohto bodu do programu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Sedmdesát šest.) Sedemdesiatšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (Sedm.) Sedem. Ďakujem.

Kto za zdržal hlasovania? (Dvanáct.) Dvanásť. Ďakujem.

Jeden poslanec hlasovanie ignoroval, resp. nehlasoval. Konštatujem, že i Snemovňa ľudu návrh na zariadenie do programu schválila.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 193, SN č. 193)

Teraz môžeme prikročiť

k návrhu na začatie dohodovacieho konania o návrhu zákona o strategickom plánovaní.

Ako už bolo uvedené, Snemovňa národov tento návrh neprijala ani po opätovnom prerokovaní. Predsedníctvo Snemovne národov preto odporúča pristúpiť k dohodovaciemu konaniu. Súčasne bol predsedami výborov pre plán a rozpočet predložený po vyjadrení poslaneckých klubov a po spresnení - tento návrh na zloženie spoločného výboru pre dohodovacie konanie za Snemovňu ľudu: Schneider Jiří - Občianske fórum, Zukal Rudolf - Občianske fórum, Šilhán Věnek - Občianske fórum, Šlápota Jaromír - Československá strana ľudová, Bakšay Jozef - Verejnosť proti násiliu, Veverka Jozef - Verejnosť proti násiliu, Borguľa Michal - Strana demokratickej ľavice, Vrabec Marián - SNS, Hrušovský Pavol - KDH, Magyar František - MKDH ESV.

Za Snemovňu národov: Miloš Zeman - Občianske fórum, Kulan Peter - Verejnosť proti násiliu, Skalický Jiří - Občianske fórum, Sokol Jan - Občianske fórum, Tahy Miroslav - KDH, Viňa Vladimír - HSD SNS, Bratinka Pavol - Občianske fórum, Mišura Jozef - SDL, Zelenay Roman - Verejnosť proti násiliu, Bugár Vojtech - MKDH ESV.

Žiada niekto o slovo, alebo má niekto pripomienku k tomuto návrhu a pripomienku na zloženie tohto dohodovacieho výboru? Pán poslanec Zukal má technickú poznámku.

Poslanec SL R. Zukal: Já se vzdávám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Zukal sa vzdáva. Prosím, pán poslanec Schneider.

Poslanec SL J. Schneider: Navrhuji, aby byl za Sněmovnu lidu do dohodovacího výboru zvolen místo poslance Zukala poslanec Kudláček.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Kudláček, súhlasíte? (Ano.) Takže škrtáme poslanca Zukala a píšeme si poslanca Kudláčka. Sú ďalšie pripomienky, prosím? Ďalšie pripomienky nie sú, preto odporúčam hlasovať o oboch návrhoch súčasne. Sú námietky voči takémuto postupu? Samozrejme, chápeme to tak, že každá snemovňa si odsúhlasí svoj dohodovací výbor, svojich predstaviteľov do dohodovacieho výboru.

Najprv prosím o hlasovanie poslancov zo Snemovne ľudu. Chcete ešte raz prečítať mená poslancov Snemovne ľudu? (Hlasy z pléna: Ano.)

Schneider, Kudláček, Šilhán, Šlápota, Bakšay, Veverka, Borgula, Vrabec, Hrušovský a Magyar. S technickou poznámkou sa hlási poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: Ja si myslím, vzhľadom na to, že poslanec Bakšay je ministrom zahraničného obchodu, možno by si neželal zúčastniť sa tohto dohodovacieho konania. Mali by sme sa ho spýtať, či si túto úlohu chce na seba vziať, alebo nie.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Bakšay bol jedným zo spravodajcov a spoluautorov. To zrejme viedlo predsedu výboru a predsedu klubu k jeho zaradeniu. A tak sa pýtam pána predsedu Šútovca, či navrhuje niekoho iného. (Nenavrhuje.) Mal by to byť poslanec Bakšay, je to stanovisko klubu i predsedu klubu.

Môžeme pristúpiť k hlasovaniu. Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasi s návrhom na konanie dohodovacieho riadenia a súhlasí s navrhovanými poslancami Snemovne ľudu do spoločného výboru pre dohodovacie konanie, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasování začíná v 9.41 hodin.) (Devadesát.) Deväťdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (Dva.) Dvaja. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Patnáct.) Ptnásť. Ďakujem.

Konštatujem, že Snemovňa ľudu tento návrh schválila.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov. Kto z nich súhlasí s uvedenými návrhmi? (Hlasuje se.) (Osmdesát.) Osemdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (Pět.) Pť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet pět.) Dvadsaťpť.

Dvaja poslanci sa hlasovania nezúčastnili. Konštatujem, že i Snemovňa národov tieto návrhy schválila.

Prvú schôdzu spoločného výboru pre dohodovacie riadenie zvoláva predseda Federálneho zhromaždenia na deň 4.4.1991 do miestnosti č. 026, presný čas bude oznámený.

Vážené poslankyne, vážení poslanci, pred zahájením dnešného bodu by snemovne mali posúdiť návrh oboch predsedníctiev snemovní, aby snemovne súhlasili s účasťou delegácie poslancov národných rád pri prerokúvavaní návrhu zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde. Súčasne bolo doporučené, aby im bolo udelené slovo, pokiaľ oň požiadajú. Paragraf 17 odsek 2 zákona o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia stanoví: "Rokovania sa môžu zúčastniť i ďalšie osoby, ak s tým snemovňa prejaví súhlas. Predsedajúci im môže udeliť slovo."

Navrhujem hlasovať o tomto návrhu bez rozpravy. Pre vašu informáciu oznamujem, že sú tu prítomní poslanci Českej národnej rady: Procházka, Stibic, Moskal, Kelnar, Cabal. Poslanci Slovenskej národnej rady sa majú dostaviť v priebehu rokovania. S technickou poznámkou sa hlási poslanec Novosád.

Poslanec SL K. Novosád: Vážený pane předsedající, bylo by vhodné o těchto dvou otázkách hlasovat odděleně, tzn. o otázce přítomnosti a o otázce vstupování do diskuse.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Myslím, že to je správna pripomienka. Zatiaľ budeme hlasovať o prítomnosti poslancov a potom v prípade, že prejavia záujem o vystúpenie v diskusii, budeme hlasovať znovu.

Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s tým, aby sa nášho rokovania zúčastnili delegovaní poslanci národných rád? (Hlasování je zahájené v 9.45 hodin.) (Devadesát devět.) Deväťdesiatdeväť. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Tři.) Traja. Ďakujem.

Snemovňa ľudu súhlasí s tým, aby sa rokovania o tomto bode zúčastnili delegovaní poslanci Českej národnej rady a Slovenskej národnej rady.

Teraz hlasujú poslanci Snemovne národov. Kto z nich je pre tento návrh? (Hlasuje se.) (Devadesát devět.) Deväťdesiatdeväť. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyři.) Štyria.

Snemovňa národov návrh schválila.

Prosím poslancov Českej národnej rady, ktorí sú prítomní aby zaujali miesta v snemovni.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 195, SN č. 195)

Upozornil ma poslanec Novosád (ospravedlňujem sa za túto neznalosť), že pokiaľ sa nášho rokovania zúčastňujú poslanci Českej národnej rady alebo Slovenskej národnej rady, v prípade, že sa prihlásia do rozpravy, může im predsedajúci udeliť slovo a teraz je o tom treba zvlášť hlasovať. Vezmite to takto na vedomie.

Vážené Federálne zhromaždenie, na programe máme

17

Vládny návrh zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde (tlač 393),

návrh zákona o úprave vlastníckych vzťahov a užívania pôdy, budov a iného poľnohospodárskeho majetku (tlače 255 a 255 A),

návrh zákona o pôde, majetku a podnikaní v poľnohospodárstve a potravinárstve (tlač 380)

a Správu spravodajcov Snemovne ľudu a Snemovne národov (tlač 547).

Vládny návrh odôvodní minister hospodárstva ČSFR pán Vladimír Dlouhý. Skôr, ako mu dám slovo, dovoľte jednu organizačnú poznámku. Doporučujeme, aby dnešné zasadnutie skončilo o 13.00 hodine. Potom sa odoberieme za svojimi povinnosťami v mieste bydliska. Vzhľadom k špecifickému charakteru tohoto obdobia budeme pokračovať v spoločnej schôdzi budúci týždeň v stredu o 9.00 hodine. V utorok sú plánované schôdze poslaneckých klubov.

Prosím pána ministra Dlouhého, aby sa ujal slova.

Ministr hospodářství ČSFR V. Dlouhý: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych přednesl úvodní slovo k vládnímu návrhu zákona o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku. Předkládaný návrh zákona je stěžejní právní normou, která má položit základ pro obnovení a znovunastolení vlastnických vztahů v zemědělství. Současně však tato právní norma musí respektovat morální a politický aspekt celého problému, dnešní stav zemědělské výroby i trhu zemědělskými produkty, stejně jako reálné možnosti našeho státu v oblasti restitucí a nápravy křivd.

Vláda předkládá právní normu, která si poprvé od února 1948 klade za cíl napravit a uspořádat vlastnické a majetkoprávní vztahy v zemědělství, které byly v uplynulých letech násilně zpřetrhány a potlačeny. Předložený návrh zákona umožňuje, aby se vlastníci ujali svých práv a svobodně se rozhodli, jakým způsobem se svým majetkem naloží.

Vláda si je však vědoma i toho, že po více než čtyřiceti let se v zemědělství formovala výrobní struktura, která byla sice lidem vnucena, je pro ni charakteristická nízká efektivnost a vysoká nákladovost, ale která na druhé straně je dnes základem výroby potravin. Jsme jistě přesvědčeni, že pouze změna vlastnických struktur a nastolení konkurenčního prostředí povedou v zemědělství k rozhodným ekonomicky pozitivním změnám, ale nemůžeme snadno převzít odpovědnost za narušení alespoň základní kontinuity zemědělské produkce, nabídky potravin i za ztrátu pracovní příležitosti pro mnoho lidí v krátké době. Stejně tak nemůžeme vystavit společnost vysokému riziku toho, že nastolení práv jedněch bude provázeno nespravedlností vůči druhým. Takový postup by znamenal nejen opakování starých chyb, ale ve svém důsledku i zásadní porušení nedávno přijaté ústavní Listiny práv a svobod, jako i dalších právních aktů, ke kterým naše společnost na cestě k návratu demokracie a právnímu státu přistoupila.

Vláda předkládá návrh zákona, který je v souladu s demokratickými principy a přiznává nedotknutelnost soukromého vlastnictví. Předkládaná vládní norma musí mít výrazně restituční charakter, zachovává nezbytnou kontinuitu potravin a bere v úvahu zvláštnosti vlastnictví půdy a jejího využívání nejen k zemědělské a lesní výrobě nebo vodního hospodářství, ale také k účelům ochrany přírody a jiným funkcím krajiny.

Návrh zákona vychází ze základního předpokladu, že se v uplynulých letech stát dopouštěl vůči svým občanům bezpráví, které dnes musí odstranit a v nejvyšší možně míře i nahradit. Vláda si je vědoma toho, že náprava majetkových křivd nemůže lidem navrátit dlouhá desetiletí, kdy nemohli žít ve svých domovech a pracovat na svém majetku ku prospěchu svému, rodiny i společnosti a považovala za nezbytné předložit takový návrh zákona, který jim vrátí pocit obnovené jistoty, právní základ státu.

Podle předběžných odhadů se předpokládá navrácení cca 70 % půdy do soukromého vlastnictví a úplné zrušení násilně zavedených různých užívacích vztahů v souladu s obecným pojetím vlastnického práva. Návrh vychází z toho, že právnická či fyzická osoba, která není vlastníkem, může půdu a s ní související jiné hospodářské budovy využívat pouze na základě smlouvy s vlastníkem. Výjimku zákon připouští pouze v těch případech, kdy vlastník pozemku není znám a kdy v zájmu využití půdy ji může místo vlastníka pronajmout pozemkový fond, avšak pouze na tu dobu, než skutečný vlastník své právo uplatní.

V této souvislosti pro informaci uvádím, že soukromé vlastnictví půdy představuje asi 4 milióny 703 tisíc ha zemědělské půdy na území České a Slovenské Federativní Republiky, z toho 2 856 tisíc ha v České republice a milión 847 tisíc ha ve Slovenské republice.

Návrh zákona řeší případy, kdy původnímu vlastníku nelze pozemek vydat, protože byl zastaven nebo už neexistuje. V těchto případech má vlastník právo na jiný pozemek ve vlastnictví státu o stejné výměře a srovnatelné kvalitě nebo na finanční náhradu. Přitom je ponecháno na vůli vlastníka, kterou formu náhrady si zvolí. Návrh zákona řeší rovněž problematiku restituce, obytných nebo hospodářských budov a trvalých porostů. Přednostně je uplatňována forma vydání věcí a tam, kde to není možné, finanční náhrada.

Oproti původnímu vládnímu návrhu a v souladu s projednáváním v jednotlivých výborech Federálního shromáždění se navrhuje definovat okruh oprávněných osob, a to pouze ve vztahu k restituční části návrhu zákona. Tento okruh oprávněných osob je v podstatě obdobně stanoven jako v zákoně č. 87/1991 Sb., o mimosoudních rehabilitacích. To znamená, že oprávněnou osobou je buď původní vlastník, nebo jeho dědicové, a to ze závěti nebo ze zákona. Platí zde však stejná podmínka, že oprávněnou osobou může být pouze státní občan České a Slovenské Federativní Republiky, mající trvalý pobyt na území ČSFR.

Na rozdíl od zákona o mimosoudních rehabilitacích není v návrhu tohoto zákona samostatně definována povinná osoba, protože způsob obnovení vlastnického práva a vlastní vydání nemovitosti je založeno na rozhodnutí správního orgánu, jak ještě dále podrobněji vysvětlím. Rozhodné období pro restituce je stanoveno shodně s ostatními restitučními zákony, tedy od 25. února 1948 do 1. ledna 1990. Pouze v případě přijetí odstavce 5 § 4, který ovšem není vládním návrhem, by bylo možné v rámci odstranění tvrdosti zákona restituovat majetek odebraný již od 11. července 1947 do 25. února 1948 podle zákona č. 142/1947 Sb., o revizi první pozemkové reformy. Toto by se však týkalo pouze velmi omezeného počtu případů.

Jedním ze zásadních problémů, se kterými se musel návrh zákona vypořádat, je transformace dnešních zemědělských družstev na družstva skutečných vlastníků. K této problematice vláda České a Slovenské Federativní Republiky zaujala základní stanovisko, že stávající zemědělská družstva jsou družstva a jejich majetek je družstevním majetkem, na jehož vytvoření se podílela půda, vnesený kapitál i pracovní účast. Předložený návrh zákona o úpravě vlastnických vztahů k půdě a k jinému zemědělskému majetku navozuje v § 15 a v § 15 a) základní principy transformace družstev s tím, že na spolurozhodování o další činnosti družstva se mají možnost podílet i ti, jejichž majetek družstvo využívá. V tomto návrhu vyšla vláda vstříc oprávněným zájmům vlastníků, kteří se tak mohou domoci svého nároku na družstevním majetku, který byl vytvořen i na základě zhodnocení jejich vlastnictví. Předpokládá se, že tato problematika bude komplexně upravena novelou zákona č. 162/1990 Sb., o zemědělském družstevnictví, která je v současné době již předložena vládě federální i vládám republik.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP