Úterý 5. února 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že jsme slyšeli stanoviska a nic nebrání tomu, abychom hlasovali. Upozorňuji jenom na to, že jsou dva pozměňovací návrhy v tomto ohledu, pokud jde o pořad schůze. A to, abychom hlasovali o změně pořadu schůze v tom smyslu, že se vlastně vracíme k pořadu schůze, který byl původně navržen, to je, že nyní bychom jednali o - řeknu to zjednodušeně - transformačním zákoně. Pokud jde o projednání návrhu zákona o mimosoudních rehabilitacích, ten by byl zařazen později. To bychom se dohodli po skončení schůze za předpokladu, že tento zákon bude přijat.

Potom je tu druhý návrh kolegy Bendy - za předpokladu, že tento návrh nebude přijat, aby se schůze přerušila atd., to nebudu teď opakovat.

A pak je další návrh, o kterém bychom měli hlasovat, návrh, aby vlastní gesci - když užiji tohoto termínu, který se zde zaběhl - pokud jde o projednání zákona o mimosoudních rehabilitacích, měl nikoliv výbor ústavně právní, ale hospodářský.

Čili nejprve budeme hlasovat, hlasovat bude nejprve Sněmovna národů s tím, že obě části hlasují společně, jsme usnášeníschopní, o tom, zda poslanci souhlasí se změnou pořadu schůze v tom smyslu, že teď bude na pořadu projednávání zákona o velké privatizaci tisk 257 a s tím spojený tisk 382.

Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro tuto změnu programu, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Šedesát jedna.) Děkuji.

Kdo je proti? (Třicet čtyři.) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet jedna.) Děkuji.

Sněmovna národů tento návrh nepřijala.

Kdo ze Sněmovny lidu je pro uvedený návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Čtyřicet devět.) Děkuji.

Kdo je proti? (Třicet sedm.) Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Dvacet šest.) Děkuji.

Takže tento návrh na změnu pořadu přijat nebyl.

Je tu další otázka, o které bychom měli rozhodnout, a to, zda, pokud jde o projednávání návrhu zákona o mimosoudních rehabilitacích, mají být gestorskými výbory, výbory hospodářské.

Poslanec Roman má faktickou poznámku.

Poslanec SN L. Roman: Chcel by som len toľko dodať, vážené kolegyne a kolegovia, že kým vládny návrh vychádza z ekonomickoprávneho pragmatizmu, návrh iniciatívnej skupiny poslancov vychádza častokrát až z právneho nihilizmu. Preto by som prosil, aby sme skutočne zvážili - ťažisko tejto iniciatívnej skupiny je práve v hospodárskych výboroch - že by sme zvážili pri hlasovaní, čomu dáme prednosť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Návrh byl podán. Poslanec Novosád má faktickou připomínku.

Poslanec SL K. Novosád: Protože se skutečně v tomto případě jedná o transformaci celé společnosti, to znamená i transformaci nejen etickou, dostáváme se do jiné polohy, ale také se jedná o transformaci hospodářskou....

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, jednáme teď o procedurálních otázkách. Meritorní diskuse o této problematice nebyla zahájena.

Poslanec SL K. Novosád: Začal ji poslanec Roman. Jeho vysvětlení znělo skutečně v těchto dimenzích. Proto se domnívám, že mám právo dokončit svoji řeč. Jenom bych rád řekl, že tato hospodářská transformace zcela určitě leží na bedrech více hospodářským výborům a výboru pro plán a rozpočet. Ústavně právní výbory si osobovaly v tomto případě činit rozhodnutí…..

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Návrh byl podán, pane poslanče, budeme o něm hlasovat.

Poslanec SL K. Novosád: ... nikoliv legislativní úpravy tohoto zákona. Z tohoto důvodu se domnívám, že není gesce vhodná, znovu to opakuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Návrh byl podán. Myslím, že nic nebrání, abychom o něm hlasovali.

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Návrh zní, aby gesci nad projednáváním vládního návrhu zákona o mimosoudních rehabilitacích neměly výbory ústavně právní, ale výbory hospodářské. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Padesát čtyři.) Padesát čtyři. Děkuji.

Kdo je proti? (Třicet šest.) Třicet šest.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet devět.) Třicet devět.

Sněmovna národů návrh nepřijala.

Nyní bude hlasovat Sněmovna lidu. Kdo je pro uvedený návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Padesát sedm.) Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet sedm.) Dvacet sedm.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet jedna.) Třicet jedna.

Ani Sněmovna lidu návrh nepřijala.

Vážení kolegové, jsme v obtížné situaci. Nerad bych ji srovnával se situací jugoslávského parlamentu, doufám, že taková situace tady ještě nenastala. Je třeba se poradit o dalším průběhu schůze, protože si myslíme, že zítra bychom mohli projednat návrh ústavního zákona o Ústavním soudu

České a Slovenské Federativní Republiky. Je zde samozřejmě další bod pořadu schůze, interpelace. Lze tedy pokračovat tímto způsobem, nebo lze schůzi přerušit a konat ji, až ústavně právní výbory připraví zpravodajskou zprávu tak, aby ji poslanci mohli dostat a seznámit se s ní, protože ta věc je natolik složitá, že se o zpravodajské zprávě nedá jednat, dokud si ji poslanci nebudou moci prostudovat.

Hlásí se místopředseda vlády pan Rychetský. Dávám mu slovo.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, s ohledem na to, že 10. prosince mě pověřil prezident republiky, abych zde jeho jménem obhájil návrh ústavného zákona, s ohledem na to, že ve svém projevu apeloval na vás jako poslance nejvyššího zákonodárného sboru, aby tento zákon byl projednán urychleně a dále s ohledem na to, že na základě vašeho hlasování je zařazen na tuto společnou schůzi sněmoven, prosím, abyste neměnili program, ale projednali návrh ústavního zákona o zřízení Ústavního soudu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Zbývá nám hlasovat o pozměňovacím návrhu poslance Bendy na přerušení schůze. Poslanec Benda navrhoval, aby schůze byla přerušena a aby pokračovala teprve tehdy, až příslušné gesční výbory předloží zpravodajskou zprávu k zákonu o mimosoudních rehabilitacích. Poslanec Benda předpokládal, že gesce bude změněna. Tento předpoklad se modifikoval stanoviskem sněmoven. Zbývá nám, abychom rozhodli o jeho návrhu na přerušení schůze s tím, že přesný termín jejího pokračování nyní nelze stanovit.

Slovo má ještě poslanec Špaček.

Poslanec SL J. Špaček: Myslím, že bychom si měli uvědomit, že naším hlavním úkolem na této společné schůzi sněmoven je projednat zákon o mimosoudních rehabilitacích a transformační zákon. Pokud bychom měli projednávat zákon o Ústavním soudu, navrhuji, abychom ho projednávali dnes, nikoliv až zítra, a to z toho důvodu, aby příslušné výbory měly dostatek času co nejrychleji zpracovat to, co potřebujeme pro zákon o mimosoudních rehabilitacích.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Vážené Federální shromáždění, jí jsem v meritu věci téhož názoru jako můj předřečník, ale vyvozuji z toho závěr přesně opačný. Já se domnívám, že navíc nejsme fyzicky připraveni. Nemáme při ruce příslušné materiály k projednání zákona o Ústavním soudu dnes. (Hlasy ze sálu: Máme.) Možná někteří ano, někteří ne.

Já trvám na svém původním návrhu, aby byla schůze nyní přerušena, aby výbory mohly pokračovat v projednávání zákona o mimosoudních rehabilitacích. Vzhledem ke změněné situaci a vzhledem k rozhodnutí sněmoven měním svůj návrh v tom smyslu, aby na zítřek byla svolána schůze obou sněmoven a v případě, že ústavně právní výbory neskončí dnes své jednání, aby byl projednán ústavní zákon o Ústavním soudu a další schůze aby pokračovala až od okamžiku, kdy budeme schopni projednat mimosoudní rehabilitace.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Tahy.

Poslanec SN M. Tahy: Pán predsedajúci, vzhľadom na to, že sme dostali do lavíc až teraz spoločnú správu k návrhu zákona o Ústavnom súde, prikláňam sa k tomu, čo navrhuje poslanec Benda.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je tu návrh na přerušení schůze s tím, že na rozdíl od poslance Bendy se nedomnívám, že bychom ve schůzi mohli pokračovat zítra. Problematika mimosoudních rehabilitací je natolik komplikovaná, že je zbytečné, abychom se zítra scházeli. Ústavně právní výbory nejsou sto tuto problematiku tak rychle projednat.

Slovo má poslanec Tomis.

Poslanec SN V. Tomis: Vážené Federální shromáždění, já si myslím, že by bylo nejsprávnější, abychom si dali nyní dvouhodinovou přestávku, naobědvali se, seznámili se se zprávou a ještě dnes projednali onen zákon, protože je zřejmé, že ústavně právní výbory nejsou schopné za den to připravit. Jiný postup by nebyl účelný.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Černý.

Poslanec SL Černý: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, jsem pro to, abychom urychleně hlasovali o návrhu na přerušení schůze. Kromě toho mi dovolte, abych přednesl následující návrh. Zúčastnil jsem se jednání ústavně právních výborů, když se projednával zákon o mimosoudních rehabilitacích, a domnívám se, že ústavně právní výbor Sněmovny lidu je momentálně v takové situaci, že není schopen pracovat. Myslím, že jedna z příčin spočívá v tom, že řada poslanců z tohoto výboru byla uvolněna pro činnost v komisi pro vyšetřování události ze 17. listopadu. Myslím, že pro účely urychleného projednání tohoto zákona bychom se zatím tady měli dohodnout, že všichni poslanci, kteří byli uvolněni z výboru pro činnost v této komisi nebo kdekoliv jinde, se okamžitě do těchto výborů vrátí. Jedním z problémů, který se tam včera neustále převracel, bylo to, zda se bude jednat podle jednacího řádu, nebo zda se přijme provizorní systém většinový, to znamená, že v podstatě změny, které ústavně právní výbor navrhne, budou schvalovat třeba tři až čtyři poslanci. Šlo o naprosto bezbřehou diskusi, která znamenala pouze ztrátu času.

Já se domnívám, že všichni poslanci, kteří do ústavně právních výborů patří, by se tam měli okamžitě vrátit, a když už nebyl schválen převod gesce na hospodářské výbory, tak bychom alespoň tímto způsobem měli pomoci ústavně právním výborům, aby se zákon urychleně projednal.

Zprávu, na které pracovala skupina poslanců v pátek a v sobotu, znám. Myslím, že je zpracována velmi kvalitně. Ústavně právní výbory by to podle mého názoru mohly zvládnout určitě za den.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jsou tady dva návrhy. Poslanec Ruml se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec SL J. Ruml: Členové komise 17. listopadu ze Sněmovny národů už byli uvolněni, ze Sněmovny lidu nikoli, ačkoliv tady návrh leží nejméně čtrnáct dní. Myslím, že pokud se budeme nuceni vrátit do ústavně právního výboru, tak to bude čistě formální záležitost, protože jsme nesledovali celou dobu jeho jednání a budeme tam jen proto, abychom tam nějakým způsobem hlasovali, a co horšího, zdržíme tím úkol, který nám Federální shromáždění dalo, to znamená co nejrychleji ukončit práci, kterou jsme byli pověřeni.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jsou podány dva návrhy. Jeden návrh je, abychom přerušili tuto schůzi a druhý návrh je, abychom pokračovali bodem, který máme zařazen jako další, to je návrhem ústavního zákona o Ústavním soudu. Ještě si přeje vystoupit předseda Sněmovny národů Milan Šútovec.

Předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Tahy tu v mene poslaneckej skupiny Kresťanskodemokratického hnutia navrhol, aby sa o problematike Ústavného súdu v tejto chvíli nerokovalo. Nevysvetlil prečo. Vec spočíva v tom, že nie je dosiahnutá predbežná politická dohoda o prijatí tohto zákona. Kresťanskodemokratické hnutie má na niektoré paragrafy tohto zákona odlišný názor než poslanci Verejnosti proti násiliu, a preto je nepravdepodobné, že pri hlasovaní v Snemovni národov by tento zákon získal kvalifikovanú väčšinu.

Preto by som žiadal, aby sme prerokovanie tohoto zákona pozdržali do tej chvíle, než sa dosiahne dohoda a než si Kresťanskodemokratické hnutie pripraví tú zmluvu, o ktorej budeme politicky rokovať. Toľko na vysvetlenie, prečo sa prikláňam k tomu, čo povedal poslanec Tahy. Považoval som za potrebné rozvinúť jeho argumentáciu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Než budeme hlasovat, chtěl bych říci, že jsme na této schůzi měli schválené další body. Byl to vládní návrh ústavního zákona o stavu ohrožení státu, návrh vojenské doktríny, který nebyl dokončen a vládní návrh, kterým se předkládá k vyslovení souhlasu Federálnímu shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky Smlouva o konvenčních silách.

Tyto body nebyly dokončeny a na základě stanovisek výborů branných a bezpečnostních se doporučuje, aby z této schůze byly přeřazeny až na schůzi další.

Pokud jde o vládní návrh zákona o stavu ohrožení státu, výbory jej projednávaly, ale ne všechny výbory Federálního shromáždění jej stihly projednat. Po dohodě s navrhovatelem se doporučuje i tento vládní návrh přesunout na další schůzi.

Vzhledem k předloženým návrhům, které nyní podpořil předseda Sněmovny národů pan Šútovec, doporučuji, abychom hlasovali o tom, že tato schůze bude přerušena.

S technickou poznámkou se hlásí poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Pane předsedo, pane předsedající, vážení kolegové, když se to všechno rekapituluje, tak z toho vychází, že asi můžeme již domů. Já jsem Pražák, ale trochu lituji jak svoje mimopražské, tak zejména slovenské kolegy, kteří sem přijeli, aby se dověděli, že mají odjet.

Proto předkládám další pozměňovací návrh na program této schůze. Navrhuji, aby se toto shromáždění usneslo, že bude zahájena rozprava k zákonu o velké privatizaci, protože na rozdíl od velké restituce je tento zákon oběma ekonomickými výbory přes některé dílčí rozpory připraven. Je to zákon klíčový, týká se rozsáhlého převodu majetku, snad největšího v naši historii a je potřeba věnovat mu přiměřenou pozornost, což právě klidnou a seriózní argumentaci v rozpravě vyjádříme s tím, že tento zákon nebude uzavřen, to znamená, nepřistoupí se k hlasování do té doby než bude projednán zákon o velké restituci. Tímto způsobem bychom efektivně využili svůj čas, když sami druhé poučujeme o tom, že mají pracovat racionálně a efektivně. Děkuji za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Návrh sněmovny nepřijaly, nepřipadá v úvahu další hlasování podle mého soudu.

Poslanec Černý dává návrh na poslance ústavně právního výboru, kteří jsou členy komise pro 17. listopad. Prosím, aby uvedl jejich jména.

Poslanec Šebek se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec SL P. Šebek: Podávám ještě jeden návrh na doplnění této části schůze, která probíhá. Hovořilo se zde několikrát o tom, že ústavně právní výbory zejména v části ze Sněmovny lidu, jsou často usnášení neschopné. Navrhuji proto, aby toto naše společné shromážděni navrhlo a odhlasovalo doplnění ústavně právního výboru Sněmovny lidu. Klub občanského fóra je připraven podat návrh na některé kandidáty.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Bylo by dobře, pane poslanče, kdybyste návrhy podal.

Poslanec SL P. Šebek: Jde o poslance Šedivého, poslance Schneidera a poslance Novosáda.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP