Úterý 26. února 1991

Kto je proti? (Čtrnáct.) Štrnásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet.) Dvadsať. Ďakujem.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Dvanáct.) Dvanásť.

Kto je proti? (Dvacet tři.) Dvadsaťtri.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet tři.) Dvadsaťtri. Ďakujem.

Ani Snemovňa národov neprijala tento návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Štern: K § 6 je dále návrh poslance Borguli - který se jedná alternativy jedna, protože alternativa dva byla zamítnuta - doporučuje doplnit v odstavci 1 písm. g):

"Popřípadě druhy s jmenovitým vyčíslením podílů akcií, které zůstanou v majetku státu, jakož i podílu těch akcií, které mohou být odprodány zahraničním fyzickým a právnickým osobám, jakož i údaje o tom, zda a v jakém rozsahu bude použito investičních kupónů".

Je to snaha o konkretizaci, která víceméně předpokládá v privatizačním projektu, že se to konkretizovat bude, přičemž je to formulačně nepřesné a podle našeho názoru nadbytečné, protože privatizační projekty tyto specifikace budou obsahovat. To stačí v definici, jak je tomu v písmenu g) definována.

Dále máme věcnou výhradu k větě "které zůstanou v majetku státu". Zde to má být ve vlastnictví fondu. Z těchto důvodů nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o prvom návrhu pána poslanca Borguľu, ktorý je uvedený na strane 2.

Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike, kto je za tento návrh? (Hlasuje se.) (Šest.) Šesť.

Kto je proti? (Čtyřicet tři.) Štyridsaťtri.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Devět.) Deväť. Ďakujem.

Budú hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Kto je za uvedený návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Osm.) Osem.

Kto je proti? (Třicet dva.) Tridsať dva.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Dvanáct.) Dvänásť.

Snemovňa národov návrh neprijala.

Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto z nich je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Sedmnáct.) Sedemnásť. Ďakujem.

Je niekto proti? (Sedmdesát dva.) Sedemdesiatdva. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Šestnáct.) Šestnásť. Ďakujem.

Ani Snemovňa ľudu neprijala tento návrh.

Ďalší návrh pána poslanca Borguľu uvedie pán poslanec Jurečka.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Jurečka: Pan poslanec Borguľa dále navrhl, aby mezi obligatorní složky privatizačního projektu bylo stanovisko příslušného odborového orgánu.

V tomto směru pan poslanec poněkud přejímá znění § 7 odstavec 4, v původním vládním návrhu tento odstavec 4 § 7 zněl, že podnik projednává návrh privatizačního projektu s příslušným odborovým orgánem na základě jednání ve výborech a zvláště pak v závěrečných gesčních výborech. V tomto § 7 odstavec 4 v určité návaznosti koneckonců na znění zákoníku práce byl odstavec 4 změněn tak, jak je uveden v tisku č. 452.

Jestliže uvažujeme o tomto znění odstavce 4 § 7, pak dost těžko můžeme udělat povinnou součástí privatizačního projektu stanovisko odborového orgánu. Právě z těchto důvodů zařazení písmena l) do odstavce 1 § 6 nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme v Snemovni ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Dvacet osm.) Dvadsaťosem.

Kto je proti? (Padesát devět.) Päťdesiatdevť.

Kto sa zdržal hlasovania? (Osmnáct.) Osemnásť. Ďakujem.

Snemovňa ľudu tento návrh neprijala.

Teraz prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Deset.) Desať. Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet osm.) Dvacaťosem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtrnáct.) Štrnásť. Ďakujem.

Ďalej prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Sedm.) Sedem. Ďakujem.

(Čtyřicet.) Štyridsať. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třináct.) Trinásť. Ďakujem.

Ani Snemovňa národov neprijala tento pozmeňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Štern: V § 6 poslanec Richterek navrhl rozšířit odstavec l o další písmeno h) - podnikatelský záměr podniku. Něco podobného je v odstavci 2 a) i c), kde podobné náležitosti jsou jako fakultativní údaj privatizačního projektu. Domníváme se, že mezi obligatorní náležitosti privatizačního projektu, což je projekt finančně správního převodu vlastnictví z jedněch rukou do druhých, nepatří. Nedoporučujeme tento návrh.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o pozmeňovacím návrhu pána poslanca Richtereka k § 6 odsek 1.

Prosím poslanca Snemovne ľudu, kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Dvacet.) Dvadsaťdva.

Je niekto proti? (Padesát pět.) Päťdesiatpäť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet dva.) Dvadsaťdva. Ďakujem.

Snemovňa ľudu návrh neprijala.

Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Sedm.) Sedem. Ďakujem.

Je niekto proti? (Třicet pět.) Tridsaťpäť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Devět.) Deväť. Ďakujem.

Ďalej hlasujú poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto z nich je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Šest.) Šesť. Ďakujem.

Je niekto proti? (Třicet osm.) Tridsaťosem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtrnáct.) Štrnásť. Ďakujem.

Ani Snemovňa národov tento návrh neprijala.

Pristúpime k § 7.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Jurečka: V § 7 navrhl pan poslanec Bobovnický nové znění odstavce 1. Máte ho všichni před sebou, budu šetřit čas, nebudu ho číst, ale je mojí povinností, abych se k němu vyjádřil.

Toto znění z věcného i legislativně technického hlediska je naprosto nepřijatelné. Věcně jednak je to ingerence do pravomoci republik, dále vytvořil by určitý nadresortní orgán, který by se dokonce měl zabývat průmyslovou strategií, a to resortů, takže vlastně bychom nařizovali něco, že musí být strategie atd.

Navíc bychom vytvářeli instituci novou, která žádným způsobem nesouhlasí s těmi institucemi, které byly vytvořeny a vytvořili bychom takovou instituci jen jedním odstavcem v § 7 tohoto privatizačního zákona. Takže to jsou důvody, kromě samozřejmě těch, že takový nebo podobný návrh byl diskutován ve výborech a nebyl víceméně akceptován, které nás vedou k tomu, abych takto navržené znění pana poslance Bobovnického nedoporučili. Možná, že by o účelné pane předsedající, kdybyste se po mém vysvětlení pana poslance zeptal, zda trvá na hlasování o tomto odstavci.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Veľmi rád. Prosím, pán poslanec Bobovnický. (Poslanec Bobovnický? Netrvám.)

Pán poslanec Bobovnický sťahuje tento návrh.

Paragraf 7 odsek 2.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Štern: V § 7 odstavec 2 poslanec Lacina navrhuje připojit za tečku novou větu:

"Podnik je povinen poskytnout zpracovateli privatizačního projektu potřebné podklady."

Domníváme se, že pokud bude někdo zpracovávat privatizační projekt, přece jenom se spojí se zakladatelem, který je zodpovědný za zpracování privatizačního projektu, a ten mu svojí pravomocí zabezpečí přístup k potřebným údajům. Navíc tímto ad hoc přístupem by bylo možné zneužít určité údaje tohoto podniku. Z tohoto důvodu návrh nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Lacina, trváte na tom vysvetlení, aby sa hlasovalo o vašom návrhu? (Poslanec Lacina: Áno.)

Budeme teda hlasovať v Snemovni ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Dvacet pět.) Dvadsaťpäť. Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet čtyři.) Dvadsaťštyri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyřicet devět.) Štyridsaťdeväť. Ďakujem.

Snemovňa ľudu návrh neprijala.

Teraz prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Jedenáct.) Jedenásť. Ďakujem.

Kto je proti? (Sedmnáct.) Sedemnásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet tři.) Dvadsaťtri. Ďakujem.

Ďalej budú hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto je pre tento návrh? (Hlasuje se.) (Šest.) Šesť. Ďakujem.

Kto je proti uvedenému návrhu? (Dvanáct.) Dvanásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet šest.) Tridsaťšesť. Ďakujem.

Ani Snemovňa národov uvedený návrh neprijala. Prosím ďalej.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Jurečka: Další návrh pana poslance Laciny se týká odstavce 3 § 7. Jednak navrhl doplnění věty:

"Při nesplnění stanovené lhůty uplatní zakladatel vůči podniku sankční postih ve formě penále."

Tato věta, že by tvořila písm. a) tohoto odstavce a doplňuje písm. b): "Předloží-li podnik opakovaně nedostatečný návrh projektu, zajistí zakladatel vypracování privatizačního projektu na náklady podniku."

Chápeme, že se hledají cesty, aby podniky nebránily privatizaci; to je samozřejmě pozitivní. Ale domníváme se, že takovýmto způsobem postupovat prostě nelze. Jednak se hovoří o sankčním postihu ve formě penále, ale dále není specifikováno, co to je, jak to je, přesně za jakých podmínek atd., takže to by se muselo dopracovat. Dále chceme poznamenat, že ty podniky přece nejsou bez sankcí. Vždyť zakladatel má nejjednodušší sankci, která se nabízí - prostě odvolání ředitele. Takže se domníváme, že takováto dikce tohoto odstavce, jakkoliv motivy jsou nám blízké, je nepřijatelná.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán poslanec Lacina trvá na hlasovaní? (Ano.)

Zase budeme hlasovať najprv v Snemovni ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu je pre toto nové znenie odstavca 3 § 7, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Dvacet pět.) Dvadsaťpäť. Ďakujem.

Kto je proti? (Třináct.) Trinásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Šedesát jeden.) Šesťdesiatjeden. Ďakujem.

Snemovňa ľudu návrh nechválila.

Aký má názor Snemovňa národov? Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike. Kto je pre uvedený návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Šest.) Šesť. Ďakujem.

Kto je proti? (Jedenáct.) Jedenásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet.) Tridsať. Ďakujem.

Hlasujú poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku? (Hlasuje se.) (Dva.) Dva. Ďakujem.

Kto je proti? (Sedmnáct.) Sedemnásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet pět.) Tridsaťpäť. Ďakujem.

Ani Snemovňa národov neprijala tento návrh pána poslanca Lacinu. Prosím ďalej poslanca Šterna.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Štern: V § 7 odstavec 4 poslanec Sedlák navrhuje přeformulování tímto způsobem:

"Podnik projedná návrh privatizačního projektu podniku s příslušným odborovým orgánem a se zastupitelstvem obce v místě sídla podniku. "

Pokud se týče projednání s příslušným odborovým orgánem, v původním vládním návrhu byla podobná dikce, avšak gesční výbory a také ostatní výbory změnily toto v souladu se zněním zákoníku práce o tom, že odborový orgán bude informován o privatizačním projektu.

Dále co se týče projednání se zastupitelstvem obce, zde se jedná podle našeho názoru o nepřípustnou ingerenci obcí do podnikově sféry a do vlastnických poměrů. Nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme v Snemovni ľudu o tomto návrhu. Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Dvacet čtyři.) Dvadsaťštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (Padesát.) Päťdesiat. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet jeden.) Dvadsaťjeden. Ďakujem.

Snemovňa ľudu návrh neprijala. Kto z poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike je tento návrh? (Hlasuje se.) (Sedm.) Sedem. Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet osm.) Dvadsaťosem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Devět.) Deväť. Ďakujem.

Pre poriadok: 10 poslancov sa zdržalo hlasovania, pretože pánu poslancovi Gémesovi sa v tejto chvíli pokazil identifikačný kolík; za chvíľu sa to opraví, takže budeme počítať jeho hlas podľa toho, ako bude zdvíhať ruku. Takže: desať poslancov sa zdržalo hlasovania.

Teraz prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Dvacet.) Dvadsať. Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet devět.) Dvadsaťdeväť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Devět.) Deväť. Ďakujem.

Federálne zhromaždenie tento návrh neprijalo.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Jurečka: Podobnou myšlenkou byl veden také poslanec Borguľa, když navrhoval úpravu odstavce 4 § 7 ve znění:

"Podnik projedná návrh privatizačního projektu s příslušným odborovým orgánem. Stanovisko příslušného odborového orgánu je součástí privatizačního projektu."

K tomu jen zopakuji znění první věty, které by v podstatě bylo vládním návrhem, který po jednání ve výborech byl změněn v návrh ve znění tisku č. 452, takže my, jako zpravodajové nemůžeme jinak, než znění první věty nedoporučit.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP