Středa 9. ledna 1991

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Článek 31 - poslanec Šebek navrhuje upravit znění tohoto článku takto: "Každý má právo na ochranu zdraví a na zdravotní péči za podmínek, které stanoví zákon. "

Při úvaze nad tímto článkem jsme dospěli k závěru, že původní text zaručuje právo na ochranu zdraví každému, kdežto ostatní práva jsou ústavně zaručena jen občanům České a Slovenské Federativní Republiky s tím, že bezplatnost je v přímé návaznosti na veřejné pojištění zdravotní, s jehož zavedením se počítá. Nemáme tedy důvod na původním textu něco měnit.

Poslanec SL P. Šebek: Dovoluji si upozornit, jestliže zůstane původní znění a jiný pozměňovací návrh není, druhá věta tohoto článku vylučuje zdravotní péči pro cizince.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: O této problematice jsme diskutovali. Návrh je jasný, není důvodu nehlasovat. Hlasovat budou poslanci zvolení ve Sněmovně lidu. Kdo z nich je pro pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Šedesát šest.)

Je někdo proti? (Čtyři.) Čtyři. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet čtyři.) Děkuji. Třicet čtyři.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Třicet čtyři.) Třicet čtyři.

Kdo je proti? (Čtyři.) Děkuji. Čtyři.

Zdržel se někdo hlasování? (Sedmnáct.) Děkuji. Sedmnáct.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Čtrnáct.) Čtrnáct.

Kdo je proti? (Pět.) Děkuji. Pět.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet osm.) Děkuji. Dvacet osm.

Návrh sněmovny nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Článek 32 - pan poslanec Schneider navrhuje vložit v odst. 1 před slova "rodičovství" slovo "manželství". Tento odstavec by tedy zněl: "Manželství, rodičovství a rodina jsou pod ochranou zákona. Zvláštní ochrana dětí a mladistvých je zaručena." Neshledali jsme návrh na tuto změnu důvodným, protože máme za to, že základní společenskou jednotkou je rodina, kterou také navrhovaná listina náležitě chrání v článku 10 odst. 2 a ve všech ustanovení článku 32. Podle našeho přesvědčení manželství jako dobrovolný svazek není třeba ústavně chránit, stačí ochrana obyčejným zákonem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Padesát tři.) Padesát tři.

Je někdo proti? (Devět.) Děkuji. (Devět.)

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyřicet pět.) Děkuji. Čtyřicet pět.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů, a to nejprve česká část, kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Dvacet šest.) Dvacet šest.

Kdo je proti? (Osm.) Děkuji. Osm.

Zdržel se někdo hlasování? (Devatenáct.) Děkuji. Devatenáct.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Patnáct.) Patnáct.

Kdo je proti? (Šest.) Děkuji. Šest.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet osm.) Dvacet osm.

Návrh přijat nebyl.


Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Tentýž článek. Poslanec Gandalovič navrhuje zařadit nový odstavec označený jako první, a to v tomto znění: "Každý má právo uzavřít manželství za podmínek, které stanoví zákon." V podstatě z důvodů o kterých byla řeč při předchozím návrhu, ale především proto, že máme za dostačující úpravu v zákoně o rodině, případně v občanském zákoníku, nenavrhujeme tento návrh převzít.

Poslanec SN P. Gandalovič: Stahuji návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Pan poslanec Minka navrhuje nový článek, který by zněl: "Každý má právo zúčastňovat se aktivně tělovýchovné, sportovní nebo turistické činnosti podle svých zájmů a možností. Podrobnosti stanoví zákon." Jde o článek 31 další odstavec.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Můžeme hlasovat. Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro zařazení tohoto nového návrhu, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Devět.) Devět.

Kdo je proti? (Padesát pět.) Děkuji. Padesát pět.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet sedm.) Děkuji. Třicet sedm.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Třináct.) Třináct.

Kdo je proti? (Dvacet šest.) Děkuji. Dvacet šest.

Zdržel se někdo hlasování? (Patnáct.) Patnáct.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Třináct.) Třináct.

Kdo je proti? (Dvacet šest.) Děkuji. Dvacet šest.

Zdržel se někdo hlasování? (Patnáct.) Děkuji. Patnáct.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Pět.) Pět.

Kdo je proti? (Dvacet osm.) Děkuji. Dvacet osm.

Zdržel se někdo hlasování? (Patnáct.) Děkuji. Patnáct.

Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Poslanec Olej navrhuje doplnit článek 33 odst. 1 tak, že za slova "na vzděláni" se vkládají slova: "v duchu vědeckého poznání, humanity, demokracie a vlastenectví". Takže celý článek by zněl: "Každý má právo na vzděláni v duchu vědeckého poznání, humanity, demokracie a vlastenectví. Školní docházka je povinná po dobu, kterou stanoví zákon." Máme za to, že lze tomuto návrhu vyhovět. Umožní se tak současné zrušení dosavadního čl. 16 současné ústavy, který by jinak zůstal v platnosti vedle listiny, ačkoli odst. 2 a 3 jsou už dávno překonány. Pokud by tento článek byl přijat, bylo by třeba promítnout jeho přijetí do § 2 bod l uvozovacího zákona, kterým by se rušil čl. 16 celý.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že můžeme hlasovat.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Třicet jedna.) Třicet jedna.

Je někdo proti? (Třicet tři.) Třicet tři.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet devět.) Třicet devět.

Nyní se ptám poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice, kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Devatenáct.) Devatenáct.

Kdo je proti? (Sedmnáct.) Sedmnáct.

Zdržel se někdo hlasování? (Devatenáct.) Devatenáct.

Nyní se ptám poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice, kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Jedenáct.) Jedenáct.

Je někdo proti? (Třináct.) Třináct.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet sedm.) Dvacet sedm.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Pan poslanec Schneider navrhuje v odst. 2 čl. 33 slova: "na bezplatné vzdělání" nahradit slovy "státem hrazené". Máme za to, že bezplatnost je tu určována ve vztahu k občanovi, je to povinnost finančně a materiálně zabezpečit realizaci práva a upravit zvláštní zákony, a proto nemáme důvod měnit náš návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se poslance Schneidera, zda i po tomto vysvětlení trvá na svém návrhu? (Ano.)

Budeme tedy hlasovat. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Třicet devět.) Třicet devět.

Kdo je proti? (Třináct.) Třináct.

Kdo se zdržel hlasování? (Padesát dva.) Padesát dva.

Nyní se ptám poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice, kdo z nich je pro tento návrh? (Hlasuje se.) (Dvacet šest.) Dvacet šest.

Kdo je proti? (Šest.) Šest.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet tři.) Dvacet tři.

Kdo z poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Pět.) Pět.

Kdo je proti? (Deset.) Deset.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet šest.) Třicet šest.

Pozměňovací návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Pan poslanec Rynda má k článku 35 poněkud komplikovaný návrh, pokud bych jej neuvedl přesně, ať mě pan navrhovatel laskavě opraví. Jde o návrhy, které se vztahují k odst. 3 čl. 35. Poslanec SL I. Rynda: Dal jsem dva pozměňovací návrhy, z toho první je ve dvou alternativách. Jestliže nepřijmeme první alternativu prvního návrhu, budeme hlasovat celkem třikrát, jinak bychom hlasovali pouze dvakrát. (Smích v sále.)

První alternativa prvního pozměňovacího návrhu zní takto: "Při výkonu svých práv a v souladu s principem trvale udržitelného rozvoje nesmí nikdo ohrožovat ani poškozovat životní prostředí, přírodní zdroje, druhové bohatství přírody a kulturní památky nad míru stanovenou zákonem " Změna spočívá ve slovech resp. v doplnění "a v souladu s principem trvale udržitelného rozvoje." Tato slova se doplňují.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Pokud jde o naše stanovisko k tomuto návrhu, máme za to, že z hlediska ústavních zásad a pravidel nelze užívat takových neurčitých pojmů, jako je princip udržitelného rozvoje. To je měřítko, které je bezobsažně, vágní.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dávám hlasovat o pozměňovacím návrhu v první alternativě. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) (Padesát tři.) Padesát tři.

Kdo je proti? (Čtyři.) Čtyři.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyřicet čtyři.) Čtyřicet čtyři.

Nyní se ptám poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Dvacet sedm.) Dvacet sedm.

Je někdo proti? (Čtyři.) Čtyři.

Zdržel se někdo hlasování? (Sedmnáct.) Sedmnáct.

Teď hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice do Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Dvacet čtyři.) Dvacet čtyři.

Kdo je proti? (Čtyři.) Čtyři.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet tři.) Dvacet tři.

Tento první návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: To byla alternativa, o které zde byla řeč.

Prosím poslance Ryndu, aby přednesl druhou alternativu.

Poslanec SL I. Rynda: Druhá alternativa, kterou jsem vyhrožoval, zní následovně: "Při výkonu svých práv a se zřetelem na práva budoucích generací nesmí nikdo ohrožovat ani poškozovat životní prostředí...". Doplněno je "a se zřetelem na práva budoucích generací".

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Pokud jde o práva budoucích generací, máme za to, že stačí obecný odkaz k preambuli. Ten článek sám o sobě nedoznává nijakých změn. Nevidím důvod, proč bychom měli náš původní návrh měnit.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat o tomto návrhu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Sedmdesát šest.) Sedmdesát šest.

Kdo je proti? (Dva.) Dva.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet tři.) Dvacet tři.

Nyní se ptám poslanců Sněmovny národů zvolených v České části, kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Třicet osm.) Třicet osm.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvanáct.) Dvanáct.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) (Třicet devět.) Třicet devět.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Zdržel se někdo hlasování? (Jedenáct.) Jedenáct.

Sněmovny návrh nepřijaly.


Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Poslední pozměňovací návrh spočívá v tom, že od výrazu "nikdo nesmí ohrožovat nebo poškozovat životní prostředí, přírodní zdroje ani jednotlivě živé organismy a kulturní památky nad míru stanovenou zákonem", tedy změna je v dodatku"ani jednotlivé organismy".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme o tomto návrhu hlasovat.

Nejprve hlasují poslanci Sněmovny lidu, kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji. (Šedesát dva.) Šedesát dva.

Kdo je proti? (Tři.) Děkuji. Tři.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet pět.) Děkuji. Třicet pět.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Čtyřicet.) Děkuji. Čtyřicet.

Kdo je proti? (Tři.) Děkuji. Tři.

Zdržel se někdo hlasování? (osm.) Děkuji. osm.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP