Čtvrtek 10. ledna 1991

Táži se poslanců Sněmovny národů, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Čtyřicet osm.) Čtyřicet osm.

Je někdo proti? (Dvacet tři.) Děkuji. Dvacet tři.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet tři.) Děkuji. Třicet tři.

Sněmovna národů uvedený doplňující návrh nepřijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo z nich je pro uvedený doplňující návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Dvacet pět.) Dvacet pět.

Je někdo proti? (Čtyřicet.) Děkuji. Čtyřicet.

Zdržel se hlasování? (Třicet jedna.) Děkuji. Třicet jedna.

Také Sněmovna lidu uvedený pozměňující návrh nepřijala.

Poslanec SL L. Kudláček: Ještě jeden pozměňující návrh byl podán na nový bod poslancem Měrákem, který by zněl: "Nejvyšší soud a Generální prokuratura vypracují právní stanovisko k celé proceduře lustrací a k jejím důsledků."

Ani tento bod návrhová skupina nezařadila do textu usnesení po konzultaci se zástupci těchto orgánů.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Trvá pan navrhovatel na hlasování? (Ano.)

Budeme hlasovat. Opět budou nejprve hlasovat poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro uvedený doplňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Dvacet pět.) Dvacet pět.

Kdo je proti? (Padesát dva.) Děkuji. Padesát dva.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet devět.) Děkuji. Dvacet devět.

Sněmovna národů doplňovací návrh neschválila.

Táži se poslanců Sněmovny lidu. Kdo je pro uvedený doplňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Šestnáct.) Šestnáct.

Kdo je proti? (Padesát.) Děkuji. Padesát.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet pět.) Děkuji. Dvacet pět.

Je to, páni zpravodajové, všechno? (Ano.) Ještě jedna technická poznámka.

(Technická poznámka: Ještě byl jeden návrh, aby to šetřila speciální komise pro lustrace než je komise 17. Listopadu.)

Poslanec SL V. Benda: Musím konstatovat, že takový návrh tady padl v neurčitosti, nebyl formulován jako konkrétní znění, nebyl také předložen jeho písemný text a ani se navrhovatel nezúčastnil porady skupiny, která zde byla před přestávkou určena. Bylo řečeno, že ti, kdo mají zájem, dopracují spolu s navrhovateli text.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče Bendo, abychom nezkomplikovali situaci. Pokud je faktem, že tento pozměňovací nebo doplňovací návrh byl dán, tak bychom se měli k němu vyjádřit případně hlasováním.

Poslanec SN M. Kováč: Ja som tiež dával pozmeňovací návrh a tiež sa na to zabudlo. Povedal som, že v bode 6 by malo byť asi toto: "Po skončení šetrenia budú všetky mena zverejnené." Teoreticky, keby najväčší generáli ostali utajení, tak tým im vezmeme len tú silu, na vojakov nebudeme mať. To znamená, že všetky mená budú postupne zverejnené. Je to môj pozmeňovací návrh na bod 6.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ptám se, zda byl tento pozměňovací návrh dán už v předchozím jednání. Prosím, poraďte se.

Poslanec SN M. Kováč: Po niektorých pripomienkach členov komisia návrh sťahuje. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já vám děkuji. Prosím, ještě pan poslance Kudláček.

Poslanec SL L. Kudláček: Ještě padl návrh na zřízení speciální komise. Jestliže je zájem podat ho jako protinávrh, prosím, aby byl formulován, aby bylo o čem hlasovat.

Poslanec SL V. Benda: Pan poslanec předkládá návrh, aby ve všech bodech se zaměnilo: "Federální shromáždění pověřuje vyšetřovací komisi" místo "vyšetřovací komise pro objasnění událostí 17. Listopadu". Patrně jako bod 2 by se zařadilo: "K otázce lustrací bude Federálním shromážděním vytvořena speciální komise". Tak zní návrh. Jako navrhovatelé ho nedoporučujeme hlavně již z důvodů zde uvedených. To by si vyžádalo zvláštní zákon, protože komise nevybavená pravomocemi by neměla možnost tuto funkci vykonávat, byly by tam časové a technické problémy, o kterých jsme mluvili.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat o uvedeném doplňovacím návrhu.

Hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro uvedený doplňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Osmnáct.) Osmnáct.

Kdo je proti? (Šedesát pět.) Děkuji. Šedesát pět.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet dva.) Děkuji. Dvacet dva.

Sněmovna národů uvedený doplňovací návrh neschválila.

Hlasovat bude Sněmovna lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro uvedený doplňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Patnáct.) Patnáct.

Kdo je proti? (Šedesát osm.) Děkuji. Šedesát osm.

Zdržel se někdo hlasování? (Patnáct.) Děkuji. Patnáct.

Také Sněmovna lidu doplňovací návrh neschválila.


Předpokládám, že jsme tím ukončili proceduru hlasování o doplňovacích a pozměňovacích návrzích a měli bychom přikročit k hlasování o textu jako celku. Je třeba, abychom znovu četli text před hlasování? Není třeba, poslanci text znají.

Prosím o pozornost. Budeme hlasovat o celkovém znění textu pro postup lustrací.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů jako celek. Táži se poslanců Sněmovny národů, kdo je pro uvedený text? (Hlasuje se.) (Osmdesát šest.) Osmdesát šest.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (Šestnáct.) Šestnáct. Děkuji.

Sněmovna národů text schválila.

Nyní hlasuje Sněmovna lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro uvedený text, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Osmdesát dva.) Osmdesát dva. Děkuji.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (Šestnáct.) Šestnáct. Děkuji.

Také Sněmovna lidu navržený text schválila.

Konstatuji tedy, že vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven Federální shromáždění schválilo postup lustrací poslanců Federálního shromáždění, členů vlády ČSFR, tak jak bylo uvedeno v textu. Děkuji.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 94, SL č. 143, SN č. 143)

Končím dnešní schůzi. Zítra budeme pokračovat od půl deváté bodem Jednací řád Federálního shromáždění.

Ještě nám chce něco sdělit poslanec Ruml.

Poslanec SL J. Ruml: Nezlobte se prosím na mne, že vás ještě chvíli zdržím. Musel jsem čekat na to, jestli budeme nebo nebudeme schváleni. Žádám tak jak jsem o tom mluvil před polednem, zda by Federální shromáždění souhlasilo s tím, aby komise byla doplněna o poslance Vojtěcha Deyla, který před tím dělal armádní komisi.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Poslance Lis k tomuto návrhu vystoupil s tím, že poslanec Deyl může být kdykoliv přizván ke spolupráci.

Poslanec SL J. Ruml: Obrátila se na komisi Česká národní rada, abychom prolustrovali Ing. Jana Kasala, Ing. Jaromíra Nedbálka, Jana Kadlece a Heřmana Chromého. To jsou lidé z lustrační komise, kteří mají řešit problém pana ministra Moldána. My musíme mít od vás souhlas, že to můžeme my dělat a musíme mít souhlas, že jim můžeme tyto skutečnosti sdělit. Bez vašeho souhlasu jim to sdělit nemůžeme. A současně chtějí, aby Ing. Nedbálek byl přizván k lustracím, pokud se budou týkat České národní rady a české vlády.

Poslanec SL J. Pospíšil: Já si myslím, že jde o to, že by ze zákona, z novely jednacího řádu, kterou jsme schválili jsme mohli podávat zprávu pouze orgánům, který nás zřídil, to je plénum Federálního shromáždění. Pokud to uděláme pro Českou národní radu, což nám musíte povolit, tak bychom jim to nemohli sdělit, protože nám to zákon nedovoluje.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já se domnívám, že tento případ je nutno po právní stránce ještě prověřit, abychom nedělali něco, co je v rozporu se zákonnými postupy.

Poslanec SL J. Pospíšil: K této otázce je v zákoně řečeno, že sdělíme výsledky orgánu, který nás zřídil a on se rozhodne o dalším postupu, čili tímto můžete již rozhodnout o dalším postupu, případně o tom, že nechcete, abychom to sdělovali vám, ale jim.

Poslanec SL M. Malý: Já mám technickou poznámku ke členství poslance Deyla. Já se domnívám, při vší úctě k panu doktoru Lisovi, že nemůže rušit návrh navrhovatele.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Samozřejmě, já předpokládal, že poslanec Ruml tento postup akceptoval.

Poslanec SL J. Ruml: Já jsem tím byl překvapen. Nevím, co vede pana poslance Lise k tomu, aby s tím nesouhlasil.

Poslanec SL L. Lis: Jde mi jen o to, aby byla zachována akceschopnost branných a bezpečnostních výborů.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže zatím necháme tu otázku otevřenou. Ještě se hlásí pan poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: Ja si myslím, že problém je v tom, že pokiaľ pán poslanec nie je členom komisie, tak nemá oprávnenie, ktoré majú členovia komisie. To znamená, že návrh pána Rumla nevylučuje možnosť, aby pán poslanec pracoval v brannom a bezpečnostnom výbore, ale návrh pána poslanca Lisa vylučuje, aby pán poslanec bol v komisii. Bol by som za to, keď môžem ako nečlen komisie. Bol by som za to, keď môžem ako nečlen komisie, aby pán poslanec bol prijatý za člena komisie a zúčastňoval sa aj práce výboru.

Poslanec SL L. Lis: Jde o to, že požadavek komise 17. listopadu spočíval v tom, aby členové komise byli uvolněni z činnosti v příslušných výborech. Tudíž jestli tomu tak nebude, může být členem té komise.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Měli bychom tedy hlasovat o členství poslance Deyla v komisi pro vyšetřování 17. listopadu. S technickou poznámkou se ještě přihlásil poslanec Šimko.

Poslanec SL J. Šimko: Poslanec Deyl je podpredsedom výboru Snemovne ľudu. Ja som o tom návrhu ani nevedel a zásadne proti tomu nič nemám, ale neviem vlastne, či ani on proti tomu nič nemá, pretože v prípade, že by ďalej pracoval vo výbore, pravdepodobne by nemohol zostať jeho podpredsedom. Takže k tomu by sa mal pán poslanec Deyl vyjadriť sám.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já lituji, ale nejsme ve Sněmovně lidu usnášeníschopní. A česká část Sněmovny národů rovněž není usnášeníschopná.

Poslanec SN P. Toman: Komise se rozhodla, že bychom tento návrh stáhli a necháme ho na příští schůzi.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já vám děkuji. Tím končím naše zasedání, zítra začínáme v 8.30 hodin.

(Schůze přerušena v 19.40 hodin.)






Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP