Středa 30. ledna 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji za přednesenou zpravodajskou zprávu poslanci Šedivému. K návrhu zákona otevírám rozpravu. Písemně se do rozpravy nikdo nepřihlásil, táži se tedy, chce někdo z poslankyň a poslanců vystoupit v rozpravě? Hlásí se poslanec Veverka. Prosím.

Poslanec SL J. Veverka: Vážené poslankyne a poslanci, vážení hostia, predpokladané protimonopolné opatrenia by mali smerovať k tomu, aby monopol vo výrobe, ale i v obchode si nemohol uplatňovať voči spotrebiteľovi, a nielen vo vysokej monopolnej cene, ale tiež v špatnej kvalite. Preto tieto protimonopolné opatrenia, obsiahnuté v zákone, musia podporovať nielen optimálnu cenu trhu, ale i vysokú kvalitu výrobkov a služieb.

Existujúce monopoly u nás pôsobiace na trh, nevznikli ako dôsledok prirodzeného ekonomického vývoja a preto sa húževnato tieto monopoly bránia vzniku trhu a na základe toho i spoločenskej požiadavke, aby výrobok bol kvalitný, nepripúšťajú široký sortiment tovarov, neznižujú náklady a pôsobia proti pružnému reagovaniu požiadavkám trhu.

Doposiaľ stále proti spotrebiteľovi stojí organizovaná výroba a organizovaná obchodná sieť, ktorých prvoradým záujmom je vysoký zisk, ktorý je neekvivalentný predanému tovaru či službe. Preto keď existuje opodstatnenie pre vytváranie organizovanosti výrobcov na ochranu ich záujmov i v podmienkach fungujúceho trhu, také isté právo musí mať i spotrebiteľ a odmietaním tohto práva spotrebiteľovi dochádza k deformáciám hospodárskej sféry, ku ktorým v minulosti dochádzalo, ktoré je nutné v tomto období likvidovať a vytvárať podmienky pre vznik rovnovážneho vzťahu výrobcu a spotrebiteľa.

V súvislosti s prerokúvaním protimonopolného zákona je potrebné hovoriť nielen o úlohe a postavení výrobcu, alebo službu poskytujúceho, ale tiež o druhom a v určitom zmysle rozhodujúcom činiteľovi trhu a to o postavení a úlohe spotrebiteľa. V súčasnom období je spotrebiteľ v situácii, keď nemá žiadnu ochranu, ale naopak, je v nemilosti pažravosti administratívnych monopolov. V tejto súvislosti je treba pripomenúť, že výrobca zabúda, že je súčasne spotrebiteľom, a pritom vylučuje, že pri nákupe nenatrafí na väčšieho úžerníka ako je on sám.

Spotrebiteľ sa musí stať aktívnym činiteľom trhu. Na to je ho ale treba pripraviť. Súčasná situácia liberalizácie cien prebieha v podmienkach, v ktorých spotrebiteľ bol hodený napospas takmer dravcovi, alebo neplavec hodený do vody, aby nie s kľudnou hladinou, ale s búrlivou hladinou, s ktorou musí bojovať o svoju záchranu.

Aby spotrebiteľ bol aktívnym účastníkom trhu, musí byť na to dostatočne pripravený pre splnenie svojich povinností a práv na trhu. Rozhodovanie spotrebiteľa o nákupe je ovplyvňované rôznymi činiteľmi, teda nielen ekonomickejšou stránkou spotreby, ale hlavne jeho sociálnym postavením.

Preto v súvislosti protimonopolnou politikou legislatívnou formou a vytváraním podmienok skutočného trhu je potrebné realizovať trh kupujúceho, okrem iného, i formou vzniku spotrebiteľských organizácií a vydávaním spotrebiteľských organizácií a vydávaním spotrebiteľských časopisov a publikácií. Prostredníctvom nich by sa mala široká verejnosť informovať a oboznamovať o situácii na trhu, ale súčasne ho i ochraňovať pred neserióznosťou predávajúcich, pred nákupom nekvalitného tovaru na jednej strane, ale súčasne budú vyvolávať tlak na výrobu, aby rešpektovala a realizovala požiadavky spotrebiteľa na cenu, kvalitu a iné vlastnosti výrobku či služby.

V tejto oblasti vzniku spotrebiteľských organizácií môžeme zaznamenať prvé lastovičky. Vznikli Združenie slovenských spotrebiteľov, ďalej Fórum spotrebiteľov pri VPN a Nezávisle združenie nespokojných spotrebiteľov. Žiaľ, ich činnosť je doslova v začiatkoch a v širokej verejnosti málo známa.

I tento prerokúvaný zákon je svojím obsahom zameraný na ochranu spotrebiteľa, ale napriek tomu sa domnievam, že bude potrebné uvažovať, aby po tomto zákone, keď bude prijatý, a za ktorý budem hlasovať, bol predložený ďalší zákon, ktorý by obsahoval súhrn noriem na ochranu spotrebiteľa. Mám na mysli finálneho spotrebiteľa. Nemám konkrétny pozmeňovací návrh, ale len aby toto bolo uvažované pri vydávaní ďalších noriem, ktoré by ochraňovali spotrebiteľa pred monopolom.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Veverkovi. Uděluji slovo poslanci Richterkovi.

Poslanec SL R. Richterek: Vážené Federální shromáždění, dovolte mi několik poznámek k projednávanému zákonu o ochraně hospodářské soutěže. Osobně se domnívám, že je to návrh zákona s problematikou, se kterou máme jen minimální zkušenosti. Po věcné stránce je nejdůležitější formulace zásad ochrany hospodářské soutěže, práva federálního úřadu nebo orgánu a možnost přezkoumání jeho rozhodnutí. Protože formulace zásad ochrany hospodářské soutěže není v mnoha případech zcela přesná, je možnost předpokládat větší množství zásahů úřadů a orgánů. A při nespokojenosti účastníků řízení množství soudních sporů. Rovněž řešení současného monopolního či dominantního postavení na trhu návrh zákona neřeší, což považuji za velkou slabinu návrhu, neboť v současném období v České a Slovenské Federativní Republice monopolní či alespoň dominantní postavení na našem trhu převládá.

Osobně budu pro předložený návrh zákona hlasovat včetně dodatku, který byl zpravodaji předložen. Mám však na navrhovatele zákona několik otázek k objasnění a několik pozměňovacích návrhů k dopřesnění formulace.

Tedy k těm dotazům - s odvoláním na § 12 a § 13 bych požádal navrhovatele, aby vysvětlil, které soudy budou případně spory řešit; nejsou uvedeny.

Za druhé - týká se § 9 odstavce 1 - je to otázka: podle čeho podnikatel prokazatelně zjistí, že má na trhu dominantní či monopolní postavení, protože z toho vyplývá povinnost neprodleně hlásit úřadu? Jde mi o to, jakým způsobem prokazatelně zjistí, že postavení dominantní či monopolní na trhu má.

Měl jsem i další otázku, týkající se organizace úřadu, byla však vysvětlena a je řešena v dodatku § 21, čili od této otázky upouštím.

Pokud jde o pozměňovací návrhy: § 1 odstavec 1 - je to víceméně spíše kosmetická úprava, kde mně osobně se nelíbí slovo sověti.

"Další vývoj a proti vzniku" doporučuji nahradit slovy "další vývoj a proti zamezení vzniku". Domnívám se, že o této otázce nebude nutno ani hlasovat, nechám na zvážení zpravodajů.

Paragraf 2 odstavec 2 upravit poslední část věty takto - já ji přečtu celou: "...kteří mají v České a Slovenské Federativní Republice podnik nebo trvalé bydliště" - tak končí tento odstavec 2, doplňuji: "...nebo vyvíjejí podnikatelskou činnost (nebo podnikají na území České a Slovenské Federativní Republiky)".

Měl jsem stejnou připomínku k § 4 odstavec 1, to je označení původu výrobků. Bylo vysvětleno, čili od tohoto pozměňovacího návrhu upouštím. Děkuji vám.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Richterkovi. Zpravodajové mají pozměňovací návrh znění k dispozici. Teď bych udělil slovo poslanci Svobodovi.

Poslanec SN J. Svoboda: Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, já mám k projednávanému zákonu jeden dotaz na navrhovatele, pokud jde o dikci § 7, který upravuje postup odstoupení od kartelové dohody. Domnívám se, že návrh zákona zde neřeší otázku, jak se postupuje, pokud účastník dohody od dohody odstoupí a na návrh jiného účastníka určovací žalobou probíhá před soudem řízení o právní účinnosti odstoupení, totiž, zda jsou účastníci řízení do pravomocného rozhodnutí soudu svým projevem vůle učiněným k dohodě vázáni, protože formulace: "Jestliže soud rozhodne o žalobě kladně, je odstoupení účinné dnem, ke kterému bylo odstoupení požadováno. Uvedenou otázku neřeší zejména pro případ neúspěchu určovací žaloby."

Z uvedené nejasnosti podle mého názoru hrozí vznik dalších sporů ke vzniku škody či ztrátě určitého zisku, pokud k tomu dojde v důsledku nedodržení kartelové dohody jednou ze smluvních stran. Víceméně bych žádal pouze vysvětlení.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Svobodovi. Dále se o slovo přihlásil poslanec Stome. Prosím.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, dámy a pánové, já nemám připomínku k zákonu v tom směru, že bych navrhoval nějaké pozměňovací ustanovení. Já se chci zmínit jenom o jedné věci, která ukazuje na důležitost tohoto zákona.

Předpokládám, že hned, jak tento zákon bude schválen, příslušný úřad ze své vlastní informovanosti zahájí řízení s úřední povinností ve věci Škoda - Volkswagen, neboť jde nepochybně o výrobce, který má dominantní postavení, který si prakticky sám určuje ceny, a že vláda přehodnotí také celní sazebník a dovozní cla na jiné vozy, aby se tímto způsobem nevytvářelo nebo vlastně neudržovalo dominantní postavení výrobce osobních aut. Tento zákon k tomu dává všechny předpoklady. Jedná se o výrobce, který je na našem území, má dominantní postavení a pokud jde o soutěž, tak vlastně nemá, s kým by soutěžil, a domnívám se, že dosavadní dohoda, o které jsme byli informováni zatím v tisku, tak napomáhá udržení tohoto postavení. Zatím ponechávám stranou právní možnosti uzavření takové smlouvy, jak jsme byli vůbec v tisku informováni. Já vám děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji také. Přihlásil se ještě kolega Mandler.

Poslanec SL E. Mandler: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, prosím o prominutí, že budu mluvit, ovšem krátce, o něčem, co s předloženým návrhem zákona jenom souvisí, o problematice, kterou předložený návrh zákona de facto navozuje.

Zákonodárství demokratických států opravdu obsahují obdobné zákony v takovém rozsahu, v jakém nám byl předložen tento zákon, to znamená týkající se hospodářské soutěže. Tedy toto zákonodárství dnes ve světě běžně vybírá z celkového rozsahu soutěží jenom soutěž hospodářskou. A o to mi jde. Je to určitý paradox, že v současné době vlastně nějaké velké nebezpečí dominantního postavení výrobců na trhu nehrozí, ale že pociťujeme potřebu velice aktuální chránit i další soutěže, soutěž v politickém životě a hlavně soutěž v šíření informací.

Je samozřejmě poněkud nepřiměřené chápat tyto druhy soutěží stejně jako hospodářskou. Ale i tak: "Není to snad velký nedostatek, že nemáme zajištěný trh působnosti politických organizací a zvláště trh informací, v kterém nebudou řádit informační klany, kde nebudou platit nevyslovené příkazy a zákazy?

Proto mi dovolte osobní prosbu. Prosím přítomné paní poslankyně a přítomné pány poslance, aby si dobře zapamatovali tento zákon, jeho účel a smysl a pokusili se je přetransformovat do ostatních oblastí života společnosti. Příležitostí, doufám, budeme mít dost při projednávání zákona o politických stranách, o sdělovacích prostředcích a přinejmenším ještě o Československé tiskové kanceláři.

Chtěl bych závěrem říci, že jsem přesvědčen, že i když jde o jiné druhy soutěže než o hospodářskou, že to spolu souvisí, protože pokud by neexistovaly ve společnosti také tyto soutěže, tak asi jsou i zákony o hospodářské soutěži málo platné.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Mandlerovi. Vzhledem k tomu, že tématika dnešního bodu se netýká monopolů v oblasti politiky a sdělovacích prostředků, nepředpokládám, že plénum bude reagovat. Nicméně jako podnět to nelze pominout.

Byl to poslední písemně přihlášený příspěvek. Ještě se hlásí pan poslanec Roman.

Poslanec SN L. Roman: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne poslankyne, vážení kolegovia poslanci, vážení hostia. Schválením ústavného zákona č. 556/1990 Zb., ktorým sa mení ústavný zákon č. 143/1968 Zb., o čs. federácii, zodpovednosť za hospodársky rozvoj národných ekonomík prešla na republiky. Pri uplatňovaní kritérií štyridsiati percentného podielu na trhoch Českej a Slovenskej republiky Federálneho úradu pre ochranu hospodárskej súťaže sa dostane cca 70 % hospodárskej činnosti republík.

Takýmto rozdelením bude zodpovednosť za hospodárstvo národných ekonomík ležať na republikách, ale federálny úrad bude bezprostredne zasahovať do činnosti republikových podnikateľských subjektov a do štrukturálnej politiky národných republík. Práve v súvislosti s konkurenciou, s útlmami a reštrukturalizáciou výrobných programov je táto otázka mimoriadne citlivá. Pri uplatňovaní štyridsiati percentného kritéria môže dôjsť často k tomu, že činnosť toho istého podniku, resp. toho istého podnikateľského subjektu vzhľadom na diverzifikáciu výroby bude izolovane posudzovať republikový aj federálny úrad.

Mnohé konania pre porušenie zákona o hospodárskej súťaži by si vyžadovali pred začatím šetrenia preukázať podiel podnikateľa na trhu, aby bolo jasné, ktorý orgán má prípad riešiť.

Návrh rozdelenia kompetencií v tomto návrhu zákona nerieši ani problém rozporov medzi republikovými orgánmi pre ochranu hospodárskej súťaže v prípadoch, týkajúcich sa účinkov podnikateľskej aktivity na území oboch republík. Preto predkladám tento pozmeňovací návrh:

Paragraf 10 odstavci navrhujem v tomto znení: "Pôsobnosť orgánov pre ochranu hospodárskej súťaže vykonáva

a) Federálny úrad pre hospodársku súťaž, ak ide

1) o obmedzenie alebo vylučovanie hospodárskej súťaže v oblasti hospodárstva spadajúcich do kompetencie vlády ČSFR v zmysle ústavného zákona č. 556/1990 Zb., ktorým sa mení zákon č. 143/1968 Zb., o čs. federácii;

2) zastupovanie ČSFR pri rokovaniach o dohodách s medzinárodnými organizáciami pre ochranu hospodárskej súťaže;

b) Orgán Českej republiky pre ochranu hospodárskej súťaže, keď ide o ochranu proti obmedzovaniu alebo vylučovaniu súťaže v Českej republike, pokiaľ nejde o pôsobnosť podľa písm. a);

c) Slovenský protimonopolný úrad, ak ide o ochranu proti obmedzovaniu alebo vylučovaniu súťaže na území Slovenskej republiky, pokiaľ nejde o pôsobnosť pod písm. a);

d) Ak dôjde k rozporným stanoviskám republikových úradov pre ochranu hospodárskej súťaže o obmedzovaní alebo vylučovaní hospodárskej súťaže s účinkami na území celej ČSFR, resp. s účinkami trhu druhej republiky než je sídlo podnikateľa, obmedzujúceho alebo vylučujúceho súťaž, rozhoduje Ústavný súd ČSFR.

Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji pane poslanče. Z vašeho výkladu jsem mírně znervózněl, ale podáváte písemně pozměňovací návrh, takže je to dispozici. Hlásí se ještě někdo z poslankyň a poslanců? Kolega Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající, dámy pánové, nechci příliš zdržovat, ale považuji za vhodné a za relevantní při projednávání návrhu tohoto zákona položit vládě reprezentované zde ministrem financí otázku, proč nám byl tento návrh předložen tak pozdě, že jeho absence zapříčinila nesmírné enormní důsledky pro řadu občanů této země, že přesunula neprávem jejich peníze do rukou monopolů, které bez jakýchkoliv zábran neomaleně stanovily zcela nezdůvodněně ceny tak, že poškodily zájem spotřebitele. My vším, co činíme, upravujeme podmínky života občanů a občané nás sem poslali s důvěrou, že tak budeme činit zodpovědně. Mám výčitky svědomí, že jsme v této věci příliš zodpovědně nepostupovali, když jsme umožnili subjektům hospodářství postupovat tak, jak postupovaly.

Záměna reformních kroků toto umožnila. Ptám se tedy, proč se tak stalo a jaké důvody vedly vládu, že postupovala poněkud jinak, než dříve řekla jednak ve svém programu a jednak ve schváleném scénáři ekonomické reformy.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Wagnerovi. Písemná přihláška žádná není, tedy já se ještě jednou táži poslankyň a poslanců, zda se někdo chce přihlásit do rozpravy? Zdá se, že tomu tak není. Vyhlašuji tedy rozpravu za ukončenou a táži se pana ministra, zda chce odpovědět? Odpoví pan ministr Flassik.

Ministr pro hospodářkou soutěž I. Flassik: Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, vážení páni poslanci. Zhodou okolností som sa dostal do situácie, že v 12. deň zastávania svojej funkcie musím odpovedať na otázky, týkajúce sa návrhu zákona, na príprave ktorého som sa v podstate nezúčastnil, s výnimkou posledných troch dní. Napriek tomu sa pokúsim na tieto otázky odpovedať.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP