Středa 27. února 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Druhým pozměňujícím návrhem je deset let. Opět bude hlasovat Sněmovna národů. Ptám se poslanců zvolených v České republice, kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Třicet dva.) Třicet dva.

Kdo je proti? (Devět.)

Kdo se zdržel hlasování? (Deset.)

Ptám se poslanců zvolených ve Slovenské republice do Sněmovny národů, kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Čtyřicet.) Čtyřicet.

Kdo je proti? (Pět.)

Kdo se zdržel hlasování? (Devět.)

Sněmovna národů tento návrh nepřijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Padesát pět.) Padesát Pět.

Kdo je proti? (Patnáct.)

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet šest.)

Ani Sněmovna lidu tento návrh nepřijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Poslední pozměňovací návrh v této věci podal poslanec Mečl, to je období pěti let. Jestliže ani tento návrh nebude schválen, zbývá původní návrh sedmi let volebního období.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat ve stejném pořadí. Nejprve se ptám poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice. Kdo z nich souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Devět.) Devět.

Kdo je proti? (Třicet pět.)

Kdo se zdržel hlasování? (Deset.)

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Dvanáct.) Dvanáct.

Kdo je proti? (Třicet osm.)

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyři.)

Sněmovna národů tento pozměňující návrh nepřijala.

Nyní se ptám poslanců Sněmovny lidu, kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Dvacet dva.) Dvacet dva.

Kdo je proti? (Šedesát.)

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet osm.)

Sněmovna lidu tento pozměňovací návrh rovněž nepřijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Nyní bychom měli společně vyřešit otázku věkového limitu pro jmenovatelnost kandidáta do řad členů Ústavního soudu. Nebudu jmenovat všechny poslance, ale jsou tu dvě číslovky: 35 a 45. Domnívám se, že pozměňovací návrh je jediný, a to je čtyřicet pět ve zpravodajské zprávě. Čili navrhuji, aby se hlasovalo o věkovém limitu 45. Neprojde-li, zbývá 35, jak někteří poslanci říkali.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pozměňujícím návrhem je tedy znění zpravodajské zprávy. Hlasují nejprve poslanci České částí Sněmovny národů. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Šestnáct.) Šestnáct.

Kdo je proti? (Dvacet čtyři.)

Kdo se zdržel hlasování? (Čtrnáct.)

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Šestnáct.) Šestnáct.

Kdo je proti? (Dvacet šest.)

Kdo se zdržel hlasování? (Třináct.)

Sněmovna národů tento návrh nepřijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Devatenáct.) Devatenáct.

Kdo je proti? (Šedesát dva.)

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet sedm.)

Sněmovna lidu tento návrh rovněž nepřijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: V této souvislosti zbývá jediný návrh, předložil ho poslanec Kopřiva a možná ještě někdo jiný. Návrh zní: "Soudce Ústavního soudu může být jmenován nejvíce na dvě funkční období."

Domnívám se, že ta věc se vyřídila. Tento návrh směřoval proti zpravodajské zprávě, která počítala s doživotním jmenováním.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: V tomto případě není zatím o čem hlasovat, protože tento návrh je součástí původního návrhu předloženého navrhovatelem, o kterém budeme hlasovat v rámci hlasování o návrhu zákona jako celku.

Takže můžeme přistoupit k hlasování o dalších pozměňujících návrzích.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Teď si nejsem jist, jestli nevybočím ze svých práv zpravodaje. Ale chtěl bych upozornit, že zpravodajská práva na straně 5 pod bodem 15 obsahuje toto znění:

"V článku 11 odstavec 1 se za slovy doplňují slova:, a odvolává se se souhlasem Federálního shromáždění,".

To se jedná o jmenování předsedy a místopředsedy Ústavního soudu. Sám si kladu otázku, jestli se věc nevyřídila kreačním procesem. Jestli se vůbec nemělo vzít na vědomí, že toto ztrácí význam, protože to bylo v kontextu.

Chápu, že to odmítl pan místopředseda federální vlády, ale nevím, zda to odmítá Federální shromáždění? Máme to ve zpravodajské zprávě. Domnívám se, že pan předsedající bude muset tuto věc nějak vyřešit. Měli bychom se hlasováním vyslovit, že celá problematika padá, protože se vyřídila kračním procesem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nejsem si zcela jist. Myslím, že o tom musíme hlasovat. To je jiný problém. Tím, co jsme odhlasovali, se to nevyřídilo.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, já se domnívám, že tady jde skutečně o odlišnou záležitost, protože článek 11 hovoří o určitých funkcionářích a způsobech a článek 10 hovořil o něčem jiném. Nechci hovořit o dopadech, ale hlasovat se o tom bude muset.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano, vždyť to bylo řečeno, pane poslanče. Myslím, že nic nebrání tomu, abychom hlasovali. S technickou poznámkou se ještě hlásí poslanec Schneider.

Poslanec SL J. Schneider: Jestli tomu dobře rozumím, pak základem je celý článek 10 původního návrhu. Mělo by se ještě hlasovat o bodu 13 a 14 ze zpravodajské zprávy jako o pozměňovacích návrzích, týkajících se ještě článku 10.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Aniž bych s vámi, pane poslanče, chtěl přímo polemizovat, domnívám se, že nemáte pravdu. (Smích v sále.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nicméně polemizujete, ale na to máte v této souvislosti právo.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Články nebo odstavce, které se doporučují v bodě 13 a 14 vypustit, se týkaly úlohy předsednictva Federálního shromáždění v kreačním procesu, a ten už je rozhodnut, a to jinak, to je způsobem, při kterém předsednictvo Federálního shromáždění nehraje žádnou roli. Není možné tam tyto body znovu dávat.

Poslanec SL J. Schneider: Přijímám tuto polemiku v první části týkající se bodu 13, nicméně vypuštění odstavce 6 s tím nemá nic společného. Mělo by se o něm hlasovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ne, pane kolego, o něm budeme hlasovat jako o součásti celého návrhu zákona, protože platí článek 10 v původním znění navrhovatele. Tam tento bod zůstává, je jeho organickou součástí. Vypadl by tehdy, kdybychom my přijali návrh, že soudcové jsou ustavováni natrvalo. Vzhledem k tomu, že tento pozměňovací návrh byl odmítnut, tak skutečně o tomto bodu není třeba speciálně hlasovat. Budeme o něm hlasovat jako o součásti znění navrhovatele.

Poslanec SL J. Schneider: Přijímám toto vysvětlení.

(První místopředseda FS Z. Jičínský se radí se zpravodaji.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Schneider má zřejmě pravdu, že o bodu 4 zpravodajské zprávy budeme muset hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Omlouvám se vám, pane poslanče. Říkal jsem, že s vámi nebudu polemizovat přímo. Neměl jsem zřejmě polemizovat ani nepřímo. Musíme hlasovat o tom, že se vypouští odstavec 4, článek 10, což samozřejmě doporučují vzhledem k tomu, co už jsme rozhodli.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jde o to, že se doporučuje z důvodů. které vyplývají z našeho předchozího hlasování, abychom vypustili bod 13 zpravodajské zprávy na straně 5, odstavec 4, článku 10.

Poslanec SL O. Világi: Ja som navrhoval, aby sme hlasovali o bode 14, keďže si myslím, že s tým procedurálne súvisí. Tým, že sme odhlasovali 7 rokov, sme ešte neprijali, že sudcovia môžu byť volení dvakrát. Aby sme k tomu dospeli, musíme hlasovať o bode 14 spoločnej správy. Ak nerozhodneme, že tam zostane, tak tento bod vypadne a bude platiť pôvodný návrh prezidenta.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, pokud jde o tento bod, tam není předmět sporu. Původní návrh pana prezidenta, že je tam možnost dvojího funkčního období, zůstává v platnosti. Nyní jde o to vypustit odstavec 4 ve smyslu zpravodajské zprávy, který se týká úlohy předsednictva Federálního shromáždění, kterou jsme eliminovali tím, jak jsme rozhodli o volbě.

Poslanec SL E. Mandler: Pane místopředsedo, myslím, že to není předmět sporu, ale jde o dva významy. Buď smí být volen jen na dvě funkční období, nebo smí být volen na více než dvě funkční období. Myslím, že by se o tom mělo hlasovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Já jsem tomu rozuměl tak, že nikdo nenavrhoval, aby byl někdo volen na více než dvě období. V původním návrhu je "soudce Ústavního soudu může být jmenován nejvíce na dvě funkční období".

Poslanec SL J. Schneider: Já jsem hovořil skutečně o bodu 13 a o bodu 14 společné zprávy. V bodě 13 přijímám vysvětlení, že z kreace Ústavního soudu vyplývá, že tento odstavec se musí vypustit. Toto vysvětlení přijímám.

Pak jsem mluvil o bodu 14, který se týká vypuštění odstavce 6. Třebaže s ním nesouhlasím, mělo by se o tom hlasovat jako o prvním pozměňovacím návrhu vůči původnímu znění.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Já se domnívám, že pan poslanec má skutečně pravdu. Já bych to dokonce řekl daleko silněji.

Kdyby hlasování dopadlo opačně, nedovedu si vůbec představit výsledek. O odstavci 6 musíme hlasovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Samozřejmě vím, že nejsme teď s to hlasovat, aby si poslanci trošku odlišili technické poznámky dvojího druhu.

(Poznámka z pléna: Věc by se vyřešila tím, kdyby navrhovatel vzal čtvrtý odstavec zpět a nemuseli bychom hlasovat.)

Poslanec SN M. Roubal: Navrhujeme desetiminutovou přestávku, aby se poslanci poradili.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nedoporučuji přerušovat jednání, myslím, že už jsme se poradili a ztratili bychom souvislost. Prosím, aby poslanci, kteří jsou mimo jednací síň, se dostavili do sálu, abychom mohli pokračovat v jednání.

Poslanec SN J. Olej: Pokiaľ som dobre počul, pán podpredseda Rychetský povedal, že za navrhovateľa má výhrady k článku 10. Nešpecifikoval, že len k niektorým odsekom.

Predpokladal som, že má i výhrady k článku 10 v tomto bode 14 spravodajskej správy. Ak má výhrady k bodu 14, museli by sme o ňom hlasovať, či ho vypustíme, alebo nie. Pýtam sa, pán podpredseda, máte k tomu výhrady? Pokiaľ pán podpredseda výhrady nemá, nemáme o čom hlasovať.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Musíme hlasovat o odstavci 4. Pokud jde o bod 6 pan místopředseda Rychetský řekl, že platí jeho původní návrh.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: V souladu s jednacím řádem prohlašuji, že nevystupuji jako člen vlády, že nedošlo k otevření rozpravy. Jako zmocněnec pana prezidenta jsem tu řekl a znovu opakuji, že nesouhlasím s článkem 10, jak je ve společné zprávě předložen, pokud se týče tří bodů: způsobu konstituování Ústavního soudu, délky funkčního období, t.j. doživotí, a změny věkové hranice. Ale s ohledem na to, že jste již odhlasovali jednoznačné znění konstituování Ústavního soudu ze tří zákonodárných sborů, musíme nyní hlasovat o vypuštění odstavce 4 ve smyslu zpravodajské zprávy. Musíme hlasovat tak, jak říkal pan poslanec o bodu 13 a 14 zpravodajské zprávy, protože jsem měl jen tři výhrady: způsob konstituování Ústavního soudu, délku funkčního období, t.j. doživotí, a změnu věkové hranice. Neuvedl jsem žádné jiné výhrady jménem navrhovatele.

Poslanec SN J. Vild: Omlouvám se, že zdržím, ale domnívám se, že bychom o tom nemuseli hlasovat, protože podle mě to můžeme vypustit, jestliže základem je společná zpráva. Společná zpráva není pouze tehdy, když navrhovatel s ní nesouhlasil. Jestliže s ní souhlasil, proč bychom měli hlasovat k původní zpravodajské zprávě?

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Ne, že bychom o tom hlasovat museli v tom smyslu, že by ustanovení muselo být změněno. Musíme o tom hlasovat proto, že to byl pozměňovací návrh, který je obsažen ve zpravodajské zprávě. Body 13 a 14 zpravodajské zprávy jsou teď pozměňovacími návrhy, proto o nich musíme hlasovat odděleně.

(Poznámka z pléna: Pane předsedající, dámy a pánové, domnívám se, že poslední interpretace je nesprávná. Zástupce navrhovatele nám tu před chvílí jasně řekl, že proti bodům 13 a 14 zpravodajské zprávy námitky nevznáší, takže v tom případě slouží za základ našeho dalšího jednání zpravodajská zpráva a není třeba o jejich ustanoveních hlasovat.)

(Hlas z pléna: Pokiaľ ide o bod 14, navrhol som vo svojom vystúpení, aby sme o tom hlasovali zvlášť, to znamená, že by tam bol nárast, aby sme v bode 13 hlasovali aj o bode 14 spoločnej správy.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Můžeme přistoupit na interpretaci, že ve smyslu společné zprávy se vypouští odstavec 4.....

Poslanec Hanák.

Poslanec SL S. Hanák: Pane předsedající, pokud se podíváme na tabuli, teď je tam jich 48, ale pokud ve Slovenské části Sněmovny lidu je pouze o tři poslance více, než je potřeba k přijetí, pak konstatuji, že žádný návrh nemá šanci být přijat a koneckonců ani zákon jako celek.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Zatím můžeme pokračovat v jednání. Chci dokončit to, co jsem říkal. Můžeme vycházet z toho, jak to formuloval poslanec Benda, že se vypouští, protože v tomto ohledu platí zpravodajská zpráva, odstavec 4 a odstavec 5 se přečísluje jako odstavec 4. Ale musíme hlasovat o odstavci 6, čili o bodu 14. Protože byl podán návrh, prosím pány zpravodaje, aby to formulovali přesně, tedy návrh, aby funkční období bylo omezeno na možnost dvojího funkčního období.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Návrh, který byl podán, je identický s výchozím textem prezidentovým a dvě funkční období neměla ve zpravodajské zprávě přirozeně místa, protože se počítalo s funkcí na doživotí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Čili vycházíte z toho, že platí původní návrh prezidenta, ale není potřeba o něm hlasovat odděleně. Protože tu však byl pozměňující návrh, který vyplýval z původního znění zpravodajské zprávy, přece jen o tomto bodu hlasovat musíme, čili jde o to hlasovat o vypuštění odstavce....

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP