Úterý 19. března 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlásí se s poznámkou poslanec Kudláček a poslanec Novosád. Myslím, že bychom tuto procedurální otázku mohli vyřešit jednoduše. Jestliže se sněmovny usnesou, že změní usnesení a netrvají na tom, aby tento bod byl projednán ve výborech, protože poslanecké kluby, ho myslím, projednávaly, pak zůstává tento bod na pořadu jednání.

Poslanec SL L. Kudláček: Pane předsedající, dovolte ještě v této souvislosti jednu věcnou poznámku. V poslední větě usnesení 7. společné schůze se uvádí, že po projednání v klubech, výborech atd. bude text předložen 8. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů. Čili tímto usnesení samo o sobě ve věcné podstatě už splněno nebylo, takže vlastně jednáme od začátku.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Doporučoval bych, abychom procedurální diskusi nevedli do úplného detailu.

Poslanec SL K. Novosád: Domnívám se, že ani tím, že tento tisk nebyl přikázán výborům, se neděje nic hrozného, protože Federální shromáždění je schopno si odhlasovat, že toto plenární zasedání vezme jako společnou schůzi všech výborů a rozprava k tomuto bodu prohlášení bude prohlášena jako jednání výborů.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že je to zbytečné. Federální shromáždění, pokud na tom bude trvat, může změnit své usnesení s tím, že netrvá na tom, aby to projednávali speciálně výbory.

Místopředseda SN J. Sokol: Vážené Federální shromáždění, vřele doporučuji, abychom v této věci nedělali další chybu. Podle mého názoru se jedná o text závažný, alespoň já to tak chápu, o text, který má mít charakter nejen politického prohlášení, a proto vřele doporučuji, abychom ho nechali projednat ve výborech. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jsou tu dva návrhy. Je tu návrh na změnu usnesení v tom smyslu, aby sněmovny korigovaly své usnesení ze 7. schůze. Dále tento návrh dal poslanec Bratinka a podpořil to znovu poslanec Kroupa. Jsem povinen o tomto návrhu nechat hlasovat. V tomto směru je tu protinávrh poslance Sokola, který trvá na původním znění usnesení s tím, že jde o závažný text, který by měly projednat výbory Federálního shromáždění obou sněmoven. O slovo se hlásí poslanec Pospíšil.

Poslanec SL J. Pospíšil: Pane předsedo, nezlobte se, ale já se domnívám, že jsou zde věci. Je tu návrh, aby na této schůzi bod byl a je tu návrh, aby na schůzi bod nebyl. Pokud si budeme hrát na hlasování postupně, tak protinávrh poslance Bratinky není vlastně protinávrhem, je návratem k původnímu návrhu. Protinávrh poslance Sokola není protinávrhem k vašemu protinávrhu, ale je návratem k vašemu původnímu protinávrhu, aby byl bod 21 odvolán. (Potlesk.)

Myslím, že bychom měli hlasovat o vašem protinávrhu, aby byl bod 21 vyřazen a všechno ostatní je jenom střídání.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, myslím, že tady opravou nejde o to, hrát si na hlasování. Návrh pořadu 14. společné schůze opravdu obsahuje návrh usnesení k hodnocení období od 25. února 1948. Já jsem v této souvislosti doporučil s ohledem na usnesení ze 7. společné schůze, aby tento bod zařazen nebyl. Proti tomu byl vznesen protinávrh poslancem Bratinkou, který podpořil poslanec Kroupa, aby tento návrh zařazen byl s tím, že pokud by měl být zařazen, museli bychom skutečně podle mého soudu jako předběžnou otázku rozhodnout o tom, že měníme usnesení ze 7. schůze. To není implicitně v tom obsaženo. Podle mého soudu musí být dvojí hlasování.

Souhlasím s tím, že návrh poslance Sokola odpovídá tomu, co jsem říkal. Přistoupíme k hlasování o tom, zda měníme usnesení 7. společné schůze, že chceme projednat tento bod, aniž je projednán ve výborech obou sněmoven Federálního shromáždění. Jestliže toto usnesení změníme, pak je můžeme zařadit na program této schůze.

Byl jsem oprávněně upozorněn, jestliže rozhodneme o tom, že sněmovny souhlasí s tím, aby tento návrh nemusel být projednáván ve výborech, pak platí návrh, že je 21. bod zařazen na program této schůze. Myslím, že po jisté procedurální diskusi by tato věc měla být jasná. Jde o rozhodnutí, zda měníme usnesení. Pokud usnesení změníme, tento bod je zařazen jako bod 21. na 14. společnou schůzi obou sněmoven.

(15.55 hodin) Hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo souhlasí se změnou usnesení 7. společné schůze, že návrh textu hodnocení má být projednán ve výborech obou sněmoven, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Padesát pět.) Padesát pět.

Je někdo proti? (Devět.) Devět. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Padesát čtyři.) Padesát čtyři. Děkuji.

Sněmovna národů tento návrh nepřijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro změnu uvedeného usnesení, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Čtyřicet čtyři.) Čtyřicet čtyři. Děkuji.

Je někdo proti? (Dvacet dva.) Dvacet dva. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyřicet sedm.) Čtyřicet sedm. Děkuji.

Vzhledem k tomu, že sněmovny nesouhlasily s vypuštěním té části usnesení, aby výbory text projednaly, lze uvažovat, pokud by poslanci Kroupa s Bratinkou trvali na svém názoru, že by musel být uplatněn takový postup, že by se výbory během této 14. společné schůze musely sejít a text návrhu projednat.

O slovo se hlásí poslanec Lacina.

Poslanec SL J. Lacina: Pane předsedající, žádám, aby byl přečten zápis toho, o čem se teď hlasovalo. Mám přesvědčení, že v každé sněmovně se hlasovalo o něčem jiném.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, pane kolego, že návrh byl jasný. Návrh byl na to, zda poslanci souhlasí se změnou usnesení 7. společné schůze, že tento bod nemá být projednáván ve výborech. Usnesení zní, že tento bod má být projednáván ve výborech. Změna byla, že nemá být projednáván ve výborech. Myslím, že jsem to formuloval jasně.

Poslanec SL J. Pospíšil: Pane místopředsedo, nezlobte se. Návrh byl vypustit bod, to byl váš návrh a o tom se mělo hlasovat. Nějak byl zdůvodněn. To je jedno jak. Pak byl návrh ponechat bod, což je vracení se k původnímu znění. Návrh, aby se změnilo usnesení, za prvé nepatří do bodu programu. To bychom museli napřed schválit zařazení změny usnesení na program. O tom jsme nejednali. To, co jste předložil k hlasování, jak jste to formuloval, to byl návrh, který nikdo nepodal a mimo to, když ho podal, tak ho podal v jiném bodě a nehlasovali jsme o tom, jestli bude zařazen na program.

Nezlobte se, ale měli bychom se vrátit k formálnímu projednávání toho, jestli bod 21 bude či nebude na programu této schůze. (Potlesk.) Ještě dodám, ať to kdo zdůvodňuje jakkoliv, samozřejmě vyslechneme argumentaci pro to, zda měl být zařazen nebo neměl být zařazen, ale nemůže to být meritem rozhodovaní o bodu programu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vycházel jsem z toho, že nejdříve budeme hlasovat o protinávrzích k návrhu programu. Proto jsem dal nejdřív hlasovat ne o návrhu na vypuštění tohoto bodu, ale dal jsem hlasovat nejdříve o protinávrzích, které k tomuto programu, který jsem formuloval, byly vzneseny.

Poslanec SL J. Pospíšil: Hlasovalo se o změně usnesení, nehlasovalo se o bodu 21 programu, zdali bude nebo nebude na programu zasedání.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Máte pravdu, pane kolego, ale myslím, že bylo jasné z povahy věci, že jestliže chceme rozhodnout, že se má bod 21 zachovat na programu této schůze, potom musíme změnit usnesení, že výbory to nemusí projednávat.

Jinak prostě jednáme proti usnesení, které jsme na společné schůzi přijali. Poslanec Zeman má technickou poznámku.

Poslanec SN M. Zeman: Vážení kolegové, hlasoval jsem pro návrh kolegů Bratinky a Kroupy, aby se tento bod projednával v tom smyslu, že by tyto sněmovny zrušily své předchozí usnesení a nepřikázaly ho výborům. Z toho prostého důvodu, že se domnívám, že jde o politickou deklaraci, kterou můžeme projednávat přímo v plénu. Ale když hlasování dopadlo tak jak dopadlo, domnívám se, že ti, kdo navrhují opakovat hlasování, nebo opačný procedurální postup, vycházejí ze dvou tichých premis, z nichž ani s jednou nesouhlasím. Za prvé - že inteligence poslanců není postačující, aby pochopili otázku a za druhé - že poslanci jsou ochotni během deseti minut změnit své stanovisko. Děkuji. (Potlesk.)

Poslanec SN P. Bratinka: Jenom konstatuji, že o mém protinávrhu vašeho návrhu se prostě nehlasovalo. Když zařadíme ten bod zpátky, tak můžeme v situaci, která se zde vytvořila, docílit toho, že během zasedání se výbory sejdou a projednají to. Já trvám na tom, aby se hlasovalo o mém návrhu, jak jsem ho podal. To, co se tady předvedlo, to byla řada manipulací, které vedly k tomu, že otázka byla nakonec položena zcela jinak a ještě takovým způsobem, že mám podezření, že řada poslanců tomu skutečně nerozuměla, ne proto, že by nebyli dostatečně inteligentní, ale proto, že vaše výroky byly často naprosto dvojznačné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Já bych k tomu jenom chtěl říci a odvolávám se na svou původní poznámku, takže výtku s manipulací v této souvislosti nemohu přijmout. Chtěl bych jenom říci, že jestliže tedy schválíme tento bod tak, jak je zařazen, pak to předpokládá, že během této schůze se musí sejít výbory, protože to usnesení zůstává v platnosti, návrh na změnu v usnesení sněmovny odmítly.

(Hlas z pléna: Já bych si jen dovolil připomenout, že ten náš původní návrh, že cokoliv, co budeme projednávat ve sněmovně, byla naše určitá ochrana proti tomu, aby nám mohli být nepřipravené zde předkládány návrhy. Proto jsme si odhlasovali ten návrh, že musí tyto zákony a usnesení přejít do výborů. Takže jsme se původně tomuto způsobu bránili. Proto bylo naprosto správné, že tento zákaz jednání si musíme napřed opět zrušit nebo upravit.

Poslanec SL J. Lacina: Pane předsedající, já přesto trvám na tom, aby byl přečten stenograficky zápis toho, jak jste nechal hlasovat - každou sněmovnu. Pak tedy asi vyvstane ta skutečnost, jestli moje inteligence je nižší nebo vyšší.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Obstaráme tento zápis, myslím ale, že bychom na to nemuseli čekat, že bychom mohli pokračovat. Prosím poslanec Mandler.

Poslanec SL E. Mandler: Pane místopředsedo, já se dobrovolně hlásím do té skupiny s nižší inteligencí. Byl jsem v tu chvíli zcela dezorientován - přiznávám se - nevím, jestli to bylo manipulací nebo čímkoli jiným, ale myslím, že tady toho bylo tolik, co překročilo debatu o programu této schůze. Plně souhlasím s tím, co tady říkal pan poslanec Pospíšil, že bychom měli hlasovat jenom o programu této schůze. Vše ostatní, myslím, že je zmatečné a tudíž také toto hlasování ať už dopadlo jakkoliv.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Kroupa.

Poslanec SL D. Kroupa: Pane předsedající, já si myslím, že situaci usnadní, jestliže si uvědomíme, co jsme právě odhlasovali. My jsme odhlasovali, že neměníme své usnesení č. 48. V tomto usnesení stojí - poslední věty znovu opakuji: "Po projednání v poslaneckých klubech a výborech sněmoven bude konečný text předložen 8. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů." V případě, že jsme odhlasovali, že toto usnesení neměníme, nevím, jak se vrátíme zpátky v čase, abychom to předložili té 8. schůzi. Myslím si, že toto hlasování je bezpředmětné pro tu otázku, kterou chceme rozřešit a měli bychom znovu posoudit, zda je nezbytné, abychom návrh pana poslance Bratinky, když už jsme ho projednali v poslaneckých klubech, znovu ho projednávali v odborných výborech, které, myslím si, že nemají k tomuto usnesení v podstatě co říci. A já jsem se proto přimlouval, aby byl ten bod ponechán na programu. Proto prosím, bude-li hlasováno, aby bylo hlasováno o změně programu, to znamená o stažení tohoto bodu, aby bylo případně s tím návrhem nějak naloženo. Jinak prosím, abychom už přikročili k jednání.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Já myslím, že jednaní o procedurálních otázkách je součástí jednání Federálního shromáždění, jednání o procedurálních otázkách bývá vždy komplikované. Upozornil bych na to, že ta vaše připomínka v této souvislosti, že to nebylo projednáváno 8. schůzi, nečiní, podle mého soudu, ještě neplatným usnesení jako celek, protože meritorní je myslím to, o čem hovořil pan poslanec Šlápota předtím, že Federální shromáždění respektuje obě sněmovny - abychom trvali na určité proceduře jednání, aby se do pléna nedostávaly věci, které nejsou projednány ve výborech. Tím tento bod je podstatný, ne to, že z určitých důvodů, které se dějí, které nejsem s to vám vysvětlit, ten bod nebyl zařazen na 8. schůzi, jak se původně předpokládalo.

Prosím poslanec Hubálek.

Poslanec SL B. Hubálek: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl podpořit stanovisko poslance Kroupy s ohledem na to, že do dnešního programu s vědomím předsednictva a všech těch, kteří zasedání připravují, zřejmě s plnou odpovědností, tento bod byl zařazen na naše dnešní a následující jednání. Proto trvám na tom, aby se to zohlednilo. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Já bych doporučoval tento postup: myslím, že věc se zjednoduší po té, až bude podána zpráva o tom, o čem bylo hlasováno, jsem přesvědčen o tom, že hlasování bylo v pořádku. Otázka byla formulována tak, zda poslanci chtějí změnit usnesení v tom smyslu, že se o tomto návrhu ve výborech jednat nemá - nebo ne. Jednání dopadlo negativně. Jedni poslanci trvali na tom, že se o tomto návrhu ve výborech jednat má. Až tuto věc ověříme, můžeme rozhodnout definitivně. Doporučoval bych tedy, abychom nyní jednali o dalších bodech, až dostaneme stenografickou zprávu - potom si výsledek ověříme, pak tedy dám hlasovat o návrhu, který jsem podal já, aby tento bod byl vypuštěn. Pokud poslanci budou trvat na tom, aby byl zařazen, sejdou se předsedové výborů, aby se výbory během jednání - za předpokladu, že hlasování bylo ve smyslu jasně formulované otázky - sejdou se výbory během společné schůze, návrh posoudí a může se o něm jednat.

Prosím - pan doktor Kessler.

Poslanec SL Z. Kessler: Vážený pane předsedo, pane předsedající, kolegyně a kolegové, já zde pořád vidím jeden nedostatek, ať to projednáváme z té či oné strany. Konstatováním pana předsedy Šútovce jsme zjistili, že tato předloha vůbec nebyla výborům přikázána.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že to je formální nedostatek, který lze napravit. Dávám slovo panu předsedovi Šútovcovi.

Předseda SN M. Šútovec: Musím konštatovať, že materiál nebol prikázaný predsedom snemovní, a preto ho nemohli prikázať do výborom. To musím povedať. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Stenografický záznam budeme mít v 11.30 hodin. Doporučují diskusi k této otázce odložit a vrátit se k ní v 11.30 hodin.

Poslanec Világi se hlásí.

Poslanec SL O. Világi: Možno tomu nerozumiem, ale mám pred sebou tlač. Myslím, že to je návrh Predsedníctva Federálneho zhromaždenia. V tom návrhu je bod č. 21, návrh uznesenia k hodnoteniu obdobia od 25. februára 1948 do 17. novembra 1989. Myslím, že tento návrh zatiaľ platí. Keď neplatí, môže ho zmeniť Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia alebo plénum svojím hlasovaním. Zatiaľ ani jedna ani druhá skutočnosť nenastala. Myslím, že sme hlasovali o uznesení, to uznesenie platí, nemá žiadny právne záväzný charakter. Svojím hlasovaním môžeme vyjadriť určitým spôsobom nespokojnosť s tým, že uznesenie nebolo dodržané, a preto sa hlasovaním vyjadríme k tomu, aby bol zaradený na program pléna s tým, že potom už netrváme na tom, aby to prerokúvali výbory. Myslím, že pokiaľ chceme zmeniť program, tak procedurálne, právne a aj z iných dôvodov ho môžeme zmeniť len hlasovaním, opakujem hlasovaním pléna alebo orgánu, ktorý návrh predložil. Pokiaľ sa to nestane, nemôžeme teraz o ničom inom rokovať.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Upozorňuji pana poslance Világiho, že tento bod zařazen je, vzhledem k tomu, ze jsme zjistili, že nebylo splněno usnesení, byl podán návrh na jeho vypuštění. Proti tomu se trvalo na hlasování. Doporučuji vyčkat do 11.30 hodin, až dostaneme stenografický zápis. Nyní můžeme jednat o dalších pozměňovacích návrzích k programu. Je s tímto postupem souhlas? (Ano.) Ano.

Poslanec Malý vznesl pozměňovací návrh, aby zpráva komise 17. listopadu byla zařazena na 22. března, čili aby se změnilo pořadí, které je navrženo, protože tam je dána jako bod 20. Pane poslanče, máte konkrétní návrh místo kterého bodu?

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedající, to nelze jednoznačně určit, protože nevíme, jak bude probíhat rozprava. Navrhl jsem, aby tento bod byl zařazen na pořad v pátek od rána. Pokud by nějaký bod nebyl dokončen a vypadalo by to, že rozprava bude trvat velmi dlouho, žádám, aby předchozí bod byl přerušen a mohla být přečtena zpráva, aby mohla být vysílána televizí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vašemu poslednímu návrhu nerozumím.

Poslanec SL M. Malý: Navrhoval jsem, aby tento bod byl zařazen na pátek od rána.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ale v programu jsou na čtvrtek navrženy zvláštní schůze sněmoven, protože je třeba konat během této schůze zvláštní schůze sněmoven. Dobře, je tady tento pozměňovací návrh. Poslanec Novosád.

Poslanec SL K. Novosád: Jen technická poznámka. Ústavně právní výbory budou projednávat tento zákon o ztrátě poslaneckého mandátu ve čtvrtek, to znamená, že není možné, aby se rozprava a přečtení zprávy komise 17. listopadu konala dříve než v pátek.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dovoluji si poznamenat - a pokud moje poznámka nebude zcela přesná, prosím, abyste mě korigovali - že jestliže výbory budou ve čtvrtek projednávat návrh zákona o ztrátě poslaneckého mandátu, pak mám pochybnosti, že tento návrh lze v pátek projednávat. Nevím, jestli budou do pátku k dispozici písemné návrhy k té věci, které jsou nezbytným předpokladem, abychom o nich mohli jednat.

Poslanec SL M. Malý: Navrhoval jsem na páteční schůzi zařadit zprávu vyšetřovací komise a na čtvrtek zařadit návrh zákona o ztrátě mandátu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP