Středa 9. ledna 1991

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Nejprve poslanci zvolení v České republice. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Nikdo.) Nikdo.

Je někdo proti? (Čtyřicet jedna.) Čtyřicet jedna.

Zdržel se někdo hlasování? (Šestnáct.) Šestnáct.

Hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Deset.) Deset.

Je někdo proti? (Patnáct.) Patnáct.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet jedna.) Třicet jedna.

Sněmovny tento pozměňující návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší pozmeňovací návrh k článku 25. Ide o návrh poslanca Hrivíka na znenie odstavca 2 b): "Právo používať ich jazyk v úradnom styku tam, kde je to možné a účelné." Ak si všimneme znenie článku 25, odst. 2, je tam jednoznačne uvedené, že občanom patriacim k národnostným a etnickým menšinám sa za podmienok stanovených zákonom atď. Domnievali sme sa, že v tomto termíne "za podmienok stanovených zákonom" je subsumované, ak je to možné a účelné, že zákon môže určiť, za akých podmienok, kde, kedy a ako je možné používať v úradnom styku materinského jazyka, resp. ich jazyku v úradnom styku. Z toho dôvodu sa neprikláňame k tomuto pozmeňovaciemu návrhu. Skôr to patrí do vykonávacieho zákona.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se po tomto vysvětlení, zda pan poslanec Hrivík trvá na svém návrhu nebo od něj ustupuje. (Trvá.)

Hlasovat budou nejprve poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Pět.) Pět.

Je někdo proti? (Šedesát devět.) Šedesát devět.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet čtyři.) Dvacet čtyři.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Čtrnáct.) Čtrnáct.

Je někdo proti? (Devatenáct.) Devatenáct.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet tři.) Dvacet tři.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (Dva.) Dva..

Je někdo proti? (Čtyřicet čtyři.) Čtyřicet čtyři.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvanáct.) Dvanáct.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Nyní pokračuje poslanec Ševčík jako druhý zpravodaj.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Článek 26, pozměňovací návrhy poslanců Benčíka, Kavana a Mečla. Všechny tyto pozměňovací návrhy se týkají odstavce 3. Poslanec Benčík navrhuje změnu v tomto znění: "Každý má právo na práci podle svých schopností a kvalifikace."

Poslanec Kavan navrhuje: "Každý má právo na práci, které zahrnuje právo na příležitost získávat prostředky pro své životní potřeby. Občané, kteří toto své právo nemohou bez vlastní vůle vykonávat, stát v přiměřeném rozsahu hmotně zajišťuje. Podmínky stanoví zákon.

Poslanec Mečl navrhuje: "Každý má právo na práci. Stát činí příslušná opatření k ochraně tohoto práva a jeho plném uskutečňováni. občany, kteří... atd."

Naše stanovisko je takové: máme za to, že právo, které předkladatelé označují jako právo na práci, je přesně a normativně vyhovujícím způsobem formulováno v článku 26 odst. 3 návrhu, i když zde takto výslovně označeno není. Naopak, právo na práci je pojem sám o sobě vágní a nepřesný, neumožňuje reálně vymáhání tohoto práva a působí proto spíše jako pouhá deklarace. Evropská sociální charta v článku prvním a druhém sice mluví o právu na práci. Tento pojem však přitom vymezuje jako závazky státu:

1. Přijmout jako jeden z primárních cílů úkol dosáhnout a udržet co nejvyšší a nejstabilnější úroveň zaměstnanosti s ohledem na dosažení plné zaměstnanosti.

2. Ochraňovat efektivně právo pracujících na to, aby si vydělával na živobytí v zaměstnání, jež dobrovolně přijme.

3. Ustavit nebo udržovat bezplatné zprostředkovatelny práce pro všechny pracující.

4. Poskytovat nebo prosazovat poradenství při volbě povolání, odborný výcvik a rekvalifikaci. Druhý bod Charty je pak vyjádřen v článku 26 odst. první a třetí Listiny a ostatní jsou již provedeny nedávno přijatým zákonem o nezaměstnanosti. Neshledali jsme tedy důvodu, abychom od původního textu ustupovali.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se navrhovatelů, zda po tomto vysvětlení trvají na svých návrzích. Nejprve se ptám poslance Benčíka. (Poslanec Benčík na svém návrhu trvá.)

Pane zpravodaji, buďte tak laskav a přečtěte znovu návrh poslance Benčíka.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: "Každý má právo na práci podle svých schopností a kvalifikace. "

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: To ostatní pak zůstává?

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Toto znění zřejmě nahrazuje odstavec 3.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu.

Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Dvacet pět.) Dvacet pět.

Je někdo proti? (Třicet osm.) Třicet osm.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet sedm.) Třicet sedm.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Čtrnáct.) Čtrnáct.

Je někdo proti? (Třicet jedna.) Třicet jedna.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvanáct.) Dvanáct.

Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Šestnáct.) Šestnáct.

Je někdo proti? (Dvacet dva.) Dvacet dva.

Zdržel se někdo hlasování? (Šestnáct.) Šestnáct.

Tento návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Každý má právo na práci, která zahrnuje právo na příležitost získávat prostředky pro své životní potřeby prací. Občané, kteří toto právo bez vlastní viny nemohou vykonávat, stát v přiměřeném rozsahu hmotně zajišťuje. Podmínky stanoví zákon. Jedná se o návrh poslance Kavana.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Třicet šest.) Třicet šest.

Kdo je proti? (Třicet šest.) Třicet šest.

Zdržel se hlasování? (Dvacet osm.) Děkuji. Dvacet osm.

Nyní poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Dvacet.) Dvacet.

Kdo je proti? (Dvacet šest.) Dvacet šest.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvanáct.) Dvanáct.

Nyní hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh? (Devatenáct.) Devatenáct.

Kdo je proti? (Čtrnáct.) Čtrnáct.

Zdržel se hlasování? (Dvacet dva.) Děkuji. Dvacet dva.

Ani tento návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Návrh poslance Mečla: "Každý má právo na práci. Stát činí příslušná opatření k ochraně tohoto práva a na jeho plně uskutečňování. občané, kteří toto své právo nemohou bez své vlastní viny vykonávat, stát v přiměřeném rozsahu hmotně zajišťuje. Podmínky stanoví zákon."

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Hlásí se pan Mečl.

Poslanec SN J. Mečl: Protože pozměňovací návrhy v první větě třetího odstavce byly zamítnuty a zůstává původní text, doporučuji, aby se hlasovalo pouze o vsuvce za první větu, která zní: "Stát činí příslušná opatření k ochraně tohoto práva a jeho plného uskutečňování." Tzn. do původního textu třetího odstavce za první větu vsunout tuto větu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Ještě tedy jednou přečtu: "Každý má právo získávat prostředky pro svoje životní potřeby prací. Stát činí příslušná opatření k ochraně tohoto práva a jeho plného uskutečňování. Občané, kteří toto své právo nemohou bez své viny vykonávat, stát v přiměřeném rozsahu hmotně zajišťuje. Podmínky stanoví zákon."

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Můžeme hlasovat.

Nejprve poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Čtyřicet sedm.) Čtyřicet sedm.

Kdo je proti? (Dvacet čtyři.) Dvacet čtyři.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet jedna.) Děkuji. Třicet jedna.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Dvacet jedna.) Dvacet jedna.

Kdo je proti? (Šestnáct.) Šestnáct.

Zdržel se hlasování? (Dvacet dva.) Děkuji. Dvacet dva.

Hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Sedmnáct.) Sedmnáct.

Kdo je proti? (Osm.) Osm.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet osm.) Dvacet osm.

Ani tento návrh sněmovny nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Článek 28. Poslanec Kavan navrhuje tento článek upravit v takovémto znění:

"odst. 1 - všichni zaměstnanci bez rozdílu pohlaví mají právo

a) na stejné pracovní příležitosti a stejné zacházení ve věcech zaměstnání a povolání,

b) spravedlivou odměnu za práci, dostatečnou k zajištění důstojně životní úrovně,

c) stejnou odměnu za práci stejné hodnoty,

d) rovně a důstojně pracovní podmínky, zejména zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Odst. 2 - podrobnosti stanoví zákon."

Při úvaze nad tímto článkem jsme dospěli k závěru, že principy tohoto článku jsou chráněny. Princip rovnosti je obecně vyjádřen v čl. 3 listiny a vztahuje se tedy na věci upraveně v čl. 28. Právo na ochranu zdraví při práci je zahrnuto v obecném právu na ochranu zdraví podle čl. 31 a ostatní podrobnosti jsou svěřeny zákonu. Nemáme tedy důvodu, abychom na původním textu něco měnili.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Přistoupíme k hlasování.

Nejprve budeme hlasovat ve Sněmovně lidu. Ptám se, kdo z poslanců je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Dvacet šest.) Dvacet šest.

Kdo je proti? (Třicet šest.) Třicet šest.

Zdržel se hlasování? (Třicet osm.) Děkuji. Třicet osm.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Patnáct.) Patnáct.

Kdo je proti? (Osmnáct.) Osmnáct.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet čtyři.) Děkuji. Dvacet čtyři.

Hlasovat budou poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Osm.) Osm.

Kdo je proti? (Devatenáct.) Devatenáct.

Zdržel se hlasování? (Dvacet tři.) Dvacet tři.

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Článek 29. Pan poslanec Doksanský navrhuje, aby v odst. 1 a 2 byla slova "osoby se změněnou pracovní schopností nahrazena slovy osoby zdravotně postižené."

Při úvaze nad tímto článkem jsme dospěli k závěru, že tento návrh je důvodný. Výraz "osoby se změněnou pracovní schopností" je výrazem použitým jen v našem právním řádu a také tam je definovaný. Např. evropská sociální charta používá výraz osoby tělesně postižené či duševně postižené - přesněji vystihuje okruh osob, kterých se má čl. 29 dotýkat.

Doporučuje se proto návrhu vyhovět, protože stručnější výraz osoby zdravotně postižené označuje osoby postižené zdravotně i duševně.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Můžeme přistoupit k hlasování. Než budeme hlasovat, žádám poslance, kteří opustili jednací síň, aby se vrátili, protože počet přítomných poslanců se povážlivě snížil, a bylo by nežádoucí, aby došlo k deficitu při hlasování.

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Sto dva.) Sto dva.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Jeden.) Děkuji. Jeden.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Padesát dva.) Padesát dva.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování. (Jedna.) Děkuji. Jedna.

Nyní budou hlasovat poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Čtyřicet osm.) Čtyřicet osm.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo. Kdo se zdržel hlasování? (Jeden.) Jeden.

Tento pozměňovací návrh byl přijat.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP