Pátek 22. února 1991

Poslanec SL R. Zukal: Jsem předseda hospodářského výboru a prosím pana poslance Šterna, aby tady nevykládal své jednostranné názory. Tam byly velmi dlouhé diskuse o této problematice, dokonce jsme udělali seminář, jak zařídit kanceláře, které by se staraly o kupóny. To všechno tam bylo. Pane poslanče, jak můžete tak jednostranně osočovat a napadat druhého poslance? Mě to velmi mrzí. (Potlesk.)

Poslanec SN I. Fišera: Pane poslanče Šterne, mě zaráží způsob, kterým interpretujete můj postup v hospodářských výborech. Myslím, že tam bylo dostatek lidí a je dostatek záznamů, aby všichni věděli, jakým způsobem jsem snad vystupoval a proč. Myslím, že také pánům poslancům a dámám poslankyním je zřejmé, z jakého důvodu jsem dnes vystupoval, co jsem navrhoval a proč. Vycházel jsem z návrhů, které prošly buď jako varianty a nebo jako jednoznačné návrhy oběma garančními výbory. Prosil bych vás, abyste příště, až vypustíte slovo "neseriózní", si lépe vzpomněl, jak věci probíhaly. Děkuji.

Poslanec SN L. Lis: Pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych upozornit na jednu skutečnost v § 36 zákona o jednacím řádu, který říká - je-li požadavek, aby k návrhu zákona byla popřípadě předložena i podzákonná opatření a rozpracovány návrhy, které budou ujasňovat metody a způsoby prováděcích opatření - v odstavci 3 toto: "Má-li být k navrženému zákonu vydán prováděcí předpis, může předseda Federálního shromáždění na základě podnětu výboru sněmovny vyžádat od navrhovatele jeho návrh". A teď pozor: "Návrh takového předpisu předloží navrhovatel vždy, má-li nabýt účinnosti současně se zákonem".

Tudíž požadavky, které jsou vzneseny, nejsou v rozporu s jednacím řádem a normálním postupem. Proto se divím panu Šternovi, že má námitky k tomu, jestli poslanec předloží podobný požadavek.

Předseda FS A. Dubček. Prosím pána ministra Klausa.

Ministr financí ČSFR V. Klaus: Nechci diskusi dále dramatizovat, ale chci říci, že všichni dobře víme, že projednání zákona o velké privatizaci má svůj hluboký ideový podtext. Všichni dobře víte, že jsme strávili většinu času debatou o tomto zákonu, o jeho základních logických krocích, jeho prvcích a že samozřejmě tato debata zabíjí možnost soustředit se plně na vypracovávání technických detailů.

Nicméně my samozřejmě máme celou řadu hotových materiálů, pracovních materiálů, k provedení velké privatizace, kde jsou harmonogramy apod. Čili není pravda, že se mnoha věcmi nezabýváme. Chtěl bych říci, že prováděcí projekt investičních kupónů je práce pro stovky lidí na nenulovou dobu, pustit se do toho v nejasném prostředí do úplných detailů, máme konkrétní schémata pro počítačové systémy, které to budou dělat atd. Prosím vás, nepodceňujte tuto věc, to je obrovská práce to udělat. Myslím si, že časové dimenze jsou v podstatě v pořádku, na straně jedné přijetí tohoto zákona umožní zahájení provádění toho nejpodstatnějšího ze všeho, to jsou privatizační projekty. Tyto privatizační projekty budou trvat v jednotlivých podnicích jistou dobu, proces jejich dopracovávání, hodnocení, schvalování apod., čili ty investiční projekty zaberou nenulovou dobu, paralelně s tím budou práce na techniku vydání, rozdání, prodeje apod. těch investičních kupónů.

Tyto dva procesy se navzájem víceméně drží v šachu a umožňují jeden druhý. Takže proces privatizačních projektů my vidíme, že bude zhruba stejně dlouhý jako proces definitivního dohrání to detailní technické stránky kupónové metody. My skutečně si myslíme, už je zase konec února, my si myslíme, že bohužel, že kromě toho, že bude docházet k jednodušším privatizacím, k privatizacím spojeným s prodejem podniků některému významnému zahraničnímu partnerovi, jako byla nedávno Škoda-Volkswagen apod., tak paralelně s tím to všechno bude probíhat a já myslím, že tak po létě by mohly být základní věci připraveny.

Předseda FS A. Dubček: Ešte sa hlasí niekto? Pán Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedo, dámy a pánové, jen se velmi omlouvám, ale položil jsem ve smyslu jednacího řádu ministru federální vlády otázku a žádám, aby bylo poslanci na jeho otázku odpovězeno, protože odpověď je relevantní pro rozhodování o hlasování k tomuto zákonu. Děkuji.

Předseda FS A. Dubček: Prosím pekne, chce zopakovať otázku, pán minister? Pán Wagner, keby ste boli tak láskavý a zopakovali svôj dotaz.

Ministr financí ČSFR V. Klaus: Rozumím, že se to jednalo o potvrzení názoru pana náměstka Třísky, ale mohl byste to, prosím vás, zrekapitulovat?

Poslanec SL J. Wagner: Domnívám se, že je zbytečné, abych zdržoval příliš otázkou, v podstatě mně jde o to, abyste řekl, jak si vláda představuje skutečně reálný postup zahájení a doby trvání kupónové privatizace a druhá otázka - názor vlády na záležitosti pojišťovacích fondů, v souvislosti s návrhem, který jsem předložil. Děkuji.

Ministr financí ČSFR V. Klaus: Vláda zatím nemá zásadní stanovisko na váš návrh o pojišťovnictví. Prostě to oznamuji a lhal bych, kdybych mohl říci něco jiného. Co se týče vlastního privatizačního procesu, jak jsem před chvílí řekl, předpokládám, že k tomuto procesu dojde (tedy k jeho zahájení) ve druhé polovině roku, spíše až po letním období. To je naše základní představa. Do jaké míry budou připraveny všechny privatizační projekty, nikdo z nás nedovedeme odpovědět. Všichni dnes vidíme, jakou dobu trvá detailní příprava miniprivatizačních projektů u malé privatizace, kolik z těch tisíců a desetitisíců potenciálních objektů bylo privatizováno do dnešních pěti měsíců od okamžiku schválení zákona o malé privatizaci. Čili, v podstatě nic bližšího říci nemůžeme, ale já myslím, je nemožné očekávat něco přesnějšího. Jakmile bude vytvořen první dostatečný balík privatizačních projektů, aby bylo smysluplné vůči němu celý privatizační proces pomocí investičních kupónů zahájit, tak provedeme první kolo, první vlnu, jak někdy říkáme, privatizačního procesu, ale opravdu nikdo z nás nedovedeme odpovědět, kdy to přesně začne.

Vlastní privatizační proces, to znamená po schválení privatizačních projektů, kdy budou uvolněny metody privatizace, tak potom ten vlastní krok s kupóny, jejich výměna za akcie podniků atd., to bude muset proběhnout ve velmi krátké době, tam nebudou již druhé kroky apod. Pak se zjistí, kolik se neprodalo, (stejně jako dnes na veřejných aukcích) a mezitím se vytvoří nějaké další privatizační projekty a může dojít případně ke kolu druhému. Nic podrobnějšího zde není možné říci, je to historický proces, který má svoji vlastní dynamiku, který má své vlastní tempo, které je dáno nikoliv diktátem vlády či jakéhokoli jiného orgánu, ten prostě plyne a my jsme jeho svědky.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem. Ešte niekto sa hlási? Pán poslanec Soukup.

Poslanec SL J. Soukup: Vážené Federální shromáždění, nevystupoval jsem dosud v diskusi především také proto, že se plně ztotožňuji se základními principy předloženého vládního návrhu a budu podle toho hlasovat. Ale poslední část znovu otevřené rozpravy mě vyprovokovala ke krátké poznámce.

Velmi si vážím posledních dvou odpovědí pana ministra Klause, snad jen s tou výhradou, že není fér od parlamentu klást otázky a bylo by od nás ne fér toto nečinit. Těch dvou odpovědí si vážím mimo jiné také proto, že jsem přesvědčen, že budeme profesionálním parlamentem teprve v době, až na věcné otázky budeme dostávat věcné odpovědi bez zbytečných osobních hodnocení. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem. Ešte niekto si praje slovo? Pán poslanec Filip.

Poslanec SL V. Filip: Vážený pane předsedo, vážené Federální shromáždění, myslím, že jsme se k zákonu o velké privatizaci dnes již nadiskutovali dost, a to naše hlasování v úterý jistě nebude jednoduché. Dovolte mi, abych vyzval naše Federální shromáždění k trochu jiné aktivitě, teď těsně před polednem.

V této době probíhají intenzívní jednání o mírovém uspořádání v Perském zálivu. Chtěl bych vám navrhnout, aby Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky přijalo následující usnesení, a to v případě, pokud by se nám podařilo doplnit tento bod programu, následující návrh usnesení.

Předseda FS A. Dubček: Chcel by som upozorniť, že rozprava je ešte k vládnemu návrhu zákona. Pokiaľ by išlo o iný obsah, bolo by treba požiadať plénum o zaradenie do programu po skončení rozpravy.

Praje si ešte niekto vystúpiť do rozpravy k návrhu zákona o veľkej privatizácii? (Nikdo se nehlásil.) Tým by som rozpravu k zákonu o veľkej privatizácii považoval za skončenú. Prosím teraz pána poslanca.

Poslanec SL V. Filip: Chtěl bych požádat Federální shromáždění, aby dnes, jako mimořádný bod programu, projednalo stanovisko Federálního shromáždění České a Slovenské Federativní republiky ke krizi v Perském zálivu. Připravil jsem ještě s kolegy návrh usnesení Federálního shromáždění, které by bylo stanoviskem k současné situaci.

(Hlas z pléna: Vzhledem k přítomnosti v sále, nejsme schopni o tom hlasovat.)

Poslanec SL V. Filip: Chtěl bych alespoň tedy poslance seznámit s předloženým návrhem: Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky oceňuje plán na řešení krize v Perském zálivu mírovou a politickou cestou, který vznikl z iniciativy Sovětského svazu. Zdůrazňuje, že podmínkou jakéhokoliv řešení musí být bezpodmínečné stažení iráckých vojsk z Kuvajtu. Vyzývá kongres Spojených států, aby použil svého vlivu a zasadil se o využití tohoto plánu k mírového řešení krize s tím, že případné nejasnosti budou řešeny v průběhu jednání.

Předseda FS A. Dubček: Chcel by som konštatovať pán poslanec, že sa jedná o doplnenie programu našej schôdze. Ako vidím na oznamovacej tabuli nie je momentálne prítomnosť poslancov dostatočná na to, aby sme boli uznášania schopní. Preto prerušujem našu schôdzu a zopakujem to, čo som už povedal. Odporúčam vzhľadom k rozsiahlosti pripomienok prerušiť spoločnú schôdzu do 26. 2. do 10.00 hodín. Pokiaľ nemáte iný návrh, považoval by som to za váš súhlas.

(Hlas z pléna: Keby sme mali hlasovať o tomto návrhu, prosím, aby sme dostali do lavíc program vyjadrenia Sovietskeho zväzu.)

Předseda FS A. Dubček: Bolo už rozhodnuté, že sa nehlasuje. Pred skončením dovoľte ešte niekoľko oznámení.

Ústavnoprávne výbory sa zídu v pondelok 25. 2. o 10.00 hodine a budú prerokúvať tlač 372, 342 a 469. Občianske fórum zvoláva pán Sokol do Snemovne národov. Autobus na letisko odchádza o 13.45 hodín. Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia sa zíde tu po prerušení tejto schôdze.

Členovia delegácie výboru pre životné prostredie, ktorí majú rokovať s výbormi rakúskeho parlamentu, sa stretnú tu v kuloároch pred knižnicou.

Místopředseda SN J. Sokol: Omlouvám se kolegům poslancům Občanského fóra, ale vzhledem k tomu, ze já i kolega Rynda jsem na předsednictvu, chtěl jsem říci, že klub poslanců Občanského fóra se sejde až v úterý večer.

Předseda FS A. Dubček: Prerušujem našu spoločnú schôdzu do 26.2. do 10.00 hodiny.

(Schůze přerušena v 11.55 hodin.)






Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP