Úterý 19. března 1991

Kdo je proti? (Patnáct.) Patnáct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet.) Dvacet. Děkuji.

Sněmovna národů tento pozměňovací návrh nepřijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (Dvacet devět.) Dvacet devět.

Kdo je proti? (Dvacet tři.) Dvacet tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet sedm.) Čtyřicet sedm. Děkuji.

Ani Sněmovna lidu tento pozměňovací návrh nepřijala.

Přistoupíme k hlasování o dalších pozměňovacích návrzích. Jde o dva pozměňovací návrhy poslance Uhla. Prosím zpravodaje, aby je reprodukoval.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Peter: Poslanec Uhl navrhuje v § 6 odsek 2 toto znenie: "Štatút upraví zloženie a pôsobnosť kolégia Československej tlačovej kancelárie, ktoré sa zriaďuje ku kontrole jej činnosti a ako rozhodcovský orgán, riešiaci spory medzi ústredným riaditeľom Československej tlačovej kancelárie, riaditeľom Československej tlačovej kancelárie Českej republiky a riaditeľom Československej tlačovej kancelárie Slovenskej republiky. Štatút tiež upraví pôsobnosť riaditeľskej rady Československej tlačovej kancelárie, ktorú tvorí ústredný riaditeľ Československej tlačovej kancelárie, riaditeľ Československej tlačovej kancelárie Českej republiky a riaditeľ Československej tlačovej kancelárie Slovenskej republiky."

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že návrh je jasný. Budeme hlasovat. Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasování započato v 18.25 hodin.) (Dvacet tři.) Dvacet tři. Děkuji.

Kdo je proti? (Dva.) Dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Devatenáct.) Devatenáct. Děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (Patnáct.) Patnáct.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet jeden.) Třicet jeden. Děkuji.

Sněmovna národů tento návrh nepřijala. Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (Dvacet sedm.) Dvacet sedm.

Kdo je proti? (Sedm.) Sedm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Padesát devět.) Padesát devět. Děkuji.

Konstatuji, že ani Sněmovna lidu návrh nepřijala. Šest poslanců hlasování ignorovalo.

Nyní budeme projednávat druhý pozměňovací návrh poslance Uhla.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Peter: Poslanec Uhl navrhuje toto znenie § 8: "Tento zákon nadobúda účinnosť v deň, kedy nadobudne účinnosť zákon Českej národnej rady o Československej tlačovej kancelárii Českej republiky a zákon Slovenskej národnej rady o Československej tlačovej kancelárii Slovenskej republiky."

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Návrh je jasný, pan poslanec Uhl ho velmi podrobně odůvodňoval. Budeme hlasovat ve stejném pořadí. Nejprve hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasování započato v 18.27 hodin.) (Dvacet dva.) Dvacet dva. Děkuji. Kdo je proti? (Dva.) Dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Devatenáct.) Devatenáct. Děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (Dvacet tři.) Dvacet tři.

Kdo je proti? (Tři.) Tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet jeden.) Dvacet jeden. Děkuji.

Sněmovna národů pozměňovací návrh nepřijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Čtyřicet dva.) Čtyřicet dva. Děkuji.

Kdo je proti? (Sedm.) Sedm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet šest.) Čtyřicet šest. Děkuji.

Ani Sněmovna lidu tento pozměňovací návrh nepřijala.

Budeme nyní hlasovat o návrhu zákona jako celku. Změníme pořadí, nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. (Hlasování započato v 18.30 hodin.)

(18.32 hodin) Ptám se poslanců zvolených ve Sněmovně lidu, kdo z nich souhlasí s tímto návrhem zákona, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko! (Dvacet dva.) Dvacet dva. Děkuji.

Kdo je proti? (Sedm.) Sedm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Třináct.) Třináct. Děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci zvolení ve Slovenské republice. Ptám se poslanců zvolených ve Slovenské republice, kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Dvacet sedm.) Dvacet sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Devatenáct.) Devatenáct. Děkuji.

Konstatuji, že Sněmovna národů tento návrh nepřijala, takže návrh zákona nebyl přijat.

Mám zde ještě upozornění, schůzka klubu poslanců zvolených na kandidátní listině Veřejnosti proti násilí se uskuteční dnes večer, 40 minut po skončení schůze v místnosti X.

Dále mám sdělení pana předsedy. Nový jednací řád Federálního shromáždění podrobněji než dosud upravuje otázky, týkající se politických klubů. Upozorňujeme zejména na § 8 odstavec 3 jednacího řádu, podle kterého předseda poslaneckého klubu písemně oznámí předsedovi Federálního shromáždění ustanovení klubu a jeho název, v oznámení dále uvede jména a příjmení členů klubu. Žádám předsedy poslaneckých klubů, aby tak učinili co nejdříve.

O slovo se přihlásil pan poslanec Sokol.

Místopředseda SN J. Sokol: Členové předsednictva klubu Občanského fóra se sejdou teď u mne a od 19.00 hodin se sejde klub.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Původně se plánovala zvláštní schůze sněmoven, jak jsem o tom hovořil, na pátek. Tím, že jsme schválili změnu programu, doporučuje se, aby se samostatné schůze sněmoven uskutečnily ve čtvrtek od 14.00 hodin. Nebudeme o tom nechávat hlasovat. Myslím, že můžeme toto sdělení vzít na vědomí.

Zítra pokračujeme v 9.00 hodin. O slovo ještě požádal pan poslanec Vidím.

Poslanec SL J. Vidím: Prosím členy Komise 17. listopadu, aby se ihned po ukončení schůze sešli ve Škrétově ulici.

(Hlas z pléna: Vážení poslanci a poslankyně, dovoluji si vás upozornit, že panelovou diskusi, kterou jsem plánovala na tuto společnou schůzi o státoprávním uspořádání zatím odkládám, vzhledem k situaci, která vznikla. Nechtěla bych, aby tato schůze splnila něco jiného, než k čemu byla plánována. Pokud se situace změní, mohla by se uskutečnit v průběhu příštího týdne.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji ještě jednou. Končím dnešní schůzi. Zítra začínáme v 9.00 hodin.

(Schůze přerušena v 18.40 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP