Čtvrtek 31. ledna 1991

Teraz mi, vážené poslankyne a poslanci, dovoľte prejsť ku konkrétnym pozmeňovacím návrhom. Ako som spomenul, tento návrh prerokúvali jednak výbory národných rád a výbory zahraničné a konečnú redakciu urobili výbory branné a bezpečnostné ako garančné výbory. Prečítam tie pripomienky, ktoré garančné výbory schválili a ktoré sa stali súčasťou predloženého návrhu a prípadne i tie, ktoré neschválili, ale získali minoritné vótum vzhľadom na to, že branné a bezpečnostné výbory sú prakticky rozpustené do rôznych komisií, ktoré pracujú a ktoré nedovoľujú mnohým našim poslancom zúčastňovať sa práce výborov. Vzhľadom na náš doteraz platný rokovací poriadok, na súhlasné uznesenie výborov je potrebný nadpolovičný počet všetkých poslancov, tak nastávajú situácie, kedy každý poslanec má právo veta. Preto považujeme minoritné vótum za dôležité a preto i tie pripomienky prečítam, ktoré neprešli kvalifikovanou väčšinou, ale získali väčšinu.

Schválená bola pripomienka, ktorá modifikovala na strane 3 odstavec 2. Navrhoval sa text, ktorý bol schválený gesčnými výbormi: "Česká a Slovenská Federatívna Republika je pripravená poskytnúť svoje ozbrojené sily v rámci mierových síl OSN, vojenských síl OSN a v prípade ekologických a iných živelných katastrôf". Tento pozmeňovací návrh bol prijatý garančnými výbormi.

Ďalej je tu niekoľko pripomienok, ktoré nezískali kvalifikovanú väčšinu 11 hlasov, ktoré boli potrebné, pretože sa tohto rokovania zúčastnilo iba 12 poslancov zo Snemovne národov a 11 poslancov zo Snemovne ľudu.

Na strane 4 odstavec 2 bolo slovo "prestavbu" navrhnuté nahradiť v prvej a druhej vete slovom "reorganizácia". Tento návrh vo výboroch Snemovne národov dosiahol minoritné vótum v počte 10 hlasov.

Ďalším návrhom, ktorý získal minoritné vótum v počte 8 hlasov v Snemovni národov, bolo na strane 5 odstavec 3 nahradiť slovo "nadstraníckosť " slovom "vlastenectvo".

Posledný pozmeňovací návrh, ktorý získal minoritné vótum vo výboroch Snemovne národov v počte 10 hlasov z 12 bolo doplnenie na strane 3 odstavec 5 oddielu III " v rámci novej vojenskostrategickej orientácie je nutné podstatne rozšíriť vojenský obranný potenciál v Slovenskej republike a tak zabezpečiť rovnomerné rozloženie síl v obidvoch republikách Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky".

Ostatné pozmeňovacie návrhy neboli prijaté a ani nezískali minoritné vótum.

Dovoľte mi, aby som na záver ako spoločný spravodajca výborov Snemovne ľudu návrh vojenskej doktríny odporúčal prijať. Ďakujem.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem. Po vystúpení spravodajcov, poslanca Lisa a poslanca Šimka, otváram rozpravu. Ako prvý sa prihlásil poslanec Klokner, pripraví sa poslanec Vrchovský.

Poslanec SN J. Klokner: Vážený pán predseda, dámy a páni, v čase prerokúvania vojenskej doktríny vo výboroch branných a bezpečnostných som predložil doplňovací návrh, ktorý som predniesol, a ako už bolo povedané, pre prijatie chýbal jeden hlas.

Dovoľujem si tento predmetný návrh predniesť i na tomto pléne a požiadať vás o zváženie tohto problému a o podporu pri hlasovaní.

Preto navrhujem doplniť v tlači 366 nasledujúcu vetu na konci strany 3 (spravodajca to pred chvíľou povedal, ja vám to ešte zopakujem: "V rámci novej vojenskostrategickej orientácie je nutné podstatne rozšíriť vojenský obranný potenciál v Slovenskej republike, a tak zabezpečiť rovnomerné rozloženie ozbrojených síl v obidvoch republikách ČSFR".

Dôvodov na toto doplnenie je viacej. Uvediem však dva rozhodujúce. Je treba si uvedomiť, že vojenská doktrína je predovšetkým politický dokument, ktorý stanovuje vo sfére vojenstva základné princípy. Tieto nachádzajú odozvu nielen v medzinárodných vzťahoch, ale aj vo vnútropolitických postojoch a nadväzných zmenách. Keď uvedené stanovisko zakomponujeme do textu, tým vyjadríme princíp rovnomerného rozdelenia obranných síl v obidvoch republikách. Keď je to princíp, je treba, aby bol priamo vyjadrený v texte doktríny, a nielen v prílohe základného realizačného opatrenia v prestavbe ozbrojených síl ČSFR.

Záleží mi na tom preto, že realizačné opatrenia sa môžu postupne vplyvom rôznych okolností zmeniť, a tým sa vlastne toto rovnomerné rozdelenie nedodrží.

Ďalší dôvod, ktorý nás núti vykonať tento doplnok, vidím v tom, že prechodné obdobie budovania bezpečnosti prináša i riziká zo všetkých smerov, a preto nesmieme podceniť žiadny smer. Predovšetkým teraz, keď vývoj politickej situácie, napríklad v Sovietskom zväze, môže nadobudnúť iný charakter, než sme očakávali. Samozrejme i vojna v Perskom zálive môže mať ďalšie dopady, a preto je treba posilniť a rovnomerne rozložiť naše obranné sily.

Súčasne tiež zdôrazňujem, že rovnomerné rozdelenie ozbrojených síl v našom štáte je v súlade so záujmami slovenskej výkonnej moci. Zároveň by som chcel záverom povedať, že za túto doktrínu s obranným charakterom budem hlasovať a budem ju podporovať. Ďakujem vám.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem. Nyní hovorí pán Vrchovský. Pripraví sa poslanec Blažek.

Poslanec SL S. Vrchovský: Pane předsedo, dámy a pánové, pan ministr Dobrovský se zde zmínil o různých reakcích obyvatelstva reagujících na některé záměry ministerstva obrany při změnách v dislokaci vojsk. Tyto reakce nejenže komplikují celý proces dislokace, jsou však navíc využívány různými politickými silami v populistické politice, které je ve svých důsledcích znemožněním dosažení konsensu s veřejností a je tedy pro Federální shromáždění i pro vlády republik a vládu federální jednou z nejdůležitějších podmínek pro prosazení všech reformních kroků při změně naší společnosti.

Domnívám se, že takovým reakcím je třeba předcházet. Budeme-li v dostatečném předstihu jednat se všemi zainteresovanými stranami, jistě se dosáhne přijatelných dohod a nedojde k takovým situacím, jakým bylo zmíněné jednání na letišti v Mošnově.

Navrhuji proto dovětek v příloze k přestavbě ozbrojených sil a doporučuji na závěr druhého odstavce, na straně 2 uvedené přílohy po datu rok 1992 pokračovat čárkou a dovětkem, jakož i ve vazbě na předběžné dohody s orgány státní správy a samosprávy v místech uvažované dislokace vojsk. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Dubček: Slovo má poslanec Blažek. Pripraví sa pán poslanec Mlynárik.

Poslanec SN A. Blažek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vojenská doktrína malého státu nebývá obvykle textem, který přetiskují velké světové agentury. Myslím, že v případě návrhu, který je nám předložen jako tisk 366, je to dobře.

Význam vojenské doktríny je kromě jiného i v tom, že pomáhá vytvářet obraz o státu, který ji vyhlašuje, a to zejména z hlediska míry jeho odhodlání bránit svou svobodu a suverenitu. Z tohoto hlediska je návrh vojenské doktríny výrazem mentality malého státu, který se a priori neodvažuje spoléhat ve věcech své obrany na vlastní síly. Je to, jak se domnívám pozůstatek traumatizujících zkušeností našich národů s úlohou, jakou naše armáda hrála v situacích, kdy suverenita našeho státu byla ohrožena a posléze zlikvidována - t. j. v roce 1939 a 1968.

Jsem teď v poměrně složité situaci, protože jsme s kolegou Deylem připravili pozměňovací návrh k tomuto tisku. (Tento návrh se tiskne, netušili jsme, že vojenská doktrína bude projednávána právě v tuto dobu, takže budu nucen poněkud improvizovat, ale během několika minut byste měli dostat pozměňovací návrh do lavic.)

Tento pozměňovací návrh především sleduje tuto linii vojenské doktríny a posiluje ty pasáže textu, které by měly vyjádřit odhodlání - brát obranu své svobody a nezávislost našeho státu jako především náš vlastní úkol, a teprve z tohoto odhodlání odvozovat účast a zapojení našeho státu a jeho ozbrojených sil do nadnárodních souvislostí a celků. Také jsem pociťoval nutnost nově formulovat vztah k jaderným zbraním a k jejich možné, nebojím se říci, pozitivní úloze v nedávné minulosti, kdy sloužily jako odstrašení pro případnou agresi vojsk v Sovětském svazu a Varšavské smlouvy směrem na západ od našich hranic.

Dále je v pozměňovacím návrhu kladen důraz na to, že právě Československá armáda je rozhodující ozbrojenou silou naší republiky. Přebudoval jsem text tak, že má preambuli, do které jsou zahrnuty hlavní body, o kterých si myslíme, že by ve vojenské doktríně měly být. Protože tisk zatím nemáte, tak vám ho přečtu.

"Vycházejíc z práva suverénního státu na sebeobranu v duchu Charty OSN a s odhodláním bránit suverenitu ČSFR a její demokratické ústavní zřízení, vyhlašuje Federální shromáždění ČSFR vojenskou doktrínu České a Slovenské Federativní Republiky.

Základními principy této vojenské doktríny jsou: vůle lidu, národů a národností ČSFR bránit prostřednictvím svých ozbrojených sil suverenitu státu, jeho územní integritu a demokratické ústavní zřízení.

Soulad této vojenské doktríny a z ní vycházející praktická opatření s cíli zahraniční i vnitřní politiky státu a jeho mezinárodními závazky.

Rozsah a výzbroj ozbrojených sil v úrovni odpovídající potřebám rozumné obranné dostatečnosti. Skutečnost, že rozhodující ozbrojenou silou ČSFR je Československá armáda".

Myslím, že je to velmi vážný pasus, že by měl být v preambuli, někde, kde se charakterizuje, která síla zjišťuje realizaci vojenské doktríny. V navrhovaném textu 366 je to až někde na třetí straně.

Dále je pozměňovací návrh rozdělen do čtyř, nikoli do tří kapitol, přičemž jsou v podstatě všechny věci, o kterých se domnívám, že na nich vojáci musejí trvat, zachovány. Přerozdělení je uděláno tak, aby věci, které jsou obecnější, byly pohromadě, a věci, které mluví o struktuře armády, byly také zvlášť a až na konci tohoto textu.

Ještě se zmíním o kapitole č. 1. "U vědomí toho, že vedle zřetelně projeveného odhodlání užít v případě potřeby zachování nebo obnovení suverenity státu a jeho územní integrity práva na sebeobranu prostřednictvím vlastních ozbrojených sil, je pro bezpečnost České a Slovenské Federativní Republiky důležité, aby bylo dosaženo takového stupně důvěry, spolupráce a vzájemně výhodných vztahů mezi národy a státy, který by vyloučil řešení sporů mezi nimi ozbrojenou silou. Proto je Česká a Slovenská Federativní Republika odhodlána podílet se na všech jednáních směřujících k posílení mezinárodní důvěry, stabilizace a bezpečností v Evropě. Je připravena v souladu s dosaženými výsledky v rámci procesu odzbrojování zásadně přebudovat své ozbrojené síly tak, aby zabezpečovaly obranu státu a nepředstavovaly potencionální hrozbu agrese. ČSFR souhlasí s tím, aby i na jejím území byla prováděna objektivní mezinárodní kontrola dodržování přijatých dohod s podmínkou, že při tom nebude narušena bezpečnost a suverenita státu a činí si také nárok na účast v ní. Česká a Slovenská Federativní Republika bude nadále usilovat o snížení počtu ozbrojených sil v Evropě, a to na úroveň, která by zajišťovala stejnou bezpečnost všem státům. Bude rovněž usilovat o to, aby kritéria rozumné obranné dostatečnosti byla dohodnuta pro celou Evropu v rámci helsinského procesu rozvíjení a posilování evropské bezpečnosti a spolupráce.

Česká a Slovenská Federativní Republika chápe obranu své nezávislosti, svobody a demokratického zřízení státu jako právo a povinnost svých občanů. Nezahájení obranné činnosti proti jinému státu, nestane-li se sama objektem ozbrojeného útoku - nezříká se však práva účastnit se zajištění kolektivní bezpečností více zemí, dojde-li k jejich vojenskému ohrožení. Nečiní si nároky na větší záruky bezpečnosti, než sama poskytuje jiným státům. Vůči žádnému státu nemá a nebude uplatňovat územní nároky".

Teď je tady důležitá pasáž o jaderných zbraních, která by v pozměňovacím návrhu zněla takto: "Česká a Slovenská Federativní Republika nevlastní ani nevyrábí jaderné či jiné zbraně hromadného ničení, nebude usilovat o jejich vlastnictví a nepřipustí rozmístění těchto zbraní na svém výsostném území ".

Pak je tady změna v pasáži, kde se vyhlašuje, že nepřipustíme propagandu války a ozbrojeného násilí atd. V pozměňovacím návrhu má tuto podobu: "Česká a Slovenská Federativní Republika nepřipouští na svém území propagandu ozbrojeného násilí".

Domníváme se totiž, že zavrhovat takto sensus stricto propagandu války v současné době, kdy diskuse o spravedlnosti či nespravedlnosti války za osvobození Kuvajtu jsou jednoznačné rozhodnuty ve prospěch spravedlnosti této války, nemůžeme jednoznačně zavrhnout propagandu jakékoli války. Propaganda spravedlivé války by mohla být součástí našeho propagačního arzenálu. V textu mluvíme jen o tom, že nepřipustíme propagandu ozbrojeného násilí.

Pak je tady změna v kapitole 2. Pozměňovací návrh zní takto: "Česká a Slovenská Federativní Republika si plně uvědomuje rizika přechodu k účinnějšímu a spolehlivějšímu systému bezpečnosti v Evropě. Tato rizika vyplývají z rozdílů v politických systémech, z různé úrovně sociální, ekonomické nebo kulturní a z různého přístupu při řešení těchto nerovností. Protože ani po úplném odstranění důsledků blokového uspořádání bezpečnostních struktur v Evropě nebudou tato rizika zcela vyloučena, bude Česká a Slovenská Federativní Republika vedle snahy o posílení celoevropského úsilí a o bezpečnost kontinentu přijímat taková opatření, která by jí umožňovala těmto rozporům účinně čelit".

Dále je důležitá pasáž, kde se mluví v tisku 366 o rozhodnutí o použití ozbrojených sil. V pozměňovacím návrhu zní tato část takto: "Rozhodnutí o použití ozbrojených sil ČSFR přísluší Federálnímu shromáždění ČSFR".

Dále o hlavním úkolu Československé armády. V pozměňovacím návrhu zní tento text takto: "Hlavním úkolem Československé armády je oslabit a odvrátit ohrožení bezpečnosti a suverenity České a Slovenské Federativní Republiky včasným přijetím nezbytných obranných opatření a v případě napadení státu je úkolem, Československé armády odrazit pozemní a vzdušný útok agresora, z kteréhokoliv směru a na kteroukoli část území ČSFR a síly, které pronikly na území státu ničit aktivní činností vlastních sil pravidelných nebo sil mobilizačně rozvinutých při plnění tohoto úkolu se Československá armáda opírá o pomoc a solidaritu občanů státu".

Tady je významná změna v tom, že chceme vyhlásit, že se armáda opírá o pomoc a solidaritu občanů, nikoliv obyvatelstva. Může totiž nastat situace, kdy na území našeho státu bude jistý počet příslušníků státu X, který bude zároveň ohrožením pro naší suverenitu a bezpečnost. Můžeme je zavázat k pasivitě v případě ozbrojeného konfliktu, ale nemůžeme je zavázat k solidaritě, případně účinné pomoci, zatímco budeme-li mluvit o občanech, je i z právního i jiného hlediska tato záležitost srozumitelnější.

Dále už změny nejsou, pasáž o popisu, co je armáda, civilní obrana atd., je označena jako kapitola 3. V našem pozměňovacím návrhu z tohoto textu vypadává pasáž o tom jak je armáda budována v demokratickém duchu atd., protože se domníváme, že to není součástí vojenské doktríny, ale nějakých prováděcích předpisů. Pasáž, která byla v návrhu č. 366 označena jako 3, je přečíslována a má nyní číslo 4.

Takže zdůrazňuji, že je tam změna sledu kapitol. Základní věci jsou v preambuli jinak přeformulovány. Snažil jsem se text stylisticky poněkud vylepšit, jsem nevoják a původním povoláním češtinář - bohemista a četba těchto vojenských textů je bolestným zážitkem.

Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Dubček: Prosím pána Blažka, aby odovzdal spravodajcom svoje materiály, pretože pripomienky sú veľmi rozsiahle a nebude tak jednoduché ich posúdiť a spracovať. Žiadam, aby boli písomne odovzdané.

Ďalej bude hovoriť pán poslanec Mlynárik, pripraví sa pán Hubálek.

Poslanec SN J. Mlynárik: Vážený pán predseda, kolegyne a kolegovia, vojenskú doktrínu nášho štátu tak, ako bola predložená, plne podporujem. Odráža našu súčasnosť, takú, ktorá sa chce dištancovať od našej minulosti. Veď za 30 rokov nášho 20. storočia naša dobre vyzbrojená armáda je jedna z najlepších v Európe, na ktorú platili naši poplatníci - trikrát kapitulovala: roku 1938, 1948 a 1968 bez výstrelu. Je to veru smutný unikát. Z týchto kapitulácií vznikali frustrácie, ktoré ťažko postihli ducha a morálku národa. Pociťujeme toto kapitulantstvo dodnes. Aby sme sa už konečne zbavili tejto ťarchy, musíme si znovu a po novom formulovať základné otázky.

V tejto súvislostí prosím, aby páni kolegovia, ktorí podali interpeláciu pánovi ministrovi v zmysle, že armáda je nástroj totalitného štátu, odôvodnili svoje stanovisko na našom pléne. Ide totiž o zásadnú vec - suverenitu štátu - ak armádu považujeme za výsadný znak suverenity štátu. Náš súčasný štát nepovažujem za totalitný - inak by sme zosmiešnili všetko, čo sa tu od 17. novembra 1989 stalo, či sme urobili. Viem, že na interpeláciu má odpovedať adresát, t.j. pán minister, ale v tomto prípade buď ide o nedorozumenie, alebo o provokáciu. Preto prosím o vysvetlenie. Považujem ovšem za neprimerané a škandálne, že pri prerokúvaní tak závažného dokumentu akým je vojenská doktrína, sa zúčastňuje iba tretina poslancov nášho pléna. Myslím, že i v tom sa prejavuje určitý druh kapitulantstva a neschopnosť pochopiť vážne veci.

Ďakujem za pozornosť.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem. Slovo má poslanec Hubálek.

Poslanec SL B. Hubálek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, před svým vystoupením jsem chtěl požádat a také jsem to učinil, pana ministra obrany Dobrovského, aby nám vysvětlil snižování stavu armády naší republiky ve vztahu k sousedním státům, ke státům Rady Evropy, do níž jsem se před chvílí přihlásili.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP