Úterý 29. ledna 1991

Ako člen ústavnoprávneho výboru by som vás rád upozornil, že opäť ide o medzinárodnú dohodu, takže tu nemôžeme podávať pozmeňovacie návrhy. Združenie má viac ako 40 štátov, to znamená, že o pozmeňovacích návrhoch by sme sa museli dohadovať s viac ako 40 štátmi, čo je prakticky nemožné. Máme možnosť súhlasiť alebo nesúhlasiť. Ja vás prosím, aby ste súhlasili.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji společnému zpravodaji. Ptám se, kdo z poslanců se hlásí do rozpravy? (Nikdo.) Nikdo. Myslím, že můžeme přistoupit k hlasování. Ptám se předsedy, chce-li něco říci v závěru. (Nechce.) Nechce.

Poslance bych upozornil, že byla provedena kontrola hlasovacího zařízení. Jak víte, ve Sněmovně národů byla čísla v pořádku. Sčítání nebylo v pořádku ve Sněmovně lidu. Ověřili jsme si počet přítomných ve Sněmovně lidu s pomocí skrutátorů. Čísla souhlasí, takže myslím, že můžeme přistoupit k hlasování s pomocí techniky, kterou máme k dispozici. Byl jsem upozorněn, že nedostatek na technickém zařízení byl způsoben vadnou součástkou, kterou nejsem schopen blíže popsat.

Můžeme přistoupit k hlasování. V zasedacím sále je přítomno 96 poslanců Sněmovny národů a 90 poslanců Sněmovny lidu. Obě sněmovny jsou tedy usnášení schopné. Hlasujeme o návrhu schvalovacího usnesení, které je uvedeno v parlamentním tisku č. 294 a v němž se souhlasí s přístupem naší republiky k této smlouvě.

Prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Devadesát.) Devadesát. Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo. Děkuji.

Sněmovna lidu návrh schválila.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Devadesát sedm.) Devadesát sedm. Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo. Děkuji.

I poslanci Sněmovny národů návrh usnesení schválili.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění vyslovilo souhlas s přístupem České a Slovenské Federativní Republiky ke Smlouvě o patentové spolupráci přijaté ve Washingtonu dne 17. června 1970.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 99, SL č. 153, SN č. 155)

Řízení schůze předávám místopředsedovi Federálního shromáždění Jozefu Stankovi.

(Řízení schůze převzal místopředseda FS J. Stank.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážené poslankyne, vážení poslanci, podľa schváleného programu pokračujeme v prerokúvaní 3 návrhu zákona o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia (tlač 156) a správy ústavnoprávnych výborov obidvoch snemovní (tlač 328).

Najprv prosím spravodajcov - poslankyňu Soňu Matochovú za Snemovňu národov a spoločného spravodajcu za Snemovňu ľudu pána poslanca Konečného, aby zaujali svoje miesta.

Pripomínam, že o oboch návrhoch sme začali rokovať na ll. spoločnej schôdzi Snemovne ľudu a Snemovne národov 11. januára 1991. Vtedy vystúpili obaja spravodajcovia a uskutočnila sa rozsiahla, bohatá rozprava. Vzhľadom na charakter, množstvo a neprehľadnosť podaných pozmeňovacích návrhov požiadali spravodajcovia, aby sa ďalšie prerokúvanie odložilo. S týmto návrhom obidve snemovne vyslovili súhlas.

Dnes ste dostali do lavíc prehľad pozmeňovacích a doplňovacích návrhov, prednesených v rozprave k tomuto návrhu. Preto prosím, aby spravodajcovia podali informáciu o výsledku prerokúvania pozmeňovacích návrhov a uviedli ďalší postup. Slova sa ujme poslanec Pavel Konečný.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec P. Konečný: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovolujeme si vám předložit k hlasování pozměňovací a doplňovací návrhy k návrhu zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění (tisk 328), přednesené poslanci na ll. společné schůzi sněmoven Federálního shromáždění.

Výbory ústavně právní se vyjádřily hlasováním k těmto pozměňujícím návrhům. Přehled pozměňovacích i doplňovacích návrhů s vyjádřením ústavně právních výborů máte na stole před sebou jako pomocný tisk.

Vyjádřím se ještě k návrhu pana poslance Mandlera o novele ústavního zákona č. 143/1968 Sb., o jednacím řádu a k navrhované změně počtu členů předsednictva. Podle vyjádření pana poslance Mandlera, které jste měli možnost dopoledne slyšet, se tato novela ústavního zákona a novela jednacího řádu přesouvá na příští společnou schůzi Federálního shromáždění.

Pozměňovací návrhy jsme seřadili kvůli lepšímu přehledu podle paragrafů. Pokud se k danému paragrafu vztahuje více pozměňovacích a doplňovacích návrhů, jsou zpravidla seřazeny podle pořadí, v jakém byly podány. Pokud se pozměňovací návrhy vztahovaly ke stejné problematice, dovolím si vám v těchto případech předložit návrh na seřazení jiným způsobem - podle vzájemných vztahů.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nie sú námietky vči takémuto postupu? (Nebyly.) Takže budeme podľa tohto návrhu pokračovať. Prosím, prvý pozmeňovací návrh prednesie pani poslankyňa Matochová, spravodajkyňa Snemovne národov.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně S. Matochová: První pozměňovací návrh se vztahuje k § 3 odstavec 1 jednacího řádu. Navrhuje se slova "účastní se" nahradit slovy "je povinen účastnit se". Bez ohledu na zvolenou dikci tohoto ustanovení je poslanec samozřejmě povinen zúčastnit se jednání sněmovny a výborů. Při nesplnění této povinnosti je postihován podle zákona o platu a náhradách poslanců a krácením finančních požitků. Zvolené znění bylo zapracováno do návrhu jednacího řádu proto, že reagovalo na připomínky z výborů. Z tohoto důvodu výbor ústavně právní nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Kontra trvá na svojom návrhu? (Ano.) Budeme hlasovať o tomto návrhu.

Hlasuje Snemovňa národov ako celok. Kto je za návrh pána poslanca Kontru, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Dvanáct.) Dvanásť. Ďakujem.

Kto je proti? (Třináct.) Trinásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Padesát pět.) Päťdesiatpäť. Ďakujem.

Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto je za tento pozmeňovací návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Dva.) Dvaja. Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet osm.) Dvadsaťosem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Padesát čtyři.) Päťdesiatštyria. Ďakujem.

Pozmeňovací návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec P. Konečný: Další pozměňovací návrh je návrh poslance Tomise. Týká se § 3 odstavec 1. V tomto pozměňovacím návrhu je účast poslance na jednání vázána na obdržení plánů schůzí měsíc předem a jeden den v týdnu pro činnost poslance v obvodu - je v návrhu zákona o jednacím řádu zakotveno předběžně tak, že společné schůze sněmoven se nekonají v pondělí, pokud sněmovny nerozhodnou jinak. Výbor ústavně právní tento návrh nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trvá pán poslanec Tomis na svojom návrhu? (Ano.) Áno. Budeme hlasovať.

Kto z poslancov Snemovne národov je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Třicet jeden.) Tridsaťjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (Čtrnáct.) Štrnásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet osm.) Tridsaťosem. Ďakujem.

Snemovňa národov návrh neprijala.

Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Dvacet sedm.) Dvadsaťsedem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyřicet čtyři.) Štyridsaťštyria. Ďakujem.

Ani v Snemovni ľudu nebol tento návrh prijatý.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně S. Matochová: V § 3 odstavec 2 navrhuje poslanec Schneider nahradit slovo "zúčastnili" slovem "přítomni". Samozřejmě, významově je to stejné, snad přijatelnější z gramatického hlediska, výbor ústavně právní doporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o tomto návrhu. Kto z poslancov Snemovne národov je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Sedmdesát osm.) Sedemdesiatosem. Ďakujem.

Kto je proti? (Jeden.) Jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvanáct.) Dvanásť. Ďakujem.

Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Osmdesát šest.) Osemdesiatšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (Jeden.) Jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Tři.) Traja. Ďakujem.

Tento návrh bol obidvomi snemovňami prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec P. Konečný: V § 4 odstavec 2 navrhuje poslanec Kontra vložit za slovo "jednání" - "i v průběhu dne". To znamená, že pokud se poslanec nemůže zúčastnit jednání v průběhu dne je povinen se omluvit předsedovi atd. Výbory ústavně právní doporučují přijmout tento návrh.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, trváte na návrhu? (Ne.) Netrvá na návrhu. Prosím ďalší návrh.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně S. Matochová: V § 4 odstavec 1 poslanec Šútovec navrhuje slova "po skončení kalendářního měsíce" nahradit slovy "do pěti dnů po skončení schůze", což se sice zdá praktické, ale vzhledem k tomu, že neúčast poslance se váže na zákon o platech a náhradách poslanců a posuzuje se vždy po ukončení kalendářního měsíce, nedoporučují výbory ústavně právní tyto změny.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, trváte na tomto návrhu?

Předseda SN M. Šútovec: Netrvám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec na návrhu netrvá. Paragraf 4 - návrh pána poslanca Doležala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec P. Konečný: Poslanec Doležal navrhl vypustit v odstavci 1 druhou větu a celý odstavec 2. V tomto pozměňovacím návrhu odmítá předsedovi výboru sněmovny pravomoc posuzovat a rozhodovat o opodstatněnosti omluvy poslance. Vypouští se odstavec 2. Je zde obava, aby předseda nepřistupoval k posuzování omluv poslanců zaujatě či předpojatě. Možnost poslance odvolat se proti rozhodnutí předsedy výborů nebo předsedy sněmovny toto nebezpečí dostatečně snižuje a výbory ústavně právní nedoporučují přijmout tento pozměňovací návrh.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Doležal, trváte na svojom návrhu? (Ano.) Áno.

Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Doležala, ako bol predložený.

Najprv hlasujú poslanci Snemovne národov. Kto z poslancov Snemovne národov je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Devět.) Deväť. Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet jeden.) Dvadsaťjeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Šedesát čtyři.) Šesťdesiatštyria. Ďakujem.

Konštatujem, že asi 6 poslancov ignorovalo toto hlasovanie. Prosím, aby ste sa sústredili. Sú tu napísané mená, ktoré by som mohol prečítať. Verím, že to nie je chyba hlasovacieho zariadenia.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Třináct.) Trinásť. Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet čtyři.) Dvadsaťštyria. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Šedesát.) Šesťdesiat. Ďakujem.

Konštatujem, že ani jedna snemovňa tento návrh neprijala. Prosím ďalší návrh.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně S. Matochová: V § 6 navrhuji vypustit slova, týkající se kárného řízení, a to s odkazem na novelu Zákoníku práce, kde se toto ustanovení vypouští. Jinak podotýkám, že disciplinární odpovědnost poslance je upravena § 26 a následujícím jednacím řádem. Doporučuji tuto změnu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o zmenách, ktoré navrhla poslankyňa Matochová.

Hlasujú poslanci Snemovne národov. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Devadesát jeden.) Deväťdesiatjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Sedm.) Sedem. Ďakujem.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Osmdesát osm.) Osemdesiatosem. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Čtyři.) Štyria. Ďakujem.

Obe snemovne prijali tento návrh. Prosím ďalší návrh - § 7.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec P. Konečný: U dalších pěti pozměňovacích návrhů bych si vám dovolil navrhnout, jakým způsobem bychom přistoupili k hlasování o těchto pozměňovacích návrzích. Je tu pět pozměňovacích návrhů, které souvisí s kontrolní činností poslanců. Pořadí, v jakém to máte napsané, si dovoluji pozměnit. Nejdříve by se hlasovalo o návrhu poslance Černého na úpravu derogační klausule o § 105, který máte na konci tohoto textu na straně 12. Potom by se hlasovalo o druhém návrhu poslance Černého, který podmiňuje tím, že nebude přijata jeho úprava § 105, tzn. návrh poslance Černého, který máte na straně 2, dále by se hlasovalo o návrhu poslance Wagnera, dále by se hlasovalo o návrhu poslance Hubálka a nakonec by se hlasovalo o návrhu poslance Schneidera na vypuštění § 7.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vychádza to zo vzájomnej podmienenosti návrhov. Prosil by som, keby ste sa vyjadrili, či odporúčate zmenu § 105.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec P. Konečný: Přistoupím postupně k objasnění návrhů. Paragraf 105, návrh poslance Černého - změna derogační klausule. To se týká zákona o poslancích č. 32/1989 Sb., odstavec 2 § 8. Paragrafy 19, 20 a 21 ponechává poslanci postaveni revizora s velmi značnou pravomocí a nadřazuje poslance nad vedoucí státních orgánů a organizaci. Výbory ústavně právní nedoporučují tuto změnu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o zmene § 105. Chcete ešte nejakú informáciu? Je tam zmena toho, že sa má vypustiť, inými slovami, navrhuje sa ponechať príslušné ustanovenie zo súčasného zákona. Poslanec Černý navrhuje, aby sa nezrušili tieto ustanovenia, iba jednotlivé slová, ktoré sú uvedené vzadu, pri § 105. Tie sú navrhnuté zmeniť.

Ústavnoprávne výbory neodporúčajú túto zmenu. Schválenie tejto zmeny je podmienené rokovaním o ďalších návrhoch. Začíname § 105. Je to jasné?

Hlasujú poslanci Snemovne národov. Kto z poslancov Snemovne národov je za tento návrh poslanca Černého, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Padesát šest.) Päťdesiatšesť. Ďakujem.

Je niekto proti? (Deset.) Desať. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Třicet pět.) Tridsaťpäť. Ďakujem.

Konštatujem, že Snemovňa národov tento návrh prijala.

Teraz hlasujú poslanci Snemovne ľudu. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Padesát pět.) Päťdesiatpäť. Ďakujem.

Kto je proti? (Dvanáct.) Dvanásť. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Třicet jeden.) Tridsaťjeden. Ďakujem.

Konštatujem, že návrh poslanca Černého obe snemovne prijali.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec P. Konečný: Chtěl bych se obrátit na navrhovatele ostatních návrhů. Chci se zeptat, zda navrhovatel chce stáhnout změnu § 72. Výbory ústavně právní nedoporučují návrh ve zmíněných záležitostech přijmout.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP