Úterý 26. března 1991

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Takýto návrh tu bol. Doporučujete o ňom hlasovať?

Poslanec SN P. Toman: Obdobný návrh přednesl poslanec Kroupa. Připomínám, že v našem usnesení č. 94 bylo, že Federální shromáždění vyzývá všechny, kteří spolupracovali s StB, aby odstoupili z výše uvedených míst a funkcí. Tato výzva je tedy už v usnesení č. 94 a myslím, že je zbytečné ji dávat do tohoto usnesení.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Nedoporučujete tedy zaradiť tento bod? Ešte poslanec Prokop sa hlási.

Poslanec SN M. Prokop: Vzhledem k tomu, že byl přijat už pozměňovací návrh kolegů Hladíka a Kováře, změnil bych svůj návrh a zněl by jako další odstavec - c) "Federální shromáždění... žádá předsednictvo Federálního shromáždění, aby odtajnilo údaje o spolupracovnících StB" nacházejících se v registrech svazků pro členy vyšetřovací komise 17. listopadu 1989, které jim budou umožňovat zjištěné skutečnosti oznamovat lustračním komisím České národní rady a Slovenské národní rady, pokud o to požádají." Tak by to znělo.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Mám tu poznámku pána prvého podpredsedu, že nemáme právomoc žiadať predsedníctvo, ale eventuálne niečo uložiť.

Poslanec SN M. Prokop: Vychází z dikce, která byla v návrhu tisku 545, kde je to takto uvedeno.

Poslanec SN P. Toman: Pokud by to bylo v bodu 3, tak ten stejně začíná slovem "ukládá". Bylo by to zhojeno. Bylo by to písmeno c) odstavec 3.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Doporučujete plénu?

Poslanec SN P. Toman: Nechávám vyjádření na poslancích.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme najprv hlasovať o pozmeňovacom návrhu poslanca Prokopa, ktorým by bol bod 3 c) a 3 d) pozmeňovací návrh poslanca Tichého. V tomto poradí dám hlasovať. Doporučenie spravodajcom k tomuto bodu nemáme.

Najskôr budú hlasovať poslanci Snemovne národov. Pýtam sa ich, či súhlasia s tým, aby bod 3 bol obohatený o bod c), tak, ako to navrhol poslanec Prokop? (Hlasuje se v 17.49 hodin.)

Kto súhlasí, nech zdvihne ruku! (osmdesát.) Osemdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (Dva.) Dvaja. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet šest.) Dvadsaťšesť. Ďakujem.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Pýtam sa to isté, čo som sa pýtal už poslancov Snemovne národov.

Kto súhlasí s tým, aby bod 3 bol rozšírený o bod c), nech zdvihne ruku! (Hlasovaní v 17.49 hodin.) (Sedmdesát devět.) Sedemdesiatdeväť. Ďakujem.

Kto je proti? (Tři.) Traja. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet šest.) Dvadsaťšesť. Ďakujem.

Konštatujem, že obidve snemovne súhlasia s tým, aby bod 3 bol rozšírený o bod 3 c) v dikcii, ktorú predniesol poslanec Prokop.

Poslanec SN P. Toman: Nyní k pozměňovacímu návrhu poslance Tichého a současně poslance Kroupy. Jedná se o výzvu teď už asi konkrétně jmenovaným poslancům, aby opustili Federální shromáždění. Přečtu návrh poslance Kroupy:

"Vyzýváme jmenované poslance, aby se vzdali mandátu a dali tak najevo, že nadřazují zájem státu zájmům osobním. Jejich odstoupení nepovažujeme za potvrzení uvedených podezření a uznáváme jejich právo se obrátit - pokud uznají za vhodné - k nezávislému soudu. Všem, kteří se za těchto okolnosti mandátu vzdali, či vzdají, vyjadřujeme díky."

Navrhuji to jako samostatný bod usnesení.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Poslanec Kroupa má technickú poznámku.

Poslanec SL D. Kroupa: Vzdávám se tohoto návrhu ve prospěch návrhu poslance Tichého.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Prosím o prečítanie znenia návrhu poslanca Tichého. Je to myslené ako bod č. 6.

Poslanec SN B. Tichý: Vyzýva poslance označené vyšetrovací komisií Federálneho shromáždění na jednání 23. 3. 1991 za spolupracovníky StB ku vzdaní s poslaneckého mandátu nebo k jeho dobrovoľne sistaci do doby rozhodnutí súdu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Páni spravodajcovia, doporučujete kladne alebo záporne hlasovanie?

Poslanec SN P. Toman: Tam není správně znění "označené za spolupracovníky". My jsme nikoho neoznačili za spolupracovníky, my jsme konstatovali, že jsou registrování jako spolupracovníci. Pane poslanče, bylo by možně uvést "vyzývá poslance registrované jako spolupracovníky StB"?

(Poslanec Tichý souhlasí.)

Poslanec SN J. Olej: (Technická poznámka.) O ktorých komisia rozhodla, že sú registrovaní.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Zistila, nie rozhodla.

Poslanec SN P. Toman: My jsme nerozhodovali. Usnesení přesně zní: "konstatujeme, že". Mohlo by tam být?"o kterých komise konstatovala, že jsou registrováni". Tak znělo přesně naše usnesení.

Poslanec SN R. Zelenay: Prosím o objasnenie. Nie som si istý, či pojem "sistace" nás právny poriadok, volebný poriadok a zákon o poslancoch pozná.

Poslanec SN P. Toman: Já si myslím, že pozastavení mandátu u nás neznáme, takže v této části by se muselo usnesení opravit s tím, že by to pouze byla výzva ke vzdání se poslaneckého mandátu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Už je tu niekoľko korektúr pôvodného textu poslanca Tichého. Prosím, aby bol prednesený definitívny návrh, o ktorom by som mohol nechať hlasovať. S technickou poznámkou sa hlási poslanec Kopřiva.

Poslanec SL T. Kopřiva: Náš právní řád tento institut zná. V zákoně o jednacím řádu § 6 odstavec 6 je citace, že se "pozastavuje výkon práv a povinnosti poslance", takže v našem právním řádu tento institut je.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Po dobu väzby. Myslím, že tento výklad je v túto chvíľu nepoužiteľný. Pán poslanec Tichý, predneste definitívne znenie svojho návrhu.

Poslanec SN B. Tichý: Byl jsem si vědom toho, že sistace v našem jednacím řádu není, ale přesto jsem to tam uvedl, neboť o tom byla řeč jako o možnosti. Domnívám se, že je možné tady dobrovolnou sistaci škrtnout. Pak by sistace zněla tak, jak ji přečte poslanec Toman.

Poslanec SN P. Toman: Bod č. 6 "Vyzývá poslance, u nichž vyšetřovací komise pro objasnění události 17. listopadu dne 22. 3. 1991 konstatovala, že jsou registrování jako spolupracovníci Státní bezpečnosti, aby se vzali svých poslaneckých mandátů."

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Môžeme dať hlasovať. Provizórne jedná sa o bod č. 6. Číslovanie sa možno zmení, pokiaľ vypadne bod 4 alebo bod 5, o ktorých sme ešte nehlasovali.

Prosím o hlasovanie poslancov Snemovne ľudu.

Kto z nich súhlasí s doplňujúcim návrhom poslanca Tichého, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasování začalo v 17.57 hodin.) (Šedesát dva.) Šesťdesiatdva. Ďakujem.

Kto je proti? (Pět.) Päť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyřicet čtyři.) Štyridsaťštyri. Ďakujem.

Hlasovať budú poslanci Snemovne národov. Kto z nich je pre tento doplňujúci návrh poslanca Tichého, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Šedesát jeden.) Šesťdesiatjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (Čtrnáct.) Štrnásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet šest.) Tridsaťšesť. Ďakujem.

Konštatujem, že obidve snemovne súhlasia s tým, aby doplňujúci návrh poslanca Tichého bol súčasťou nášho uznesenia.

Poslanec SN P. Toman: V průběhu jednání připomněl poslanec Černý svůj návrh z pátku, který je však v rozporu s bodem l usnesení. Vzhledem k tomu, že jsme o bodu l ještě nehlasovali, měli bychom nyní hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu, který zní: "Zprávu přednesenou panem poslancem Jiřím Rumlem neschválit a uložit předložení skutečně zprávy, která podá věcnou informaci týkající se vyšetřovaně věci.

Zde já navrhuji opět postup s třiceti poslanci. Pokud by to prošlo, musel by se tento bod legislativně správně zformulovat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: V duchu doporučenia poslanca Tomana požiadavkám o testovaní hlasovanie Snemovňa národov. Kto by sa priklonil k tomuto návrhu poslanca Jiřího Černého, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko. (Hlasování začalo ve 17.58 hodin.) (Dvacet jeden.) Dvadsaťjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Sedm.) Sedem. Ďakujem.

Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, kto vyjadruje podporu tomuto predbežnému návrhu poslanca Jiřího Černého? (Hlasuje se.) (Dvacet jeden.) Ďakujem. Dvadsaťjeden.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Jeden.) Jeden. Ďakujem.

Návrh nezískal podporu, nebudeme o ňom hlasovať. Pýtam sa pána poslanca Černého, či trvá na tom, aby sme o návrhu oficiálne hlasovali? (Poslanec Černý svůj návrh stahuje.)

Poslanec SN P. Toman: Poslanec Kanis měl druhý návrh: "Uskutečnit výpis z registru trestů všech poslanců a seznámit s výsledky Federální shromáždění". Podle mého názoru usnesení, které právě přijímáme, se týká vyšetřovací komise, a to zpráv o vyšetřování 17. listopadu a o lustracích. Tento návrh se toho netýká. Proto myslím, že by neměl být do usnesení zahrnut. Navrhuji stejný postup jako u návrhu poslance Jiřího Černého.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pardon, Jiřiho Černého. Teraz budeme hlasovať predbežne. Nie je to hlasovanie. Je to v zmysle rokovacieho poriadku predbežný názor na to, či požiadavka pána poslanca Kanisa má byť súčasťou nášho uznesenia.

Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, kto by s tým súhlasil? (Devatenáct.) Ďakujem. Devätnásť. To je málo.

Pýtam sa Snemovne národov, kto by s tým súhlasil? (Patnáct.) Pätnásť. Ďakujem. I to je málo.

Zisťujem, že v predbežnom hlasovaní nezískal tento názor ani v jednej zo snemovní podporu. Trváte na tom? Netrváte. Ďakujem.

Poslanec SN P. Toman: Nyní k bodu č. 4, který zní:"... žádá federální vládu, aby připravila zákon o zacházení s informacemi o spolupracovnicích Státní bezpečnosti." Politické grémium po tom navrhuje vypustit ten bod, tykající se novely volebního zákona. Je to totiž výsadní věcí parlamentu, aby sám navrhoval zákon o volbách. Proto si celý tento poslední bod škrtněte. Zůstává tedy pouze"... zacházení s informacemi a spolupracovnících StB".

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím ešte jedno vysvetlenie. Nemôžeme žiadať federálnu vládu o novelizáciu volebného zákona, pretože to je zákon, ktorý vzniká na pôde Federálneho zhromaždenia.

Poslanec SN P. Toman: Zde byl pozměňovací návrh pana poslance Mečla, aby čtvrtý bod byl úplně vypuštěn. Teď nevím, jestli pan poslanec Ševčík chce bod zapracovat sám. Asi ne, to vlastně bylo zcela samostatné.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Mečl - súhlasíte, resp. trváte na tom, aby sa to vypustilo? Vyjadril sa, že nie. Vypadá to tak, že bod 4 má zostať a budeme o ňom hlasovať. Bez tej novely volebného zákona.

Poslanec SN P. Toman: Pan poslanec Tichý říká, že na tom netrvá, pan poslanec Mečl stahuje svůj návrh.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Magyar sa hlási.

Poslanec SL F. Magyar: Je pravda, že zákony vznikajú na pôde parlamentu, ale návrhy zákonov predkladá vláda. Nemôžeme žiadať, aby bol návrh predložený?

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Nie všetky návrhy. Prosím, vysvetli to poslanec Jičinský.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, myslím, že tak jak ten minulý volební zákon nebyl záležitosti iniciativního návrhu vlády, tak i pokud se tedy Federální shromáždění usnese na tom, že je třeba volební zákon novelizovat, pak je to jeho výsostná pravomoc, protože v tomto směru není, myslím, tím orgánem, který má mít zákonodárnou iniciativu vlády. Právo ústavní na to má, ale myslím, že to, jaké budou volby, podle jakých principů, to je věc zákonodárných sborů a ne vlády.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: okrem toho, vláda neprejavila úmysel novelizovať tento zákon. Tento úmysel sme prejavili my. oní by to mali byť, ktorí tu novelu pripravia. Prosím, ešte nejaká technická poznámka? Áno, pán poslanec.

(Hlas z pléna: Já bych měla malý dotaz. Nemohla by ta věta toto zákona o zacházení s informacemi a o pracovnících a příslušnicích StB, jestli by se ten zákon neměl dotýkat přímo pracovníků StB? Proč my se jim pořád vyhýbáme?)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím o názor spravodajcu, členov vyšetrovatelskej komisie.

Poslanec SN P. Toman: My se k tomuto přikláníme a souhlasíme s tímto doplněním.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pracovníci a spolupracovníci. Zatiaľ to tam máme súborovo a budeme potom hlasovať o tom pri jednotlivých položkách. Pán poslanec Toman, vyčerpali ste pozmeňovacie návrhy? Bod 5 nemá nijaké zmeny?

Poslanec SN P. Toman: Pozměňující návrhy jsme vyčerpali. Chtěl bych jen upřesnit bod 4.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: V tomto bode politické grémium žiada o zmenu dátumu.

Poslanec SN P. Toman: Ještě bychom tam měli opravit dikci. V bodu 4 místo slova "pracovník" bychom měli dát "příslušník"., Je v tom drobný rozdíl. Příslušník - spolupracovník státní bezpečnosti. Bod 4 zatím zní:"...žádá federální vládu, aby připravila zákon o zacházení s informacemi a o příslušnících a spolupracovnících StB. Zatím nijak jinak bod 4 nezní.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím v bode 5... pán poslanec Toman.

Poslanec SN P. Toman: Politické grémium navrhuje vyškrtnout i datum do 1. listopadu a prodloužit do konce roku 1991.

Předsedajíce předseda SN M. Šútovec: To znamená do 31. 12. 1991.

Poslanec SN P. Toman: K této změně došlo na žádost vyšetřovací komise, protože zpracování zprávy takové, která by byla objektivní a takové, kterou Federální shromáždění vyžaduje, vyžádá si 2 - 3 měsíce práce. Z toho důvodu do konce roku 1991. Dále jsme to už neposunovali, aby zpráva nezasahoval případě do volební kampaně, která bude v roce 1992.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Teraz myslím, že môžeme hlasovať o jednotlivých položkách, ale ešte sa hlási pán poslanec Špaček.

Poslanec SL J. Špaček: Vy jste mě, pane předsedo, říkal, abych nerušil, ale já bych chtěl přece jen zabránit nebo zjednodušit ještě bod 4. Vláda nemůže připravit zákon, ale návrh zákona.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To je akceptovateľná pripomienka. Prosím teraz pána poslanca Tomana, aby prečítal bod 1. Ešte sa spýtam poslancov, či k nemu majú dostatočne pozmeňovacie návrhy? Oproti tlači l53.

Poslanec SN P. Toman: Bod 1 zní:... 1/ Federální shromáždění vyslechlo průběžnou informaci vyšetřovací komise Federálního shromáždění pro objasnění událostí 17. listopadu 1989, o výsledcích vyšetřování 17. listopadu přednesenou poslancem Jiřím Rumlem a požaduje písemnou zprávu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Podotýkam, že v tej predchádzajúcej tlači bola formulácia "berie na vedomie", teraz "vypočulo".

Poslanec SN P. Toman: Za 2/ Bere na vědomí průběžnou zprávu vyšetřovací komise o plnění usnesení Federálního shromáždění č. 94 z 10. ledna 1991 současně s usnesením vyšetřovací komise ze dne 21. března 1991 a požaduje písemnou zprávu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, takže teraz pristúpime k schvaľovaniu celku uznesenia. Myslím, že boli podané a schválené všetky pozmeňovacie návrhy.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP