Úterý 19. března 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, víte, že návrh není projednán.

Poslanec SL M. Malý: Nevidím technický problém v tom, aby bylo jednání této schůze přerušeno do zítra, aby dopoledne zasedaly ústavně právní výbory.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poukazuji na to, že písemné stanovisko vlády jsme dosud v této věci nedostali.

Poslanec SN L. Roman: K tomu, čo hovoril pán poslanec Malý, by som chcel povedať, že sme to prerokúvavali v ústavno právnych výboroch, že sme to hlasovaním odsúhlasili, že tento návrh budeme prerokúvavať vo štvrtok s tým, že očakávame, že do štvrtka príde i stanovisko federálnej vlády.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: K tomu je i pozměňovací návrh poslance Bendy, který doporučuje, aby návrh zákona o ztrátě mandátu byl projednán až po zprávě komise 17. listopadu. Jsou tady dva návrhy, které se vzájemně vylučují. Myslím, že z toho, co říkal poslanec Roman je zřejmé, že ustavně právní výbory nejsou s to návrh ústavního zákona projednat tak, aby návrh poslance Malého mohl být přijat. Ptám se pana poslance Malého, zda na svém návrhu po tomto vysvětlení trvá. (Ano.) Dobře, budeme o něm hlasovat. Ještě poslanec Tomis.

Poslanec SN V. Tomis: Pane předsedo, pane předsedající, paní kolegyně a kolegové, chtěl bych říci, že se mi zdá být nereálný a nesprávný názor pana Bendy, protože nejdříve by měly být stanoveny zásady a pak teprve bychom měli přijmout zprávu komise 17. listopadu. To je logické.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nyní jednáme o návrhu pana poslance Malého, o kterém budeme hlasovat. Návrh poslance Bendy není teď předmětem jednání.

Myslím, že věc je jasná. Poslanec Malý dával tři návrhy, o kterých bychom měli hlasovat. První návrh je, aby ve čtvrtek byl zařazen na program návrh ústavního zákona o ztrátě poslaneckého mandátu. Trvá na svém návrhu i po upozornění, že ústavně právní výbory tento návrh dosud neprojednaly.

(11.39 hodin) Ptám se poslanců Sněmovny národů, kdo je pro tuto změnu programu, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Třináct.) Děkuji. Třináct.

Kdo je proti? (Třicet tři.) Třicet tři. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Šedesát devět.) Šedesát devět. Děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro uvedený návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Dvacet dva.) Dvacet dva. Děkuji.

Kdo je proti? (Čtrnáct.) Čtrnáct. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Sedmdesát čtyři.) Sedmdesát čtyři. Děkuji.

Tento první návrh nebyl přijat. Druhý návrh je, aby v pátek místo předpokládané zvláštní schůze obou sněmoven se konala společná schůze, na které bude předložena zpráva komise 17. listopadu. Kdo je pro tento návrh ve Sněmovně národů, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Padesát devět.) Děkuji. Padesát devět.

Kdo je proti? (Pět.) Pět. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Padesát čtyři.) Děkuji. Padesát čtyři.

Sněmovna národů návrh přijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Sedmdesát sedm.) Děkuji. Sedmdesát sedm.

Kdo je proti? (Dva.) Dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet čtyři.) Děkuji. Třicet čtyři.

Sněmovny tento druhý návrh přijaly. Ještě je třeba rozhodnout o dalším návrhu.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, chci upozornit, že ve Sněmovně národů součet hlasů pro a proti je o jeden hlas vyšší než celkový počet přítomných poslanců.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dostávám k tomu vysvětlení, že se to mohlo stát tím, že si někdo sedl během zasedání, a tím se počet změnil. Myslím však, že hlasování dopadlo tak, že návrh byl přijat. Nemá smyslu výsledek hlasování zpochybňovat.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predseda, pán predsedajúci, nemže byť platné hlasovanie, keď je viacej odovzdaných hlasov než je počet prítomných v sále. To je neprípustné. Hlasovanie musí byť opakované. To je jedno, či hlasujeme o zákone, alebo o programe. Je predsa neprípustné, aby bolo viacej hlasov než ľudí, ktorí hlasujú.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Konečný jako expert na hlasovací zařízení.

Poslanec SL P. Konečný: Chtěl jsem říci, že se to opravdu stát může. Když si některý z poslanců sedne ve chvíli, kdy začíná blikat slůvko "pro", tak hlasovací zařízení no nezaregistruje jako přítomného sedícího, ale do hlasování ho započítává. Stát se to tedy může. Hlasování se dá opakovat. Jsem pro to, aby se hlasování opakovalo. Můžeme třeba hlasovat o tom, jestli se bude hlasovat znovu nebo ne.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Zařadili jsme jako zvláštní bod na naše jednání návrh usnesení, který se týká používání našeho technického zařízení, hlasovací techniky. Já myslím, že zkušenosti, které jsme přes jisté problémy s tímto zařízením získali, prokazují, že toto technické zařízení funguje spolehlivě. Nezdá se mi, že by námitka poslance Zelenaye v této věci byla důvodná. Myslím, že hlasování bylo v pořádku a že sněmovny tento návrh přijaly. Neměli bychom to dále problematizovat.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové, tady není vůbec spor o tom, jestli to spínač mohl zaregistrovat později. Avšak součet hlasů proti a zdržel se hlasování je 59, což je stejný počet jako bylo hlasů pro. Nebylo tedy dosaženo nadpoloviční většiny, a proto ve Sněmovně národů tento návrh nebyl přijat.

Poslanec SN P. Uhl: Vážení kolegové a kolegyně, já bych se vám chtěl omluvit. Když se hlasovalo, tak já jsem napůl stál, takže jsem neměl kontakt zapojený. Pak jsem se zdržel hlasování. Správně poslanců mělo být 118, čili já jsem ten 118-tý. Velmi se omlouvám, že jsem zrovna v tu chvíli neseděl.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Já myslím. že můžeme pokračovat v jednání. Poslanec Malý má třetí návrh. (Hluk v sále.) Na hlasování jsou různé názory. Já mám za to, že hlasování bylo v pořádku, a že bychom z jednoho hlasu v této věci, která se týká procedurální záležitosti, neměli dělat větší problém, než to je. Upozorňuji, že jde o procedurální záležitost.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, já se omlouvám, ale tady skutečně levý sloupec (počet 117) není v současné době podstatný. Podstatný je počet hlasů pro, proti a zdržel se. Jestliže hlasy proti a zdrželi se dávají dohromady 59 a pro je také 59, je tady rovnost hlasů a nebylo dosaženo nadpoloviční většiny, a tento návrh nebyl přijat, ať to vykládáte jak chcete. (Potlesk.)

Poslanec SL P. Konečný: Já si opravdu myslím, že by nebyl problém, když vidíme, že došlo k technické chybě, abychom hlasování opakovali.

Poslanec SN B. Tichý: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, hlasovací zařízení počítá hlasy a hlasování začínalo v momentě, kdy bylo přítomno 117 lidí. Musí se tedy hlasování při 117 lidech dokončit. Pokud někdo jako pan Uhl stiskl tlačítko dodatečně, jeho hlas je neplatný, protože nebyl přítomen v okamžiku zahájení hlasování. (Hluk v sále.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, kolegyně, doporučuji, abychom si pak pro přípravu bodu 22 prostudovali důkladně návrh usnesení o používání hlasovacího zařízení a nyní - abychom vyloučili všechny možné pochybnosti, i když to dělám velmi nerad - doporučoval bych, aby se ve Sněmovně národů hlasovaní opakovalo. (Potlesk.)

Sněmovna národů bude hlasovat o návrhu poslance Malého, aby v pátek byla zařazena jako bod jednání zpráva komise 17. listopadu.

Konstatuji, že v této chvíli je přítomno 127 poslanců Sněmovny národů. K přijetí usnesení je třeba 64 hlasů. Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro tento návrh, jak jsem jej nyní formuloval, ať zvedne ruku (Hlasuje se.) Děkuji. (Sedmdesát pět.) Sedmdesát pět. Děkuji.

Kdo je proti? (Sedm.) Sedm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasovaní? (Čtyřicet čtyři.) Čtyřicet čtyři. Děkuji.

Upozorňuji poslance, kteří si budou tato čísla sčítat, že poslanec Pánis se dostavil až během hlasováni. Nevím, zda hlasoval nebo ne. Pro případ, že by jeden hlas nějak "zacházel" je to dáno touto skutečností.

Potvrdilo se, že i Sněmovna národů souhlasí se zařazením tohoto bodu.

Poslanec SN M. Kováč: Vážený pán predsedajúci, mám obdiv k organizácii práce niektorých poslaneckých klubov, ktoré v prípade potreby si dokážu zabezpečiť 10 hlasov.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Třetí návrh poslance Malého, o kterém bychom měli hlasovat, je ten, aby schůze obou sněmoven při jednání o tomto bodu byla veřejná. O tom však nemusíme nechávat hlasovat, to se rozumí samosebou. Problém je jen v tom, že bychom o tom neměli hlasovat nyní, ale teprve při zařazení tohoto bodu připadá v úvahu návrh, zda schůze má nebo nemá být veřejná. Tento návrh nelze podle mého názoru vyloučit při každém jednotlivém bodu. Já myslím, že nelze poslanci brát právo, aby předem při schvalování celého programu nemohl použít svého práva na návrh na vyslovení určité části programu za veřejnou.

Přistoupíme k dalšímu bodu programu. Hlásí se poslanec Malý.

Poslanec SL M. Malý: Připomínám zde požadavek svých voličů, abych ho zde tlumočil a žádám tímto ředitele Československé televize, aby počítal s tím, že můžeme v pátek rozhodnout, že zpráva komise bude veřejná. Žádám, aby zde byla přenosová technika, která umožní přímý přenos z tohoto jednání.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dále zde byl návrh poslance Romana, abychom hlasovali speciálně o tom, zda zařadíme na pořad této schůze bod 17 - Návrh ústavního zákona o referendu. Pokud jsem tedy dobře rozuměl, poslanec Roman chce, aby sněmovny zvláštním usnesením se vyjádřily, zda souhlasí se zařazením tohoto bodu na pořad schůze, aby to nebylo schváleno jako schválení celého programu. Pane poslanče, máte slovo.

Poslanec SN L. Roman: Bod 17 bol doplnený do programu. Mali by sme hlasovať o tom, že je možné ho do programu skutočne doplniť. Rozhodneme o tom, či budeme či nebudeme o tomto návrhu rokovať. On tam nebol. Pán predsedajucí povedal, že sa doplnil program o bod 17. Znamená to, že musíme hlasovať o tom, aby tam bol bod 17 vsunutý.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jen bych panu poslanci Romanovi odpověděl, že předsednictva sněmoven tam tento bod zařadily. Tento bod tam je zařazen.

Poslanec SN L. Roman: Vy ste povedali, že program 14. schôdze obidvoch snemovní navrhujete rozšíriť o bod 17 - o návrh zákona o celoštátnom referende. Navrhujem, aby sme o tom, či rozšírime spoločnú schôdzu o bod 17, aby sme o tom osobitne hlasovali. Aby sme nehlasovali en block.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Když jsem o tom hovořil jako o rozšíření, tak ne ve smyslu rozšíření oproti programu, který máte ve svých rukách jako program předložený předsednictvy sněmoven. Jde o rozšíření oproti programu, který byl původně předpokládán na minulé schůzi, jak jsme o něm mluvili. Pokud by pan poslanec Roman trval na svém návrhu, musel by to formulovat vlastně negativně.

Poslanec SN L. Roman: Pán predsedajúci, opäť sa snažíte to využiť, čo bude predloha. Predloha hlasovania je tá, či vsunieme alebo nevsunieme do programu 14. Spoločnej schdze bod 17.

Mžeme zo stenografického záznamu si príslušnú pasiaž vytiahnuť. Rozhodne je ľahšie niečomu zabrániť, než by sa malo niečo presadiť!

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, nemám v úmyslu ničemu zabraňovat, pouze poznamenávám, že máte ve svých rukách písemný návrh programu 14. Společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů, kde se jako bod 17 uvádí návrh ústavního zákona o celostátním referendu. Je tam zařazen jako kterýkoli jiný bod. Tento program se nerozšiřuje oproti návrhu, který je uveden. Rozšiřuje se oproti tomu, o čem jsme hovořili na uplynulé schůzi. V tomto smyslu já jsem hovořil o rozšiřování. Program této schůze schvalujeme teď. Je to těch 27 bodů, které jsou navrženy v tomto návrhu programu plus změny již přijaté.

Poslanec SN L. Roman: Pán predsedajúci, na minulej schdzi sme odúhlasili program 14. spoločnej schdze. Rozšírili sme ho práve o tento bod, jako ste navrhoval, o bod 17. Aké poradie sme tomu dali, to je druhá vec. Znamená to, že si buď program rozšírime, alebo nie.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že nemáte pravdu. Tento bod je součástí schůze. Předsednictva sněmoven ho takto navrhují jako jeden z řádně navržených bodů programu.

Poslanec SN L. Roman: Prosil by som, aby sme vzali návrh uznesenia snemovní, ktoré sme odsúhlasili minule i stenografický záznam o tom, ako ste to na začiatku schôdze predniesol.

Poslanec SN P. Dostál: Pane předsedající, myslím, že pan poslanec Roman jen trucuje ... (Potlesk.) Myslím, že máme jasný návrh před sebou. Navrhuji, abychom o tom hlasovali en block.

Poslanec SN L. Roman: Ďakujem za invektívu. Svedčí to o určitej kultúre celého nášho zasadania. Ja netrucujem. Prosil by som, skôr než začneme hlasovať, aby sme sa pozreli do uznesenia a stenografického záznamu z minulej schôdze. Potom sa plne podriadim tomu, čo bolo povedané.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že pan poslanec Roman má právo na to, aby o tom, zda tento bod bude zařazen či nikoli, se jednalo speciálně. Myslím, že toto právo má. Nemám nic proti tomu, abychom o tom hlasovali, jenom šlo o to, vyjasnit si tento postup. Chtěl jsem upozornit, že je to součást normálního programu této schůze. Hlásí se poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Vážení, máme pred sebou rad vážnych úloh. Pekne prosím kolegu Romana, nech si uvedomí, že v programe máme tento bod zaradený. Ak si žiada vyškrtnutie, nech podá návrh na vyškrtnutie, a hlasujme o tom. Nehrabme sa však v tejto veci, je to strata času v dobe, keď máme toľko práce. Buď dajte pozmeňovací návrh, alebo súhlaste s bodom, ktorý je v programe predložený. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Kolegové, všichni se budeme muset podrobně seznamovat s jednacím řádem. Ve smyslu článku 27, který jsem necitoval, ale obsahově jsem ho formuloval. Právo poslanec Roman k tomu, aby se hlasovalo o zařazení, má. Myslím, že o této proceduře dále nebudeme diskutovat. Nejjednodušší je, abychom o tom hlasovali. Po vysvětlení poslancovi Romanovi, že k původnímu návrhu, který podal pan prezident, je pozměňovací návrh poslanců, který bere v úvahu připomínky, podněty, které byly ve výborech vzneseny. Domnívám se, že nic nebrání tomu, aby tento bod byl řádně projednán. Ještě se hlásí pan poslanec Roman.

Poslanec SN L. Roman: Chcel by som sa opýtať, ide o nový návrh, lebo o pôvodný?

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pokud vím, výbory, kterým byl tento návrh přikázán, ho nedoporučily. Nevím, proč se tak násilným způsobem nyní prosazuje na tomto sezení 14. společné schůze.

Jednáme o programu, nebudeme vést meritorní diskusi, poslanec Világi a pak bych doporučoval, abychom hlasovali.

Poslanec SL O. Világi: Domnievam sa, že podľa § 44 rokovacieho poriadku to platí i v súvislosti s § 43, taký postup je treba dodržať a podľa toho to musíme prerokovať, nič tomu procedurálne nebráni. Z hľadiska rokovacieho poriadku nie sú námietky proti tomu, čo tu vyniesol poslanec Roman.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ještě pan poslanec Kakačka.

Poslanec SL J. Kakačka: Dávam pozmeňovací návrh - bod 17 vypustiť. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je tu pozměňovací návrh ... Poslanec Roman.

Poslanec SN L. Roman: Pán predsedajúci, z hľadiska rokovacieho poriadku pozmeňovací návrh som podával ja ako prvý, malo by sa o ňom hlasovať, nie či vypustiť, ale či ho vôbec do programu zaradiť. (Hluk v sále.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jistě, pozměňovací návrh pana kolegy je až v pořadu pozdější, čili hlasujeme teď o návrhu pana poslance Romana. Prosím pan poslanec Šimko.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP