Středa 9. ledna 1991

Ďalšiu vetu navrhujeme takto: Za pôvodné znenie - zakazuje sa akékoľvek ovplyvňovanie tohoto rozhodovania, by sme dali bodku. Pokračovali by sme nasledovne: "Všetky spôsoby nátlaku smerujúce k odnárodňovaniu a organizované metódy asimilácie sú neprípustné. " Táto formulácia bola prevzatá z dokumentu Európskej rady.

Ďalej navrhujeme v článku 25 - pôvodnej tlače - preradiť odsek 2 bezo zmien do článku 3 ako odsek 3. Totiž aj to je všeobecné ustanovenie, preto patri do všeobecných ustanovení.

Ďalej navrhujeme zaradiť nový odstavec ako odstavec 4 v nasledovnom znení: "oprávnené záujmy národných a etnických menšín na plné zachovanie ich svojbytnosti a všestranného rozvoja môžu byť slobodne vyjadrené a občanmi majú byť rešpektované ako neoddeliteľná súčasť všeobecne uznávaných ľudských práv." Po týchto zmenách pôvodný odsek 2 by sa označoval ako odsek 5. Týmito zmenami by pôvodný článok 25 sa v podstate zrušil.

K článku 26 tlače 392 navrhujeme nasledovné zmeny: Navrhujeme pozmeniť koncepciu článku so zachovaním niektorých pôvodných prvkov. Náš návrh nasledovný: odsek prvý:

Národným a etnickým menšinám sa zaručuje právo

a) rozvíjať vlastnú kultúru,

b) získavať dobrovoľné a štátne príspevky na svoje kultúrne ustanovenie,

c) vzdelávať sa vo svojom materinskom jazyku na adekvátnych typoch a úrovniach škôl,

d) získavať, odovzdávať, vlastniť, reprodukovať, rozširovať a vymieňať informácie vo svojom materinskom jazyku bez ohľadu na hranice štátu,

e) užívať svojho materinského jazyka v súkromnom verejnom a úradnom styku písomne a ústne.

Odsek 2: občanom, tvoriacim národné a etnické menšiny, sa zaručuje právo:

a) združovať sa vo svojich združeniach,

b) nadväzovať a udržiavať neobmedzené styky medzi sebou do vnútri štátu, ako aj cez hranice štátu s občanmi druhých štátov, s ktorými majú spoločný etnicky alebo národný pôvod, tradície a kultúrne dedičstvo. Toto ich právo sa bude rešpektovať v medzinárodných stykoch Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky najmä v oblasti vzdelávania a kultúry,

c) zúčastňovať sa v nevládnych, čiže informatívnych medzinárodných organizáciách,

d) zúčastniť sa verejného života a na tvorbe rozhodnutí vo veciach, ktoré sa týkajú ochrany a rozvoja ich identity, a na výkone týchto rozhodnutí.

odsek 3: občania, ktorí patria k národným a etnickým menšinám, môžu vykonávať a užívať svoje práva samostatne ako aj v spoločnosti s inými členmi svojej skupiny.

Ďalej odporúčame začleniť jeden nový článok, ktorý by sme pracovne mohli označiť ako článok 25:

1) všetky práva národných a etnických menšín majú byt v súlade so zásadou rovnosti a nediskriminácie ostatných občanov.

2) Všetky styky národných a etnických menšín cez hranice štátu súvisiace s výkonom ich práv sa majú realizovať v súlade so zachovaním zvrchovanosti štátu.

3) Štát sa bude chrániť využívať takých abstraktných prostriedkov, ktoré môžu mať vplyv na národnostnú a etnickú skladbu populácie v oblastiach obývaných národnostnými a etnickými menšinami.

Navrhujem ustanoviť záverečný článok k tejto hlave v znení:

Postavenie národných a etnických menšín upraví kódex národných a etnických menšín.

Zopakujem vám, vážené kolegyne a kolegovia, všetky nami navrhnuté zmeny a doplnky sú v plnej zhode takmer doslova citované s kodaňským dokumentom o ľudských dimenziách a odporúčaním č. 1134 parlamentného zhromaždenia Rady Európy z 1. októbra l990: Prijatie našich návrhov by nám bezpochyby uľahčilo spätný vstup do spoločnosti európskych národov. Chcel by som sa odvolať na slová pána A. Dubčeka, ktorý 7. januára na zasadnutí predsedníctva Federálneho zhromaždenia povedal, že musíme tvoriť také zákony, ktoré sú v naprostej zhode s právnymi normami demokratických štátov Európy.

Vážené kolegyne a kolegovia, návrh Listiny, ako som už povedal, považujeme za veľmi cenný dokument, ktorý by sme radi podporili. Preto vás prosíme, podporte i vy moje návrhy.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Pohanka. Připraví se poslanec Valtr. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Roman. Prosím, aby byla krátká.

Poslanec SN L. Roman: Dovoľte, aby som sa spýtal pána poslanca Duraya. Postavil sa do úlohy moralistu, humanistu, demokrata, obhajcu. Pýtam sa ho, ako je to v súlade s tisícročnou históriou Rakúsko-Uhorska? (Smích v plénu). S jeho tvrdením priamo rasistickým a so súčasným stavom, ktorý je na južnom Slovensku. Práva, ktorých sa tak dovoláva v kodaňskej konferencii o ľudských dimenziách, sa predkladajú, len dokedy je to možné a určené.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Toto přesahuje rámec technické poznámky. Pan poslanec Roman formuloval své stanovisko, pan poslanec Duray ve shodě s právy poslance také. Slovo má nyní poslanec Pohanka.

Poslanec SL M. Pohanka: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, doufám, že můj příspěvek přinese trochu uklidnění do vzrušení, i když jeho téma je dramatické.

Včera zazněl v této rozpravě návrh, aby z článku 7 odstavec 3 bylo vypuštěno ustanovení o tom, že trest smrti se nepřipouští. Toto ustanovení je ovšem důsledkem základní teze, že každý má právo na život.

My, kteří jsme byli zvolení v červnu poprvé, nebyli jsme zde v pozdním jaru, když se projednávala novela trestního zákona. Ale víme, že zde nějaká diskuse probíhala. Také v tisku se toto téma ozvalo. Výsledkem novely bylo zrušení trestu smrti, který byl u nás do té doby trestem výjimečným. Nyní byl nahrazen trestem odnětí svobody až na 25 let a u šesti vyjmenovaných trestných činů a za tří zvláštních podmínek je možno ukládat trest na doživotí.

Dovolte, abych k této otázce pronesl několik poznámek. Stručně o postatě věci. Podstatou trestu smrti je legalizovaná vražda, stejně jako u trestu odnětí svobody je to legalizované omezeni svobody pohybu a jednání. Ovšem u trestu smrti je závažnější, protože jde o zmaření života, trest, kterému se proto říká absolutní.

Zastánci trestu argumentuji tím, že by měl být zachován aspoň u zvlášť narušených, agresivních pachatelů, kteří zůstávají nebezpeční a netají se tím. Vyhrožují pokračováním trestné činnosti, usmrcením svědků, soudce, prokurátora. Argumentují tím, že zneškodněni těchto jedinců je nutné tímto způsobem. Dále se argumentuje všeobecně odstrašujícím účinkem.

Domnívám se, že trest odnětí svobody může zcela vyloučit realizaci výhrůžek, které by snad mohly být realizovány a které jsou aktuální zpravidla jen v okamžiku, ve kterém jsou pronášeny. Pokud jde o určitou nenapravitelnost, na druhé straně ukazují výzkumy, že tam, kde trest smrti byl nahrazen dlouhodobým trestem odnětí svobody, osoby, které se mu podrobily, zpravidla se nové trestné činnosti toho druhu už nedopouštějí. Trest smrti ostatně bývá zpravidla z poloviny ukládán prvotrestaným pachatelům, kteří volili toto"řešeni" v důsledku nedostatku svých subjektivních schopností a někdy i objektivních okolnosti řešit nějak svou životni situaci: případy vydírání, konfliktů v rodině atd.

Odstrašující účinek trestu smrti nebyl prokázán. Právě naopak, v zemích, kde byl zrušen, respektive znovu obnoven a znovu zrušen, nedošlo ke vzrůstu, nebo naopak k poklesu "hrdelní kriminality", který by se dal očekávat.

Kromě toho se uvádí s oblibou jako přiklad poprava jednoho kapsáře v minulém století v Londýně, která byla pro výstrahu ostatním veřejná, přičemž v davu, který přihlížel, jeho kolegové dál zjišťovali obsah kapes a tašek svých spoluobčanů. Čímž se přímo dokumentovalo na místě, že pachatel zpravidla nepovažuje za možně, že bude dopaden.

Na druhé straně je v trestu smrti skryta možnost justičního omylu a možnost zneužití k justičním vraždám, zejména za politické delikty. Není-li připouštěn trest smrti, justiční omyl může byt dodatečným přezkoumáním napraven.

Mimo to, když nedojde k popravě - u nás docházelo v posledních letech ročně k jedné až třem popravám - připouští to možnost dalšího zkoumání pachatele, což má význam pro kriminologii, psychologii, psychiatrii. Někdy se s případem spěchalo, aniž se případ využil k zobecnění, možnému hlubšímu poznání problematiky. Je to podružná věc, ovšem velice důležitým argumentem je možnost vyloučení justičních vražd. Víme, že v padesátých letech bylo vysloveno asi 227 trestů smrti a většina byla vykonána. Nejznámější jsou případy R. Slánského a Dr. Horákově. To jsou pak nenapravitelné "omyly", justiční vraždy.

Jde o podstatu pohledu na problém, který spočívá v ideji humanity a důstojnosti člověka. A to je právě podstata celé listiny, kterou dnes projednáváme. Domnívám se, že v duchu této listiny je naprostým a logickým důsledkem nedotknutelnost života, aby tedy trest smrti byl zrušen i v ni, nejenom v trestním zákoně.

Morální základ pro trest smrti je pochybný, v podstatě se jím znevažuje spravedlnost on se vyvinul z krevní msty, z tě dávno překonané zásady "oko za oko" "zub za zub" - je tedy spíše druhem pomsty, nebo alespoň v minulosti zpravidla byl. A je zde i problém lidského ohodnocení individuální viny, když člověk jedná pod vlivem jakýchsi podmínek, které vedly k jeho jednání, ať jsou vzdálenější nebo bezprostřední, a které nemohl dobře ovlivnit. Ve všech západoevropských a skandinávských zemích byl trest smrti zrušen nebo se nepoužívá.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, nechci zasahovat do vašeho vystoupení, ale požadavek, aby ustavení listiny vypadlo, se ozval zcela ojediněle. Čili zde nemusíte tak podrobně argumentovat na podporu toho, proti čemu nikdo, kromě jednoho poslance nevystoupil.

Poslanec SL M. Pohanka: Dovolte mi tedy, abych ještě připomenul, že v prosinci 1966 na 21. Valném shromáždění OSN byl přijat Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, který naše federace podepsala v říjnu 1968 a v tom paktu, který podrobně rozvádí Chartu lidských práv, je také článek 6, který se týká v pěti odstavcích trestu smrti. V prvním odstavci ovšem je zakotveno přirozeně právo na život chráněné zákonem. Pokud se zde mluví o trestu smrti, pak se připouští jen za nejtěžší trestné činy, ale je zde celá řada omezení, která ho mají humanizovat. Šestý odstavec říká - tohoto článku se nelze dovolávat v tom smyslu, aby se zdržovalo nebo bránilo zrušení trestu smrti v kterémkoliv státě. Tady se toho nikdo nedovolává: lze ale připomenout článek 4 paktu, který se týká všech ustanovení paktu: "Je-li za mimořádně situace, která je úředně vyhlášena, ohrožen život národa, mohou státy smluvní strany paktu přijmout opatření zmírňující jejích závazky podle tohoto paktu, v rozsahu nezbytnosti situace".

Dále je zde vysloven trvající trend na postupné omezování nebo vylučování trestu smrtí. Domnívám se proto, že by třetí odstavec neměl být vypuštěn, zejména, když je zde možnost, až se třeba bude přijímat ústavní zákon o výjimečném stavu, uvažovat o možnosti za určitých podmínek a okolností výjimečného připuštění i takového trestu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Valtr. Připraví se poslanec Mikan.

Poslanec SN V. Valtr: Pane předsedo, pane předsedající, v záležitosti ochrany života před narozením souhlasím s poslancem Fišerou a vzdávám se svého příspěvku.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Mikan.

Poslanec SN V. Mikan: Vážený pane předsedo, pane předsedající, vážení poslanci, dámy a pánové, vystupuji zde s doplňkem ke třetímu odstavci nově číslovaného článku 35. Při projednáváni v našich zahraničních výborech jsme schválili doplnění věty o právu o přístup do přírody v čl. 35. Ve společné zprávě se doplněk nevyskytuje. Patrně proto, že v jiných výborech nebyla tato otázka vznesena. Vystupuji také proto, že se více jak 10 let touto problematikou zabývám a vím, jaké potíže vznikají z toho, že nebyla zákony dostatečně řešena. Při projednávání v zahraničním výboru bylo navrhovatelem řečeno, že čl. 35 který pojednává o ochraně přírody je poněkud proti duchu této listiny, protože zahrnuje povinnost, nikoliv právo. Všichni se asi shodneme v tom, že vzhledem ke stavu našeho životního prostředí máme povinnost ochranu přírody v textu uvést. Ale v čl. 36 mi chybí zabezpečeni práva, a to práva na přístup do přírody. Toto právo není tak samozřejmé, jak by se mohlo zdát a bývá často anulováno různými nižšími zákonnými opatřeními, vyhláškami, zákazy apod., omezováni přístupu do lesa a do přírody obecně bylo často v zájmu hospodářských bezpečnostních skupinových, ale i osobních, např. bažantnice, rekreační střediska pro prominenty, chatové osady, výcvikové prostory apod.

Nepříznivý vývoj zdravotního stavu naší populace je možně zastavit změnou životního stylu, zlepšením životního prostředí. To je další důvod, proč navrhuji vložit do čl. 35 před odst. 3 větu ve znění formulovaném našimi výbory: "Každý má nárok na vstup do přírody, případná omezení stanoví zákon."

Poslední odstavec v čl. 35, ve kterém je zakotvena povinnost ochrany přírody by zůstal v původním znění nebo ještě lépe ve znění pozměňovacího návrhu poslance Ryndy a poslance Zemana a nesl by číslo 4. právo na přístup do přírody patří k základním lidským právům. Řada evropských států s vyspělým vztahem k přírodě má ho zakotveno v zákonech, např. v Norsku, ve Švédsku. Jinde, např. ve Švýcarsku řeší věc rozhodnutím soudu. Výzkumy v Dánsku např. ukazují, že návštěva lesa patří k nejčastějším aktivitám lidí, je např. četnější než cesty do kin, divadel i knihoven. Právo na přístup, právo na volnou cestu je v evropských zemích tradiční a je již dokonce starší než princip vlastnictví. Jakékoliv omezení občana ve vstupu do přírody musí být předcházeno výčtem jeho práv. Návrh nového odst. 3 v čl. 35 podávám jako doplňující návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nyní má slovo poslanec Lacina, připraví se poslanec Kroupa.

Poslanec SL J. Lacina: Pane předsedo, pane předsedající, vážené Federální shromáždění, dovolte mi, abych přednesl krátký doplňující návrh. Vzhledem k tomu, že mi není jasný pojem výlučná ideologie, který je citován v čl. 2 odst. 1 podporuji pozměňovací návrh poslance Kroupy, vypustit druhou část věty tohoto odstavce. V případě, že tento návrh nebude přijat, navrhuji zaměnit slovo "výlučně" za slovo "totalitní".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Kroupa.

Poslanec SL D. Kroupa: Pane předsedající, pane předsedo, vážené Federální shromáždění, není mým záměrem přenášet na půdu parlamentu odborné diskuse, které mohou zájemci vést kdesi v kuloárech nebo na univerzitách. Chtěl bych jenom upozornit na fakt, že v zákoně, který máme přijmout se nerozhoduje pouze o právech a svobodách občanů, ale že se rozhoduje i o povaze státu, jaký hodláme vytvářet. Toto je důležité si uvědomit a pak i odborné diskuse nabývají náhle jiného významu. Náhle nabývají toho významu, že nám umožňují, či poskytují určitá vodítka pro naše rozhodování v dalších zákonech. Hlavním posláním tohoto shromáždění je příprava nové ústavy. V této nové ústavě půjde o dvě hlavní věci. Jednou z těch věci je, jak zabránit zneužití státní moci, o vytvoření vhodného mechanismu. Druhý úkol nové ústavy máme právě před sebou. Je to úkol pro občany tohoto státu z praktického hlediska mnohem důležitější. To, co se dnes může jevit jako hra o slovíčka, má v konkrétních situacích, kdy dojde k porušení práva, pro občany velice závažný význam.

Nyní bych se chtěl obrátit k tomu, o čem hovořil pan prof. Šamalík. Na jeho vystoupení bych chtěl reagovat. Myslím, že zde není zásadní spor. Profesor Šamalík neprovedl záměnu přirozených a občanských práv. Přesto si myslím, že stojí za to věc podrobněji vysvětlit.

Přirozené právo je právo, které přiznáváme člověku z pouhého faktu, že je člověkem. Proto hovoříme o přirozeném, hovoříme o jakési souvislosti s narozením. Jestliže se někdo narodil člověkem, my, civilizovaní lidé, tomu člověku přiznáváme z tohoto faktu jakási práva. Říkám jakási, protože nikdo není přesně schopen říci, jaká práva svým rozsahem vlastně jsou.

Druhá věc je, jak právo vzniká ve státě. Státní moc, a to moc zákonodárná, zformuluje zákon, z něhož vyplývá jakési právo. Toto právo je závislé na příslušnosti ke státu. Je právo v jistém smyslu odvozené z existence státu, a toto právo přísluší občanům určitého konkrétního státu. Proto se v této souvislosti hovoří o občanském právu. Záleží tedy na tom, jaký rozsah přirozených práv stát ve svých zákonech zformuluje a uzná.

Budete se mnou patrně souhlasit s tím, že zákonů nemůže být nekonečně množství. Zákonů je vždy omezené množství. Zákony nějakého státu mohou tudíž postihnout pouze omezený rozsah práv člověka. Přesto se domnívám, že z tohoto omezeného rozsahu nevyplývá, že by občanům nepříslušela i některá další práva, i když ta práva nejsou vymahatelná, není-li zde zákon. Ale občané v civilizačním procesu mohou akceptovat další práva a přijmout je jako zákon. Toto říká myšlenka přirozeného práva.

Jestliže v Listině základních práv a svobod chceme uznat přirozená práva, musíme tak učinit výslovně a ne zmateným způsobem, musíme tak učinit naprosto jasné.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP