Úterý 29. ledna 1991

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Tři.) Traja. Ďakujem.

Kto z poslancov v Snemovni ľudu je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Sedmdesát šest.) Sedemdesiatšesť. Ďakuje.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Devět.) Deväť. Ďakujem.

Obidve snemovne návrh prijali.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně S. Matochová: V § 100 navrhuje poslanec Zeman doplnit nový paragraf, který by upravoval podrobnosti o parlamentním institutu. Domnívám se, že tento institut může být upraven jednacím řádem, že může přispět ke zkvalitnění činnosti parlamentu a jeho odbornosti, i když by tento institut mohl být upraven zákonem a Kanceláří Federálního shromáždění. Ústavně právní výbor doporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o navrhnutej zmene pána poslanca Zemana. Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s uvedenými zmenami, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Osmdesát jeden.) Osemdesiatjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (Tři.) Traja. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtrnáct.) Štrnásť. Ďakujem.

Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Sedmdesát osm.) Sedemdesiatosem. Ďakujem.

Kto je proti? (Pět.) Pť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Deset.) Desať. Ďakujem.

Obidve snemovne návrh prijali.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec P. Konečný: K § 103 odstavec 2 je návrh na doplnění - oficiální publikace Federálního shromáždění budou dostávat i osoby uvedené v § 20, t.j. prezident České a Slovenské Federativní Republiky, předsedové České národní rady a Slovenské národní rady atd. Výbory ústavně právní doporučují přijmout tento pozměňovací návrh.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Kto z poslancov zo Snemovne národov súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Osmdesát tři.) Osemdesiattraja. Ďakujem.

Kto je proti? (Jeden.) Jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Osm.) Osem. Ďakujem.

Snemovňa národov návrh prijala.

Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s týmto návrhom? (Hlasuje se.) (Devadesát.) Deväťdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Šest.) Šesť. Ďakujem.

I Snemovňa ľudu tento návrh prijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec P. Konečný: V § 103 navrhuje pan poslanec Suchánek upravit název a vložit nové odstavce 1 a 2 - je to zdůvodněno zaváděním výpočetní techniky ve Federálním shromáždění. Vytváří se tam základ pro zacházení i s jinými záznamy než písemnými, jako je např. disketa a pod. Výbory ústavně právní tento pozměňovací návrh doporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o zmenách v § 103 podľa návrhu pána poslanca Suchánka.

Kto zo Snemovne národov súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Devadesát osm.) Deväťdesiatosem. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyři.) Štyria. Ďakujem.

Snemovňa národov prijala tento návrh.

Kto z poslancov zo Snemovne ľudu súhlasí s týmto návrhom? (Hlasuje se.) (Devadesát pět.) Deväťdesiatpť. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Jeden.) Jeden. Ďakujem.

I Snemovňa ľudu tento návrh prijala.

Tým sme ukončili hlasovanie o všetkých pozmeňovacích návrhoch.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec P. Konečný: Ještě musíme navrhnout účinnost. Navrhujeme 1. březen 1991. Jde o vnitřní dokument, ale je to zákon a musí tedy být ve Sbírce zákonů. Toto je návrh zpravodajů.

Poslanec SL M Malý: Kdy byl tento návrh podán? Jestli byl podán v této chvíli, pak nám pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec P. Konečný: Dostali jsme se do zajímavé situace, protože společná zpráva (tisk 328) uvádí účinnost dnem 1. ledna 1991. V rozpravě tato změna nebyla řečena, to znamená, že jiným způsobem si to nedokážeme představit, jak bychom tento problém vyřešili. Záleží tedy na rozhodnutí sněmoven.

Navrhli jsme tuto účinnost, protože se zde vztahuje stejná úprava jako na ostatní zákony. Je to vnitřní dokument, bylo by třeba, aby platil už po jednání výborů v únoru, ale nedokázali jsme si představit, jakým způsobem by se to uveřejnilo ve Sbírce zákonů.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pre tento zákon platia predpisy ako pre všetky ostatné. Platia vtedy, keď vyjde Zbierka zákonov.

Poslanec SL M. Malý: Chtěl jsem v případě, že budeme hlasovat o návrhu zpravodaje, podat prohlášení, aby tento návrh platil od 1. února.

Poslanec SL Z. Masopust: Chtěl bych říci dvě věci. Na tento zákon se vztahují obecné předpisy, jako na ostatní zákony. Nechť nikdo nepředstírá, že se za dva dny tento složitý předpis naučí. Ta lhůta je plně zdůvodněná.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec P. Konečný: Chtěl bych upozornit, že i když toto je určitým způsobem vnitřní dokument, jsou v jednacím řádu zahrnuty i vnější vztahy k různým orgánům a institucím, které nejsou tady ve Federálním shromáždění. I ty se to musí dovědět a samozřejmě také veřejnost k tomu musí mít přístup.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: O účinnosti Rokovacieho poriadku sa hlasovať nebude, pretože ide o všeobecne záväzné predpisy, zákony, ktoré v tejto oblasti platia.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec P. Konečný: Co se týče hlasovacího zařízení, bylo řečeno, že vyjde usnesení o hlasovacím zařízení. Připravíme určitý návrh, který upraví zacházení s hlasovacím zařízením a předložíme tento návrh v rubrice různé této společné schůze.

Poslanec SL M. Soldát: Mám dotaz, pane předsedo, zda byla otevřena diskuse nebo ne?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Rozpravu sme ukončili. To len spravodajcovia navrhli čosi naviac, čo v rozprave nebolo navrhnuté. Domnievam sa, že všetky pozmeňovacie návrhy boli prerokované, o všetkom sme hlasovali, prípadne sa o nich nejakým spôsobom rozhodli. Alebo ma niekto iný názor?

Poslanec SL K. Novosád: Pane předsedo, domnívám se, že v tomto zákoně je platnost od 1. ledna. pokud byla dána pozměňovacím návrhem od 1. března, mělo by se dát hlasovat, a pokud by to vyznělo v neprospěch navrhovatele, mělo by platit první datum.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Povedali sme, že o účinnosti nebudeme hlasovať. Účinnosť nadobudne rokovací poriadok, až keď vyjde v Zbierke zákonov. Je to podľa obecne platného predpisu.

Dovoľte mi, aby som nechal hlasovať o celom Zákone o rokovacom poriadku.

Prosím poslancov Snemovne národov, kto z nich súhlasí s návrhom zákona v znení správy výborov Snemovne národov podľa doporučenia spoločnej spravodajkyňa Snemovne národov, nech zdvihne ruku a súčasne stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Sto tři.) Jednostotraja. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Sedm.) Sedem. Ďakujem.

Snemovňa národov tento zákon schválila.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne ľudu. Kto z nich súhlasí so znením zákona v správe výborov Snemovne ľudu a podľa odporúčaní spoločného spravodajcu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Devadesát čtyři.) Deväťdesiatštyria. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Devět.) Deväť. Ďakujem.

I Snemovňa ľudu zákon schválila.

Vzhľadom k súhlasnému uzneseniu obidvoch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky schválilo zákon o Rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia. Ďakujem spravodajcom i vám všetkým za aktívnu účasť.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 100, SL č. 154, SN č. 156)

Mám tu niekoľko oznámení.

Predseda Snemovne ľudu pán Rudolf Battěk zvoláva zasadnutie Snemovne ľudu a toto zasadnutie sa uskutoční ihneď po skončení dnešnej spoločnej schôdze. Tu mi hovorí, pán predseda Battěk, že niektorí poslanci, ktorých prítomnosť je nutná pri tomto zasadnutí, nie sú prítomní, takže táto schôdza dnes nebude.

Poslanecký klub Verejnosti proti násiliu zasadá o 18.00 hodine v miestnosti č. 214, schôdza Klubu komunistických poslancov sa uskutoční za hodinu po skončení spoločnej schôdze v budove Federálnej rady. Schôdza komisie 17. novembra sa koná po skončení dnešného rokovania v Škrétovej ulici č. 6. Toto pozvanie sa týka i pána poslanca Baštigála zo Slovenskej národnej strany. To mu odkazuje pán Pospíšil.

Ďalej sa s oznámeními prihlásili pán poslanec Sokol, poslanec Malý a poslanec Benda.

Místopředseda SN J. Sokol: Vážení kolegové a kolegyně, 4. února 1991 navštíví Československo bulharský prezident Želev a rádi bychom uspořádali setkání s poslanci v 17.00 hodin. Abychom věděli, jak to máme organizovat, prosil bych vás teď, abyste se orientačně přihlásili, kdo se tohoto setkání zúčastníte. (Přítomní se hlásí na setkání s bulharským prezidentem.) Orientačně patnáct osob.

Poslanec SN M Tahy: Prosím poslancov z hospodárskeho výboru, aby sa o 17.00 hodine dostavili do miestnosti č. 209. Budeme prejednávať spoločnú správu k transformačnému zákonu.

Poslanec SL V. Benda: Mám dvě oznámení. Skupina poslanců určená ústavně právními výbory na základě usnesení Federálního shromáždění připravit návrhy k lustracím, se sejde hned teď po schůzi v místnosti č. 026. Současně, kdyby někdo z poslanců měl v té věci nějaké návrhy, podněty, materiály, prosím, aby nám byly předány ještě před touto pracovní schůzkou.

Sdružení poslanců pravého středu se sejde zítra po skončení společné schůze Federálního shromáždění. Zveme také všechny, kdo se tam dosud nedostavili.

Poslanec SL M. Malý: Mám jen prosbu k budoucím kolegům a kolegyním, kteří budou fungovat jako zpravodajové, aby nedocházelo k tomu, co se stalo dnes, kdy byl osobní názor zpravodaje prezentován jako stanovisko výborů ústavně právních. Stalo se tak při návrhu poslance Jégla a došlo ke značnému ovlivnění celého pléna. Žádám, aby k tomu příště nedocházelo.

Poslanec SN V. Tomis: Chtěl jsem požádat všechny poslance Moravy a Slezska, bez ohledu na stranickou příslušnost, aby se v levém křídle na pět minut po rozchodu sněmovny zdrželi.

Poslanec SN P. Rašev: Kolegovia, ešte prosím o chvíľu pozornosti, chcel by som vašu podporu. Vzhľadom k schváleniu zákona o rokovacom poriadku by som chcel požiadať Predsedníctvo a Kanceláriu Federálneho zhromaždenia, aby nám čo najskôr podľa možnosti, vydali takúto knižočku s novým textom, to znamená text zákona o poslancoch a Rokovací poriadok, aby sme sa mali z čoho učiť, ako hovorí pán dr. Masopust. Stačí za dva dni. (Potlesk.)

Poslanec SL I. Rynda: Mám prosbu k členům výboru pro životní prostředí, aby se na pět minut shromáždili v levém kuloáru hned po skončení schůze.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prerušujem zasadnutie spoločnej schôdze do zajtra, zajtra začíname o 8.30 hodine. To bol požiadavok pána poslanca Tahy, ktorý sme akceptovali. Prajem vám príjemný večer.

(Schůze přerušena v 16.43 hodin.)































Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP