Čtvrtek 10. ledna 1991

Poslanec SL M. Čič: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, ospravedlňujem sa, ale neviem, či moja námietka bude akceptovaná, keď som protestoval proti tomu, aby ústavnoprávne výbory vypracovali tento návrh zákona. Keby to nebolo akceptované a keby sa hlasovalo an bloc o celom uznesení, som presvedčený, že aj ostatní členovia ústavnoprávnych výborov nebudú za to hlasovať. Z časových dôvodov - vzhľadom na to, že máme celý rad návrhov zákonov prerokovať, nie sme s to prerokovať ešte pripravenú právnu normu. Na to musí byť pripravená iniciatívna skupina poslancov, ktorá by predložila taký návrh.

Vôbec nemôžem súhlasiť s bodom 4, kde je formulovaný návrh, aby Federálne zhromaždenie vyzvalo vládu ČSFR, aby umožnila rovnaký postup orgánov obidvoch republík. To je absurdné, to neprichádza do úvahy. Je to hrubý zásah do kompetencie vlád národných republík. Buď je to nedobre formulované, alebo je to vecne chybné.

Tieto dve poznámky mám a navrhujem, aby sa o každom bode hlasovalo zvlášť.

(Faktická poznámka: Formulace je naprosto správná. Jedná se o materiály, které jsou v kompetenci federálního ministerstva vnitra. My musíme nařídit federální vládě, aby tento postup umožnila oběma republikovým parlamentům. Jedná se totiž o materiály bývalé Státní bezpečnosti, které jsou pochopitelně jen dispozičním právem federálního ministerstva vnitra.)

Poslanec SL K. Novosád: Jedná se o pozměňující návrh, a to v bodě 5, první řádek, jehož zněni by bylo: "Federální shromáždění ukládá ústavně právním výborům" - a za tato slova se vloží - "zajistit vypracování návrhů." Čili vloží se tam slovo: "zajistit".

(Faktická poznámka: Chtěl bych reagovat na vystoupení pana poslance Čiče. Jsem přesvědčen, že bod 4, který vyzývá vládu ČSFR, aby umožnila stejný postup orgánům obou republik ji ještě nepřikazuje žádnou činnost. Je v tom zahrnut požadavek, že to bude umožněno v případě, že orgány republik o to požádají a k této formulaci se přikláním.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Pan poslanec Kulan se vzdává slova. Ještě se hlásí pan poslanec Mlynárik.

Poslanec SN J. Mlynárik: Zaujal ma návrh pána kolegu Ransdorfa z komunistického klubu o zahraničných rozviedkach, ktoré pracujú v Československu, a niektorí jej spolupracovníci sú vraj aj v parlamente. Neviem, koho tým myslel. Ja som bol 8 rokov v Bavorsku a niektorí kolegovia boli v Anglicku. všetci ľudia, ktorí tam vysídlili, prišli do styku aspoň pre lustrácie so zahraničnými službami. Musíme si ovšem uvedomiť, že tieto zahraničné služby bojovali proti totalitnému systému, podporovali emigráciu a všetko, aby sa totalitný systém rozbil. Nemožno ich preto stotožňovať s KGB.

Neviem o žiadnom prípade, kde by emigrácia bola používaná k hospodárskemu a ekonomickému rozvratu československého štátu. Bol by som veľmi rád, aby sa upresnilo, podobne ako to bolo s hlavou 1. trestného zákona.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Téma nám nabobtnává pane poslanče. Nemůžeme takto v diskusi dále pokračovat. Ptám se poslance Sokola, zda jsme schopni přednést na základě připomínek návrh usnesení.

Místopředseda SN J. Sokol: Vážení kolegové, já jsem se bez svého přičinění stal jakýmsi správcem tohoto návrhu. Já se obávám, že v této chvíli já rozhodně nejsem schopen zodpovědně tady sestavit nějaké pořadí, zajistit jakousi kvalitu textu usnesení a dát o něm zodpovědně hlasovat. Já se domnívám, že je třeba vytvořit pracovní skupinu tří až pěti poslanců, která by do zítřka připravila text, který by se zítra odhlasoval. Pokud je někdo z vás jiného názoru, prosím, aby se ujal dalšího vedení debaty. Já toho nejsem v této chvíli schopen.

Poslanec SL v. Benda: Já se domnívám, že celý základní návrh je natolik propracovaný, že není třeba jej odkládat do zítřka. Myslím, že je stejně zhruba čas večeře, takže je možné udělat na třičtvrtě hodiny přestávku a mezi tím bychom snad s několika kolegy text mohli zformulovat do definitivního návrhu a upřesnit, o jakých pozměňovacích návrzích se má hlasovat. Navrhuji to neodkládat na zítřek. Už z té prosté příčiny, že nás zítra čeká jednací řád, což bude obrovský balík problémů. Jakmile toto protáhneme, neskončíme v pátek, ale budeme tady sedět znovu v pondělí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Zdá se, že návrh je racionální.

Navrhují přerušit naše jednání do 18. 45 hodin. Přeji vám dobrou chuť.

(Jednání přerušeno v 17.55 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v l9.oo hodin.)

Místopředseda FS K. Viktorín: Chcel by som vás zoznámiť s tým, že po telefonáte s predsedom SNR pánom Mikloškom, ktorý bol oboznámený s inou verziou uznesenia, tak Po telefonáte, ktorý sme mali ja a pán poslanec Šútovec, je s týmto textom utvrdený, záležitosť je v poriadku. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Abychom naše jednání urychlili po skončení rozpravy, chopili se za navrhovatele pan Benda a kolega Kudláček, abychom mohli dopracovaný text s navrhovanými změnami dokončit. Ujme se nyní slova pan poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Vážené Federální shromáždění, na společné poradě zástupců všech tří navrhovatelů, tj. OF, VPN a KDU dohodli na definitivní verzi, kterou předkládáme jako náš společný návrh. Je to verze, která vychází z projednávaného návrhu OF a obsahuje některé doplňky tak, jak byly obsaženy v návrzích VPN či KDU.

Vzhledem k tomu, že tam jsou určité změny, dovolil bych si text, který je základem našeho dnešního jednání, přečíst.

"Federální shromáždění pokládá za nepřípustné, aby i nadále ve vrcholných orgánech setrvávali lidé, kteří spolupracovali s StB. Lustrace před parlamentními volbami proběhly nedostatečně, a u některých politických stran neproběhly vůbec. Proto požadujeme urychlené a důkladné prošetření všech poslanců Federálního shromáždění, členů federální vlády, jejích náměstků, pracovníků Kanceláře Federálního shromáždění a pracovníků Úřadu předsednictva vlády ČSFR. Dále doporučujeme prezidentu ČSFR, aby stejně pověření umožnil u pracovníků Kanceláře prezidenta ČSFR. Z těchto důvodů:

1. Federální shromáždění vyzývá všechny, kteří spolupracovali s StB, aby odstoupili ze svých výše jmenovaných míst a funkcí.

2. Federální shromáždění pověřuje vyšetřovací komisi pro objasnění události 17. listopadu zjištěním, kdo z poslanců Federálního shromáždění ČSFR, členů federální vlády a jejích náměstků, zaměstnanců Kanceláře Federálního shromáždění a zaměstnanců Úřadu předsednictva vlády byl registrován jako spolupracovník StB a jaké kategorie.

3. Federální shromáždění pověřuje zástupce této komise, aby případný pozitivní výsledek šetření sdělili dotyčným osobám. Jména těch, kteří do 15 dnů od tohoto sdělení ze svých míst a funkci neodstoupí, budou zveřejněna.

4. Federální shromáždění ukládá vládě ČSFR, aby umožnila stejný postup zákonodárným sborům obou republik, pokud o to projeví zájem.

5. Federální shromáždění ukládá ústavně právním výborům zajistit vypracování návrhu zákona, který vymezí okruh míst a funkcí, které nesmějí být obsazeny bývalými spolupracovníky StB."

To je celý text usnesení, jak ho navrhují společně tři navrhovatelé.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Hovořit bude poslanec Kudláček.

Poslanec SL L. Kudláček: Dovolím si přednést pozměňovací návrhy. Možná, že nepůjdou přesně tak, jak byly v časovém sledu podávány. Nicméně se nedomnívám, že to ohrozí případné hlasování o nich.

Poslanec Kučera navrhuje zařadit za druhy bod tohoto usnesení větu: "Před šetřením si komise vyžádá písemný souhlas s lustracemi všech poslanců Federálního shromáždění".

Důvod, proč jsme se nerozhodli toto zahrnout do textu zněni usnesení je v podstatě dvojí. Jednak se tento postup neosvědčil už při prvním kole lustrací před parlamentními volbami. Některé strany an bloc odmítly nechat se lustrovat. Usuzujeme, že důvody k odmítnutí podpisu, který by vyjadřoval souhlas s lustracemi, mohou být různé a nemusejí vždy odpovídat důvodu spolupráce s StB. To je tedy první pozměňovací návrh, o kterém bychom měli hlasovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Táži se, zda navrhovatel trvá na svém pozměňovacím návrhu?

Místopředseda SN J. Sokol: Já na něm trvám.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Měli bychom tedy hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu. Hlasovat bude Sněmovna národů jako celek.

Táži se poslanců ve Sněmovně národů, kdo souhlasí s uvedeným pozměňovacím návrhem? Kdo je pro? (Dvacet tři.) Dvacet tři.

Kdo je proti? (Padesát osm.) padesát osm.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet jedna.) Dvacet jedna.

Děkuji. Sněmovna národů návrh nepřijala.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny lidu. Táži se poslanců této sněmovny, kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku! (osmnáct.) osmnáct.

Kdo je proti? (Šedesát jedna.) Šedesát jedna.

Kdo se zdržel hlasování? (Devatenáct.) Devatenáct.

Také Sněmovna lidu pozměňovací návrh nepřijala.

Poslanec SL L. Kudláček: Další pozměňovací návrh podal poslanec Čič. Místo 4. bodu zařadit větu, která upravuje jeho znění takto: "Federální shromáždění vyzývá vládu ČSFR, aby na požádání zákonodárných sborů republik jim umožnila přistup k lustračním podkladům."

Toto znění jsme nezahrnuli do návrhu usnesení z toho důvodu, že v současné době v podstatě nelze umožnit zákonodárným sborům republik přistup k materiálům, které jsou uloženy na federálním ministerstvu vnitra. Na republikové úrovni dosud neexistují, nepracují komise, které by byly příslušnými pravomocemi vybaveny.

Jestliže budou existovat, i obdobný postup je možný, ovšem v této době by v usnesení podle našeho návrhu tento pozměňovací text neměl býti.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Pane poslanče, trváte na hlasování o svém pozměňovacím návrhu? (Poslanec trvá.) Budeme hlasovat.

Nejprve bude hlasovat Sněmovna národů jako celek. Táži se poslanců ve Sněmovně národů, kdo z nich je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Třicet jedna.) Třicet jedna.

Je někdo proti? (Čtyřicet devět.) Děkuji. Čtyřicet devět.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet dva.) Děkuji. Dvacet dva.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Devatenáct.) Devatenáct.

Je někdo proti? (Šedesát jedna.) Děkuji. Šedesát jedna.

Zdržel se někdo hlasování? (osmnáct.) Děkuji. Osmnáct.

Obě sněmovny uvedený pozměňovací návrh nepřijaly.

Poslanec SL L. Kudláček: Další pozměňovací návrh poslance Tichého, byl naší komisi akceptován. Jednalo se o vyškrtnutí závěrečné části věty, která zněla: "...a současně umožní jejích odchod z těchto míst a funkcí". Toto jsme doporučili z toho důvodu, že zákon sám svojí koncepcí tuto věc vyřeší, ve znění usnesení je to nadbytečné.

Další pozměňovací návrh - nemám zde poznamenáno, kým byl podán - je v podstatě svým obsahem zahrnut do usnesení. Přečtu ho a vysvětlím, proč ani nedoporučujeme, aby o něm bylo hlasováno. Byl to návrh upravit znění bodu 6. Jména těch, kteří neodstoupili ze svých míst a funkci dobrovolně, budou zveřejněna vyšetřovací komisi do 7 dnů po sdělení dotyčným osobám. Jednak jsme vyškrtli slovo "dobrovolně".

Dostávám zprávu, že poslanec Tichý svůj návrh bere zpět.

Poslední doplňovací návrh je poslance Ransdorfa. Jedná se o zařazení nového bodu. Tento nový bod by zněl takto: "Federální shromáždění souhlasí s provedením výpisu z trestního rejstříku u poslanců Federálního shromáždění a s šetřením ve věci týkající se možné spolupráce poslanců Federálního shromáždění s jakoukoli cizí zpravodajskou či výzvědnou službou."

V tomto případě skupina navrhovatelů doporučuje, aby hlasování o tomto protinávrhu bylo rozděleno na hlasování dvojí, protože jedna věc je provedení výpisu z trestního rejstříku a zcela jiný charakter má záležitost možné spolupráce s jakoukoli cizí zpravodajskou či výzvědnou službou.

Pokud jde o první okruh výpisu z trestního rejstříku, domnívám se, že tato problematika v zásadě nesouvisí s projednávanou věcí natolik, aby bylo nutné zahrnovat ji do textu usnesení o lustracích zmíněných poslanců a pracovníků vládních orgánů.

Otázka spolupráce poslanců s cizí zpravodajskou nebo výzvědnou službou už je v podstatě složitější, přibývá zde rozměr určitého konfliktu s posláním vyšetřovací komise a vůbec meritu věci, o které jednáme, zejména z těch důvodů, že uvozuje trestně právní oblast, která souvisí s imunitou poslaneckého sboru. Tím chci vyjádřit, že ani jeden z návrhů poslance Ransdorfa nedoporučujeme k přijetí do textu usnesení.

Prosil bych, aby bylo hlasování nejprve o té části věty, v niž Federální shromáždění souhlasí s provedením výpisu z trestního rejstříku u poslanců Federálního shromáždění.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Táži se pana poslance Ransdorfa, zda trvá na svém návrhu?

Poslanec SN M. Ransdorf: Trvám na tom, aby se o mém pozměňovacím návrhu hlasovalo, ale aby se o obou částech návrhu hlasovalo odděleně.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Tak to bylo myšleno. Hlasujeme nejprve o první části doplňujícího návrhu. Jde o výpis z trestního rejstříku.

Hlasuje nejprve Sněmovna národů jako celek. Táži se poslanců Sněmovny národů, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Třicet pět.) Třicet pět.

Je někdo proti? (Devatenáct.) Děkuji. Devatenáct.

Zdržel se někdo hlasování. (Čtyřicet devět.) Děkuji. Čtyřicet devět.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Třicet čtyři.) Třicet čtyři.

Kdo je proti? (Dvacet osm.) Děkuji. Dvacet osm.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet pět.) Děkuji. Třicet pět.

Obě sněmovny uvedený doplňující návrh neschválily.

Nyní hlasujeme o druhé části.

Poslanec SL L. Kudláček: Druhý bod návrhu poslance Ransdorfa by zněl takto: "Federální shromáždění souhlasí se šetřením ve věci týkající se možné spolupráce poslanců Federálního shromáždění s jakoukoli cizí zpravodajskou či výzvědnou službou."

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nebudu to doplňovat, jak jsem byl upozorněn a dávám hlasovat o tomto doplňujícím návrhu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP