Čtvrtek 10. ledna 1991

Myslíte, že zahraniční politika dostatečně respektuje tuto skutečnost, ve které se nacházíme? Z cest našich státníků mám spíše dojem, že chceme spíše vstoupit do amerického regiónu nebo regiónu skandinávských států. Mám pocit, že ve vztahu k Sovětskému svazu se zbouralo v zahraniční politice víc, než bylo třeba pro obnovení svrchovanosti našeho státu. Máte pocit, že zahraniční politika našeho státu je vedena tak, aby plně zabezpečila v budoucnosti svrchovanost našeho státu? Já tento pocit příliš nesdílím. Často mám pocit, že je to politika gest víc než politika záruk. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Byl bych rád, kdyby to byl poslední příspěvek. Nicméně jsem povinen se otázat, zda někdo chce ještě vystoupit. (Nikdo se nehlásil.) Zdá se, že tomu tak není. Táži se pana ministra, zda na závěr by chtěl vystoupit. Je tomu tak.

Ministr zahraničních věcí ČSFR J. Dienstbier: Řekl bych pár slov, na některé otázky odpovím podrobně, pokud to mám chápat jako interpelace.

Pokud jde o malý pohraniční styk, znáte situaci, jaká byla. Vyjádřil jsem se k tomu i dnes. Je to otázka, o které se neustále uvažuje a na kterou jsou velice různé názory. Koneckonců je to mezistátní smlouva schválená parlamentem a zrušená naprosto protiprávně vládou v roce 1982, čili vlastně v rozporu s parlamentem. Je i věcí parlamentu, jak se k celé této záležitosti postaví.

Jeden poslanec se ptal na nový bezpečnostní systém. Myslím si, že to jsem vyložil v projevu, který jsem dnes přednesl. Protože i naše návrhy na vytváření celoevropských struktur byly do značně míry přijaty - nebyly to ostatně jen naše návrhy, byly to návrhy mnoha zemí vycházející z nové situace v Evropě po roce 1988 - 1989. Také jsem hovořil o tom, že po Helsinkách 2 se o odzbrojení bude jednat v rámci všech členských zemí Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě. O tom jsem Mluvil poměrně podrobně.

Také k palestinské otázce jsme se mnohokrát jednoznačně vyjádřili. Jsme pro spravedlivé řešení práv všech národů na Středním východě, včetně národa Palestiny.

Další poslanec hovořil o tom, co se stalo v Turecku nějakým naším občanům. Pokud máte konkrétní stížnost, pošlete ji, my to prověříme, protože takto na to mohu těžko odpovědět. Musíme počítat s tím, že takové věci se stále ještě mohou stávat, ale někdy se také stane, že občané se domáhají od zastupitelských úřadů něčeho, na co zastupitelské úřady nemají prostředky. Například některé ambasády, jako je Paříž nebo New York, tam se lidé domnívají, že jsou to hotely, ve kterých mohou pobývat a stravovat se, ale na to prostředky nejsou. Diplomaté nejsou k tomu, aby každý den vozili někoho několikrát na letiště a zpět a dělali mu turistický doprovod po městě. Chtěl bych upozornit, že toto se na mnoha ambasádách opravdu stává. Stává se také, že diplomaté jsou arogantní a neplní své povinnosti tehdy, kdy mají. Ale to potřebujeme konkrétně dokumentovat.

Pokud jde o smlouvu s Německou spolkovou republikou, chci upozornit všechny poslance, že někteří z vás se podílejí na těchto jednáních. Případně informace vám poskytne poslanec Konečný.

Myslím, že to byl pan poslanec Černý, který se ptal na to, jak je to s tím humanitárním vojenským rázem. Já nevím, jak probíhala diskuse v parlamentě, na kterou jste narážel, ale já se domnívám, že tato jednotka, podle mého názoru, skutečně plní poslání humanitní, že tato jednotka není jednotkou bojovou. Je to jednotka protichemických odborníků, lékařů a různého personálu, která bude v případě chemického napadení skutečně ošetřovat lidi, odmořovat, zjišťovat, jakých chemických látek bylo použito, a to je, myslím, úkol výsostně humanitní. Ale je to také vojenská jednotka, těžko si budeme něco zastírat, která je součásti humanitních sil. Já dost dobře nechápu rozpor, který se zde hledá. Jestliže Federální shromáždění schválilo vyslání vojenské jednotky, tak muselo přece počítat s tím, že tato vojenská jednotka bude zařazena do nějakých politických sil a pro nás je důležité, že jsme ve smlouvě, kterou uzavřelo ministerstvo obrany s ministerstvem obrany Saúdské Arábie, že tato jednotka a její příslušníci jsou konkrétně podřízení československému veliteli, že nemůže například velitel nějaké jiné jednotky dát někoho zastřelit nebo odsoudit nebo vydávat rozkazy. Rozkaz jim může vydávat jenom jejich vlastní velitel. Otázku pana poslance Sachera nelze zodpovědět jednou větou. Je to otázka zaměření a filozofie zahraniční politiky.

Nevím, co myslíte politikou gest. Já jsem zde již několikrát řekl, že zde gesta byla, bylo tady různé střihání drátů apod. Ale současně probíhají také velice konkrétní a dlouhodobá jednání jak s Německem, tak s Rakouskem, s Maďarskem a Polskem, a víte, že i se Sovětským svazem probíhají desítky nejrůznějších jednání, neustále tam jezdí ekonomičtí ministři, i zde se vedou nejrůznější jednání. Já bych řekl, že těch gest není zase tak mnoho, ale mnoho je té neviditelně práce. Samozřejmě, kdo bude psát o tom, že 30 lidi, včetně poslanců Federálního shromáždění, sedí od rána do půlnoci na jednáních se sovětskou stranou o náhradě škod - tady pan poslanec Kocáb by to tom mohl vyprávět. Je to opravdu nevděčné. Není to žádná politika gest, je to naprosto úmorná práce, a ta probíhá nepřetržitě a zejména s našimi sousedy, zatímco třeba v těch vzdálenějších oblastech se zatím navazují první politické kontakty, tam úkoly mravenči práce nejsou.

Tak to je stručně vše ke všem vašim dotazům.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Takže my tento bod jednání uzavíráme vystoupením pana ministra. Dovolte, abych mu ještě jednou poděkoval za jeho obsáhlou zprávu. Pokud jde o prohlášení, které zde předložila plénu Federálního shromáždění skupina poslanců zahraničních výborů, budeme ho muset předložit k projednání, případné schválení, až budeme usnášení schopní.

Nyní vyhlašují krátkou přestávku do 11.30 hodin.

(Jednání přerušeno v 11.17 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 11.45 hodin.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pani a pánové, zahajují pokračování našeho jednání. Máme projednat návrh prohlášení, které předložila skupina poslanců, členů zahraničních výborů. Je proto nutno, abyste sledovali čtení textu, protože o něm budeme hlasovat, zda bude přijato, jako usnesení dnešní schůze.

V této chvíli jsme usnášení schopní. Prosil bych ještě stojící, aby se z nich stali sedící. Děkuji.

Poslanec SN J. Olej: osobne sa mi zdá, že k tomuto bodu by sme nemali rokovať vzhľadom na to, že sa odmietol ako bod programu tejto schôdze.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Tato připomínka je, bohužel, místná. Skutečně se tak stalo, my jsme odmítli při předchozím zasedání, že nebudeme o tomto jednat.

Hlásí se někdo s námitkou proti tomuto tvrzení? Znamená to, že bychom neměli o této věci jednat, protože takto jsme se usnesli. Je to evokace určitého usnesení, já jsem si toho vědom.

Pokud navrhovatelé mlči, beru to jako souhlas s naším předchozim usnesením. Prosím, kolega Kroupa.

Poslanec SL D. Kroupa: Vzhledem k závažnému vývoji, který v této věci probíhá, myslím, že by přece jenom ještě jednou mohlo toto shromáždění zvážit, zda návrh usnesení, k němuž dospěli členové zahraničních výborů, by nemohlo přijmout celé shromážděni. Myslím, že to nezdrží nijak naše jednání.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nejde o návrh textu, který by byl schválen zahraničními výbory celými, ale je zde podepsáno 26 členů zahraničních výborů. Tedy je to návrh skupiny poslanců.

Já se domnívám tedy, že je možno hlasovat o tomto návrhu usnesení. (Hlasy: Ne.) Máme ještě možnost procedurální, zda o tomto obnoveném, revokovaném návrhu budeme znovu hlasovat.

Ještě se hlásí pan kolega Kroupa.

Poslanec SL D. Kroupa: Já se domnívám, že v rozpravě k projevu pana ministra zahraničí byla rozprava i k tomuto tématu, takže můžeme jako výsledek rozpravy toto usnesení přijmout.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je to zajímavý názor, mně se líbí, ovšem rozhodujete vy, paní poslankyně a páni poslanci. Takže z tohoto hlediska je možno vycházet, že na základě rozpravy k expozé ministra zahraničí byl předložen tento návrh, který by měl být přijat po případném schválení jako usnesení Federálního shromáždění. Já se domnívám, že operativní způsob vedení tohoto jednání mně velí, abych dal o tomto návrhu hlasovat.

Poslanec SL J. Piskoř: Rád bych poprosil pana předsedajícího, aby umožnil, i kdyby neprošlo toto hlasování, dalším poslancům se připojit k výzvě zahraničních výborů.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě člen předsednictva pan Jičínský.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, já bych doporučoval postup, který jsme uplatnili už na jaře nebo koncem minulého zasedání - myslím, že část poslanců si to pamatuje - že bylo vydané jako iniciativní stanovisko poslanců, které podpořili ti, kteří s tím souhlasili, a takto abychom je poslali.

Já nechci být formalista, ale jestliže jsme se dohodli neurčitém programu jednání, tak jestliže během programu jej budeme měnit, potom skutečně nebudeme mít žádná pevná pravidla pro jednání. To je jedna věc, a já myslím, že velmi významná, zejména v souvislosti s projednáváním jednacího řádu, že bychom neměli pravidla vykládat takto volně, mírně řečeno.

Druhá věc: Mějme na zřeteli také jednu věc; těch velmi negativních nebo velké obavy vzbuzujících jevů v Sovětském svazu je příliš mnoho. Já nezlehčuji to, co se tu děje, ani tuto iniciativu. My jsme svůj pozitivní poměr k litevskému úsilí o suverenitu vyjádřili na jaře tím, že jsme tu přijali Vitauskase Lansbergise. Čili o těchto věcech není pochyb. Ale zároveň varují před inflaci stanovisek Federálního shromáždění k určitým mezinárodně - politickým otázkám. Za jistých okolnosti skutečně méně je více. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu Jičínskému. Ještě je tady technická připomínka kolegy Suchána.

Poslanec SN P. Suchán: Chcel by som povedať, pán podpredseda, že, myslím, vy ste viedol schôdzu a dohoda bola taká, že vzhľadom na to, že pán kolega Kroupa nemal presne naformulovaný text bodu, tak sa to stiahlo s tým, že keď v prípade tohto priebehu rokovania získame nové informácie, ktoré umožnia, že sa k tomu vrátime - tak znel záver diskusie.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Závěr byl, že to mají projednat i zahraniční výbory, pokud se dobře pamatuji. Ale budiž. Jsem teď v takzvané legislativní roztěrce, nebo jak bych to nazval a já musím respektovat přání Federálního shromáždění.

Hlásí se pan poslanec Bratinka. Ale rozhodně bychom neměli ztrácet čas, čeká nás jednání o návrhu jednacího řádu.

Poslanec SN P. Bratinka: Souhlasím s tím, že jevů v Sovětském svazu je mnoho. Nicméně k této situaci vyvíjející se v sousedských pobaltských republikách vydávají prohlášení již četně vlád a pokud vím i dokonce Evropsky parlament o takové rezoluci uvažuje. Zvažme, abychom v této věc nezůstali stranou.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě s hlásí o slovo člen předsedníctva Valtr Komárek.

Poslanec SL V. Komárek: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, na půdě zahraničních výborů jsme jednomyslně došli k návrhu rezoluce, velmi rozvážně přijaté, kde se obracíme, oba zahraniční výbory, na sovětský parlament s žádosti, aby problémy, které se vytvářejí ve vztahu centra k baltským republikám, byly řešeny především parlamentními politickými a ne jinými cestami. Věřím, že to je stanovisko, které odpovídá mírumilovnému cítění našeho obyvatelstva, jeho vztahu k pobaltským republikám, rozvážnému postoji a věřím, že i třeba tou formou, o které mluvil místopředseda Jičínský, že k tomuto stanovisku zahraničního výboru se připojí všechny poslankyně a všichni poslanci. Prosil bych vás o tuto podporu. Netrváme na tom, jestli to bude forma rezoluce nebo přijaté usnesení shromáždění nebo osobni podpis všech poslanců nebo všech poslanců, kteří stanovisko podpoří. Pro mne je důležité poprosit vás o tuto podporu a důvěru, že chceme takto postupovat v souladu s vůli drtivé většiny našeho obyvatelstva. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. To první, co jsem měl dávno učinit je seznámit vás s textem. Dovolte mi, abych ho přečetl. Text je označen jako prohlášení.

"Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky se znepokojením vyslechlo zprávu o vyslání sovětských vojenských jednotek do pobaltských republik. Na základě neblahých historických zkušenosti našeho lidu s řešením politických problémů vojenskou silou se domníváme, že současně rozpory mezi republikami a centrem v Sovětském svazu není možno řešit násilnou cestou, ale klidným a věcným politickým dialogem.

obracíme se proto na sovětský parlament s výzvou, aby se zasadil o politické řešení vnitřních problémů Sovětského svazu, které ovlivňují situaci v Evropě." To je celý text.

Zdá se mi, že nejjednodušší bude, když dám o tomto textu hlasovat, zda ho přijmeme jako Federální shromáždění jako celek.

Budete hlasovat. Je nás dostatečná většina. Budeme hlasovat volnou většinou přítomných. Nejprve bude hlasovat společně Sněmovna národů. Táži se poslanců Sněmovny národů, kdo z nich souhlasí s navrženým textem, jako usnesením Federálního shromáždění, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Sedmdesát šest.) Sedmdesát šest.

Kdo je proti? (Jeden.) Děkuji. Jeden.

Zdržel se někdo hlasování? (Sedmnáct.) Děkuji. Sedmnáct.

Mohu konstatovat, že s usnesením Sněmovna národů souhlasí.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Šedesát osm.) Šedesát osm.

Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji. Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet sedm.) Děkuji. Dvacet sedm.

Také Sněmovna lidu návrh usnesení přijala. (Potlesk.)

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 92, SL č. 141, SN č. 141)

Děkuji za vaše porozuměni a dovolte, abych další bod jednání, kterým je návrh jednacího řádu předal k řízení kolegovi Stankovi.

S technickou připomínkou se hlásí poslanec Olej.

Poslanec SN J. Olej: Chcem len poznamenať, že dnes sme ukázali, ako sme včera mohli vyriešiť návrh pána Sachera. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já jsem vám sice dobře neporozuměl, ale beru to na vědomí.

Poslanec SN P. Gandalovič: Kolegyně a kolegové, podávám formální návrh na přesunuti bodu programu, to znamená jednání o lustracích a zpráva komise 17. listopadu před jednáním o jednacím řádu. Mám k tomu pragmatický důvod, protože si myslím, že jednání o jednacím řádu se protáhne minimálně do zítra odpoledne a kdybychom již dnes vyřešili problém lustraci, komise, která by k tomuto účelu byla vytvořena, by už ode dneška mohla shromažďovat určitě materiály a neztráceli bychom tím čas.

Potom by se mohla udělat přestávka na oběd a poté by se bezprostředně sešly poslanecké kluby, které by zaujaly k tomuto problému vlastního jednání svá stanoviska. Myslím, že o formálním návrhu, tak jak jsem ho podal, by se mělo hlasovat ihned. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vážené plénum Federálního shromáždění, slyšeli jste návrh na změnu pořadí našeho jednání. Je k tomu nějaká připomínka? (Ne.) Jinak jsem povinen dát o tomto návrhu hlasovat. Je položená otázka srozumitelná? Máme změnit pořad jednání a jednat nejprve o bodu lustraci a komise 17. listopadu a teprve potom přistoupit k návrhu o jednacím řádu.

Dávám tedy hlasovat nejprve ve Sněmovně lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro takto navrženou změnu bodu jednání, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Sedmdesát sedm.) Děkuji. To je nadpoloviční většina.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet tři.) Děkuji. Dvacet tři.

Hlasovat bude teď Sněmovna národů. Táži se poslanců Sněmovny národů jako celku, kdo je pro změnu navrženého pořadu jednání, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Sedmdesát šest.) Děkuji. Sedmdesát šest.

Kdo je proti? (Dva.) Dva.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet tři.) Dvacet tři.

Děkuji. Také Sněmovna národů změnu pořadu jednání přijala.

Budeme tedy jednat nejprve o bodu lustrace. Okamžik, než budeme pokračovat, krátká konzultace. Budete muset mít chvíli strpení, protože prezidiální zpráva je připravena k tomuto bodu, ale ještě není na předsednickém stole.

Byl jsem upozorněn, že protože jde o tento druh bodu jednání, bylo by potřebně, aby jednání bylo důvěrné s vyloučením veřejnosti. Přihlásil se kolega Benda jako člen předsednictva.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP