Středa 9. ledna 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se poslance Kroupy, zda trvá na hlasování o svém návrhu.

Poslanec SL D. Kroupa: Ano.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Sněmovna lidu hlasuje jako první. Kdo je pro uvedený pozměňující návrh poslance Kroupy, nechť zvedne ruku! (Dvacet pět.) Dvacet pět. Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet pět.) Dvacet pět. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Šedesát tři.) Šedesát tři. Děkuji.

Nyní Sněmovna národů, česká část. Kdo je pro uvedený pozměňující návrh, nechť zvedne ruku! (Devatenáct.) Devatenáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Patnáct.) Patnáct. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Dvacet sedm.) Dvacet sedm. Děkuji.

Nyní poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro uvedený návrh, nechť zvedne ruku! (Sedm.) Sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet.) Dvacet. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Třicet dva.) Třicet dva. Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalej článok 2, odstavec 1. Pán poslanec Kroupa navrhuje nové znenie, skrátené: "Štát je založený na demokratických hodnotách." Domnievame sa, že táto veta by do určitej miery postačovala. Boli i v skupine expertov i v ústavnoprávnych výboroch na to rôzne názory, a preto nechávame túto otázku rozhodnúť na snemovniach. Odporúčame hlasovaním o tejto skutočnosti rozhodnúť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasovat bude nejprve Sněmovna lidu. Ptám se poslanců zvolených ve Sněmovně lidu, kdo je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku! (Sedmdesát čtyři.) Sedmdesát čtyři. Děkuji.

Kdo je proti? (Tři.) Tři. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Čtyřicet.) Čtyřicet. Děkuji.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů, nejprve poslanci zvolení v České republice.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Dvacet devět.) Dvacet devět. Děkuji.

Kdo je proti? (Deset.) Deset. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Dvacet.) Dvacet. Děkuji.

Nyní hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice.

Kdo je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku. (Dvacet jedna.) Dvacet jedna. Děkuji.

Kdo je proti? (Třináct.) Třináct. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Dvacet sedm.) Dvacet sedm. Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Prosím pana zpravodaje, aby pokračoval.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší pozmeňovací návrh k tomuto článku mal poslanec Lacina, ktorý navrhol vypustiť slovo "výlučné" a nahradiť ho slovom "totalitné". Je to čl. 2, odst. 1.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Přečtěte to celé, pane poslanče.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Navrhovaný text by mal zníeť: "Štát je založený na demokratických hodnotách a nesmie sa viazať ani na totalitnú ideológiu, ani na náboženské vyznanie."

Předsedající první místopředseda FS Z.Jičínský: To je znění pozměňujícího návrhu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: K tomuto zaujímame obdobné stanovisko ako predtým. Domnievame sa, že na strane druhej pod slovom "výlučná" rozumieme k žiadnej ideológii. Pokiaľ ide o totalitnú ideológiu, je to vlastne výlučná ideológia. Takže z toho dôvodu neodporúčame prijatie tohto pozmeňovacieho návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat nejprve ve Sněmovně národů v České části. Poslanci zvolení v České republice, kdo je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku! (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Kdo je proti? (Čtyřicet devět.) Čtyřicet devět. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Devět.) Devět. Děkuji.

Poslanci zvolení ve Slovenské republice, kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Kdo je proti? (Čtyřicet šest.) Čtyřicet šest. Děkuji. Zdržel se hlasování? (Jedenáct.) Jedenáct. Děkuji.

Nyní hlasují poslanci zvolení do Sněmovny lidu.

Kdo je pro uvedený pozměňující návrh, nechť zvedne ruku! (Dvanáct.) Dvanáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Devadesát dva.) Devadesát dva. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Sedmnáct.) Sedmnáct. Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Čl. 3, odst. 1: Pani poslankyňa Samková navrhla doplniť za slovo "bez rozdielu pohlavia a sexuálnej orientácie". To znamená, že celý text čl. 3, odst. 1 by znel: "Základné práva a slobody sa zaručujú všetkým, bez rozdielu pohlavia, sexuálnej orientácie, rasy, farby pleti, jazyka, viery, náboženstva, politického a iného zmýšľania atď." Ústavnoprávne výbory so skupinou expertov riešili túto problematiku a domnievajú sa, že otázka sexuálnej orientácie vzhľadom na to, že základné práva a slobody sa zaručujú všetkým, je dosť nesporná a nie je jej ničím v našom právnom poriadku bránené. Z toho dôvodu sme neodporučili prijatie tohto pozmeňujúceho návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Paní poslankyně Samková trvá na svém návrhu?

Poslankyně SN K. Samková: Já samozřejmě trvám na svém návrhu a pokud bych se měla vyjádřit odůvodnění...

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nebudete se už vyjadřovat, paní poslankyně. Trváte na svém návrhu, bude o něm hlasováno.

Poslankyně SN K. Samková: Potom bychom nemuseli vůbec o tom hlasovat, protože jsou tam rozvinuta všechna práva.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Diskuse, paní poslankyně, proběhla. Problematika nám je jasná, jenom zpravodaj ve smyslu jednacího řádu sdělil stanovisko výboru, který se touto věcí zabýval.

Hlasuje nejprve Sněmovna lidu. Kdo je pro uvedený pozměňující návrh, nechť zvedne ruku! (Třicet šest.) Třicet šest. Děkuji.

Kdo je proti? (Padesát dva.) Padesát dva. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Třicet dva.) Třicet dva. Děkuji.

Nyní poslanci Sněmovny národů zvolení v České části, kdo je pro tento návrh? (osmnáct.) osmnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet pět.) Dvacet pět. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Šestnáct.) Šestnáct. Děkuji.

Hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro uvedený návrh, nechť zvedne ruku! (Jedenáct.) Jedenáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet tři.) Dvacet tři. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Dvacet dva.) Dvacet dva. Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Čl. 6, odst. 1: pán poslanec Michálek navrhuje nové znenie: "Každý má právo na život od počatia."

Tým, že došlo k vypusteniu čl. 5, došlo k posunu a je to dodatková zmena, ako je jednoznačne uvedené.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že věc je jasná. Číslování v tisku 392 je změněno číslováním, které je upraveno v tisku dodatky a změny k tisku 392.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Už včera som na to upozorňoval. Je to pod bodom 6 na strane 3, články 6 a 7 sa upravujú.

Článok 6, predtým čl. 7, na strane 8: pán poslanec Michálek navrhuje nové znenie: "Každý má právo na život od počatia." Ja myslím, že o tom bolo dosť diskusií. Ústavnoprávny výbor i skupina expertov zo známych dôvodov, ktoré tu už prebehli. neodporúča prijatie tohto pozmeňovacieho návrhu.

Místopředseda SN J. Sokol: Mohl bych prosit, aby se nejprve hlasovalo o tom mírnějším?

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Musíme dodržať poradie pozmeňovacích návrhov.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Michálek na svém návrhu trval, musíme o něm hlasovat.

Hlasuje nejprve Sněmovna lidu. Ptám se poslanců zvolených ve Sněmovně lidu, kdo je pro uvedenou změnu, nechť zvedne ruku! (Třicet šest.) Třicet šest. Děkuji.

Kdo je proti? (Třicet osm.) Třicet osm. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Čtyřicet šest.) Čtyřicet šest. Děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro uvedenou změnu, nechť zvedne ruku! (Třináct.) Třináct. Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet jedna.) Dvacet jedna. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Dvacet šest.) Dvacet šest. Děkuji.

Nyní hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro uvedenou změnu, nechť zvedne ruku! (Dvacet osm.) Dvacet osm. Děkuji.

Kdo je proti? (Třináct.) Třináct. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Šestnáct.) Šestnáct. Děkuji.

Pozměňující návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Článok 6, odst. 1 navrhuje pán poslanec Fišera v tomto znení: "Každý má právo na život." Návrh sa doplňuje "ľudský život je hodný ochrany už pred narodením". Ústavnoprávne výbory po zvážení odporúčajú prijať tento pozmeňovací návrh. Znamená to, že prvá veta ostáva: "Každý má právo na život." Druhá veta: "Ľudský život je hodný ochrany už pred narodením."

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jde o návrh, který byl diskutován už dopoledne. Hlasovat budou poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento pozměňující návrh? (Sto jedenáct.) Sto jedenáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Dva.) Dva. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Sedm.) Sedm. Děkuji.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů. Nejdříve poslanci zvolení v České republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Padesát dva.) Padesát dva.

Kdo je proti? (Tři.) Tři.

Kdo se zdržel hlasování? (Šest.) Šest. Děkuji.

Poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Padesát tři.) Padesát tři. Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyři.) Čtyři. Děkuji. (Potlesk.)

Pozměňující návrh byl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Vrátil by som sa k článku 3. Pán poslanec Duray navrhuje nasledujúce znenie odseku 2: odsek 2 (článok 3, odst. 2 - znenie máte v doplnkoch a zmenách) doplniť: "Každý má právo slobodne rozhodovať o svojej národnosti a priznávať si svoj etnický pôvod. Zakazuje sa akékoľvek ovplyvňovanie tohto rozhodovania. Všetky spôsoby nátlaku, smerujúce k odnárodňovaniu a organizovaniu metód asimilácie, sú neprípustné." Ak si pozrieme nové znenie článku 3, odst. 2 a porovnáme ho s navrhovaným článkom, sú tu určité zmeny a skupina expertov sa domnieva, že článok 3, odst. 2 by mal zníeť tak, ako je uvedené na strane 3.

Okrem iného aj z toho dôvodu, že niektoré veci sú síce prevzaté z medzinárodných dokumentov (hlavne organizované metódy asimilovania sú neprípustné; sú to na jednej strane odporúčania a na druhej strane si pripomeňme, že všetky spôsoby nátlaku, smerujúce k odnárodneniu subsumujú pod sebou tieto násilné metódy)

.

Z tohto dôvodu neodporúčame prijať textáciu navrhovanú v pozmeňujúcom návrhu, teda neodporúčame prijať pozmeňujúci návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasovat bude nejprve Sněmovna lidu. Ptám se, kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Dvacet sedm.) Dvacet sedm.

Kdo je proti? (Dvacet tři.) Dvacet tři.

Kdo se zdržel hlasování? (Šedesát dva.) Šedesát dva.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů. Nejprve poslanci zvolení v České republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (Deset.) Deset.

Kdo je proti? (Třináct.) Třináct.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet šest.) Třicet šest. Děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tuto navrženou změnu, nechť zdvihne ruku! (Sedm.) Sedm.

Kdo je proti? (Devatenáct.) Devatenáct.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet pět.) Dvacet pět. Děkuji.

Pozměňovací návrh sněmovny nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší pozmeňujúci návrh je opätovne k článku 3. Zaradiť nový odsek 3. Zaradenie spočíva vlastne v preradení textu článku 24, odst. 2 (tlač 392).

Nový odsek 3 článku 3 by znel takisto ako článok 24, odst. 2 v tlači 392.

Domnievame sa, teda expertná skupina, že toto ustanovenie by malo zostať predsa len v právach národnostných a etnických menšín a nezaraďovať ho do všeobecných ustanovení. Toto je čisto špecifické ustanovenie, ktoré by malo byť v článku 24. Neodporúčame prijatie tohto pozmeňujúceho návrhu. (on je len preradením.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasovat budou nejprve poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tuto změnu, nechť zdvihne ruku! (Pět.) Pět.

Kdo je proti? (Třicet jedna.) Třicet jedna.

Kdo se zdržel hlasování? (Sedmdesát dva.) Sedmdesát dva. Děkuji.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů. Nejprve poslanci zvolení v České republice. Kdo je pro tuto změnu, nechť zvedne ruku! (Tři.) Tři.

Kdo je proti? (Čtrnáct.) Čtrnáct.

Zdržel se? (Třicet osm.) Třicet osm. Děkuji.

Nyní poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Pět.) Pět.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP