Pátek 22. března 1991

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pan poslanec Mečl.

Poslanec SN J. Mečl: Dámy a pánové, chtěl bvch upozornit, že jednaní schůze se řídí zákonem o jednacím řádu. To znamená, pokud budeme hlasovat o návrhu poslance Fišery, který navrhuje hlasovat podle § 18 odstavec 3, tak tímto hlasováním současně rozhodneme o případném závěru, který byl zformulován v usnesení, jak to připomíná dr. Benda, ale není zapotřebí hlasovat dvakrát, protože o tom rozhodneme hlasováním podle jednacího řádu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prikláňam sa k vášmu názoru, pán poslanec. Ešte raz prosím pána poslanca Fišeru, aby bolo celkom jasné, o čom hlasujeme.

Poslanec SN I. Fišera: Považoval jsem za naprosto oprávněné podat tento návrh už z toho prostého důvodu, že v našem usnesení bylo řečeno, že jména budou zveřejněna, ale nikoliv tou formou, o které se zde uvažovalo. To je jiná věc. Proto znovu říkám, to co jsem navrhoval: "Navrhuji, aby ta část našeho jednání, na které by už měla být zveřejněna jména, byla naprosto neveřejná a tak také pokračovala jako neveřejná naše rozprava."

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Ale žiadam, aby to bola technická poznámka.

Poslanec SN M. Kováč: Chcem len v krátkosti pripomenúť, že keď pán prezident nastupoval, tak povedal: "Dosť bolo klamania verejnosti!" Tak nevidím dôvod, aby to verejnosť nevedela hneď aj teraz.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To nebola technická poznámka.

Poslanec SL J. Soukup: Protestuji proti zkreslování faktů, plynoucích z našeho minulého usnesení. Tady nikdo nenavrhoval, že by ta jména neměla být zveřejněna. V návrzích bylo pouze stanoveno, že první čtení a jednání má být neveřejné. Pokud pan poslanec Benda žádá zrušení usnesení a nezveřejnění jmen v registru, pak je to zcela jiná záležitost.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovat o pozmeňovacom návrhu poslanca Fišeru.

(10.04 hodin) Pýtam sa poslancov Snemovne národov, kto súhlasí s jeho pozmeňovacím návrhom, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Padesát tři.) Päťdesiattri.

Kto je proti tomuto pozmeňovaciemu návrhu? (Čtyřicet dva.) Štyridsaťdva.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet čtyři.) Tridsaťštyri. Ďakujem.

Snemovňa národov návrh neprijala.

Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, či súhlasia s pozmeňovacím návrhom tak, ako ho predniesol poslanec Fišera? Kto je pre tento pozmeňovací návrh (Hlasuje se.) (Padesát šest.) Päťdesiatšesť. Ďakujem.

Kto je proti tomuto pozmeňovaciemu návrhu? (Čtyřicet tři.) Štyridsaťtri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet sedm.) Dvadsaťsedem. Ďakujem.

Konštatujem, že obidve snemovne pozmeňovací návrh poslanca Fišeru odmietli. (Potlesk.)

Je tu ešte pozmeňovací návrh pána poslanca Sokola, ktorý žiada vylúčenie priameho televízneho prenosu v tých pasážach, kde by mali padnúť inkriminované mená. Pýtam sa pána poslanca, či trvá na tomto hlasovaní, i keď predošlé hlasovani dopadlo tak, ako dopadlo? Pán poslanec na tom trvá.

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedající, ptám se, máme vůbec o něčem takovém právo hlasovat? Považuj to za diskriminační rozhodnutí.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Máme právo hlasovať o čomkoľvek.

(10.06 hodin) Prosím, pýtam sa znova poslancov Snemovne národov, či súhlasia s návrhom poslanca Sokola, aby z časti jednania tohto pléna bola vylúčená televízia, respektíve priamy televízny prenos? Kto súhlasí s jeho návrhom? (Hlasuje se.) (Padesát tři.) Päťdesiattri. Ďakujem.

Kto je proti jeho návrhu? (Třicet devět.) Tridsaťdeväť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet tři.) Tridsaťtri. Ďakujem.

Snemovňa národov tento pozmeňovací návrh neschválila.

Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, kto je pre pozmeňovací návrh poslanca Sokola, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Čtyřicet tři.) Štyridsaťtri. Ďakujem.

Kto je proti tomuto pozmeňovaciemu návrhu? (Padesát.) Päťdesiat. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet tři.) Tridsaťtri. Ďakujem.

Konštatujem, že ani Snemovňa ľudu tento pozmeňovací návrh neschválila. Vyplýva z toho, že schôdza bude verejná, a že televízny prenos je možný. (Potlesk.)

Ešte sa hlási s poznámkou poslanec Dostál.

Poslanec SL P. Dostál: On to nebyl pozměňovací návrh, ale měli bychom mít zaručeno to, o co jsem vás prosil, aby televize setrvala až do konce. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To je obsiahnuté v uznesení. Keď sa televízia rozhodne, že chce opustiť túto miestnosť, nemôžeme jej v tom brániť.

Poslanec SN M. Kováč: Vážený pán predsedajúci, uplatňujem požiadavku podľa § 19 bod 1: "Prejednávanie akéhokoľvek bodu programu nemôže byť zahájené, pokiaľ všetkým poslancom neboli najmenej 48 hodín pred zahájením rozpravy odovzdané všetky parlamentné tlače, ktoré majú slúžiť ako podklad pre jednanie. (Smích, hluk v sále.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím, zachovajte dôstojnosť. Odcitujem prvý odstavec dokonca: "Snemovňa sa môže bez rozpravy uzniesť, že bod prejedná, i keď táto lehota nebola dodržaná. (Potlesk.)

(10.08 hodin) Dávam hlasovať. Začíname hlasovaním v Snemovni národov. Pýtam sa vás, či ste ochotní prejednať tento proponovaný bod bez toho, že by poslanci mali k dispozícii príslušnú parlamentnú tlač? Kto je pre prejednávanie s touto podmienkou, resp. bez tejto podmienky? (Hlasuje se.) (Sedmdesát devět.) Sedemdesiatdeväť. Ďakujem.

Kto je proti? (Pět.) Päť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet sedm.) Dvadsaťsedem. Ďakujem.

Hlasovať budú poslanci Snemovne ľudu. Pýtam sa, kto súhlasí s tým, aby sme jednali aj napriek tomu, že podmienka doručenia parlamentných tlačí nebola splnená? Pýtam sa, kto je pre, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Osmdesát osm.) Osemdesiatosem. Ďakujem.

Kto je proti? (Dva.) Dvaja. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet šest.) Tridsaťšesť. Ďakujem.

Konštatujem, že obidve snemovne súhlasia s tým, aby rokovanie bolo zahájené, aj keď poslanci neobdržali v predpísanej lehote príslušnú parlamentnú tlač.

Žiadam, aby fotografisti opustili miesto pred tribúnou. Na tribúne to nepripadá vôbec do úvahy, pán kolega. Prosím i ostatných, aby opustili priestor pred tribúnou. Zaujmite miesto pri vchodových dverách.

Teraz prosím pana poslanca Rumla, aby prečítal predbežnú správu o objasňovaní udalosti zo 17. novembra 1989.

Poslanec SL J. Ruml: Dříve, než vás oslovím, bych se chtěl omluvit za to číslo, které jsem řekl v tom rozkazu. Nebylo to číslo 102, ale číslo 124. K té poslední faktické poznámce bych chtěl poznamenat, že jsme nechtěli rozmnožovat materiály této zprávy dříve, než s tím seznámíme našeho zřizovatele, tzn. vás, plnénum Federálnímu shromáždění.

Pane předsedo, pane předsedající, paní a pánové poslanci, milí hosté, jsem rád, že mohu z tohoto místa oslovit i veřejnost. Naše zpráva má v podstatě dvě části. Ta první, se kterou vás seznámím, je objasňování událostí 17. listopadu. Druhou přednese doktor Petr Toman.

Od 17. listopadu 1989 uplynulo 16 měsíců a máme-li dnes odpovědět na otázku co této události předcházelo, jak probíhala a co po ní následovalo, shledávám, že poznatků jsme shromáždili mnoho, avšak odpověď můžeme dát pouze na druhou a třetí otázku.

Jak probíhala, což koneckonců již zevrubně udělala předchozí komise pro vyšetřování, a co po 17. listopadu následovalo. Ale ani tady nebudeme původní, protože toho jsme svědky i aktéry všichni. Z těchto důvodů nemůže být zatím řeč o ukončení práce vyšetřovací komise o událostech 17. listopadu a tato zpráva je pouze průběžná.

Naše představa o předehře těchto událostí je pouze rámcová, avšak troufám si říci, že známe smysl i způsoby převratu a když jsme hledali nějaký scénař - protože na toto téma bylo mnoho řečeno a ještě více napsáno, dokonce několik knih a každý autor je přesvědčen, že právě on odhalil to pravé tajemství. Nepochybně nezanedbatelnou roli tu hrají i záměrné dezinformace, které mají lidem vnuknout přesvědčení, že jsou jen loutkami voděnými na provázku nebo při nejlepším jenom pouze umně dirigovaným komparsem. Nechceme zmnožovat tyto verze nějakou další, zaručeně pravdivou, proto seřadím chronologicky, jak se věci vyvíjely ve svých souvislostech.

Při posledním výslechu bývalého prvního náměstka ministra vnitra Lorence, který je toho času ve vazbě, jsem se dozvěděl, že všechno začalo v lednu 1987, kdy Charta 77 vydala k 10. výročí svého vzniku slovo ke spoluobčanům. Co bylo v tomto dokumentu?

Výzva, aby se lidé probudili do svého občanství, aby se konečně začali zbavovat strachu. Lorenc k tomu ještě dodal, že on to považoval za vstup Charty do politiky na otevřenou politickou scénu a že v té době bylo nutné zmobilizovat agenturní tykadla v celé společnosti, tedy i v chartě, o čemž svědčí krycí jména Tomáš, Anna, Áda, Analytik a další. A právě za pomoci nich se pokusit rozložit síly uvnitř opozice. Tehdy byl projekt Klín rozpracován do všech podrobností a vydržel StB až do konce listopadu 1989. A jejím pohrobkům prakticky až do dneška.

Filozofie Klínu je vcelku jednoduchá. Budu citovat: "Aktivizovat v maximálním rozsahu agenturní práci, zejména využitím vlivové agentury k intenzivnímu organizování agententurního pronikání do pravicových" - rozumějte opozičních - "seskupení s cílem odhalování připravovaných akcí k dosažení mocenského zvratu. Aktivní opatření směrovat na dezinformaci protivníka, kompromitaci nejvíce konfrontačně naladěných představitelů těchto struktur před veřejností a na prohlubování ideologických, osobních a akčních rozporů mezi těmito seskupeními navzájem."

Je to strašný jazyk, ale po tolika letech rudoprávnické výchovy snad netřeba překládat. Agenturní síť uvnitř Komunistické strany Československa nebylo třeba aktivizovat. Tam dokonce ani nesměla být zřizována, poněvadž každý nomenklaturní člen KSČ byl de facto agentem ze své stranické povinnosti a podle výpovědi Rudolfa Hegenbarta, bývalého vedoucího bývalého oddělení státní administrativy, nazývaného v komunistickém žargonu 13. oddělením, asi 70 % jeho pracovníků byli vnitráci a byli i ministerstvem vnitra placeni. Ale i většina pracovníků aparátu měla tento zaměstnanecký poměr, takže vedoucí role ve společnosti byla plně v rukou represívního mocenského centra. Proto odhalujeme-li dnes agenty uvnitř vrcholných státních organů, musíme s lítostí konstatovat, že jsou všude, kde takoví lidé jako reprezentanti této strany dosud sedí, včetně tohoto shromáždění.

Jaký tedy byl rok 1989? Chystalo se pietní shromáždéní k 20. výročí smrti Jana Palacha - patrně se o tom jednalo s orgány Komunistické strany Československa, ale vše nechali na bezpečnosti, kterou jen posílili vlastním ozbrojeným vojskem - Lidovou milicí. Státní bezpečnost jednala po svém. Už od října držela ve vazbě některé aktivisty nezávislých občanských iniciativ a připravovala nad nimi soud, jiné pouze navštěvovala s výstrahami, další rovnou zavřela hned 15. ledna v neděli, ale pozdě večer je opět pustila, snad aby je ukonejšila, že nic nechystá. A Václav Havel i Dana Němcová, která byla v ten čas mluvčí Charty 77, dostávají anonymní upozornění, že se chce upálit další student. Mohlo to být upozornění pravdivé, vyloučit se nedalo nic, ale vzhledem k pozdější podobné zprávě o usmrcení někoho z účastníků demonstrace, dokonce snad i příslušníka Sboru národní bezpečnosti při výročí srpna, což mělo spíše odradit od účasti a nahlodat společnou frontu občanských aktivit a zejména po té, jakou roli měla sehrát údajná mrtvola na Národní třídě v listopadu, se zdá být stále jasnější, kde a kým byly tyto poplašné fámy vyrobeny. A ani bychom nemuseli předem znát paměti špiónů Frolíka a Bittmanna.

Nic však neponechali náhodě a 16. ledna zadrželi na Václavském náměstí rovnou Václava Havla. Později budou pánové Jakeš, Adamec a Fojtík před naší komisí tvrdit, že o tom nic nevěděli a že s tím nemají nic společného. Že to spíš uškodilo, než prospělo. Faktem zůstává, že Václava Havla drželi mnoho hodin na Obvodním oddělení Veřejné Bezpečnosti, kde ho hrubě uráželi, než ho dali do vazby a posléze už po třetí k soudu. To zadržení byla možná soukromá iniciativa někoho nižšího než byl pan tajemník Komunistické strany Československa a dokonce možná i soukromá horlivost majora Žáka, který pak za podobných okolností zadržoval u Sjezdového paláce i Alexandra Dubčeka v listopadu.

Ale obvinění a následný soud nad Havlem byla promyšlená, byť nedomyšlená akce centra. Jenže kterého? Asi toho, které potom řídilo bicí komanda uprostřed Prahy jako předzvěst toho, jak dopadne každý, kdo se bude vzpěčovat kasárenskému komunismu. Že to řízeno bylo, vyplývá z toho, že tam byl jeden den oddechu středa. A dodnes mi není jasné, zda to bylo jen proto, že toho dne se ve Vídni podepisovala Listina lidských práv na následné Helsinské konferenci a nebo jen lest, která měla přilákat na Václavské náměstí další oběti krutosti - jak jsme toho byli v následujících dnech, zejména ve čtvrtek, trapnými svědky.

Lépe než Václav Havel dopadla Obroda, kterou pozval k jednaní na Ústřední výbor Komunistické strany Československa jakýsi Bouchal. Nic nesliboval, jen vyzvídal, ačkoliv si tak pouze ověřoval, zda jsou zprávy z jejich agentury pravdivé. Příznačné je, že o existenci přípravného výboru Obrody jsem se dozvěděl od velice výkonného agenta krycím jménem Rak, který se pohyboval v prostředí prvního vyjednavače Obrody Vojtěcha Mencla už dávno před tím, čímž ovšem nechci říci, že on o tom věděl, ale já jsem se s touto jeho existencí seznámil až v naší komisi.

Další schůzka Obrody s Bouchalem se odehrála začátkem jara 1989 a při ní už asistoval agent Nikola a ze strany Ústředního výboru Komunistické strany Československa pracovník 13. oddělení Cihlář. V té době se začala aktivizovat Obroda i na Slovensku, kde o agenturu též nebyla nouze. O těchto schůzkách zástupci Obrody informovali své přátele z Charty a jiných iniciativ, což možna vedlo k tomu, že činnost klubu byla nejen bedlivě sledována, ale i poměrně často rušena zadržováním a předváděním jeho členů. Přesto, že se několikrát sešli v propůjčeném bytě na Gorkého náměstí, propůjčeném s vědomím StB Nikolovi.

V časném podzimu přišli dva zástupci Obrody za Václavem Havlem, když se jim v létě podařilo uskutečnit jakousi plenárku, kde bylo přes šedesát lidí, z nich ne všichni měli v registru svazků čisté konto. Přišli se zeptat, zda by Havel podpořil kandidaturu Alexandra Dubčeka na prezidenta v květnu příštího roku, kdy mělo skončit funkční období Husáka. Václav Havel se bez porady s přáteli k ničemu nezavázal, zejména ne proto, že nebyl obecně známý další program Obrody a Alexandra Dubčeka. Ale to už jsem zase trochu předběhl kalendář.

Odsouzení Václava Havla a dalších aktivistů vyvolalo velice rozsáhlou a režimu nepříznivou odezvu doma i za hranicemi. Bylo třeba rozhodnout, co dál. Určitá skupina uvnitř Státní bezpečnosti doporučovala zahájit protiofenzívu politickými prostředky po způsobu jednání s Obrodou, což vítala i Moskva ústy svých emisarů, tzv. Pražského klubu přívrženců přestavby.

Začalo se uvažovat o diskusních večerech hlavně s mladými, ale pro jistotu bylo hned naplánováno, a nejméně jednou uskutečněno školení jakýchsi bojůvkářů, kteří byli cvičeni nejen marx-leninsky, nýbrž i v různých chvatech a hmatech, zvaných též karate. Kde jinde než ve Slušovicích. Není jistě náhodné, že organizátor kursu byl později mezi prvními zakladateli Demokratického fóra komunistů a jeden z jeho účastníků zaujal začátkem prosince místo v první komisi pro dohled nad vyšetřováním událostí 17. listopadu. Věru, nic Státní bezbečnost neponechávala náhodě.

Aktivizovat se začaly i proudy, možno říci obrodné proudy v krajských aparátech starých stran Národní fronty, dokonce i ve styku s disentem, leč i tyto konzultace se neobešly bez dozoru Státní bezpečnosti, o čemž by mohli hovořit jejich agenti krycích jmen Jiří, Věra, Hájek. Prosím neztotožňovat s jinými skutečnými Hájky.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP