Pátek 22. března 1991

Tieto naše názory sú potvrdené i expertíznymi posudkami rôznych právnických inštitúcií Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Dovolím citovať časť posudku Ústavu štátu a práva Československej akadémie vied v Prahe. Citujem:

"Závažné výhrady sa vzťahujú tiež na spôsob zisťovania toho, či občan bol spolupracovníkom ŠtB na proces odvolania poslancov. Ako jediný a právne nezpochybniteľný dôkaz o spolupráci poslanca s ŠtB uvádza navrhovaný § 4 zákona registrovanie poslanca v registru zväzkov ŠtB. Vylučuje naprosto preskúmanie tohto dôkazu, nad to nepriameho dôkazu, inými dôkaznými prostriedkami. Zásada stanoveného nespochybniteľného dôkazného prostriedku, ktorého možno vylučne použiť na dokazovanie je zásadou inkvizičného riadenia a nie je v súlade s princípmi právneho štátu" - toľko citát. (Potlesk.)

Pretože sa ukázalo, že naše obavy sú pravdivé, nevidíme iné východisko, než opätovne zvýrazniť, že výsledky považujeme za nedôveryhodné, nemôžeme sa s nimi stotožniť a doporučujeme problematiku očisty parlamentu od spolupracovníkov ŠtB riešiť prostriedkami politickými a morálnymi, tak ako to nakoniec vyslovila aj federálna vláda, ba dokonca aj sám pán prezident.

Chápeme politickú a morálnu závažnosť problémov lustrácií, ale za súčasnej sitácie vidíme ich riešenie cez politické strany a hnutia, teda u tých, ktorí do dnešného dňa sa kvôli tomuto nevzdali svojich poslaneckých mandátov. To však nevylučujeme a naopak plne to podporujeme, aby tento parlament prijal takýto zákon o strate mandátu poslanca, kde by sa komplexne upravili dôvody, postupy straty mandátu a nielen tento vyššie spomínaný dôvod na jeho odvolanie.

Záverom vyjadrujeme mienku, že komisia 17. novembra by mala skončiť činnosť v otázkach lustrácií a pokračovať v práci podľa jej pôvodného vymedzeného obsahu činnosti. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vážení kolegovia, vážené kolegyne, chcem predložiť jeden návrh šéfom politických klubov. Myslím, že by bolo vhodné a žiadúce, aby politické kluby zostavili spoločnú redakčnú komisiu, do ktorej by prizvali povereného zástupcu vyšetrovacej komisie, a aby spoločne ešte raz zrevidovali návrh uznesenia, prípadne sa dohodli na postupe, akým sa bude s uznesením pracovať, prípadne či by nebolo žiadúce vypracovať celkom nové uznesenie. K tejto otázke sa hlási pán poslanec Kroupa.

Poslanec SL D. Kroupa: Pane předsedající, pane předsedo, vážené Federální shromáždění, dovolím si navrhnout znění takového usnesení:

Federální shromáždění vyzývá poslance, které zpráva komise pro vyšetřování událostí 17. listopadu označila jako podezřelé ze spolupráce s StB, aby se vzdali poslaneckého mandátu. Práce parlamentu je založena na důvěře, totiž na důvěře veřejnosti i na vzájemné důvěře mezi poslanci. Jejich přítomnost tuto důvěru podlamuje a ohrožuje tím stabilitu státu, odstoupí-li, dají najevo, že nadřazují zájem státu zájmům osobním. Jejich odstoupení nebudeme považovat za přiznání, že s StB skutečně spolupracovali. (Smích v sále.) Poslancům, kteří za podobných okolností odstoupili, vyjadřujeme dík. (Částečně potlesk, částečně dupání.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Kroupa, počítal som s tým, že prednesiete príspevok, v ktorom navrhnete spôsob konštituovania tejto komisie, od ktorej by ste eventuálne tento svoj návrh mohli vzniesť.

Prosil by som predsedov, respektíve podpredsedov poslaneckých klubov, aby sa ešte v priebehu rozpravy, najlepšie v priebehu niektorého z nasledujúcich príspevkov zišli v niektorom priľahlom priestore a stanovili si tie zásady. S technickou poznámkou sa hlási pán poslanec Svoboda.

Poslanec SN J. Svoboda: Natočil jsem v minulém roce film o procesech v 50. letech a četl jsem tedy bohatě literaturu k tomu se vztahující. Návrh, který zde přednesl pan poslanec Kroupa, mi velmi důrazně připomíná situaci, kdy ministr Karol Bacílek v bílé uniformě přišel k jednotlivým odsouzeným do cel a řekl jim, že se mají přiznat proto, aby udělali důvěryhodnou komunistickou stranu. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútpvec: Navrhujem teraz šéfom poslaneckých klubov, prípadne ich povereným zástupcom a jednému z členov parlamentnej vyšetrovacej komisie, napríklad pánu poslancovi Tomanovi, aby sa zišli v priľahlom priestore vo vedľajších dverách a dohodli sa o dalšom postupe tvorby uznesenia. Diskusia pokračuje v tejto chvíli ďalej. Pozývam pána Petra Brodského, aby predniesol svôj príspevok.

Poslanec SN P. Brodský: Vážený pane předsedo, pane předsedající, kolegové a kolegyně, vážení hosté. Dovolte mi krátké zamyšlení. Vystoupit dnešního dne v parlamentu znamená buď politický kredit získat nebo ho ztratit, jsem si toho vědom. Ptám se spolu s mnohými: Kam se přidat? Na stranu, která křičí: "Ukřižuj, ukřižuj! " nebo na zástup těch, kteří cudně klopí zrak a jsou rádi, že neobdrželi obálku a domnívají se, že jsou šťastně ze hry venku. Morální kredit poslance je v našich rukou. Rozhodovat o výši viny, toť dnešní břemeno, se kterým se musí vyrovnat každý z nás. Kéž by se tak dělo slušně a kulturně!

Musím říci, že osobně to prožívam s pocitem až fyzické bolesti, vždy jsem se snažil stát na straně pravdy a spravedlnosti a domnívám se a jsem o tom přesvědčen, že křesťan bez rozdílu vyznání má svůj a život svých spolubratří poměřovat slovem Písma. Nebudu zde podobně líčit evangelijní příběh Ježíše, který stojí před zásadním rozhodnutím, vyjádřit se k případu ženy cizoložnice, vyjádřit se k případu celníka, který kolaboroval s římskou mocí. A jak se zachovat? "Kdo je bez hříchu, hoď kamenem! " Zazněla tato slova předevčírem při televizní besedě i z úst kolegy Kocába, takže nejsem v této chvíli vůbec originální. Vím to, ale přesto cítím povinnost znovu tuto věc zdůraznit.

Namítnete a asi právem: "Co s tím? Vždyť to není řešení, nic nám to neulehčí!" Parlamentní společenství, které jsme zde vytvořili, má své klady i zápory a chce se vyrovnat s pozůstatkem zrůdné totality. Je mi jasné, v jakých složitých životních rozhodováních jsme se všichni nacházeli. Mohu se snažit pochopit a porozumět, ale mohu k této situaci přistoupit i z pozice spravedlnosti a jednoznačně všechny ty, kteří spolupracovali, odsoudit? Ale - kdo jsi bez hříchu, hoď kamenem!

Kdybychom toto chtěli dohrát do konce, do reálného konce, domnívám se, že během několika minut by tato sněmovna byla liduprázdná a byl by zřejmě prázdný i balkón přihlížejících hostů.

"Jdi a nehřeš více! " To je počátek. Počátek toho, že druhého, který zklamal, klopýtl, ještě více nezničím a nepřidusím. Ale na druhé straně je zde celá řada těch, kteří se cítí obviněni, někteří s pocitem křivdy. Nechci vystupovat v roli soudce. Mistr Jan Hus ve své závěrečné řeči soud přenechal Nejvyššímu. A já chci soud nad všemi těmi, kteří se možná "v dobré vůli" zapletli do pletich se Státní bezpečnosti, ponechat na svědomí těch, kterých se to týká. Jen chci připomenout - jdi a nehřeš více! Ježíš a hříšná žena zůstali sami, ostatní zmizeli. Vzdálili se. Ruku na srdce, každý z nás se podílel a podílí na minulých a současných praktikách politiky. Chybí závěr? Můžeme ho zde vůbec dotvořit? Ale jak? Jsem na rozpacích a přece vidím řešení. Řešení v tom, že všichni ti, kteří byli obviněni ať se cítí právem či neprávem, opustí tento parlament. Bylo by to asi čestné, rozumné, poctivé, možná i korektní, ale možná se mýlím. Nechci nikomu ublížit, ale chtěl bych být spolu s vámi spravedlivý, jde to vůbec?

A závěrem se obracím sám na sebe a na vás ostatní, kolegové a kolegyně. Jdi a nehřeš více, ale z toho všeho, co jsi činil a činíš za to přece, človeče, neseš odpovědnost. A pokud tvrdíš, že ne, tak zde není tvé místo. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu poslancovi Brodskému. Do rozpravy je prihlásená pani poslankyňa Mahulena Čejková. Pripraví sa pán poslanec Hladík.

Poslankyně SL M. Čejková: Vážený pane předsedo, pane předsedající, vážení přítomní. Dovolím si použít slov našeho pana učitele angličtiny Cromforda, která řekl na naší přednášce v parlamentě: "Demokracie se musí stát zvykem, měli bychom mít automaticky všude sklon k diskusi, ke kompromisům a ke konsensu. Demokracie je způsob života." My jsme na začátku, stále ještě na začátku, každý začátek je těžký. Učíme se demokracii obecné, mluvíme o parlamentní demokracii. S Evropou nás začínají spojovat smlouvy, dokumenty a charty, které jsme podepsali nebo podepisujeme. Nyní však vyvstává problém. Pochopitelně se chceme vypořádat s minulostí. Stále se snažíme potrestat, vykořenit ty, kteří nám tolik ublížili, ale také jsme vyhlásili Listinu základních práv a svobod a na rozdíl od minulých let, kdy takové listiny byly jen nezávaznými listy papíru, je naší povinností stát za svými proklamacemi a řídit se jimi. A to je problém lustrací. Mnoho z nás se tímto problémem velmi zabývalo a přemýšlelo o něm. Mně se vše jeví jako tragické, absurdní divadlo, které minulý režim sehrál s mnoha lidmi tak, že jsme si vlastně nebyli nikdo jist před nikým.

Nepochybuji o správnosti rozhodnutí opustit parlament v případě těch poslanců, kdy byla opravdu prokázána spolupráce. Slyšeli jsme jména. Kdo ale určí hranici, kdy člověk dobrovolně vzal na sebe spolupráci s vidinou výhod ve službě zla a kdy člověk selhal pod tlakem v nestatečnosti, v tísni, kterou nikdo z nás nemá právo odsoudit? Proto vás prosím, přemýšlejte se mnou. Nejen vy, kteří se cítíte křesťany a zvláště nyní v před velikonoční době nad důvěrně známými slovy, které si snad denně říkáme: "Odpusť nám naše viny, jakož i my odpouštíme našim viníkům".

Děkuji vám za pozornost.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, poslanec Malý sa prihlásil s technickou poznámkou. Potom vystúpi pán poslanec Hladík a pripraví sa pán poslanec Bárta.

Poslanec SL M. Malý: Ja nemám technickou, ale faktickou poznámku. Ptám se tohoto pléna, kde máme jistotu, že tito lidé neselžou znova?

Poslanec SN J. Hladík: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, pro posouzení zavažných informací, které nám předloží mluvčí komise pro vyšetřování událostí ze dne 17. listopadu 1989 v Praze pan poslanec Toman, považuji za nutné, aby byli poslanci seznámeni s materiály, které komise k jednotlivým jmenovaným poslancům shromáždila.

Dovolte mi, abych se zeptal pana ministra vnitra ing. Langoše, zda jsou tyto materiály předmětem státního tajemství? Pokud ano, žádám pana ministra, aby tyto materiály odtajnil. Pokud ne, dovoluji si navrhnout plénu Federálního shromáždění, aby přijalo usnesení, ve kterém zaváže vyšetřovací komisi k předložení uvedených materiálů poslancům k nahlédnutí. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Mám tomu rozumieť tak, že žiadate o to pána ministra v túto chvíľu?

Poslanec SN J. Hladík: Pokud možno ano.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím, pán minister.

Ministr vnitra ČSFR J. Langoš: Vážený pán predseda, pán predsedajúci, dámy a páni. Odpoviem postupne na otázky, ktoré tu boli na mňa adresované od konca.

Nie som ochotný odtajniť materiály, ktoré zhromaždila vyšetrovacia komisia. Ani to neurobím. Naopak, budem žiadať, keď ukončí svoju činnosť záverečnou správou, aby všetky materiály, ktoré zhromaždila, okrem záverečnej správy, boli komisionálne skartované. Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia má túto možnost urobiť to, čo odo mňa žiada pán poslanec.

Na otázky pána poslanca Uhla odpoviem postupne. Pýtal sa ma na definíciu tajného spolupracovníka kategórie "dôverný styk". Prečítam zo smernice: "Tajný spolupracovník kategórie "dôverný styk" je tajný spolupracovník rozviedky, ktorý v dôsledku svojho spoločenského postavenia a osobných vlastností má objektívne i subjektívne možnosti plniť rozvedné úlohy a potom nie je ochotný pracovat pre rozviedku a hlavne prekračovať svoje bežné možnosti. Jeho spolupráca s československými úradmi a inštitúciami je vedome založená na ideovom, vlasteneckom, poprípade materiálnom zaklade či osobných vzťahoch k pracovníkom československého úradu, ktorému vedome odovzdávajú tajné informácie zo svojho prostredia.

Na ďalšie otázky odpoviem stručne. Nie je mi nič známe z práce a činnosti pána poslanca Kavana v uvedenom období a nie je mi nič známe o pracovníkoch alebo občanoch, ktorí boli vedení v kategórii dôverný styk v tom zmysle, že vedeli či nevedeli o tom, že pracujú pre rozviedku.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu ministrovi Langošovi. Pán poslanec Hladík, ste spokojný s touto odpoveďou?

Poslanec SN J. Hladík: Ano, jsem spokojen, děkuji. Vím, že se teď mám obrátit na předsednictvo Federálního shromáždění, aby nám nechali jmenované materiály k nahlédnutí.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Mlynárik, potom vystúpi pán poslanec Bárta a potom znovu pán poslanec Mlynárik s normálnym diskusným príspevkom.

Poslanec SN J. Mlynárik: Som trochu zhrozený tým, že pán minister vnútra hovoril o skartovaní materiálu. Je neuveriteľné, že takýto dôležitý materiál, ktorý budú raz historici potrebovať pre svoju prácu - za desať, dvadsať rokov - by mal byť zničený. Ja sa domnievam, že sa tu pán minister preriekol a že tento materiál má byť archivovaný a sprístupnený, trebárs za dvadsať, tridsať rokov.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán minister si praje odpovedať.

Ministr vnitra ČSFR J. Langoš: Len krátko. Asi došlo k nedorozumeniu. Budem žiadať skartovať kópie materiálov, ktoré sú súčasťou archívu Federálneho ministerstva vnútra.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Teraz bude hovoriť poslanec Bárta, pripraví sa poslanec Ján Mlynárik.

Poslanec SL B. Bárta: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, važené poslankyně, važení poslanci, mé jméno bylo zneuctěno již loni v říjnu veřejným křivým obviněním v Lidových novinách z toho, že jsem byl agentem Státní bezpečnosti. Mělo to pro mne vážný dopad ve veřejném mínění a vytrpěl jsem si své přesto, že jsem dostal projev důvěry od tisíců přesvědčených o neporušenosti mé cti v době totality.

S uvedenou nálepkou se pak snadno spojovaly nepravdivé a ubližující nálepky další a každý, komu nevyhovovalo mé úsilí o rovnoprávné postavení Moravy a Slezska v Československu, se pak cítil oprávněn k nálepkování mé osoby. Omezením byla jen míra fantazie takovýchto tvůrců. Nemůže mně tedy už víc ublížit, jsem-li opět veřejně, tentokrát tzv. oficiální lustrační komisí v parlamentu, která tak učinila za cenu porušení zákona i proti rozhodnutí soudu v Praze 7.

V dopise, který jsem vám, paní poslankyně a páni poslanci, poslal minulý týden, a nyní se tedy mohu vyjádřit stručněji, jsem vám podal nezvratný důkaz, že jsem nikdy žádným agentem Státní bezpečnosti nebyl, že jsem StB nikdy nic nepodepsal a že jsem o mém převedení z podezřelé osoby na agenta nic nevěděl, ani netušil. Zdůrazňuji, žádný úkol jsem od StB nikdy nedostal ani nepřevzal. Můj život byl životem vězně na svobodě, nikoliv životem agenta. Popsal jsem vám v příloze svého dopisu také permanentní dvacetiletou diskriminaci mou i mých blízkých a můj odpor proti totalitnímu režimu za posledních 25 let. Zcela evidentně je prokázáno, že StB si z mé osoby v rámci obecně v socialismu fungujícího čárkovacího systému, který se ujal i v této instituci, vyrobila bez mého vědomí svého spolupracovníka sama.

Připomenu několik skutečností ze svědectví, které jsem vám rovněž zaslal: "V písemném svědectví ze dne 21. února 1991, které pracovník Státní bezpečnosti pod krycím jménem Krčmář sepsal a v ústním výslechu na Federální informační službě potvrdil člen lustrační komise, mimo jiné říká, že k převedení na svazek A - cituji - jsem neobdržel žádný souhlas jakéhokoliv druhu či formy ze strany docenta Bárty k tomuto aktu. Dělo se tak výslovně bez jeho souhlasu a vědomí." Konec citátu.

K motivaci, proč tak učinil, říká: "Bral jsem to jako jakýsi administrativní akt, který pro moji osobu znamenal klidnější existenci." Konec citátu.)

Dále uvádí: "V daném okamžiku jsem coby mladý policejní adept netušil, jak mohu dr. Bártovi uškodit". Konec citátu.

Je třeba říci, že výpověď nadřízeného k panu Krčmářovi jeho svědectví nezpochybnila, dále, že tzv. dvě agenturní zprávy, které mě byly v kopiích ukázány lustrační komisí a které pocházejí údajně od pana Krčmáře z jednání se mnou, nic neříkají, v jedné je uvedeno pouze jméno člověka z mého okolí, ve druhé je jméno jiného člověka. Proti jménu jiného člověka je připojena nic neříkající věta, kterou jsem navíc nikdy nevyslovil.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP