Středa 9. ledna 1991

Kdo je proti? (Devatenáct.) Devatenáct.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet šest.) Dvacet šest. Děkuji.

Pozměňující návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ako ďalší pozmeňujúci návrh: do § 3 zaradiť nový odsek 4, ale keďže sme prehodenie článkov neschválili, bol by to odsek 3 nasledovného znenia: "oprávnené záujmy národných a etnických menšín na plné zachovanie ich svojbytnosti a všestranného rozvoja môžu byť slobodne vyjadrené a občanmi majú byť rešpektované ako neoddeliteľná súčasť všeobecne uznávaných ľudských práv."

Keď sme riešili túto otázku, zaoberali sme sa medzinárodnými paktmi hlavne o ľudské dimenzie, ktoré to obdobným spôsobom riešia. Upozorňujeme, že ide o odporúčanie, ktoré - ako vyplýva z ďalších článkov - je možné riešiť v súlade s príslušným národným zákonodarstvom. Ide len o odporúčanie. Po zvážení všetkých okolností sa nepripojujeme k prijatiu tohto pozmeňovacieho návrhu. Okrem iného tieto oprávnené záujmy menšín vyplývajú z ďalších ustanovení, pretože ide zároveň o občanov tohto štátu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasovat bude nejprve Sněmovna lidu. Ptám se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro tento pozměňovací návrh. (Hlasuje se.) (Třicet tři.) Děkuji. Třicet tři.

Kdo je proti? (Osm.) Osm. Děkuji

Zdržel se někdo hlasování? (Šedesát devět.) Děkuji. Šedesát devět.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů. Nejprve poslanci zvolení v České republice. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Nikdo.) Nikdo.

Kdo je proti? (Tři.) Tři. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Čtyřicet pět.) Děkuji. Čtyřicet pět.

Nyní hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro změnu, ať zvedne ruku! (osm.) Děkuji. osm.

Kdo je proti? (Šestnáct.) Děkuji. Šestnáct.

Zdržel se hlasování? (Dvacet šest.) Dvacet šest.

Pozměňovací návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: K článku 6, odst. 3 mal pozmeňovací návrh poslanec Bratinka, a to v tom zmysle, že navrhoval uvedený odstavec 3 vypustiť. To znamená, vypustiť slová, že sa trest smrti nepripúšťa. Pred obedom boli na túto tému diskusie. Sú dôvody za i proti. Skupina expertov, ktorá sa týmto problémom zaoberala, neodporúča prijatie tohto pozmeňovacieho návrhu, ovšem na druhej strane si myslia, že by o tom malo rozhodnúť plénum. Necháme to na rozhodnutie pléna.

Pokiaľ ide o otázku, ktorá tu bola spomenutá - v prípade vojny a pod. - v dobe vojny je možné, aby zákonodarný orgán prijal absolútne iný zákonodarstvo a pozastaví určité zákony. Je to i v súlade s medzinárodnými konvenciami, ktoré pripúšťajú v takých prípadoch pozastavenie platných právnych noriem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Návrh je jasný. Hlasovat bude nejprve Sněmovna lidu. Ptám se poslanců Sněmovny lidu, kdo z nich je pro tento návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (Dvacet osm.) Dvacet osm.

Kdo je proti? (Šedesát.) Děkuji. Šedesát.

Zdržel se hlasování? (Dvacet pět.) Děkuji. Dvacet pět.

Nyní hlasuje Sněmovna národů, poslanci zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji. (Třináct.) Třináct.

Kdo je proti? (Třicet pět.) Děkuji. Třicet pět.

Zdržel se hlasování? (osm.) Děkuji. osm.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro uvedený návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Deset.) Deset.

Kdo je proti? (Třicet.) Děkuji. Třicet.

Zdržel se hlasování? (Patnáct.) Děkuji. Patnáct.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. valko: Ďalší pozmeňovací návrh bol k článku 8. Poslanec Fišera navrhuje odst. 3 upraviť tak, že druhá veta bude rozšírená o text: "Ak zákon v zvláštnych prípadoch túto dobu neumožní predlžiť, tzn. zadržaná osoba musí byť ihneď zoznámená s dôvodmi zadržania, vypočutá a najneskôr do 24 hodín prepustená na slobodu alebo odovzdaná súdu."

Na porade expertov sme hovorili o tom, že európsky Dohovor o ochrane ľudskych práv a zá- kladných slobôd (článok 8, odstavec 3 tejto listiny) uvádza, že taká osoba musi byť ihneď predvedená pred sudcu alebo iněho súdneho úradníka, zmocneněho zákonom. Je to článok 5 odst. 3tejto dohody. Z toho dvodu neodporúčame prijatie tohoto pozmeňovacieho návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Čtyřicet dva.) Čtyřicet dva.

Kdo je proti? (Dvacet osm.) Děkuji. Dvacet osm.

Zdržel se hlasování? (Čtyřicet čtyři.) Děkuji. Čtyřicet čtyři.

Nyní hlasuje Sněmovna národů. Nejprve poslanci zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Šestnáct.) Šestnáct.

Kdo je proti? (Dvacet.) Děkuji. Dvacet.

Zdržel se hlasování? (Osmnáct.) Děkuji. Osmnáct.

Nyní hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro uvedený návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Dvanáct.) Dvanáct.

Kdo je proti? (Dvacet jedna.) Děkuji. Dvacet jedna.

Zdržel se hlasování? (Dvacet jedna.) Děkuji. Dvacet jedna.

Pozměňovací návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší pozmeňovací návrh sa týka čl. 9, odst. 2 b) - pozmeňovací návrh poslanca Jégla, ktorý navrhuje zmeniť text tohoto ustanovenia takto: "Službu vojenskej povahy alebo službu stanovenú zákonom miesto povinnej vojenskej služby." Pojem služba vojenskej povahy, ako je navrhovaný, je v súlade s medzinárodným paktom o občianskych a politických právach - čl. 8, odst. 3, písm. c), ktorý bol publikovaný vo Zbierke zákonov pod č. 120/1976 Zb., ako i s Európskou konvenciou ľudských práv - čl. 4, odst. 3. Zahŕňa nielen plnenie služobných povinností vojakov, ale hlavne i povinné osobné úkony pre potreby ozbrojených síl, čo v mimoriadnych opatreniach v zmysle § 45 branného zákona 92/1949 Zb. V znení neskorších predpisov odporúča prijať tento pozmeňovací návrh, pretože je omnoho výstižnejší a v súlade jednak s naším právnym poriadkom i medzinárodnými právami.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasovat budou poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Sedmdesát šest.) Sedmdesát šest.

Kdo je proti? (Jeden.) Děkuji. Jeden.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet čtyři.) Děkuji. Třicet čtyři.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Čtyřicet šest.) Čtyřicet šest.

Kdo je proti? (Jeden.) Děkuji. Jeden.

Zdržel se někdo hlasování? (Sedm.) Děkuji. Sedm.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Čtyřicet sedm.) Čtyřicet sedm.

Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji. Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Šest.) Děkuji. Šest.

Návrh bohužel nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Pán poslanec Jégl mal niekoľko pozmeňovacích návrhov, ktoré by som rád vzal, pretože sú rovnakého významu, takže by sme niekoho preskočili, ale potom sa vrátime.

Ďalší pozmeňovací návrh sa týkal čl. 15, odst. 3. Navrhuje zmeniť takto: "Každý má právo odmietnuť vojenskú službu z dôvodov svedomia alebo náboženského vyznania. Pokiaľ je občanovi, ktorý z týchto dôvodov odmietne povinnú vojenskú službu, zákonom stanovená povinnosť k inej službe, musí byť táto služba zlučiteľná s dôvodmi odmietnutia." Skupina expertov po zvážení všetkých okolností neodporúča prijať tento návrh, pretože navrhovaná prvá veta neprináša prakticky žiadnu obsahovú zmenu. Druhá veta upravuje podrobnosti, ktoré nepatria do ústavy, ale budú vykonávacím zákonom konkretizované, s čím Listina vyslovene počíta. Do určitej miery je to akceptované pri súčasnej zákonnej úprave. Z tohto dôvodu nenavrhuje akceptovať tento pozmeňovací návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Nejprve hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Čtrnáct.) Čtrnáct.

Kdo je proti? (Třicet jedna.) Děkuji. Třicet jedna.

Zdržel se někdo hlasování? (Šedesát dva.) Děkuji. Šedesát dva.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Deset.) Deset.

Kdo je proti? (Třináct.) Děkuji. Třináct.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet.) Děkuji. Třicet.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. (Pět.) Pět.

Kdo je proti? (Deset.) Děkuji. Deset.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet šest.) Děkuji. Třicet šest.

Sněmovny tento pozměňovací návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: V článku 15, odst. 3 - nie je to pozmeňovací návrh, je to legislatívna úprava - odporučuje prijať vzhľadom na existenciu tohto pojmu v čl. 9, odst. 2 b) "povinnú vojenskú službu", takže by sme odporúčali: "Nikto nemôže byť nútený k vykonávaniu povinnej vojenskej služby." Slovo "povinnej" by sme odporúčali dať, aby to bolo v súlade a jednoznačne korešpondovalo s čl. 9, odst. 2, písm. b), kde povinná vojenská služba je. odporúčam pozmeňovací návrh prijať.

Poslanec SL K. Novosád: Chci se zeptat, zda bude existovat také nějaká dobrovolná vojenská služba.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Problém není v dobrovolně nebo jiné službě, ale pokud by omezení "povinná vojenská služba" nebylo, znamenalo by to, že se to vztahuje také na vojáky z povolání. Nedovedu si představit situaci, že by voják z povolání, který bude přeložen z místa, kde se mu líbí, do místa, kde se mu nelíbí, a řekne, že je další služba v rozporu s jeho svědomím. To je samozřejmě společensky nežádoucí. Navíc v určité situaci státu by to mohlo být nebezpečné. Bariéra, která vyloučí profesionály, musí být položena.

Poslanec SL E. Mandler: Myslím, že z hlediska věty je to velice podivné, když se řekne povinná vojenská služba. K povinné může být každý nucen. Myslím si, že nebezpečí, o kterém hovořil pan zpravodaj, by bylo mnohem lepší riskovat, vždyť to jsou vojáci z povoláni, ti jsou nuceni jako všichni ostatní, kteří jsou zaměstnáni.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: V tom je právě ten vtip, že u vojáků z povolání jde o služební poměr. Určitá nejasnost v pojmech je dána názvoslovím, které je používáno ne zcela uváženě a ne zcela jednotně v branném zákoně. Uvažte, že pokud nebude bariéra položena, vztahuje se předpis na všechny vojáky z povolání. Kdykoli, v kterémkoli okamžiku a já se nebojím říci - pod touto záminkou se může docílit toho, že bude z pracovního poměru vykázán.

(Hlas z pléna: Domnívám se, že správný termín je"základní vojenská služba".)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Došlo - pokud jste zde byli na jaře při projednávání novely branného zákona - k jistým nedostatkům z hlediska legislativní techniky. Termíny, které v branném zákoně jsou, musíme nyní respektovat, abychom zbytečně nevyvolávali rozpory. Jinak bychom Ústavnímu soudu, který - jak před- pokládám - v brzké době bude konstituován, dávali do vínku víc, než je třeba. I tak budeme mít problémů více než dost. Prosím, poslanec Moric.

Poslanec SN V. Moric: Chcel som povedať to isté. Ak je to povinná služba, je do nej človek nútený. Chcel som to isté, to znamená, aby to bola základná vojenská služba.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jsme vázáni terminologií, povinná vojenská služba je termín, jestliže ji z důvodu svědomí nechce někdo nastoupit, nemusí ji nastoupit. Je to zpřesnění terminologické. Je to určitá změna. Má to ten význam, abychom zbytečně nezakládali určité rozpory ve výkladu právních předpisů. obsahově se nic na tom, co tam je, nemění.

Sněmovna lidu hlasuje o návrhu jako první. kdo je pro tuto změnu, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Šedesát tři.) Šedesát tři.

Je někdo proti? (Dvacet jedna.) Dvacet jedna.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet osm.) Dvacet osm.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů, zvolení v České republice. Kdo je pro tuto změnu, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Dvacet sedm.) Dvacet sedm.

Je někdo proti? (osm.) osm. Zdržel se někdo hlasování? (Čtrnáct.) Čtrnáct.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tuto změnu, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Dvacet sedm.) Dvacet sedm.

Je někdo proti? (Šest.) Šest.

Zdržel se někdo hlasování? (Sedmnáct.) Sedmnáct.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalej sú pozmeňovacie návrhy poslanca Jégla, týkajúce sa článku 27, odst. 4 a čl. 44. Navrhuje nahradiť slová "vojaci v činnej službe" slovami "príslušníci ozbrojených síl". Pojem "ozbrojené sily" je širší než "vojsko", pretože v čase mimoriadnych opatrení zahŕňa i niektoré verejné ochranné zbory a zbory povolané k zvláštnym úkonom pre potreby ozbrojených síl. Odporúčame prijať tento pozmeňovací návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se poslanců Sněmovny lidu, kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Devadesát.) Devadesát.)

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (osmnáct.) osmnáct.

Nyní hlasuje Sněmovna národů, nejprve poslanci zvolení v České republice. Kdo je pro, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Padesát.) Padesát.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Jeden.) Jeden.

Nyní hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Čtyřicet osm.) Čtyřicet osm.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se hlasování? (Čtyři.) Čtyři

Obě sněmovny tento pozměňovací návrh přijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Poslanec Schneider navrhol, aby sa do článku 10 za odst. 1 vložil nový odstavec 2, ktorý znie: "Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života."

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP