Úterý 19. března 1991

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem. Najprv by som dal slovo pánu poslancovi Šimkovi.

Poslanec SL I. Šimko: Ja iba k návrhu poslanca Kostyu. Dôvodovú správu neschvaľujem. My ju nemôžeme neschváliť, lebo dôvodová správa obsahuje dôvody, ktoré vedú navrhovateľa k svojmu návrhu. Môžeme nesúhlasiť s niektorými dôvodmi, môžeme požadovať nejakým uznesením, aby sa dôvody, spory vysvetlili, my ju neschvaľujeme. Schvaľujeme návrh, ktorý tu máme.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem. Slovo má poslanec Tomáš Hradílek.

Poslanec SN T. Hradílek: Domnívám se, že kdybychom na návrh poslance Kostyi přistoupili a nejprve hlasovali o Smlouvě a potom o nějaké problematické důvodové zprávě, která je nedílnou součástí při předkládání smlouvy, tak bychom samotným hlasováním zpochybnili tuto Smlouvu.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem. Ešte sa niekto hlási? (Nehlásí se nikdo.) Potom má slovo spravodajca pán Fričar.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Fričar: l když jsem obdržel pozměňovací návrh, reprodukoval jsem ho nepřesně. Pan poslanec Kostya nechtěl neschválit důvodovou zprávu, pouze ji nepřijmout. Nevidím v tom nějaký rozdíl. Pouze bych chtěl upozornit na přední stranu tisku 440, kde je návrh schvalovacího usnesení, které jasně říká, co schvalujeme. My schvalujeme vládní návrh, kterým se předkládá k vyslovení souhlasu Federálnímu shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky Smlouva o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, podepsaná v Paříži atd. Tam nikde nenajdete jedinou zmínku o důvodové zprávě. To znamená schvalujeme návrh textu smlouvy.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem Myslím, že týmto je hlbšie objasnené, o čo vlastne ide pri tomto prerokúvaní predloženého návrhu. Ide o schválenie návrhu Zmluvy.

Konštatujem, že v Snemovni národov je v českej časti prítomných 40 poslancov. V slovenskej časti je prítomných 43. Spolu teda 83 poslancov. V Snemovni ľudu je prítomných 86 poslancov.

(15.30 hodin.) Hlasujeme teraz o návrhu, ktorý je uvedený v parlamentnej tlači 440. Prosím najprv o hlasovanie poslancov Snemovne ľudu. Kto je za tento návrh uznesenia? (Osmdesát jedna.) Osemdesatjeden. Za hlasovalo osemdesatjeden poslancov.

Kto je proti? (Nula.) Ďakujem. Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (Tři.) Ďakujem. Traja. Nikto nebol proti, traja sa zdržali hlasovania. Poslanci Snemovne ľudu návrh schválili.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov. Kto z nich súhlasí s návrhom uznesenia, nech zdvihne ruku a stisne tlačítko! (Osmdesát.) Ďakujem. Za hlasovalo osemdesiat poslancov.

Kto je proti? (Nula.) Ďakujem. Nikto.

Zdržal sa hlasovania? (Dva.) Dvaja. Ďakujem.

Proti nebol nikto, dvaja sa zdržali hlasovania. Konštatujem, že taktiež poslanci Snemovne národov návrh schválili.

Vzhľadom na súhlasné uznesenie obidvoch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky súhlasí so Zmluvou zo dňa 19. novembra 1990 a s Dohodou o maximálnych úrovniach konvenčných zbraní a techniky Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Bulharskej ľudovej republiky, Maďarska, Poľskej republiky, Rumunska a Zväzu sovietskych socialistických republík v súvislosti so Zmluvou o konvenčných ozbrojených silách v Európe, podpísanou v Budapešti dňa 3. novembra 1990 (tlač 440). Ďakujem vám.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 112, SL č. 178, SN č. 175)

Ďalej prerokúvame

8

Vládny návrh, ktorým sa predkladá Federálnemu zhromaždeniu ČSFR na vyslovenie súhlasu Protokol o zmenách jednotného dohovoru o omamných látkach z roku 1961, zjednaný v Ženeve 25. marca 1971 (tlač 357).

Ešte pred tým, než budeme pokračovať v prerokúvaní tohto bodu, vrátil by som sa k bodu prechádzajúcemu. Chcel by som povedať to, že som nenechal hlasovať o návrhu, ktorý tu zaznel, považujem ho za procedurálny, pokiaľ ide o účasť pána ministra Bakšaya na spoločnej schôdzi v Rade bezpečnostného výboru a zahraničného výboru, kam môže byť pozvaný a nie je nutné sa o tom uznášať na plenárnej schôdzi.

Pristúpime teraz k prerokúvaniu bodu 4 nášho programu. Prosím pána Dienstbiera o slovo.

Ministr zahraničních věcí ČSFR J. Dienstbier: Pane předsedo, vážení kolegové, mám zde nyní za sebou zdůvodňovat jednak návrh na vyslovení souhlasu s Protokolem o změnách jednotné úmluvy o omamných látkách a také mám hovořit o Úmluvě OSN proti nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami, což je další bod pořadu. Vzhledem k tomu, že obě smlouvy mají podobný smysl, a proto, abychom šetřili čas, budu zdůvodňovat, pokud souhlasíte, oba tyto návrhy současně.

Jak víte, v uplynulých létech vzrostlo v celosvětovém měřítku zneužívání omamných a psychotropních látek, zejména pak nedovolený obchod s těmito látkami do takové míry, že příslušné orgány jednotlivých států čelili tomuto nežádoucímu vývoji se značnými obtížemi. Nedovolený obchod s narkotiky lze právě pokládat za jeden ze současných globálních problémů lidstva, a proto si jeho potlačování objektivně vynucuje mezinárodní spolupráci. Tento obchod je provozován prostřednictvím vysoce organizované a obvykle mezinárodně propojené sítě zločineckých organizací. Lze mu čelit v právní oblasti nejen adekvátními úpravami právních řádů jednotlivých států, ale především účinnější spoluprací v mezinárodním měřítku.

Předkládáme vám proto k vyslovení souhlasu jednotnou úmluvu, i Úmluvu OSN.

Republika je smluvní stranou jednotné Úmluvy o omamných látkách od roku 1964, avšak k Protokolu dosud nepřistoupila, ačkoliv tak učinila většina smluvních států.

Podle Úmluvy se rozšiřují pravomoci Mezinárodního úřadu pro kontrolu omamných látek ve Vídni, který může nyní kromě jiného požadovat od smluvních států více informací, zejména pokud jde o údaje o nedovoleném obchodu s omamnými látkami. Je také oprávněn upozorňovat smluvní státy a orgány OSN na nebezpečné situace v oblasti produkce omamných látek a doporučovat embargo na jejich vývoz a dovoz.

Protokol obsahuje dále důležitá ustanovení týkající se trestně právního postihu zneužívání drog a obchodu s nimi. Zakládá závazek státu směřující k přijetí legislativních opatření na tomto úseku, a to zejména rozšířením skutkových podstat trestních činů zvýšením sazeb trestů. Dokument novým způsobem upravuje některé aspekty vydávání pachatelů trestných činů a dále obsahuje závazky státu v oblasti prevence, zajištění léčby, rehabilitace a sociální reintegrace toxikomanů.

Sjednáním druhého mezinárodního mnohostranného smluvního dokumentu - Úmluvy OSN proti nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami - je významným mezníkem v boji proti nedovolenému obchodu.

Úmluva, která vstoupila v platnost 11. listopadu 1990, představuje další fázi ve vytváření mnohostranného smluvního základu. Kromě ustanovení o vydávaní pachatelů trestných činů zakotvuje Úmluva další formy spolupráce formou poskytování vzájemné právní pomoci, v celní, policejní a dopravní oblasti, což má přispět rovněž k účinnějšímu potlačování ilegálního obchodu. V zájmu světového společenství je, aby mezinárodní spolupráce v plném rozsahu probíhala na solidním právním základě, který tyto smluvní dokumenty představují. Z tohoto důvodu vyzývají také příslušné orgány OSN působící v dané oblasti k urychlenému přijetí vnitrostátních opatření zaměřených na vstup těchto smluvních dokumentů v platnost pro co největší počet států.

Potlačování toxikomanie a nedovoleného obchodu s omamnými a psychotropními látkami vyžaduje interdisciplinární přístup nejen na úrovni mezinárodní spolupráce, ale i vnitrostátní, to je také důvod, proč byla v roce 1990 zřízena komise vlády pro narkotika zajišťující potřeby součinnosti a koordinace příslušných vnitrostátních orgánů působících v různých směrech boje proti tomuto negativnímu společenskému jevu a propojení preventivní a represivní složky. Určitým limitujícím faktorem pro prudký nárůst toxikomanie v Československu je skutečnost, že československá koruna není dosud volně směnitelnou měnou. V důsledku podstatného uvolnění cestování a budoucí konvertibility naší měny lze však očekávat, že i Československo se stane pro mezinárodní obchodníky s narkotiky předmětem většího zájmu. Důkazem toho je i úspěšný zásah československé celní kontroly na hraničním přechodu s Rakouskem, kde bylo 14. ledna zabaveno přes 10 kg pašovaného heroinu, který pocházel z Turecka.

Poloha naší republiky je výhodná pro tranzit narkotik. Nelze však vyloučit, že se staneme i spotřební zemí.

Předpokládané smluvní dokumenty obsahují řadu závazků směřujících k legislativnímu zabezpečení boje proti toxikománii a nedovolenému obchodu s drogami, a to v oblasti trestně právní. I když Československo není zatím jejich smluvní stranou, příslušné československé orgány již některá opatření v nich předvídaná realizují. Právní předpoklady zajištění těchto závazků byly vytvořeny zejména novelizací trestního zákona a trestního řádu, která nabyla účinnosti 1. července 1990.

Vzhledem k tomu, že oba dokumenty se dotýkají otázek upravených v československém právním řádu formou zákona, předkládají se k vyslovení souhlasu Federálnímu shromáždění v souladu s článkem 36 odstavec 3 ústavního zákona o československé federaci.

S ohledem na nebezpečí zneužívání drog či obchodu s nimi bude účast na plném provádění těchto smluvních dokumentů důkazem úsilí Československa o prohloubení mezinárodní spolupráce v této důležité oblasti. Doporučuji proto, aby Federální shromáždění vyslovilo s oběma smlouvami souhlas. Děkuji.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem pánu Dienstbierovi.

Vládny návrh prerokúvali výbory ústavnoprávne, branné a bezpečnostné a zahraničné obidvoch snemovní. Prosím teraz poslanca Jaromíra Patočku, aby predniesol spoločnú spravodajskú správu výborov snemovne národov.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Patočka: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vláda České a Slovenské Federativní Republiky předložila Federálnímu shromáždění k vyslovení souhlasu Protokol o změnách jednotné Úmluvy o omamných látkách z roku 1961 sjednaný v Ženevě 25. března 1972 - tisk 357. Dále předložila Úmluvu proti nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami sjednanou ve Vídni 20. prosince 1988 - tisk 358.

Tyto vládní návrhy projednaly na svých schůzích výbory zahraniční, branné a bezpečnostní a výbory ustavně právní, jakož i výbor ústavně právní a zahraniční Slovenské národní rady.

Všechny uvedené výbory vyslovily s oběma Úmluvami souhlas a doporučily jejich schválení bez připomínek.

K předloženým Úmluvám bych chtěl uvést, že podle článku 36 ústavního zákona č. 143/1968 Sb., o čs. federaci, se jedná o tzv. významnou Úmluvu, která se dotýká československé vnitrostátní zákonné úpravy. Z toho důvodu se pro přístup České a Slovenské Federativní Republiky k Úmluvě vyžaduje souhlas Federálního shromáždění.

Jako společný zpravodaj doporučuji obě předložené Úmluvy - tisky 357 a 358 - schválit. Na závěr bych chtěl říci, že toxikománii a obchod s drogami bychom jako jednu z mála věcí nechtěli od západních zemí přebírat, ani se jim učit.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem. Ďalej má slovo poslanec Jiří Soukup, ktorý za výbory Snemovne ľudu prednesie spravodajskú správu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup Pane předsedo, dámy a pánové, naposledy včera při besedě s voliči mi byla položena otázka po důvodech mnohdy vleklého jednání Federálního shromáždění. Pokusím se praxí výtku zodpovědět.

Výbory branné a bezpečnostní, zahraniční a ústavně právní projednaly vládní návrh, kterým s předkládá k vyslovení souhlasu Protokol o změnách jednotné Úmluvy o omamných látkách z roku 1961 sjednaný v Ženevě 25. března 1972, a vyslovily s ním souhlas.

Nárůst zneužívání omamných látek patří k průvodním jevům reformujících se společností. Považuji proto za velice potřebné přistoupit k Úmluvám, které nám umožní takovémuto nebezpečí čelit a jako zpravodaj výborů Sněmovny lidu doporučuji uvedený návrh přijmout.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem. Písomne nemám zatiaľ žiadnu prihlášku. Hlási sa ešte niekto rozpravy? (Nikdo se nehlásí.) Nie.

Prosím poslancov, aby zaujali svoje miesta.

Konštatujem, že v Snemovni národov je prítomných 37 a 42 poslancov, v Snemovni ľudu 80 a 83, takže ďakujem, že ste prišli. Obidve snemovne sú uznášania schopné.

Hlasujeme o návrhu schvaľovacieho uznesenia, ktoré je uvedené v parlamentnej tlači 357, i keď pôvodné slovo pána ministra bolo k obidvom materiálom. Hlasujeme teda o uznesení k tlači 357. Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Kto je za schválenie tohoto návrhu uznesenia, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasování zahájeno v 15.33 hodin.) (Osmdesát čtyři.) Osemdesiatštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Za hlasovalo osemdesiatštyri poslancov, nikto nebol proti a nikto sa nezdržal hlasovania.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov. Kto súhlasí s predloženým návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Osmdesát jedna.) Osemdesiatjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Nikdo.) Nikto Ďakujem.

Nikto nie je proti, nikto sa nezdržal a osemdesiatjeden poslancov hlasovalo za. Obidve snemovne návrh schválili.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 114, SL č. 180, SN č. 176)

Ďalej budeme rokovať

9

o vládnom návrhu, ktorým sa predkladá Federálnemu zhromaždeniu ČSFR na vyslovenie súhlasu Zmluva proti nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropnými látkami dohodnutej vo Viedni 20. decembra 1988.

Teraz ide o tlač 358. Hlavný návrh bol odôvodnený už v úvode pánom podpredsedom vlády k obidvom predloženým návrhom. Preto teraz iba poprosím pána poslanca Patočku, ako spravodajcu za Snemovňu národov, aby predniesol spravodajskú správu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Patočka Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci. Úmluva proti nedovolenému obchodu omamnými a psychotropními látkami sjednaná ve Vídni dne 20. prosince 1988 bude významným mezinárodně právním nástrojem boje proti drogám a toxikomániím. l tato Úmluva vyžaduje podle článku 36, odstavec 3 ústavního zákona, neboť jde o takzvanou významnou Úmluvu, schválení naším Federálním shromážděním. Jako společný zpravodaj doporučuji tuto Úmluvu schválit, neboť jak již jsem řekl, obchod s drogami a toxikománií jsou jednou z mála věcí, které bychom se nechtěli od západních zemí učit.

Předseda FS A. Dubček: Ďalej udeľujem slovo pánovi poslancovi Zdeňkovi Jedinákovi, ktorý prednesie spravodajskú správu za výbor Snemovne ľudu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Jedinák: Vážené Federální shromáždění, poslanci a poslankyně, je nám předkládána Úmluva proti nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami, sjednaná ve Vídni ze dne 20. prosince 1988. Mezinárodní i vnitrostátní statistiky prokazují nárůst trestné činnosti, související s výrobou, rozšiřováním, distribucí a organizováním trestné činnosti takového charakteru. Předkládaná Úmluva zavazuje smluvní státy k přijetí opatření při výrobě, zhotovování, rozšiřování a prodeji omamných psychotropních látek. Dále státy se zavazují přijmout opatření ke konfiskaci výtěžku z majetků získaných nedovoleným obchodem a výrobou takovýchto látek. Uvedená Úmluva vyžaduje ratifikaci Federálního shromáždění. Jako společný zpravodaj výborů Sněmovny lidu se připojuji k původnímu slovu ministra zahraničí i ke slovu společného zpravodaje Sněmovny národů a doporučuji vám, abyste Úmluvu schválili.

Předseda FS A. Dubček: Hlási sa niekto do rozpravy? Nie. Môžeme teda pristúpiť k hlasovaniu. Prosím poslancov Snemovne národov, aby zaujali svoje miesta, lebo nie je prítomná nadpolovičná väčšina.

Môžeme pristúpiť k hlasovaniu, prítomných je 75 poslancov Snemovne ľudu a 78 poslancov Snemovne národov, takže sme uznášania schopní. Hlasujem o návrhu schvaľovacieho uznesenia, ktorý je uveden v parlamentnej tlači 358. Prosím o hlasovaní poslancov Snemovne ľudu. Kto je za tento predložený návrh uznesenia, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (15.40 hodin) (Osmdesát sedm.) Osemdesiatsedem. Ďakujem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP