Středa 20. února 1991

Kdo je proti? (Šestnáct.) Šestnáct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet šest.) Dvacet šest.

Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro uvedený návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Jedenáct.) Jedenáct.

Kdo je proti? (Jedenáct.) Jedenáct.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet dva.) Třicet dva.

Obě části Sněmovny národů návrh nedoporučují.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro uvedený návrh? (Hlasuje se.) (Třicet čtyři.) Třicet čtyři.

Kdo je proti? (Čtyřicet.) Čtyřicet.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet devět.) Čtyřicet devět.

Ani poslanci Sněmovny lidu návrh nedoporučili.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec R. Senjuk: Další pozměňovací návrh k § 3 přednesla poslankyně Kaplanová. Žádá, aby do odstavce 1 se vložilo, že oprávněnými osobami jsou také církve a náboženské společnosti.

Tady se názory zpravodajců různí. Podle připomínek a stanovisek, které byly projednány s vládou a s představiteli výborů, bylo konstatováno, že církve a náboženské společnosti nejsou součástí dohody. V tom případě já, jako zpravodaj za Sněmovnu národů, návrh nedoporučuji z tohoto důvodu, že zahrnuti církví a náboženských společností by se v tomto případě vztahovalo i na židovskou obec, kde jsou důvodné předpoklady k vývozu kulturních památek movitého charakteru mimo území České a Slovenské Federativní republiky. Doporučuji, aby se tento problém navrácení majetku církvím řešil speciálním zákonem, kterým by bylo zabráněno v případě movitých věcí odvozu památek z republiky.

Poslanec SN K. Stome: Vážené Federální shromáždění, já si přeji vědět, odkud jsou čerpány důvodné poznatky o vývozu kulturního majetku židovskou náboženskou obcí. (Potlesk.)

Poslanec SL I. Rynda: Já sem se přihlásil z obdobného důvodu. Vyjadřuji hluboké rozhořčení nad tím, jakým právem, podle jakého jednacího řádu může být jedna církev diskriminována nebo naopak upřednostňována před druhou. Já se domnívám, že takový postup zpravodajů je neslýchaný. (Potlesk.)

Společný zpravodaj výborů SN poslanec R. Senjuk: Pokud si uvědomuji, nekonstatoval jsem, že by některá z církví nebo náboženských společností měla být diskriminována. Poukazoval jsem pouze na to, že problematika navrácení majetku církvím a náboženským společnostem bude řešena speciálním zákonem, který připravuje federální vláda. Nic více jsem neřekl. (Hluk v sále.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Páni poslanci, paní poslankyně, já vás prosím, abychom nezjitřovali své vědomí.

Společná zpravodajka výboru SN poslankyně K. Samková: Já se velice omlouvám. Jedná se opravdu o aktuální záležitost, která však nicméně nepatří do tohoto zákona. Naposledy jsme tuto záležitost probírali dnes s panem místopředsedou vlády Mikloškem a dospěli jsme k názoru, že toto nebezpečí existuje ze strany dohody Židovského muzea a Židovské náboženské obce a velvyslanectví Izraele. (Hluk v sále, poslanci buší do lavic.) Omlouvám se, že se tento bod vůbec otevřel. Bude to moje záležitost ve věci interpelací, nepatří to sem.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec V. Benda: Já vůbec nevystupuji ve věci této neplánované diskuse, nýbrž na základě plánovaného rozhodnutí, že v této záležitosti vystoupí dva zpravodajové, každý s odlišným názorem. Já, jako zpravodaj, musím konstatovat zcela jednoznačně, že jak Česká národní rada tak Slovenská národní rada požadují zařazení církví a náboženských společností do tohoto restitučního zákona. (Smích v sále.) Stejné bylo mínění několika výborů Federálního shromáždění. (Hluk v sále.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Zachovejte nutný klid, který je předpokladem našeho dalšího jednání a hlasování. Nechte domluvit poslance Bendu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec V. Benda: Já, jako zpravodaj výborů Sněmovny lidu, po té, co při jednání s vládou byl tento bod vyňat z dohody, kterou jsme s vládou k této věci uzavřeli, doporučuji naopak, aby tento pozměňovací návrh byl schválen.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Paní poslankyně, mohl bych znát váš názor, trváte na hlasování?

Poslanec SN R. Zelenay: Prosím pána predsedajúceho, aby upozornil ľudí, ktorí sedia na galérii, že sa majú zdržiavať prejavov, pretože ide o vážne hlasovanie a ja odmietam počúvať také výkriky, ako "antisemiti".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jsem nucen požádat, aby se hosté na galerii zdrželi všech hlasitých projevů. S technickou připomínkou se ještě hlásí poslanec Benčík.

Poslanec SN M. Benčík: Vážení kolegovia, je tu dosť veselo, ale ja sa priznám, že mi je smutno. Neobviňujem nikoho, len sám seba, že som nedokázal ostatných kolegov presvedčiť o potrebe odmietnuť návrh, lebo s takýmto spôsobom, s takou prípravou, a s takou improvizáciou, ako to robia naši kolegovia spravodajcovia (pritom sa dopúšťajú toho, čo sme pred chvíľou počuli), je nedôstojné pristupovať k posudzovaniu dôležitosti zákona. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Lituji, pane poslanče, já s vámi nemohu souhlasit, protože není možné pochybovat o seriózní práci zpravodajců a ostatních zúčastněných. Já bych prosil, abychom skutečně s přirozenou důstojností pokračovali dále v tomto obtížném jednání.

Budeme hlasovat. Víme o čem hlasujeme? Prosím zpravodaje, aby zopakoval znění návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec R. Senjuk: Doplnit do § 3 odstavec 1 "církve a náboženské společnosti". Jak vidíte, otázka je složitá, záleží na hlasování v plénu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Devatenáct.) Devatenáct. Děkuji.

Je někdo proti? (Třináct.) Třináct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet devět.) Dvacet devět. Děkuji.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Dvacet dva.) Dvacet dva.

Je někdo proti? (Devět.) Devět. Děkuji. Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet tři.) Dvacet tři. Děkuji.

Obě části Sněmovny národů návrh neschválily.

Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Čtyřicet dva.) Čtyřicet dva. Děkuji.

Je někdo proti? (Dvacet dva.) Dvacet dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Šedesát dva.) Šedesát dva. Děkuji.

Také Sněmovna lidu návrh nedoporučuje.

Prosím přejděte k dalšímu pozměňovacímu návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec R. Senjuk: V § 3 odstavec 4 doplnit: "obce jsou oprávněnými osobami k vydání všech věcí v obvodu obce v daném územním členění bez ohledu na to, které obci původně patřily, pokud k datu schválení tohoto zákona jejich činnost trvá nebo byla obnovena, jejichž věc v rozhodném období přešla do vlastnictví státu, v případech uvedených v § 6 zákona, není-li dále stanoveno jinak". Tento pozměňovací návrh podal pan poslanec Lux. Vzhledem k tomu, že argumentace proti tomuto pozměňovacímu návrhu tady odezněla - jsou to kompetenční zákony - nedoporučujeme přijmout.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, chcete o návrhu hlasovat? (Ano.) Ještě technická poznámka.

(Technická poznámka: Chci říci, že tento návrh neodporuje kompetenčnímu zákonu, to nemá zpravodaj pravdu.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já bych tento teoretický spor vynechal a budeme hlasovat.

Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Dvacet pět.) Dvacet pět. Děkuji.

Je někdo proti? (Patnáct.) Patnáct. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Devatenáct.) Devatenáct. Děkuji.

Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Třicet jedna.) Třicet jedna. Děkuji.

Je někdo proti? (Dvanáct.) Dvanáct. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtrnáct.) Čtrnáct. Děkuji.

Obě části Sněmovny národů nedoporučily návrh.

Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Padesát tři.) Padesát tři. Děkuji.

Je někdo proti? (Dvacet osm.) Dvacet osm. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyřicet šest.) Děkuji.

Také Sněmovna lidu nedoporučila návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec R. Senjuk: V § 3 odstavec 1 změnit v tomto znění: "oprávněné osoby jsou fyzické osoby, jejichž věc přešla do vlastnictví státu v případech uvedených v § 6 zákona, pokud byly československými státními občany v rozhodném období. Za věci patřící těmto fyzickým osobám se pro účely tohoto zákona považují též věci, které byly jejich podílem nebo vkladem do majetku právnických osob." V první větě se rozšiřuje nad rámec zákona okruh oprávněných osob na všechny emigranty, proti čemuž protestuje vláda, a jde to nad rámec zákona. Z toho důvodu zpravodajové nedoporučují přijetí tohoto návrhu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Trváte na hlasování, pane poslanče? (Ano.)

Budeme hlasovat.

Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro uvedený návrh? (Hlasuje se.) (Pět.) Pět. Děkuji.

Je někdo proti? (Třicet.) Třicet. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet čtyři.) Dvacet čtyři. Děkuji.

Hlasují poslanci Sněmovny národů zvoleni ve Slovenské republice. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Čtyři.) Čtyři. Děkuji.

Je někdo proti? (Dvacet sedm.) Dvacet sedm. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet tři.) Dvacet tři. Děkuji.

Obě části nedoporučují tento pozměňovací návrh.

Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Devět.) Devět. Děkuji.

Je někdo proti? (Sedmdesát dva.) Sedmdesát dva. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyřicet čtyři.) Čtyřicet čtyři.

Také Sněmovna lidu návrh nedoporučuje.

Prosím, další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec R. Senjuk: Další pozměňovací návrh k § 3 podal pan dr. Stome, kdy by se měl připojit odstavec 4: "odškodnění za odnětí vlastnického práva podle předpisu o znárodnění z let 1945-48, k nimž došlo v období od 9. května 1945 do 24. 2. 1948, bude upraveno zvláštním zákonem". Zpravodajové toto nedoporučují, protože by to překročilo rámec únosnosti tohoto zákona.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, trváte na tom, aby se hlasovalo? (Ano.) Budeme hlasovat.

Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Šest.) Šest. Děkuji.

Je někdo proti? (Třicet šest.) Třicet šest. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Devatenáct.) Devatenáct. Děkuji.

Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Osm.) Osm. Děkuji.

Je někdo proti? (Dvacet jedna.) Dvacet jedna. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet devět.) Dvacet devět. Děkuji.

Obě části Sněmovny národů nedoporučují návrh.

Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Dvanáct.) Dvanáct. Děkuji.

Je někdo proti? (Sedmdesát šest.) Sedmdesát šest. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet tři.) Třicet tři. Děkuji.

Také Sněmovna lidu nedoporučuje návrh.

Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec R. Senjuk: Další pozměňující návrh k § 3, který podal poslanec Motyčka, kdy navrhuje doplnit odstavec 4 ve znění: "Oprávněnými osobami jsou rovněž církve, řeholní řády a kongregace a náboženské společnosti".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Trváte pane poslanče na hlasování? (Ano.)

Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Osmnáct.) Osmnáct. Děkuji.

Je někdo proti? (Devatenáct.) Devatenáct. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet tři.) Dvacet tři. Děkuji.

Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro uvedený pozměňující návrh? (Hlasuje se.) (Devatenáct.) Devatenáct. Děkuji.

Je někdo proti? (Jedenáct.) Jedenáct. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet dva.) Děkuji.

Obě části sněmovny nedoporučují návrh.

Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Třicet devět.) Třicet devět. Děkuji.

Je někdo proti? (Třicet osm.) Třicet osm. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyřicet sedm.) Čtyřicet sedm. Děkuji.

Také Sněmovna lidu návrh nedoporučuje.

Prosím o další návrh.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP