Čtvrtek 31. ledna 1991

Poslanec SN V. Moric: Len technickú poznámku. Chcel by som upozorniť, že sa nevyhráža Irak vláde a ľudu Izraela, ale vyhrážajú sa konkrétne osoby. Myslím si, že by tam malo byť takéto znenie: Vyhrážky zo strany Husajna alebo irackej vlády (vedenia).

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasí sa pán poslanec Vrchovský.

Poslanec SL L. Vrchovský: Pane předsedající, v průběhu minulého týdne jsem se zúčastnil demonstrace před budovou Federálního shromáždění. Demonstrující mě požádali, abych tlumočil Federálnímu shromáždění jejich přání.

Jejich přání se týkalo v podstatě té výzvy, která už byla Iráku adresována. Byla to výzva k zahájení okamžitého stažení vojsk z území Kuvajtu, jako předpokladu pro mírové řešení tohoto konfliktu.

Domnívám se, že v našem usnesení by se tato výzva mohla objevit. Mohli bychom podobné znění do našeho usnesení zapracovat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Obávam sa, že by to v tejto chvíli bola určitá komplikácia, pretože zahraničné výbory predložili tento text. Myslím si, že sa tým zahraniční výbory môžu znovu zaoberať, môže to byť predmetom ďalšieho rokovania. Pán poslanec Bratinka, súhlasíte s dvomi úpravami v texte uznesenia, ako tu boli poslancom Kocábom a Moricom vznesené?

Poslanec SN P. Bratinka: Za svou osobu mohu říci, že nejsem zástupcem zahraničního výboru v tom smyslu, že bych mohl měnit, souhlasit čí nesouhlasit s předloženou rezolucí. Jestliže budou pozměňovací návrhy přijaty, nemohu mít proti tomu námitky.

Irácký prezident skutečně vyhrožoval, na to chci upozornit, že je schopen půlku Izraele zničit chemickými zbraněmi. o tom, zda to tam bude ponecháno, musí rozhodnout plénum.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Ešte raz prečítam, ako bude text znieť: Od vypuknutia krízy v Perzskom zálive sa stal Izrael predmetom častých vyhrážok zo strany irackého vedenia. Po zahájení bojov za oslobodenie Kuvajtu od irackej okupácie, vypálil Irak na Izrael množstvo rakiet s konvenčnými hlavicami, pričom otvorene hrozí i nasadením chemických a biologických zbraní.

Proti ďalšiemu odseku neboli žiadne námietky a posledná veta bude znieť: Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky vyjadruje solidaritu s ľudom Izraela a oceňuje zdržanlivý postoj jeho vlády.

Hlasovať sa bude v Snemovni národov spoločne. Pýtam sa poslancov SN, či súhlasia s takto formulovaným uznesením, ktoré navrhli na schválenie zahraniční výbory obidvoch snemovní. Kto je za, aby sme prijali takéto uznesenie, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje sa.) (Sedmdesát jedna.) Sedemdesiatjeden.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyři.) Štyria.

Ďakujem.

Prosím poslancov Snemovne ľudu, aby sa vyjadrili, či prijímajú uznesenie tak, ako som ho citoval. Kto je za? (Hlasuje sa.) (Sedmdesát jedna.) Sedemdesiatjeden.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (Osm.) Osem.

Ďakujem.

Konštatujem, že príslušné uznesenie bolo prijaté súhlasom obidvoch snemovní, i keď musím povedať, že v obidvoch prípadoch menšinou tabuľkového stavu v obidvoch snemovniach.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 1O5, SL č. 160, SN č.1l62.)

Tým pokladám daný bod za obsahovo vyčerpaný. Ešte než preruším schôdzu, prečítal by som niekoľko oznámení:

Schôdza Predsedníctva Federálneho zhromaždenia sa uskutoční ihneď po prerušení dnešného rokovaní a v místnosti č. 214. Pôjde o vyhlásenie prijatých zákonov. Všetkým poslancom pripomíname, že schôdze výborov snemovní sa uskutočnia od 14.00 hodín s výnimkou výborov ústavno právnych, ktoré by mali zasadnúť už o 13.15 hodín. VPR plus výbory hospodárske taktiež o 13.15 hodín v čísle 2O9. Klub poslancov VPN bezprostredne po prerušení tejto schôdze bude mať na 209 bleskovú poradu.

Tým sme vyčerpali všetky oznámenia. Ešte pani poslankyňa Šormová chce niečo povedať.

Poslankyně SL R. Šormová: Společně s poslancem Prokopem jsme dávali ještě jedno oznámení. Pro všechny zájemce: Dnes od 17 hodin, pokud to bude možné vzhledem k práci výborů, se uskuteční setkání s holandskými přáteli, kteří se zabývají alternativním školstvím. My už jsem byli jako delegace v prosinci v Holandsku, dnes přijedou někteří hosté. Na toto setkání přijdou i z České národní rady, ministerstva školství, v 17 hodin v místnosti X.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Plenárna schôdza pokračuje v utorok o deviatej hodine tu v miestnosti Snemovne ľudu. Ďakujem vám.

(Schůze přerušena ve 12.24 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP