Úterý 19. února 1991

Co se týče emigrantů. Nechci to nijak zdůvodňovat, jenom jeden příklad: Když jsem s panem předsedou Federálního shromáždění byl v Londýně na zasedání Severoatlantické aliance, hovořili jsme tam s československými letci. Co člověk, to historie, román, jeden z nich nám tam řekl: "Mám tři hektary půdy - půda se bude řešit v zákoně o půdě - já to nepotřebuji kvůli penězům, ale pro mne je to grunt. Ale vy mi to nevrátíte, protože jsem odešel do války, protože jsem nalétal přes tisíc letových hodin, protože jsem se vrátil, protože mě na 12 let zavřeli a protože jsem znovu odešel. To jsou důvody, proč mi to nechcete vrátit". Rád bych slyšel argumenty, abych je tomuto statečnému letci mohl zaslat do Anglie, od navrhovatele, ale samozřejmě, berme to jako příklad. Slyšeli jsme, že nemáme tolik peněz.

Slyšeli jsme, že se to týká 6,2 %. Tady postrádáme od vlády věcnou argumentaci.

A co se týká sociálních aspektů, prosím vás, nesměšujme několik věcí dohromady. Jasné majetkové vztahy stimulují ekonomický rozvoj. To snad není třeba zdůrazňovat. A úloha státu je, aby systémem daní a dalšími nástroji zajistil sociální chod státu. Restituce ani privatizace ani nic jiného nesmí být nástrojem k vyrovnáni zodpovědnosti státu za řešení otázek sociálních. To jsou přece dvě rozdílné věci. To je třeba si uvědomit. Toť vše, co jsem chtěl říci.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Luxovi, ještě se hlásí pan poslanec Petr Kučera s faktickou poznámkou.

Poslanec SL P. Kučera: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, mám k vystoupení pana poslance Luxe jenom faktickou poznámku. (obrací se k poslanci Luxovi.) Vy jste tady velice kriticky hovořil o tom, že není připravován zákon o majetku měst a obcí. Byl bych rád, aby vás informovali vaši členové v české vládě, v jakém stavu příprav tento zákon je. Podle kompetenčního zákona totiž okruh majetku měst a obcí budou řešit zákony národních rad a není ani vyloučeno, že ho budou řešit odlišně. Takže tento návrh zákona se připravuje a počítá se i s restitučními paragrafy, které budou upravovat převzetí historického majetku měst a obcí.

Poslanec SN J. Lux: Děkuji za doplnění. Já jsem tady neřekl nic jiného než....

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, neudělil jsem vám slovo....

Poslanec SN J. Lux: Mohu vás požádat o slovo...

Předsedající předseda SL R. Battěk: Staniž se.

Poslanec SN J. Lux: Prosím vás, abyste mluvil srozumitelně a nezneužíval...

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím vás, abyste nezneužíval udělenou dobu.... Prosím o stručnou poznámku.

Poslanec SN J. Lux: Tento můj návrh neříká nic jiného, než že se zde vytváří prostor pro to, aby národní rady měly co řešit.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Ještě s technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Pri vstupe do budovy som dostal najmenej tri letáčiky od občanov a združení. Prosil by som pána spravodajcu, aby sa k týmto materiálom vyjadril, aby to nevyzeralo, že občania vynakladajú čas a úsilie na vyhotovenie materiálov a my si toho nevšímame.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec V. Benda: Samozřejmě bych vám rády vyhověl, pane kolego, ale dostáváme 600 - 800 dopisů se spoustou podpisů, a pokud je mi známo, na Federální shromáždění chodí takových dopisů tisíce. Obávám se, že těžko lze reagovat speciálně na stanovisko doručené dnes ráno a nereagovat na ty dopisy, které přišly včera večer nebo dnešní poštou. Nevím, jako to vyřešit, ale nemohu každé stanovisko komentovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: S poznámkou se hlásí poslanec Stome. Je to dnešní poslední vystoupení.

Poslanec SN K. Stome: Vážení přítomní, má poznámka je technického rázu. Svým posunkem jsem se nevzdal svého diskusního příspěvku, ale dával jsem najevo, že chci vyvolat prostor pro vyřešení nedorozumění mezi panem předsedajícím a panem Luxem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Naše dnešní jednání zakončí přece jenom žena, paní poslankyně Záležáková. Dávám jí slovo.

Poslankyně SL E. Záležáková: Musím reagovať na to, čo povedal poslanec Benda. My musíme reagovať na to, čo nám ľudia píšu. Musíme preto venovať tomu pozornosť a musíme to zakomponovať do pripomienok. Vox populi, vox der.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych ukončil dnešní jednání. Zítra budeme pokračovat v 9.00 hodin.

(Schůze přerušena v 18.31 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP