Středa 27. února 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan místopředseda Rychetský jménem navrhovatele stanovisko k tomu vyjádřil. Skutečně není třeba, aby zpravodajové se explicitně vyslovovali, protože by vyslovovali jen svůj osobní názor. Upozorňuji na to na rozdíl od včerejšího jednání, kdy zpravodajové byli oprávněni formulovat stanoviska výborů, jejichž jménem mluvili. Zpravodajové v této věci mohou formulovat jen svůj návrh, nebo mohou říci výsledky oné porady, která ale samozřejmě vám dává náměty k vašemu rozhodování. V této věci skutečně nežádejte od zpravodajů víc, než je jejich rolí.

Můžeme přistoupit k hlasování. Hlasuje nejprve česká část Sněmovny národů. Ptám se poslanců, kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Dvacet.) Děkuji.

Je někdo proti? (Deset). Děkuji.

Zdržel se někdo hlasováni? (Dvacet devět.) Děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Dvacet.) Děkuji.

Je někdo proti? (Osm.) Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet osm.) Děkuji.

Sněmovna národů tento návrh nepřijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Třicet sedm.) Děkuji.

Je někdo proti? (Dvacet tři.) Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Padesát.) Děkuji. Sněmovny tento návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: K článku 8 byl podán jako patnáctý v pořadí pozměňovací návrh poslance Chýlka, který se domáhá toho, aby byl ponechán původní návrh, respektive původní článek návrhu pana prezidenta.

Mám za to, že o tom by se hlasovat nemělo vzhledem k tomu, co zde bylo řečeno, pokud jde o stav tohoto návrhu k původní předloze.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: V této věci navrhovatel netrval na svém návrhu, čili zpravodajská zpráva je jiná. Tento návrh na to, aby zůstal původní článek návrhu navrhovatele v tomto smyslu se stává podle mého soudu pozměňovacím návrhem. Prosím pana Masopusta, jestli chce k tomu něco říci.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Když jsem referoval o obsahu společné zprávy, tak jsem upozornil, že obsahuje bod, podle něhož by se článek 8 měl vypustit. Doufám, že se pamatujete, že jsem v tomto bodě referoval poněkud laxně. Říkal jsem, když se vypustí, tak se celkem nic nestane vzhledem k tomu, že o pravomoci rozšiřovat působnost u Ústavního soudu ústavním zákonem nemůže být sebemenších pochyb, ale když tam ten článek zůstane, tak se nic nestane, protože to je analogické.

Myslím, že je možné o tom hlasovat. Pokud se tam článek 8 vrátí, nic se nestane, protože bude možné najít právní prostředky, jak rozšířit působnost Ústavního soudu tam, kde ji budeme cítit zapotřebí. Já budu hlasovat pro.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Doplnil bych stanovisko pana zpravodaje, že se nestane nic špatného, aby to bylo jasné.

Můžeme přistoupit k hlasování. Je to pozměňující návrh, protože ve zpravodajské zprávě tento návrh je návrhem, aby tento článek vypadl.

Hlasují nejprve poslanci České části Sněmovny národů. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, to je pro zachování článku 8 v původním znění, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Čtyřicet tři.) Čtyřicet tři. Děkuji.

Kdo je proti? (Jeden.) Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Jedenáct.)

Nyní budou hlasovat poslanci zvolení ve slovenské části Sněmovny národů. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Třicet čtyři.) Třicet čtyři. Děkuji.

Je někdo proti? (Tři.)

Zdržel se někdo hlasování? (Patnáct.)

Sněmovna národů tento pozměňovací návrh nepřijala.

Nyní bude hlasovat Sněmovna lidu. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Sedmdesát dva.) Sedmdesát dva. Děkuji.

Je někdo proti? (Pět.).

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet jedna.)

Návrh nebyl přijat oběma sněmovnami.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: V článku 10 navrhuje poslanec Houška, aby v odstavci 3 bylo slovo "činný" nahrazeno slovy "činný v justiční praxi".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se poslance Houšky, zda trvá na svém pozměňovacím návrhu?

Poslanec SN F. Houška: Netrvám, návrh stahuji.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: V článku 10 v odstavci 3 navrhuje poslanec Šimko nahradit číslovkou 45 - věk potřebný k dosažení volitelnosti.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vzhledem k tomu, že navrhovatel nesouhlasil se zpravodajskou zprávou, článek 10 platí v původním znění, jako základ pro naše jednání. Musíme jednat o pozměňovacím návrhu v tomto směru prvním pozměňovacím návrhem je zpravodajská zpráva. Tím, že poslanec Houška stáhl svůj pozměňovací návrh o kterém bychom měli hlasovat v dalším pořadí, tak jsme se nedopustili ani procedurálního omylu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Jestliže prezidentův návrh je to, co by zbylo, jestliže nic jiného neprojde, tak jsou tady v zásadě dva pozměňovací návrhy. Nemám nyní na mysli otázky věku, jestli 35 nebo 45 let, ale způsob kreace Nejvyššího soudu. Jeden je obsažen ve zpravodajské zprávě.

Česká národní rada a Slovenská národní rada navrhují: "Prezident po souhlasu Federálního shromáždění jmenuje...".Toto, jak jsem vyrozuměl, je pro navrhovatele nejméně přijatelné.

Pak je zde pozměňovací návrh poslance Soukupa, který, jak jsme slyšeli, je pro navrhovatele přijatelný. Zní takto: "Soudce Ústavního soudu jmenuje prezident České a Slovenské Federativní Republiky z osob navržených Federálním shromážděním, Českou národní radou a Slovenskou národní radou. Každý ze zákonodárných sborů předkládá seznam 8 kandidátů s tím, že Federální shromáždění předkládá návrh 4 kandidátů, kteří jsou občany České republiky 4 kandidátů, kteří jsou občany Slovenské Republiky".

Jde o to, rozhodnout o pořadí. Domnívám se, že zpravodajská zpráva je v pořadí prvním pozměňovacím návrhem. Návrh poslance Soukupa je druhý v pořadí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím, abyste si ve znění společné zprávy opravili ne "se souhlasem", ale "po souhlasu".

Je to na straně 5 bod 11 v článku 10 odstavec 2. Zní takto: "Soudce Ústavního soudu jmenuje po souhlasu Federálního shromáždění".

O tom budeme hlasovat s tím, že hlasujeme pouze o první větě. Soudci Ústavního soudu jsou jmenováni natrvalo, o tom v této souvislosti nehlasujeme, to je zvláštní problém, o kterém se musí hlasovat odděleně.

Teď hlasujeme o první části bodu 11 zpravodajské zprávy.

Budeme hlasovat obvyklým postupem. Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Dvacet tři.) Dvacet tři. Děkuji.

Je někdo proti? (Čtyři.) Čtyři.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet devět.)

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Dvacet.) Dvacet. Děkuji.

Je někdo proti? (Čtyři).

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet.)

Sněmovna národů tento návrh nepřijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Čtyřicet.) Čtyřicet Děkuji.

Je někdo proti? (Devatenáct.) Devatenáct.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyřicet osm.) Čtyřicet osm.

Sněmovna lidu tento návrh nepřijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Nyní budeme hlasovat o návrhu poslance Soukupa. Ten proces kreační je takový, že tři nejvyšší zastupitelské sbory navrhují opteta a prezident z nich po čtyřech vybírá. Otázky věkového limitu atd. V této souvislosti neřešíme. Domnívám se, že je to návrh velmi přijatelný.

Abych odstranil možná nedorozumění. Už dříve bylo řečeno, že návrh poslance Soukupa se skládá ze dvou návrhů. Jeden je kreační proces a druhý je poslední věta, že jsou volení na dobu dvanácti let. Nyní hlasujeme pouze o kreačním procesu, otázku jak věkové hranice, tak funkčního období teď neřešíme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: K otázce délky funkčního období bylo podáno více pozměňovacích návrhů. Musíme tyto dvě otázky hlasováním oddělit. Předmět hlasování je jasný.

Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Čtyřicet sem.) Čtyřicet sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Zdržel se někdo hlasování? (Jedenáct.) Jedenáct. Děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Padesát jedna.) Padesát jedna.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (Dva.) Dva. Děkuji.

Sněmovna národů tento návrh přijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Sto dva.) Sto dva.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyři.) Čtyři. Děkuji.

Obě sněmovny tento návrh přijaly.

Prosím pan zpravodaje.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Domnívám, se že teď by logicky měla přijít otázka, na jak dlouho jsou soudci ustavováni. Je zde prezidentův návrh, zpravodajská zpráva a pozměňovací návrhy. Zpravodajská zpráva na "natrvalo", pozměňovací návrhy byly dvanáct, sedm a pět let.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nejdříve musíme hlasovat o tom, zda natrvalo, protože to je první pozměňovací návrh.

Hlasují opět nejdříve poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice, kdo je pro návrh ve znění zpravodajské zprávy, t.j. aby byli soudci ustavováni natrvalo, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Nikdo.) Nikdo.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

(Hlasy ze sálu: Chyba!)

Omlouvám se, ptám se znovu vzhledem k defektu počítačového zařízení, kdo z poslanců zvolených v České republice do Sněmovny národů je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Nikdo.) Nikdo.

Prosím o chvilku strpení. Doufejme, že staré přísloví o tom, že do třetice všeho dobrého, se potvrdí. Znovu žádám poslance zvolené do Sněmovny národů v České republice, aby zaujali hlasováním stanovisko k tomuto návrhu. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Dva.) Dva.

Kdo je proti? (Čtyřicet tři.)

Kdo se zdržel hlasování? (Jedenáct.) Děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Osm.) Osm.

Kdo je proti? (Třicet pět.)

Kdo se zdržel hlasování? (Jedenáct.) Děkuji.

Sněmovna národů tento návrh nepřijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Pět.) Pět.

Kdo je proti? (Sedmdesát čtyři.)

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet čtyři.) Děkuji.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Měli bychom dál snižovat tu hranici. Bylo navrženo 12, 10, 7 je prezidentův návrh a pět let. Navrhuji, aby se postupně hlasovalo o 12, 10 a pěti letech. Kdyby nic neprošlo, zbývá sedm.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Měli bychom asi hlasovat v pořadí, tak byly návrhy předloženy. Pokud si vzpomínám, deset let byl první návrh, protože to formuloval pan poslanec Šimko.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Nikoliv. Pan poslanec Šimko navrhl jako třetí dvanáct let, pan poslanec Kopřiva jako šestý navrhoval deset let a pan poslanec Mečl jako osmý pět let.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Šimko mluvil první z hlediska pořadí a navrhoval dvanáct let. Začínáme dvanácti lety. Mluvil první.

Takže budeme hlasovat ve Sněmovně národů, nejprve poslanci zvolení v České republice. Kdo je pro lhůtu dvanáct let, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Osmnáct.) Osmnáct.

Kdo je proti? (Třináct.) Třináct.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet.) Děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Třicet osm.) Třicet osm.

Kdo je proti? (Šest.)

Kdo se zdržel hlasování? (Jedenáct.)

Sněmovna národů tento návrh nepřijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Třicet sedm.) Třicet sedm.

Kdo je proti? (Třicet.)

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet.)

Sněmovna lidu tento návrh rovněž nepřijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Teď bychom měli hlasovat o funkčním období deseti let.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP