Středa 9. ledna 1991

Je někdo proti? (Dva.) Dva.

Zdržel se někdo hlasování? (Sedmnáct.) Sedmnáct.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Pán poslanec Világi má pozmeňovací návrh, zaradiť do článku 10 za odstavec 3 ďalší odstavec 4 tohto znenia: "Každý má právo na ochranu údajov o svojej národnosti alebo príslušnosti k etnickej menšine."

Domnievam sa, že v článku 10, odst. 3 "každý má právo ochrany pred neoprávneným zhromažďovaním údajov..." je zahrnutá i táto požiadavka poslanca Világiho. S týmto návrhom sa stotožnila i skupina poslancov - expertov.

Ďalej je v Listine uvedená jedna vec - že nikto nesmie byť diskriminovaný za svoju národnosť.

Z týchto dvoch dôvodov neodporúča skupina poslancov - expertov prijatie tohto pozmeňovacieho návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Trvá pan poslanec Világi na tom, aby se o jeho návrhu hlasovalo?

Poslanec SL O. Világi: Ano.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dávám tedy hlasovat o návrhu.

Nejprve hlasuje Sněmovna lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Devět.) Devět.

Je někdo proti? (Padesát pět.) Padesát pět.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyřicet pět.) Čtyřicet pět.

Nyní bude hlasovat česká část Sněmovny národů. Ptám se poslanců zvolených v České republice do Sněmovny národů, kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Tři.) Tři.

Je někdo proti? (Dvacet šest.) Dvacet šest. Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet dva.) Dvacet dva.

Nyní bude hlasovat slovenská část Sněmovny národů. Kdo z poslanců zvolených ve Slovenské republice do Sněmovny národů je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Jedenáct.) Jedenáct.

Je někdo proti? (Dvacet dva.) Dvacet dva.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet šest.) Dvacet šest.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Děkuji, budeme pokračovat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší pozmeňovací návrh mal k článku 16 poslanec Blažek. Podľa slov pána spravodajca Ševčíka ho berie spť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se poslance Blažka, zda bere svůj návrh zpět. (Ano.)

Děkuji, můžeme pokračovat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší pozmeňovací návrh je k článku 17, odst. 1, kde poslanec Schneider navrhuje doplniť informáciu za slová: "všeobecne prístupných zdrojov". Celý text by znel: "Sloboda prejavu a právo na informácie zo všeobecne prístupných zdrojov sú zrušené."

Právo na informáciu, tak ako je zaručené v odst. 1, nie je absolútne, pretože je obmedzené ostatnými ustanoveniami tohto článku a inými ustanoveniami Listiny. Napríklad čl. 10 - pokiaľ ide o ochranu súkromia, článok 13 - listové a iné tajomstvá atď. Z tohto dôvodu skupina poslancov, ktorá sa zoberala vypracovaním Listiny, neodporúča prijať tento pozmeňovací návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím poslance Schneidera, který se hlásí o slovo.

Poslanec SL J. Schneider: Beru svůj návrh zpět.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší pozmeňovací návrh má pán poslanec Uhl k článku 16, odst. 5, kde navrhuje nové znenie: "Cirkvi a náboženské spoločnosti sú oddeliteľné od štátu." Opravujem: "Cirkvi a náboženské spoločnosti sú oddelené od štátu."

Skupina poslancov prijatie tohto pozmeňovacieho návrhu neodporúča z toho dôvodu, že sa domnieva, že táto otázka sa týka všetkých cirkví. Do dnešného dňa nebola táto otázka u nás prerokovaná. Ale v neposlednom rade nie sú zaujímavé ani otázky napr. majetko-právneho vysporiadania. Ako iste vieme, doteraz cirkev nepožaduje vrátenie svojho majetku a jeden z dôvodov je i ten, že sú do určitej miery podporované štátom. Z tohto dôvodu sa domnievame, že by tento pozmeňovací návrh nemal byť prijatý a neodporúčame ho.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ještě k tomu podá vysvětlení druhý zpravodaj. Prosím.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Já bych k tomu chtěl dodat jenom to, že neobstojí ani poukaz na to, že obdobný způsob je v čl. 20 odst. 4, že tam se objevují aktivity politických stran a politických hnutí, a to z toho důvodu, že to jsou vlastně organizace, kterým se zde to právo zakládá. Kdežto církve, jak známo, jsou dávno konstituovány, takže tato argumentace je nepřípadná. Navíc je třeba také ještě uvážit to, že svou povahou, podle našeho přesvědčení upravujeme prosím práva a svobody ke státu a naopak. A je k tomu zapotřebí, podle mého přesvědčení velice mnoho jednání s církvemi, a případně s organizacemi, které jsou s nimi v souvislosti. Mám za to, že tato úprava je nejen nadbytečná, ale zcela nevhodná.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Návrh poslance Uhla byl jasně formulován. Hlasuje o něm Sněmovna lidu.

Kdo je pro tento návrh z poslanců Sněmovny lidu, nechť zvedne ruku! (Dvacet.) Děkuji. Dvacet.

Je někdo proti? (Čtyřicet jedna.) Čtyřicet jedna.

Zdržel se hlasování? (Padesát dva.) Padesát dva.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů, poslanci zvolení v České republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Devatenáct.) Devatenáct.

Kdo je proti? (Dvacet pět.) Dvacet pět.

Kdo se zdržel hlasování? (Šestnáct.) Šestnáct.

Nyní bude hlasovat část poslanců zvolených ve Slovenské republice.

Kdo je pro tento návrh? (Devatenáct.) Devatenáct.

Je někdo proti? (Dvacet pět.) Dvacet pět.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet pět.) Dvacet pět.

Ani jedna sněmovna návrh nepřijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Pán poslanec Bratinka navrhol celý tento článok 23 vypustiť bez náhrady.

Francúzska deklarácia práv človeka a občana z roku 1989, ktorá je súčasťou i ústavy francúzskej, v článku 2 stanoví: "Cieľom každého spoločného zriadenia je zachovanie prirodzených a neprenositeľných ľudských práv. Tieto práva sú sloboda, vlastníctvo, bezpečnosť a odpor proti útlaku." Ústava Nemeckej spolkovej republiky v článku 20, odstavci 4 stanoví: "Proti každému, kto sa podvolí odstrániť tento poriadok - toto je definované v predchádzajúcom odstavci - majú všetci Nemci, pokiaľ nie je iná pomoc možná, právo odporu."

S týmto výkladom navrhoval ústavnoprávny výbor, aby bolo ponechané toto znenie článku 23, tzn. nepripájame sa k jeho vypusteniu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme o tom hlasovat. Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu.

Kdo je pro vypuštění tohoto článku ve smyslu pozměňovacího návrhu poslance Bratinky, nechť zdvihne ruku. (Jedenáct.) Jedenáct.

Kdo je proti? (Šedesát pět.) Šedesát pět.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet pět.) Třicet pět.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Devět.) Devět. Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet devět.) Dvacet devět.

Kdo se zdržel hlasování? (osmnáct.) osmnáct.

Nyní budou hlasovat poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku. (Jeden.) Jeden.

Kdo je proti? (Čtyřicet.) Čtyřicet.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtrnáct.) Čtrnáct.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Článok 23 - poslanec Blažek navrhol zaradiť nový odstavec 2: "Obrana demokratického poriadku v štáte, ľudských práv a základných slobôd proti všetkému, čo ich ohrozuje, je prvoradou občianskou citnosťou."

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: To už jsme vyřešili, protože to bylo součástí preambule, předpokládám, že už tento návrh není. Pane poslanče, trváte na svém návrhu?

(Poslanec Blažek: Trvám.)

Dobře budeme tedy o návrhu hlasovat.

Nejprve hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Dvacet pět.) Dvacet pět.

Kdo je proti? (Pět.) Pět.

Zdržel se hlasování? (Sedmdesát osm.) Sedmdesát osm.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů, zvolení v České republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Patnáct.) Patnáct.

Kdo je proti? (Šest.) Šest.

Zdržel se hlasování? (Třicet čtyři.) Třicet čtyři.

Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Třináct.) Třináct.

Kdo z nich je proti? (Deset.) Deset.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet dva.) Třicet dva.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Dva ďalšie pozmeňovanie návrhy sa týkajú článku 24. Poslanec Roman navrhuje tieto zmeny: Za hlavu 2 vložiť hlavu 3 s označením "Práva národné".

Odstavec 1: "Národ je organickým nositeľom jej moci a práv a prax vykonáva štát."

Odstavec 2: Český a slovenský národ má sebaurčovacie právo i na vlastný život do dôsledkov.

Odstavec 3: Každý národ má sebaurčovacie právo a môže sa na základe neho slobodne rozhodovať, že si utvorí slobodný spôsob a formu svojho národného a štátneho života alebo že bude žiť v spoločnom štáte vo forme, akú dohodne s druhým národom.

Odstavec 4: Zakazuje sa akékoľvek obmedzovanie práv jedného národa druhým.

Odstavec 5: Zvrchovanosť národnej republiky vychádza zo sebaurčovacieho práva národa, zvrchovanosť zloženého spoločného štátu vychádza zo sebaurčovacieho práva obidvoch národov a zvrchovanosti ich vlastných národných štátnych útvarov.

Odstavec 6: V rámci spoločného štátu obidva národy majú právo na uplatnenie práva na sebaurčenie referendom, ktoré je povinný vyhlásiť prezident spoločného štátu na návrh zákonodarného orgánu uplatňujúcej národnej republiky najneskôr do 90 dní od podania návrhu.

Odstavec 7: Referendum sa uskutoční v tej národnej republike, kde sa na jeho konaní dohodli ich zákonodarné zbory.

Odstavec 8: Výsledky referenda v rozsahu sebaurčovacieho práva každého národa o zvrchovanosti jeho národnej republiky zaväzujú obidve národné republiky i republiku spoločného zloženého štátu.

Odstavec 9: Majetok spravovaný republikou spoločného zloženého štátu prechádza do vlastníctva tej národnej republiky, na území ktorej sa nachádza.

Odstavec 10: Štátne finančné aktíva a pasíva republiky zloženého štátu, menové rezervy SBČS a spoločné hmotné rezervy sa rozdelia medzi obidve národné republiky v pomere podľa počtu obyvateľov.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je to celý návrh, pane kolego?

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Áno, to je celý návrh článku 24.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: A další návrhy?

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalšie návrhy nie sú súčasťou tohto návrhu. Toto je článok 24 v 10-tich odstavcoch tohto znenia.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pokračování je v návrhu článku kterého?

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Je to článok 25, ale dáva to do hlavy 4.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že návrhy poslance Romana tvoří jeden celek a že o nich budeme hlasovat jako o celku.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Nie. Toto sú práva národné a ďalšie návrhy sú práva národnostných menšín.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dobře, budeme hlasovat zvlášť. Jenom bych chtěl říci poslanci Romanovi, že když bude podávat tak závažné návrhy, že by je měl dát písemně na stroji, abychom s nimi mohli zacházet úměrně jejich významu.

Poslanec Roman má technickou poznámku.

Poslanec SN L. Roman: V prvom rade by som sa chcel dotknúť pána predsedajúceho, že by nemal tak diktátorsky viesť celú túto schôdzu.

Chcel by som k samotnému návrhu ešte niečo povedať. Bod 5 až 10 beriem späť s tým, že body 1, 2, 3 a 4 navrhujem, aby sa o nich hlasovalo samostatne.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Upozorňujem, že z hľadiska legislatívno-technického sú to odstavce. Je to článok 24, ktorý má tieto odstavce. Poslanec SN L. Roman: Je možné hlasovať aj samostatne. V akom rozsahu sa jednotlivé body prijmú, v takom rozsahu bude prijatá celá hlava.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dal jste návrh, z něhož jste svým dobrovolným uvážením dva odstavce vypustil. Bereme to na vědomí, budeme hlasovat o ostatních odstavcích tohoto článku.

Poslanec SN L. Roman: odstavec 5 až 10 vypúšťam. Pretože boli problémy s prečítaním, bolo to napísané ručne, dovolím si znova návrh prečítať, pretože to nebolo správne prečítané. Je to otázka dvoch minút. Nebolo to prečítané tak, ako to bolo napísané.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Máte slovo, přečtěte návrhy.

Poslanec SN L. Roman: Bod 1: Národ je organickým nositeľom tej moci a práv, ktoré v praxi vykonáva štát.

Bod 2: Český a slovenský národ má sebaurčovacie právo i na vlastný život do všetkých dôsledkov.

Bod 3: Každý národ má sebaurčovacie právo a môže sa na základe neho slobodne rozhodnúť, že si utvorí slobodný spôsob a formu svojho národného a štátneho života alebo že bude žiť v spoločnom štáte vo forme, v akej sa dohodne s druhým národom.

Bod 4: Zakazuje sa akékoľvek obmedzenie práv jedného národa druhým.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ak pán poslanec dovolí, prečítal som to tak, ako to mám napísané. Teraz prečítal trochu inú verziu. Mám to tu a potom mu to dám prečitať.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP