Úterý 26. března 1991

Ešte pán poslanec Jílek.

Poslanec SN J. Jílek: Já chci jen připomenout, že zde padl také návrh na zveřejnění jmen všech spolupracovníků StB.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ten návrh ste povedali vy? Pardon, že som... Prosím pán poslanec Sokol. Ja zatiaľ nájdem váš lístok, kde som si to poznamenal. Áno, tu je.

Poslanec SN J. Sokol: Kolegové, chci jenom vysvětlit, že návrh tady skutečně byl, byla jich tady celá řada. Tento návrh podávali poslanci Šedivý, Němec, Smržík a poslanec Pospíšil žádal zákon o lustracích. Všechny tyto věci jsme se snažili zahrnout do tohoto bodu, aby se připravil 1 zákon o zacházení s těmito informacemi. Současně zákon může například znít tak, že tyto informace jsou veřejné. Nechtěl jsem, abychom zde teď rozhodovali, jakým způsobem se s nim bude zacházet, ale abychom si vyžádali návrh nějakého zákona, který tuto věc bude regulovat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlási sa poslanec Pospíšil.

Poslanec SL J. Pospíšil: Já bych k tomu zaujal za komisi následující stanovisko. Jak víme, v současně době začali být uveřejňování pracovníci a spolupracovníci STASI ve východním Německu. Domnívám se, že to je zajímavý sociální experiment. Tento experiment bychom měli vyhodnotit. Pokud přinese kladně výsledky, pak by návrh měl přijít i u nás. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: S faktickou poznámkou sa hlási poslanec Kakačka.

Poslanec SL J. Kakačka: V poslednom odstavci je "aby vláda pripravila". Myslím, že by to malo znieť "aby vláda predložila" do toho dátumu Federálnemu zhromaždeniu tento zákon, alebo "pripravila a predložila". ona ho môže pripraviť, ale musí ho predložiť Federálnemu zhromaždeniu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Je to predposledný odstavec, vôbec nie posledný odstavec. Myslím, že je to akceptovateľné.

Myslím, že sme prebrali všetkých päť bodov tak, ako sú navrhnuté v tlači 553, že sme hlasovali o doplňujúcich a pozmeňovacích návrhoch a že keď vás teraz požiadam o hlasovanie ako o celku tohto uznesenia, že vieme, o čom budeme hlasovať, že si pamätáte všetky zmeny, ktoré sme doteraz schválili.

Pristúpime k hlasovaniu. Konštatujem, že sme schopní uznášať sa. (18.12 hodin)

Najprv budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Pýtam sa ich, či súhlasia s návrhom uznesenia k správe vyšetrovacej komisie pre vyšetrovanie udalosti 17. novembra 1989 v Prahe, ako je to obsiahnuté v tlači 553 a s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré sme už predtým schválili a ktoré tu odôvodnili navrhovatelia pán poslanec Toman a Pospíšil.

Kto súhlasí s návrhom uznesenia, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje sa.) (osmdesát.) Osemdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem. Zdržal sa niekto hlasovania? (Dvacet sedm.) Dvadsaťsedem. Ďakujem.

Snemovňa ľudu návrh uznesenia prijala.

Prosím teraz o hlasovanie poslancov Snemovne národov.

Pýtam sa, kto z poslancov Snemovne národov je za predložené uznesenie so všetkými návrhmi, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Osmdesát sedm.) Osemdesiatsedem. Ďakujem.

Je niekto proti? (Sedm.) Sedem. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Dvacet.) Dvadsať. Ďakujem.

I Snemovňa národov uznesenie schválila.

Konštatujem, že Snemovňa ľudu i Snemovňa národov na svojej 14. schôdzi 26. 3. 1991 prijali návrh uznesenia, ako je obsiahnuté v tlači 553. Tým sme skončili prerokúvanie správy vyšetrovacej komisie k udalostiam 17. novembra 1989 v Prahe.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 123, SL č. 189, SN č. 189)

Niekto sa hlási s faktickou poznámkou.

(Hlas z pléna: Bylo řečeno, že budeme hlasovat ještě o návrhu poslance Ševčíka.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Je to tak. Pýtam sa poslanca Ševčíka, či trvá na tom, aby sme o jeho návrhu hlasovali ako o samostatnom uznesení?

(Ano.)

Áno. Prosím, pán poslanec Toman, buďte tak láskavý a ešte raz nám prečítajte zmenu tohto pozmeňovacieho návrhu. Ospravedlňujem sa za zabudnutie.

Poslanec SN P. Toman: Abych řekl pravdu, jsem trochu na rozpacích, protože jsme schválili toto usnesení, které nám ukládá dále pokračovat podle devadesát čtyřky a teď bychom zase něco změnili. Asi bychom hlasovali proti tomu, o čem jsme hlasovali teď.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Máte nejakú poznámku, pán poslanec?

(Hlas z pléna: Dámy a pánově, pak mně nezbývá, než označit výrok pana poslance Tomana za manipulaci. Nejdříve navrhl, aby z původního usnesení bylo vyloučeno, že se bude hlasovat jako o samostatném usnesení a teď říká, že to nejde.)

Poslanec SN P. Toman: Nevím, jestli jsem to navrhoval já, ale myslím že ne.

(Hlas z pléna: Seděl jsem tam jako zpravodaj a vím, že poslanec Ševčík to výslovně chtěl jako samostatné usnesení.)

Poslanec SN P. Toman: Navrhovali jsme, aby to bylo součástí tohoto již přijatého usnesení, které by novelizovalo to předcházející a my se podle toho řídili. Nakonec se návrh stáhl a my jsme pokračovali podle usnesení č. 94.

Poslanec SN V. Ševčík: Ano, ten výklad je v zásadě správný, já jsem ovšem nerozhodoval o tom, v jakém pořadí se o kterých návrzích bude hlasovat. Podle mého přesvědčení je to sice do jisté míry kuriozita, ale pokud by tento návrh na změnu usnesení byl přijat, tak samozřejmě že se změny promítnou do usnesení, které bylo přijato.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Malo by to dôsledky na uznesenie, ktoré sme práve odhlasovali. Dostávali by sme sa do kolíznej situácie. Pán poslanec Toman, čo môžete v tejto chvíli odporúčať? Pán poslanec Pohanka.

Poslanec SL M. Pohanka: Návrh poslance Ševčíka je velmi hodnotný a promyšlený, domnívám se, že by obstál jako koncepce zákona, který jsme uložili připravit vládě, ale že by se o něm nyní hlasovat nemělo. Dovolte, abych vyslovil názor, že nemůže být přijat jako návrh na změnu usnesení č. 94, poněvadž jde o usnesení, které již bylo plněno a je z větší části splněno způsobem, který byl uložen a který je v rozporu s tím, co navrhuje pan kolega Ševčík.

Domnívám se, že bude velmi vhodné, když vláda při přípravě zákona přihlédne k obsahu návrhu pana Ševčíka. Jako návrh na usnesení dost dobře nemůže být přijat, ale může být brán jako koncepce nového zákona.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Teraz pán poslanec olej a pán poslanec Ševčík.

Poslanec SN J. Olej: Nevidím tu žiaden rozpor. Uznesenie č. 94 sa môže realizovať v zmysle zmeny, ktorú prijmeme ako sa aplikujú zákony v novom zmysle.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Znamená to, že by suspendované časti uznesenia č. 94 by potom znemožnili výkon tých činností, ktoré už boli vykonané. Museli by sme ich odvolať.

Poslanec SN M. Pohanka:Já s tím výkladem, který podal kolega Pohanka, nemohu souhlasit protože jen v jediném to bylo předběhnuto, a sice pokud jde o zveřejnění, to už se stalo, to odestát nelze, nicméně další návrhy, které tady jsou, procedurálně upravují to, co se má stát teď. Konstatuje, že někdo je zapsán, ale co z toho vyplývá pro futuro, tomu má můj návrh čelit.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Je tu viac názorov, že by si to odporovalo v prípade prijatia.

Poslanec SL M. Pohanka: Něco řekl pan kolega Ševčík, ale já se domnívám, že také nelze ukládat usnesením, byť Federálního shromáždění, nějakou práci nebo úkol státnímu orgánu, v tomto případě soudnímu orgánu. Soudní orgány jsou naprosto nezávislé a my jim můžeme ukládat věci a řídit jejich práci jen formou zákona. Tudíž chtít po nich, aby nějak nakládaly s našimi zjištěními a aby šetřili v té věci dál, jestli někdo byl anebo nebyl spolupracovníkem StB, když to samo o sobě není trestným činem podle trestního zákona, to přece nemůžeme chtít.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Rozmáha sa nám tu zaujímavá právnická debata. Pán poslanec Mandler, potom poslanec Ševčík, ale ja dám hlasovať o návrh pána poslanca Ševčíka.

Poslanec SL E. Mandler: Chtěl bych navrhnout, aby se o něm nehlasovalo. Návrh skutečně nerespektuje usnesení, podle kterého pracovala komise a my jsme přijali dnes další usnesení. Kdybychom postupovali opačně, a ta novela se přijala před tím usnesením, tak to bylo ještě možné. Tak se ovšem nepostupovalo a tudíž je to zmateční. Dávám procedurální návrh, aby se o návrhu pana doktora Ševčíka dnes nehlasovalo.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Ševčík, ešte chcete polemizovať s pánom poslancom Pohankom?

Pán poslanec Zeman má faktickú poznámku.

Poslanec SN M. Zeman: Myslím, že jsme nyní na rozpacích, co dělat dál po této etapě práce. Chápu návrh kolegy Ševčíka, který podporuji jako návrh přehrát další etapu na soudy a určit pravidla toho jednání tak, abychom skutečně nepokračovali jako tribunál. Proto bych doporučoval kolegovi Ševčíkovi návrh přeformulovat, aby v tom jediném bodu nebyl kolizní s předchozím usnesením a v této upravené formě o něm hlasovat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Nedalo by sa to vyriešiť datovaním. Nie. Ešte pán poslanec Ševčík.

Poslanec SN V. Ševčík: Je mi velmi líto, ale ani v tom případě nemohu souhlasit s výkladem kolegy Pohanky, protože právě novelou se má založit příslušnost soudu k projednání věci. Protože jde o příslušnost, nám to kompetenčně náleží, nevidím nejmenší překážku. Vzal jsem na vědomí stanovisko, respektive názor pana kolegy Zemana, ovšem protože v této chvíli nejsem schopen zaujmout k němu stanovisko, prosím, aby se o návrhu rozhodlo na začátku zítřejšího dne.

Poslanec SN P. Toman: Tím, že jsme přijali toto usnesení, jsme se rozhodovali, zda postupovat podle dosavadního usnesení č. 94 nebo podle návrhu pana poslance Ševčíka. Podle mého názoru tím, že jsme to takto schválili, jsme se rozhodli pro usnesení č. 94 v původním znění. Tím jsme současně zamítli návrh poslance Ševčíka. v současně době není o čem hlasovat. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Sú dve možnosti. Dať hlasovať, alebo nedať hlasovať. Ja dám hlasovať.

Poslanec SN V. Ševčík: Jestliže bude správný výklad kolegy Tomana, v tom případě se cítím zkrácen, protože postup, opakují znovu, způsob hlasování o čem napřed, o čem později, jsem nevolil já.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Dám orientačne hlasovať v zmysle § 26 odstavec 2. Kto z poslancov Snemovne národov si predbežne mysli, že návrh pána poslanca Ševčika by získal podporu viac ako 40 poslancov? (Hlasy v sále.) Správne, o tom sme hlasovali. Situácia bola veľmi rozporná. (l8.26 hodin)

Takže dávam hlasovať. Pýtam sa, kto zo Snemovne národov súhlasí s tým, aby sme prijali zvláštne uznesenie pána poslanca Ševčíka tak, ako ho prečítal pán poslanec Toman? (Hlasuje se.) (Dvacet šest.) Dvadsaťšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (Třicet jedna.) Tridsaťjeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyřicet.) Štyridsať. Ďakujem.

Pýtam sa Snemovne ľudu, kto z poslancov súhlasí s tým, aby sa prijalo uznesenie podľa formulácie pána poslanca Ševčíka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Třicet sedm.) Tridsaťsedem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet čtyři.) Tridsaťštyri. Ďakujem.

Konštatujem, že ani jedna zo snemovní nesúhlasila s prijatím takéhoto uznesenia.

Kolegovia poslanci, ukončili sme - a nie som si celkom istý, či sme celkom ukončili - jeden dôležitý, háklivý a pre nás všetkých dosť trápny bod našej 14. spoločnej schôdze. Schôdza tým nekonči, ale pokračuje, a to už zajtra. Rokovanie začneme o 9:00 hodine ráno, na programe bude správa vlády ČSFR o súčasnej hospodárskej situácii a návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 403/1990 Zb., o zmiernení následkov niektorých majetkových krívd (tlač 491). V prípade, že táto agenda sa absolvuje dosť rýchlo, operatívne zariadime niektoré ďalšie body, napríklad interpelácie.

Pán poslanec Tahy sa hlási s technickou poznámkou, ja budem ešte čítať niektoré oznámenia.

Poslanec SN M. Tahy: Pán predsedajúci, žiadam vás, aby ste zoznámili snemovne s ďalším postupom pri rozšírení programu 14. schôdze o bod Ratifikácia dohody o založení Európskej banky. Tam je podmienka, že parlament musí ratifikovať do 31. 3. 1991 dohodu, ktorú sme dostali dnes do lavice. Prosím, aby ste informovali o ďalšom postupe, ako to zabezpečíme.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Zajtra sa konajú schôdze týchto výborov, a to o 13.00 hodine alebo o 14.00 hodine: výbory ústavnoprávne v miestnosti č. 274, výbory pre plán a rozpočet v miestnosti č. 209, výbory hospodárske v miestnosti X, výbory zahraničné v miestnosti č. 214. Na programe rokovania týchto výborov bude práve prerokúvanie Dohody o založení Európskej banky pre obnovu a rozvoj (tlač 538). Prosím predsedov výborov a poslancov, aby venovali tejto tlači náležitú pozornosť. Požiadame potom snemovne, aby bod dodatočne zaradili do programu.

Ďalšie oznámenie: Dnešný seminár o 19.00 hodine v miestnosti č. 209 s ministrom financií sa prekladá na budúci týždeň s ohľadom na to, že vláda doteraz nedokončila správu o hospodárskej situácii. V tejto chvíli ešte na tom pracuje. Nový termín bude oznámený.

Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia zasadne bezprostredne po skončení tejto schôdze, ako to bolo oznámené, v miestnosti č. 214.

Prosím poslancov Ambróza, Kvačkaja, Tomisa, Kučeru, Babálovú a Tichého, aby sa zišli pred lekárskou ordináciou na krátku poradu pred cestou do rakúskeho parlamentu.

Poslanci Brodský a Bureš nás všetkých pozývajú na ekumenickú veľkonočnú bohoslužbu zajtra o 8.00 hodine v Snemovní národov. Myslím že prečistiť si dušu po všetkom, čo sme tu absolvovali, skutočne nezaškodí.

Klub poslancov Verejnosti proti násiliu - ZDS po skončení spoločnej schôdze bude mať schôdzu na druhom poschodí.

To je pre dnešný deň všetko. Ďakujem vám za účasť, trpezlivosť a porozumenie. Pozývam vás zajtra o 9.00 hodine sem do sály Snemovne ľudu. Do videnia.

(Schůze přerušena v 18.32 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP