Středa 27. února 1991

Poslanec Kobylka.

Poslanec SN J. Kobylka: Návrh jsem podával já. Stahuji ho, takže myslím, že je jednoduché rozhodnout, zda tam mám zůstat ten odstaveček, nebo ne. Žádná jiná volba není.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji vám trochu se to zamotalo. Myslím, že skutečně o odstavec 6 musíme hlasovat, protože zakotvuje dvě funkční období. Jinak by to znamenalo možnost opakování jednoho a téhož děje a myslím, že k tomu všeobecná vůle nebyla.

Prosím zpravodaje, aby pro poslance, kteří nebyli přítomni opakovali návrh, abychom věděli, o čem budeme hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Hlasujeme o odstavci článku 10, který zní: Soudce Ústavního soudu může být jmenován nejvíce na dvě funkční období. Doporučuji tento odstavec přijmout.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že věc je jasná. Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko! (Čtyřicet šest.) Čtyřicet šest.

Kdo je proti? (Čtyři.)

Kdo se zdržel hlasování? (Tři.) Děkuji

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro? (Padesát jedna.) Padesát jedna.

Kdo je proti? (Nikdo.)

Kdo se zdržel hlasování? (Jeden.) Děkuji.

Sněmovna národů návrh přijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Osmdesát osm.) Osmdesát osm.

Kdo je proti? (Dvanáct.)

Kdo se zdržel hlasování? (Šest). Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

S technickou poznámkou se přihlásil poslanec Wagner.

Poslanec SL J. Wagner. Omlouvám se, že pokračuji v debatě, která byla před hlasováním. Mám však pocit, že jste tomu pomohli... Návrh zněl - vypustit z odstavce 6. Takto zněl návrh. Tak je napsán ve zpravodajské zprávě. Tak mělo být dáno také hlasovat. V tomto případě, pokud by se o tom hlasovalo, tak původní text v návrhu zůstává. Tak jsem to pochopil, a proto jsem hlasoval tak, jak jsem hlasoval.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Dámy a pánové, na tom, co se stalo, mám svou vinu já. Ne tím, že bych špatně formuloval návrh, ale tím, že jsem v debatě zapomněl hlasovat... Jeden hlas by však stejně bylo málo. Myslím si, že věc byla jasná, že jsme skutečně měli hlasovat o tom, aby bylo do článku 10 vloženo ustanovení - soudce Ústavního soudu může být jmenován nejvíce na dvě funkční období. Tuto situaci teď napravíme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nenapravíme. Bylo rozhodnuto tak, jak bylo rozhodnuto, budeme pokračovat v hlasování. Prosím o další návrhy.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Poslanec Chýlek navrhuje, aby v článku 16 odstavec 3 slova "a funkce" byla nahrazena slovy "a členství". Myslím, že není třeba se k tomu znovu vracet.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nejprve hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro pozměňovací návrh poslance Chýlka, nechť zvedne ruku! (Čtyři.) Čtyři.

Kdo je proti? (Šest.)

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet tři.) Děkuji.

Nyní hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku! (Dva.) Dva.

Kdo je proti? (Osm.)

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet dva.) Děkuji.

Sněmovna národů tento pozměňující návrh nepřijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento pozměňující návrh, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko! (Třináct.) Třináct.

Kdo je proti? (Devatenáct.)

Kdo se zdržel hlasování? (Šedesát devět.) Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Další pořadí - 16. pozměňovací návrh. Jde o totožný pozměňovací návrh pana poslance Michálka. Mám za to, že o něm bylo již meritorně hlasováním rozhodnuto a že už není zapotřebí se jím asi zabývat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Souhlasí pan poslanec Michálek s tímto postupem?

Poslanec SL F. Michálek: Domnívám se, že být současně členem politické strany a být nezávislým soudcem odporuje naší demokratické soustavě.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Kolega Masopust navrhoval, aby v článku 22 byl nahrazen termín (rozumí se účinnost zákona). Aby bylo nově stanoveno datum 1. 4. 1991.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že věc je jasná. Je uveden termín 1. březen, musíme o tomto návrhu hlasovat, ale myslím, že není sporu o tom, že bychom měli být pro 1.4.1991, protože 1.3. je termín nemožný.

Žádám poslance, aby o tomto návrhu hlasovali. Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Padesát sedm.) Padesát sedm.

Kdo je proti? (Nikdo.)

Kdo se zdržel hlasování? (Nikdo.) Děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů, zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Padesát tři.) Padesát tři.

Kdo je proti? (Nikdo.)

Kdo se zdržel hlasování? (Jeden.) Děkuji.

Sněmovna národů tento návrh přijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento návrh nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko! (Devadesát osm.) Devadesát osm.

Kdo je proti? (Dva.)

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyři.) Děkuji.

Obě sněmovny tento návrh přijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Ještě nejde o poslední pozměňovací návrh. Přicházíme k tomu, co jsem ze začátku označil za jedno z klíčových ustanovení tohoto ústavního zákona v situaci, jaká dnes existuje i v tomto Federálním shromáždění. Byly zde přednášeny návrhy týkající se kontroly ústavnosti federálního Ústavního soudu ve vztahu k národním radám.

Dovolil bych si návrh, se kterým poslanec Šimko jménem svého poslaneckého klubu vystoupil, s nímž vyjádřili souhlas i další reprezentanti politických stran. Jde o článek 22, který by měl dva body. První, který jsme právě odsouhlasili, týkající se účinnosti 1. dubnem, a druhý tohoto znění - ustanovení článku 2 písmeno c): "Pokud jde o rozhodování o soulad nových ústav České Republiky a Slovenské republiky s ústavními zákony Federálního shromáždění, nabude účinnosti dnem, kdy nabude účinnosti nová Ústava České a Slovenské Federativní Republiky".

Dámy a pánové, s ohledem na vše, co jsem k této věcí řekl, snad ani nemusím říkat, že velmi doporučuji, aby tento návrh byl přijat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že návrh byl formulován jasně. Přistoupíme k hlasování.

Nejprve hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice, Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Padesát šest.) Děkuji. Padesát šest.

Je někdo proti? (Nikdo.) Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Jeden.) Děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Čtyřicet devět.) Děkuji. Čtyřicet devět.

Je někdo proti? (Nikdo.) Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Pět.) Děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Sto jedna.) Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Sedm.) Děkuji.

Návrh obě sněmovny přijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Poslední pozměňovací návrh přednesl poslanec Hrivík. Týkal se článku 22. Tento ústavní zákon - podle jeho návrhu - nabývá účinností dnem schválení Ústavy České a Slovenské Federativní Republiky, Ústavy České Republiky a Ústavy Slovenské Republiky. Podle mého názoru naším předchozím hlasováním se věc vyřídila. Myslím, že předsedající by se mohl dotázat poslance Hrivíka.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Chtěl bych tak učinit, bohužel pana poslance Hrivíka nevidím. Nemohu tak učinit. Jestli je pan poslanec Hrivík někde přítomen, prosím, aby se vrátil do jednací síně.

(Hlas z pléna: Pokud tady pan poslanec není podávám za něho návrh já.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Nikdo.) Děkuji.

Je někdo proti? (Třicet devět.) Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Sedmnáct.) Děkuji.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Tři.) Děkuji.

Je někdo proti? (Dvacet tři.) Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet tři.) Děkuji.

Sněmovna národů tento návrh nepřijala.

Prosím nyní o hlasování poslance Sněmovny lidu. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Osm.) Děkuji.

Je někdo proti? (Sedmdesát čtyři.) Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet pět.) Děkuji.

Takže pozměňující návrhy byly projednány. Federální shromáždění o nich svým hlasováním rozhodlo.

Nyní nezbývá než přistoupit k hlasování o návrhu jako celku s tím, že hlasujeme o něm ve znění zpravodajské zprávy vyjma ustanovení, o kterých jsme rozhodli odděleně.

Pro pořádek vyzývám poslance, pokud snad jsou v kuloárech, aby se dostavili k hlasování. Hlasujeme o návrhu jako celku.

Ptám se poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice. Kdo je pro tento návrh ústavního zákona, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Padesát osm.) Děkuji. Padesát osm.

Je někdo proti? (Nikdo.) Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Děkuji.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh ústavního zákona, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Padesát sedm.) Děkuji. Padesát sedm.

Je někdo proti? (Jeden.) Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Dva.) Děkuji.

Sněmovna národů tento návrh ústavního zákona přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Ptám se, kdo je pro tento návrh ústavního zákona, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Sto dva.) Děkuji. Jedno sto dva.

Je někdo proti? (Jeden.) Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Pět.) Děkuji.

Konstatuji, že souhlasným usnesením obou sněmoven byl tento návrh ústavního zákona schválen. (Potlesk.)

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 108, SL č. 172, SN č. 169)

Než dám slovo poslanci Čičovi k technické poznámce, chci omluvit jisté nedostatky v řízení schůze i v kooperaci řídícího schůze se zpravodaji, protože jsme skutečně neměli dost času na projednání všech detailních pozměňujících návrhů, zejména těch, které souvisely s článkem 10. Omlouvám se.

Slovo má poslanec Čič.

Poslanec SL M. Čič: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, ja by som prosil, aby moje vystúpenie nebolo chápané ako technická poznámka, pretože ide o vážnu, síce osobnú, ale ani nie tak osobnú vec, ako záležitosť Verejnosti proti násiliu a tohto parlamentu.

Možno ste viacerí dnes čítali v občianskom denníku článok: "Babinský: Nitky vedú k VPN a parlamentu - kráľ Oravy pro šiestich rokoch".

Okrem iného sa v tomto článku - a to je záležitosť novinárov, pani Poloveckej - vymenúvávajú funkcionári zo Slovenska, z vlády i z ÚV KSS a končí to nie bývalým ministrom spravodlivosti M. Čičom, dnes predsedom jedného z ústavnoprávnych výborov Federálneho zhromaždenia, ale i vysokými eštébákmi.

Keď už pán Babinský alebo pani Polovecká napísali túto nehoráznosť, ja sa i pred týmto najvyšším zákonodarným zborom osvedčujem, a s plnou zodpovednosťou vyhlasujem, že som nikdy nič nemal spoločného s trestnou alebo inou činnosťou pána Babinského a že je to bohapustá lož.

Chcem povedať, že som sa nikdy nezúčastnil na žiadnych rekreačných a iných posedeniach, ktoré boli na Orave a ktoré obhospodaroval pán Babinský, nezúčastnil som sa žiadnych pohostení a je zaujímavé, že pán Babinský bol odsúdený dávno pred tým, než som sa ja stal v apríli 1988 na krátky čas ministrom spravodlivosti Slovenskej republiky, a podal žiadosť o milosť prezidentovi republiky, ku ktorej som sa mal ja, ako minister spravodlivosti vyjadriť. Tak sa to robí do dnešného dňa.

Vzhľadom na jeho rozsiahlu trestnú činnosť, na škodu, ktorá vznikla, som neodporučil túto žiadosť pozitívne vybaviť. Od tejto chvíle pán Babinský niekoľkokrát ma veľmi hrubým spôsobom ohováral, osočoval, vždy som to toleroval s nadhľadom, ale tentokrát, pravdepodobne - momentálne som rozrušený - požiadam generálneho prokurátora o trestné stíhanie.

Je zaujímavé, že denník občianskeho fóra sa prepožičal k hlásaniu lží práve dnes, a pre mňa sú tieto pokusy zdiskreditovať moju osobu veľmi priehľadné a sú mi jasné.

Bol by som veľmi rád, keby ste toto vzali na vedomie. Ohradím sa, samozrejme aj u novín.

Odpusťte, že som vás tým zaťažoval.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nebyla to technická poznámka a myslím, že pan poslanec Čič na ni měl právo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP