Úterý 19. února 1991

Aplikácia predloženej osnovy zákona na cirkev by bola naviac pro cirkev postupom diskriminačným. Cirkvi by sa dostali do postavenia subjektu, ktorý musí svoje nároky dokazovať a uplatňovať v relatívne prepadnutej dobe. Cirkevný majetok, ktorý by mal byť oprávneným subjektom vrátený, dnes slúži v obidvoch republikách prevažne pre plnenie závažných úloh v oblasti zdravotníctva, starostlivosti o prestarlých alebo inak postihnutých občanov, alebo v oblasti kultúry, archivníctva a podobne.

Vláda Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky by sa chovala nezodpovedne, keby navrhla naturálnu reštitúciu bez prerokúvania s vládami obidvoch republík.

Druhou základnou otázkou predloženého návrhu zákona je otázka spôsobu nápravy krívd. Tu je treba rozhodnúť, či sa má v uvedených oblastiach mimosúdnej rehabilitácie poskytovať oprávneným osobám náhrada v peniazoch, cenných papieroch, alebo či sa im má priamo vracať majetok v jeho dnešnej fyzickej podobe.

Návrh, ktorý máte dnes pred sebou je založený na princípe naturálnej reštitúcie ako základnom spôsobe náhrady. Peňažité náhrady sa navrhujú iba tam, kde príslušnú nehnuteľnosť nie je možné vydať.

Pri prerokúvaní vo výboroch niektorí poslanci uplatnili pripomienku, že peňažité náhrady by mali byť obmedzené na minimum, a vo veľkej väčšine prípadov buď vôbec neposkytované tam, kde oprávnená osoba odmietne naturálnu reštitúciu, alebo by mali byť plne nahradené finančnými náhradami, to znamená náhradami vo forme cenných papierov, ktoré nebudú mať povahu štátnych dlhopisov. Táto iniciatíva je motivovaná protinflačnými dôvodmi a preto ju vláda víta.

Rovnako sme si vedomí toho, že naturálna reštitúcia u nehnuteľností je z hľadiska zachovania určitých verejnoprospešných činností všeobecným problémom reštitučných zákonov. V súčastnosti sú evidované prípady, keď vlastníci vypovedajú z nájmu nebytových priestor školy a školské či zdravotnícke zariadenia bez akýchkoľvek škrupulí. Ukazuje sa, že v odôvodnených prípadoch je vhodným spôsobom riešenia forma núteného nájmu.

Uskutečňovanie naturálnej reštitúcie je spojené s celým radom problémov, ktoré sa dotýkajú napríklad presnej identifikácie pôvodného majetku, jeho zhodnotenia a aktuálneho ocenenia, zmien v jeho vecných vlastnostiach i funkčnom určení. Všetko je nanajvýš komplikované a bude si vyžadovať individuálne posudzovanie. Skutková podstata je veľmi široká a dá sa očakávať, že sa prejaví aj v oblasti justície. V tejto súvislosti upozorňujem na stanovisko justície, ktoré bolo pred niekoľkými dňami publikované a ktoré veľmi realisticky upozorňuje na možnosť zahltenia súdnej sústavy.

Vzhľadom na uvedený moment je nevyhnutné sťahovať naturálnu reštitúciu na pokiaľ možno jednozačné prípady. To znamená vylúčiť z nej majetok, znárodnený pred rokom 1948 a tým v podstate - o čom som už hovoril - aj nároky právnických osôb na mimosúdnu rehabilitáciu.

Vážené poslankyne a poslanci, dostávam sa tak k ďalšiemu základnému problému, na ktorý vás chcem vo svojom úvodnom slove upozorniť. Je ním problém vzťahov zákona o mimosúdnych rehabilitáciách a predpisoch o znárodnení z roku 1945 a 1948.

Pokiaľ ide všeobecne o názor, že by bol možný ďalší posun hraníc pred 25. február 1948, vláda je názoru, že by to nebolo vhodné. Vedú nás k tomu nielen ekonomické argumenty, ale aj vnútropolitický a zahraničnopolitický rozmer problémov. Myslím, že nie je treba o tom hovoriť podrobnejšie. Je treba si uvedomiť, čo týmto zákonným návrhom vláda sleduje. Ide nám o zmiernenie následkov krívd, bezprávia a perzekúcií. K takýmto defektom dochádzalo a dochádza v rôznych krajinách a v rôznych historických obdobiach. My však rokujeme o období, počiatok ktorého je vymedzený dátumom 25. február 1948, dátumom, kedy prestal existovať právny štát so všetkými z toho vyplývajúcimi dôsledkami. Pred tento dátum nemôžme ísť, pretože to by už bol iný zákon, ktorého ekonomická dimenzie by boli nanajvýš celkom neúnosné.

Tu existujú veľké riziká, ktoré nemôžeme - s ohľadom na ďalší štátny a národný rozvoj - podstúpiť. Vláda však akceptuje návrh na presah noriem prijatých pred 25. februárom 1948, pokiaľ sa ich realizácia za stanovených podmienok uskutočnila po februári 1948.

Vážené poslankyne, vážení poslanci, dovoľte mi na záver ešte niekoľko slov. Celý návrh vznikal v trochu vzrušenej atmosfére. Vláda pôvodný návrh stiahla a predložila parlamentu nové upravené znenie. Túto skutočnosť nie je treba dramatizovať a vyvodzovať z nej neprimerané závady, ale naopak, považovať ju za dôkaz zložitosti hľadania riešenia.

Naturálnu reštitúciu považujeme za morálne a politicky oprávnenú. Uznávame právo súkromného vlastníctva. Predložený návrh zakladá naturálnu formu reštitúcie v takej forme, ktorá by nemala mať pre transformáciu nášho hospodárstva výrazne negatívny dopad. To je kritérium, ktoré si vláda nevymyslela, ale naopak je vo všeobecnom záujme našich ľudí.

Prežívame zložité obdobie, cítime zodpovednosť za nápravy minulosti, rovnako ako za dobu, v ktorej žijeme a ktorá je pred nami. Osobne cítim veľké zadosťučinenie, že sa Federálnemu zhromaždeniu predkladá návrh zákona o mimosúdnych rehabilitáciach.

Predkladaný návrh je kompromisom medzi možnosťami našej spoločnosti napraviť následky krívd, alebo ich aspoň zmieriť a medzi nutnosťou zachovať ekonomické a politické predpoklady pre ďalší rozvoj spoločnosti. Očakávame množstvo osôb, ktoré bude rehabilitované a odškodnené podľa tohto zákona, bude dosahovať desaťtisíce a státisíce ľudí. I keď je to veľmi približný odhad, je zjavné, aké dôležité bude vaše rozhodovanie o každom ustanovení vládneho návrhu zákona o mimosúdnej rehabilitácii, i o návrhu zákona ako celku.

V rokovaní Federálneho zhromaždenia nastala situácia, ktorú náš parlament v histórii nezaznamenal. Rokovaniu pléna je predložený vládny návrh a nie je k dispozícii odsúhlasené stanovisko výborov. Bez ohľadu na to vláda podporuje znenie zákona upraveného po rokovaní s predstaviteľmi politických klubov i jednotlivých výborov Federálneho zhromaždenia tak, ako vám bolo predložené vo forme spoločnej správy spravodajcov (tlač 477) s dodatkom.

Na záver prosím menom vlády, abysme vyvinuli maximálne úsilie o konsenz a o prijatie tohto zákona i nadväzujúceho zákona o tzv. veľkej privatizácii, ktoré sú také dôležité pre pokračovanie ekonomickej reformy a tedy i pre život našich ľudí. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dovolte, abych poděkoval premiéru Čalfovi za jeho obsáhlé analytické zdůvodnění návrhu zákona a dovolte ještě, abych teď požádal místopředsedu federální vlády Pavla Rychetského, aby nás seznámil s postoji republikových vlád k tomuto návrhu zákona. Prosím pana místopředsedu.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, jako poslanci zvolení v prvních svobodných a demokratických volbách po více než čtyřiceti letech reprezentujete nejvyšší zákonodárný sbor naší země, o jehož svrchovanosti nelze pochybovat. Jen vy jste oprávněni rozhodnout o konečné podobě zákona o mimosoudních rehabilitacích. Tento zákon bude mít dosah na všechny občany tohoto státu, na ty, vůči kterým chceme alespoň zmírnit dopady křivd z minulosti, ale i na ty, kteří se budou na těchto dopadech podílet, i když nenesou žádnou vinu za minulost.

V této souvislosti musím zdůraznit, že přijímáte sice zákon federální, ale jeho realizace a jeho dopady se promítnou výlučně na úrovni obou republik a výlučně do státních rozpočtů obou republik. Proti předložené vládní osnově (tisk 442), která byla řádně s vládami obou republik projednána, a se kterou obě vlády souhlasily, došlo při zásadních politických jednáních na půdě vašich poslaneckých klubů i na půdě jednotlivých výborů k jednomu zásadnímu posunu - k rozšíření působnosti uvažovaného zákona i na realizaci znárodňovacích zákonů, pokud k ní došlo po 25. únoru 1948 způsobem odporujícím tehdy platným předpisům. Jde o posun, ke kterému mají právo a povinnost se vyjádřit i vlády České republiky a Slovenské republiky. Jejich premiéři mě požádali o informaci o průběhu projednávání zákonné předlohy na půdě Federálního shromáždění a k této zásadní otázce obě vlády zaujaly na svých mimořádných zasedáních stanovisko. Je mojí povinností vás se stanovisky obou republikových vlád seznámit. Dovolte mi proto, abych vám přečetl písemné znění těchto stanovisek, jak je vláda České a Slovenské Federativní Republiky dnes obdržela:

"Stanovisko vlády Slovenské republiky k zásadním a věcným pozměňovacím a doplňovacím návrhům poslanců Federálního shromáždění k vládnímu návrhu zákona o mimosoudních rehabilitacích. Vláda Slovenské republiky se na svém zasedání dne 19. února 1991 seznámila s pozměňovacími návrhy poslanců Federálního shromáždění k vládnímu návrhu zákona o mimosoudních rehabilitacích, obsažených v dopise místopředsedy vlády České a Slovenské Federativní Republiky Pavla Rychetského z 18. února. K uvedeným návrhům zaujala toto stanovisko:

1. Vzhledem ke skutečnosti, že řešení problému restitucí vyvolává vážné politické, ekonomické a morální problémy, vláda Slovenské republiky nesouhlasí s návrhem vlády České a Slovenské Federativní Republiky včetně pozměňovacích a doplňovacích návrhů. Vláda Slovenské republiky doporučuje tento návrh zákona přepracovat.

2. Vláda Slovenské republiky nedoporučuje k časovému určení rozhodného období restituce dřívější termín než 25. únor 1948 v žádné podobě.

3. Pokud jde o rozsah a formu majetkových restitucí, doporučuje vláda Slovenské republiky nahradit naturální a finanční restituce především využitím kupónové formy používané i v privatizačním procesu. Přitom zvážit i určení horní hranice objemu restitučních nároků.

4. Vzhledem ke skutečnosti, že realizace restitučního procesu bude mít v podmínkách Slovenské republiky více historicky podmíněných odlišností, trvá vláda Slovenské republiky na požadavku, aby zákon o mimosoudních rehabilitacích obsahoval i zplnomocnění pro Slovenskou národní radu, upravit tato specifika formou zákona Slovenské národní rady".

Tolik stanovisko vlády Slovenské republiky. Nyní vám přečtu stanovisko vlády České republiky:

"Vláda České republiky vzala na vědomí stanovisko vlády České a Slovenské Federativní Republiky k pozměňovacím návrhům poslanců Federálního shromáždění k vládnímu návrhu zákona o mimosoudních rehabilitacích. Souhlasila s tím, aby povinnost vydat věc se vztahovala i na případy, kdy v rozhodném období bylo znárodnění vykonáno v rozporu s tehdy platnými zákonnými předpisy".

Potud stanoviska vlád obou republik. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu místopředsedovi vlády Pavlu Rychetskému a dovolte, abych konstatoval, že návrhy zákonů projednaly všechny výbory Sněmovny lidu a Sněmovny národů, kromě výborů mandátových a imunitních.

Nyní prosím společného zpravodaje výborů Sněmovny lidu poslance Václava Bendu, aby přednesl zpravodajskou zprávu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec V. Benda: Pane předsedo, pane předsedající, kolegyně a kolegové, úkol přednést zpravodajskou zprávu je tentokrát mimořádně komplikovaný. Je to částečně proto, že o tento zákon byl velký zájem u veřejnosti i, koneckonců, v odborných kruzích i u nejrůznějších kompetentních orgánů, částečně proto, že nedošlo během projednávání zákona ve Federálním shromáždění ke zcela souladným stanoviskům ve všech výborech. Důsledkem tohoto nesouhlasného stanoviska byla skutečnost, že nakonec ústavně právní výbory jako výbory garanční neodsouhlasily společnou zprávu. Čili to, co vám nyní přednáším, není schválená společná zpráva výborů, nýbrž moje osobní zpráva jako zpravodaje jednotlivých výborů Sněmovny lidu.

Než se dostanu přímo k jednotlivým problémům, tak bych rád upozornil, že stanoviska k tomuto zákonu jsou natolik rozdílná a hlavně natolik obšírná, že není v tuto chvíli v mé moci ani v moci mých kolegů zpravodajů, abych upozorňoval na každý jednotlivý sporný bod, abych citoval příslušná minoritní vota a citoval stanoviska jednotlivých výborů. To budeme moci učinit nanejvýš až poté, až padnou některé případné pozměňovací návrhy, tak samozřejmě jako zpravodajové zaujmeme k těmto pozměňovacím návrhům stanoviska a také upozorníme na to, jakou mají nebo nemají podporu ve výborech.

Kromě mnoha set dopisů jednotlivců i organizací, které Federální shromáždění v této věci obdrželo, obdrželi jsme také stanoviska České a Slovenské vlády a stanoviska České národní rady. V obou případech tato stanoviska zcela jednoznačně směřovala ke kritice původního návrhu, tisku 442 a vznášela řadu požadavků, které jsou zahrnuty ve zpravodajské zprávě, dosažené na politických jednáních představitelů Federálního shromáždění s vládou, ale z národních rad vznášeli ještě požadavky další, například zařazení církví mezi restituované subjekty atd., které ani ve výsledném návrhu nejsou zahrnuty.

Rozhodně tento návrh v ničem podstatném nevybočuje z toho, co požadovaly obě národní rady.

Abych byl poctivý a přesný, musím jednoznačně uvést, že v případě České národní rady je návrh jednoznačný, v případě Slovenské národní rady je situace poněkud komplikovanější, protože Slovenská národní rada a všechny její výbory se vyjadřovaly k původnímu vládnímu návrhu, dnes již staženému, zaujaly k němu rozsáhlé a kritické stanovisko, ale nový vládní návrh, tisk 442, už projednával jen ústavně právní výbor Slovenské národní rady, znovu k němu zaujal kritické stanovisko, ale v meritu věci se odvolal na stanoviska předložená k původnímu vládnímu návrhu. Je nutné to chápat tak, že celkový postoj Slovenské národní rady byl ve velmi podrobné zprávě vyjádřen už nad původním vládním návrhem a Slovenská národní rada nepokládala za potřebné tento postoj měnit poté, kdy tam přišel návrh druhý.

Nyní přehledně proberu tisk 477 a upozorním na důležitě změny, které nastaly, resp. na důležité změny, které byly požadovány a nenastaly. Tento tisk je jednak výsledkem práce, kterou bych zde, protože hodnotím sám sebe, neměl dělat, je výsledkem práce ústavně právních výborů, které se tomuto zákonu věnovaly po mimořádně dlouhou dobu a mimořádně pečlivě. Myslím, že pokud jde o výslednou legislativní čistotu, že přinesly velmi výrazný pokrok proti poněkud improvizovanému druhému vládnímu návrhu.

Z 90 % se zpravodajská zpráva opírá o znění schválené v ústavně právních výborech. Zbývajících 10 % - to jsou mnohdy věci klíčové - je vytvořeno na základě přihlédnutí ke stanoviskům ostatních výborů Federálního shromáždění i národních rad a bylo konkretizováno v průběhu politických jednání s představiteli vlády. To, co máte přiloženo jako tiskovou opravu, to jsou výsledky nejposlednějších jednání s ministerským předsedou a místopředsedou Rychetským, která probíhala ještě včera.

Budu postupovat po jednotlivých paragrafech. Pokud jde o preambuli, bylo zde několik návrhů z výborů na její podstatné rozšíření. Obšírnější zdůvodnění tohoto návrhu nakonec nenalezlo dostatečnou podporu.

Pokud jde o paragraf 1, nebylo tam zásadních sporů, nakonec byly doplněny odstavce 4 a 5, vyjímají se pouze ty věci, které by se měly řešit zákonem o zemědělské půdě. Do odstavce 5 se doplnilo také nabytí majetku v důsledku rasové perzekuce. To směřuje především na arizované majetky za války.

Paragraf 2 obsahoval především velmi konfliktní odstavec 3. V definitivním kompromisním znění vypadla věta o tom, že tento zákon se nevztahuje na znárodňovací dekrety z roku 1948 a byl nahrazen řešením, které si dovolím poněkud blíže popsat.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP