Středa 20. února 1991

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Zelenay.

Poslanec SN R. Zelenay: Súhlasím s tým, čo povedal pán doktor Stome. Potom by som mal základnú otázku na legislatívcov. My odhlasujeme zákon a dodatočne potom niekto zistí z nás, napr. moja maličkosť, že som hlasoval za, tam som ignoroval, aký bude potom správny postup? My tu hlasujeme a odhlasujeme niečo iné, ale ukáže sa, že zmätene sme hlasovali pri jednom návrhu, to znamená, že potom nebude platný celý zákon?

Čiže môj návrh bol tak, ako hovoril pán dr. Stome. Má byť preverené, či skutočne tí ľudia vedome ignorovali, majú na to právo, alebo či došlo k omylu pri zaznamenávaní na prístrojoch. O to šlo.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Neviem si predstaviť, ako by sme to preverili. Vidíte, že v niektorých chvíľach hlasovanie súhlasí, napr. v českej časti Snemovne národov v predchádzajúcom hlasovaní to bolo celkom v poriadku. Má ešte pán poslanec Klaus technickú poznámku. My môžeme urobiť jedine to, že napr. k hlasovaniu o celom zákone pozveme skrutátorky, ale potom nebudeme používať prístroje, aby sme vedeli jasne, ktoré hlasovanie platí. Keď kontrola ukáže niečo iné, samozrejme je to iné hlasovanie. Tak, ktoré bude platiť? Nemusí byť jasné, ktoré hlasovanie platí. Zatiaľ platí hlasovanie, ktoré sme tu zaregistrovali. Na tejto tabuli. Prosím, pán minister.

Ministr financí ČSFR V. Klaus: Já už nemám co jiného říci. Myslím, že nejde o kontrolu. Jde o demagogii někoho, kdo prohrál hlasování a chce to hlasování zpochybnit. (Potlesk.)

Poslanec SN K. Stome: Já bych si přál citovat ustanovení platného jednacího řádu, které zná tento přístroj.

Poslanec SL J. Kakačka: Vážení, keby toto nebolo prvýkrát, ale toto je tu už najmenej tretíkrát, či štvrtýkrát. Vždy sme, aj minule, keď predsedal pán Šútovec, tak sme predsa preverovali, či je to pravda. A opakovalo sa to len preto, nie že nové hlasovanie, ale preverovalo sa, či je technika v poriadku. Ďakujem. (Potlesk.)

Poslanec SL F. Magyar: Mám obavy, že okolo polnoci metro prestane jazdiť a do Opatova je hodne ďaleko. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ešte pán poslanec Zelenay má pripomienku.

Poslanec SN R. Zelenay: Pán predsedajúci, trvám na tom, aby sa preverilo, či tí poslanci skutočne vedome ignorovali hlasovanie, alebo či išlo o poruchu. Toto tu už predsa bolo a my sme to spravili.

Vyprosujem si, aby poslanec Klaus hovoril o demagógii, pretože tu ide o princíp hlasovania. Takéto invektívy, myslím si, môžeme si nechať na niekde inde. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán poslanec Hladík. Potom nechám hlasovať o tom, ako prípadne preveriť hlasovanie, keď budete chcieť.

Poslanec SN J. Hladík: Já se také připojuji k tomu, aby se toto hlasování prověřilo. Dělali jsme to tady už několikrát. Nevidím důvod, proč byste zrovna tentokrát, pane předsedající, měl ignorovat požadavek poslance Zelenaye.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, prosil by som, keby ste upresnili váš návrh, ako si predstavujete preverenie hlasovacieho zariadenia. Opýtam sa tých poslancov, ktorí ignorovali hlasovanie, či skutočne ignorovali, áno? (Hlasy: Ano.)

A keď sa priznajú, alebo nepriznajú, ako budeme postupovať potom?

Preveríme zariadenie, keď chcete. Už sme tu zariadenie preverovali, budeme preverovať zariadenie tak, že pred hlasovaním o celom zákone si každý sadne a stisne tlačidlo, a uvidíme, ako to vyzerá. Môžeme to preveriť okamžite.

Sú tu dvaja ďalší, pán poslanec Konečný.

Poslanec SL P. Konečný: Prosím vás, samozřejmě to hlasovací zařízení lze vyzkoušet, ale v žádném případě nelze reklamovat to hlasování zpětně, to znamená ty hlasy, které propadly, nelze brát ani ignorovat, ani pro, ani proti, ani kdo se zdržel hlasování. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, pán poslanec Kakačka.

Poslanec SL J. Kakačka: Dnes sa preverili moje slová, čo som hovoril, že sa zdevastovala pôda, priemysel, všetko v tejto zemi, a rovnako tak aj naše myslenie. To sa teda potvrdilo na 100 %. Celý čas sa rokovalo o cirkvi. Nevadí, dejiny sa píšu ďalej.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Hubálek.

Poslanec SL B. Hubálek: Pane předsedající, dámy a pánové, v tomto bodě šlo o hodně miliard korun, já bych žádal, aby ti poslanci, kteří ignorovali hlasování, aby byli jmenováni, protože my tady kolikrát pláčeme nad pár šestáky sociálního zabezpečení a tady se nacpou miliardové hodnoty nomenklaturním kádrům do krku, zadarmo, na úkor státu, na úkor sociálních potřeb. Jednou už tady budeme jednat odpovědně, protože jsme poslanci, anebo já nevím co potom.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, pán poslanec Benda, pristúpime k § 33.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec V. Benda: Já jenom musím konstatovat, na všechny ty výtky, které padly na obě strany, čtu paragraf 24, odstavec 3 jednacího řádu: "Sčítání hlasů a zjišťování výsledků hlasování provádí komise poslanců, zvolená sněmovnou." Bohužel, já vím, že tento řád platí ještě 14 dní, ale řídili jsme se podle něj i v jiných věcech, takže vyvstal-li spor, mělo by se přihlížet k tomu, co stanoví jednací řád.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, pán poslanec Mandler má technickú poznámku.

Poslanec SL E. Mandler: Ten spor trvá již příliš dlouho, je to vlastně teď poslední pozměňovací návrh a zdá se, že v těchto pozdních hodinách ty vášně jsou mnohem větší než přes den. Já bych doporučoval jednání přerušit a hlasování dokončit hned zítra ráno. (Hluk v sále.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, je tu návrh pána poslanca Mandlera, prosil by som, aby sme ukončili pozmeňovacie návrhy a potom prípadne môžeme hlasovať o návrhu pána poslanca Mandlera. Tak, prosím pána poslanca Bendu, aby predniesol pozmeňovací návrh k § 43.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec V. Benda: Pozměňovací návrh poslance Batty. Za paragraf 32 zařadit nový paragraf 33, který zní:

"Zmírnění majetkových a jiných křivd, které vznikly v období od 27. 2. 1945 do data možností složit slib věrnosti jako podmínky získání československého státního občanství pro členy příslušící k národnostním menšinám, pokud se tak nestalo již dříve, bude řešit zvláštní zákon. Do doby této zákonné úpravy jsou od účinnosti tohoto zákona všechny převody těchto majetků neplatné."

Následující paragrafy přečíslovat. Nedoporučujeme tento návrh.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, pán poslanec Mlynárik.

Poslanec SN J. Mlynárik: Hovorilo sa tu o manipulovaní, ale myslím si, že toto je skutočne dôkladná manipulácia. Toto je totiž už tretí návrh, v ktorom sa hovorí o zvláštnych zákonoch, ktoré sa netýkajú tohto zákona. Tento zákon sa týka majetkových prevodov po 25. februári 1948, ale sú tu obrovské masy majetku, ktoré boli zabavené predtým.

Nemôžme uzatvárať cestu, aby sa tieto veci vyriešili. To bol môj návrh, bol to návrh doktora Stomeho a teraz je to návrh doktora Battu. Prosím, aby sa to dobre uvážilo, je to veľmi dôležité, aby sa tento zákon vôbec prijal.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, pán poslanec Batta trvá na svojom návrhu? Myslím, že v rozprave sa tieto veci objasnili. Spravodajcovia neodporúčajú, aby bol prijatý tento návrh, budeme o ňom hlasovať, najskôr v Snemovni ľudu.

Prosím poslancov Snemovne ľudu, kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Devatenáct.) Devätnásť.

Kto je proti? (Třicet osm.) Tridsaťosem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Šedesát.) Šesťdesiat. Ďakujem.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov. Prajete si, aby som prečítal, kto ignoroval hlasovanie?

(Hlasy z pléna: Ano.)

Sedem poslancov ignorovalo hlasovanie, boli to poslanci: Kessler, Laluha, Kapusta, Kopřiva, Kovář, Kučera a Tolar.

(Hlasy z pléna: Nesmysl, my jsme hlasovali.)

Dobre, preveríme si hlasovacie zariadenie pred hlasovaním o celom zákone.

Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike, kto je za tento návrh? (Dvacet.) Dvadsať. Ďakujem.

Kto je proti? (Jedenáct.) Jedenásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet čtyři.) Dvadsaťštyri. Ďakujem.

Teraz prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Deset.) Desať.

Kto je proti? (Sedmnáct.) Sedemnásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet čtyři.) Tridsaťštyri. Ďakujem.

Návrh neprešiel ani v jednej zo snemovní. (Hlasy z pléna: Kdo ignoroval hlasování? Jména!) Štyria poslanci ignorovali hlasovanie, ich mená už zmizli z displeja, takže vám ich nemôžem oznámiť.

Takže, tým sme prebrali všetky pozmeňovacie návrhy, je to tak, páni spravodajcovia? (Ano.) Áno, bol tu návrh, aby sme o celom zákone hlasovali zajtra.

(Z pléna se ozývají hlasy nesouhlasu.)

Hovorím, že tu bol návrh pána poslanca Mandlera. Je všeobecný nesúhlas s týmto návrhom. Takže pán poslanec netrvá na tom, aby sme o ňom hlasovali. Pán predseda vlády chce ešte vystúpiť, pán predseda Lux má technickú poznámku.

Poslanec SN J. Lux: Já bych jménem Klubu Křesťansko-demokratické unie prosil o desetiminutovou přestávku na jednání klubu. (Hluk v sále, projevy nesouhlasu.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, prosím pán premiér Čalfa. Chcel by som vás ale upozorniť, že každý poslanec môže dať návrh na prerušenie schôdze a my o tom budeme hlasovať, keď bude pán poslanec Lux na tom trvať.

Předseda vlády ČSFR M. Čalfa: Vážené Federálne zhromaždenie, s ohľadom na to, že boli v priebehu diskusie prednesené návrhy, ktoré sa netýkali majetku cirkví a náboženských spoločností a s ohľadom na to, že je pripravený zákon Federálneho zhromaždenia, ktorý sa teraz posudzuje v českej a slovenskej vláde, odporúčam, aby sme do § 1 doplnili odsek 6, ktorý by znel takto. (Hluk v sále, různé výkřiky.) Navrhujem doplnenie § 1 odsek 6 tohoto znenia: "Navrátenie majetku cirkví a náboženských spoločností upraví samostatný zákon".

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vzhľadom na to, že prehovoril člen vlády a z pozície predsedu vlády navrhol pozmeňovací návrh už po odhlasovaní ostatných pozmeňovacích návrhoch, otváram rozpravu k tomuto návrhu. Chce sa niekto vyjadriť? (Šum v sále.)

(Technická poznámka: Ďakujem pánu predsedovi vlády za tento dodatok. Mal by som jednu otázku - dokedy? Pol roka alebo desať rokov.)

Poslanec SN P. Gandalovič: Vzhledem k tomu, že byla znovu otevřena rozprava, podávám znovu pozměňovací návrh poslance Kesslera, ovšem formálně jako jiný návrh s tím, že místo doby dvou let jej podávám s dobou jednoho roku.

Je to k § 32, doplnit nový § 33 na straně 11 ve znění pozměňovacího návrhu poslance Kesslera. Podávám tedy svůj pozměňovací návrh na zařazení nového § 33 ve stejném znění s jediným rozdílem, že místo dvou let se jedná o dobu jednoho a půl roku. Tím pádem se jedná o nový pozměňovací návrh a já ho takto podávám. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Máme tu dva pozmeňovacie návrhy. Hlási sa poslanec Zelenay.

Poslanec SN R. Zelenay: Prosím pána predsedajúceho, aby na hlasovanie boli pozvaní skrutátori.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, je to možné. Hlási sa poslanec Filip.

Poslanec SL V. Filip: Když byla zahájena rozprava, měl bych jeden pozměňovací návrh, a to do § 1 doplnit odstavec 7, který by zněl: "Vláda České a Slovenské Federativní Republiky zpracuje samostatný návrh zákona na navrácení majetku obcí." (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Hlási sa poslanec Šamalík.

Poslanec SN F. Šamalík: Mám jen poznámku. Pak by se tam muselo objevit "právnickým osobám", jak tu byly jmenovány poslancem Černým a dalšími, protože tam nelze podle mého názoru dát pouze církevní organizace.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Slovo má poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Žiadam pána predsedu Federálneho zhromaždenia, aby nám záväzne oznámil, či budú k dispozícii autobusy na prepravu poslancov na Opatov. (Smích v sále.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Sú tu tri pozmeňovacie návrhy. Páni poslanci, keď chceme ukončiť hlasovanie o tomto zákona, musíme hlasovať ešte o týchto troch pozmeňovacích návrhoch. Hlási sa poslanec Rynda.

Poslanec SL I. Rynda: Podávám doplňující návrh - § 32 doplnit novým odstavcem 4 ve znění: "Zrušuje se vyhláška ministra financí č. 117/1955 Ú. l., kterou se vyhlašují některá opatření ministra financí, týkající se individuálního důchodového připojištění".

Další text tak, jak byl navržen dříve. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Slovo má pán poslanec Černý.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP