Úterý 8. ledna 1991

V ústavnoprávnych výboroch sme venovali jeho konečnému zneniu pozornosť s vedomím, že máme účasť na dotváraní historicky nevšednej ústavnej listiny. Treba podčiarknuť, že jej obsahovou úrovňou deklarujeme podstatu, zmysel a ciele novej, demokraticky a humanisticky sa formulujúcej politiky. Návrh ústavného zákona obsahuje základné a najvýznamnejšie hodnoty. Preto sa iste aj dnes stretneme v diskusii, resp. v rozprave s návrhmi, aby boli mnohé otázky - nechcem povedať, že bezvýznamné - aj zásadne upravené v tejto Listine, ale súčasne si musíme uvedomiť, že to jednoducho nie je možné a že musíme prenechať mnohé problémy, vzťahy, hodnoty na úpravu inými právnymi normami. Ale medzi všetkým tým má prvenstvo človek, občan, ľudská bytosť, jeho prirodzené, nescudziteľné a neodňateľné atribúty. Z nich vyplývajú aj prirodzené práva človeka a najrozmanitejších spoločenstiev - národov, národností, iných etnických menšín, veriacich, náboženských spoločností, právo združovať sa, vyvíjať činnosť vyvierajúcu z osobného presvedčenia a niektoré ďalšie hodnoty.

Najvyššou hodnotou, ktorej podstatu, rozmanité duchovné, mravné i fyzické stránky návrh podľa mojej mienky honoruje, je ľudská bytosť s jej prirodzeno-právnymi danosťami a tu dochádzame k novej etape vývoja nášho myslenia, pretože uznávame prirodzeno-právne teórie, ktoré v určitom období boli podrobené veľmi tvrdej kritike a boli považované za neprijateľné, event. za dávno prekonané. Z tohto dôvodu určuje bezpodmienečnú prioritu človeka práve táto filozofia pred takými autoritami ako je štát a jeho orgány. Uznáva a proklamuje celkom jasne a jednoznačne zvrchovanosť zákona. To zasa len v záujme človeka, jeho duševného a fyzického zdravia, ale aj v záujme zdravého životného prostredia, v záujme prírody, v záujme - povedzme to trošku nadsadene - celého vesmíru.

Prerokúvaný návrh ústavného zákona konečne mení vzťah štátu a občana. Podriaďuje jeho činnosť zákonu, určuje mu postavenie služobníka občanovi. Tento nový vzťah povyšuje ústavnosť, zákonnosť, právny štát a spravodlivosť na princíp - ak to mám chápať v určitom zhrnutí - vyjadrujúci prvenstvo a zvrchovanosť zákona nad štátom a nad akýmkoľvek inštitútom, resp. subjektom, ktorý by mal vstúpiť do subjektívnych práv každého občana, ktoré má chránené ústavou, resp. ústavnou listinou a inými zákonmi, súdmi alebo ešte ďalšími orgánmi. V tomto záujme má návrh ambície byť hmotnoprávnou ústavnou normou. Prekonáva púhe proklamácie tým, že upravuje základné práva a slobody s možnosťou ich reálnej ochrany súdom, resp. inými splnomocnenými orgánmi. Preto bol taký eminentný záujem expertov i všetkých výborov Federálneho zhromaždenia o prípravu takého návrhu, ktorý výstižne vyjadruje postulát vysokej axiologickej kvality tohto návrhu, komplexnosti, reálnosti, humanizmu, demokratizmu a súčasne aj zrozumiteľnosti jednotlivých pojmov, článkov i zákona ako celku.

Naviac má poslanie stať sa prameňom normotvornej činnosti. Bude nevyhnutné každý článok premietnuť do jednotlivých zákonov a naviac bude aj východiskom filozofického, etického i právneho hodnotenia a interpretácie právnych pojmov a inštitútov v spoločenskej praxi a predovšetkým v jurisdikcii.

Ako kategorický imperatív prikazuje právnu a súdnu ochranu integrity osobnosti človeka. Ide hlavne o život, zdravie a ľudskú dôstojnosť, slobodu svedomia, vierovyznania, osobné presvedčenie, voľbu povolania, vzdelanie, vlastníctvo a iné. Dohromady sú to atribúty, ktoré môžeme nazvať substancionálne v kvalite človeka, občana, spoločenstiev ľudí, bez ohľadu na jeho či ich národnosť, náboženstvo, rasu, vek, vzdelanie, sociálnu príslušnosť, prípadne niektoré ďalšie hľadiská.

Reálna podstata práv a slobôd zahrňuje široký okruh hodnôt, a to bez akýchkoľvek závislostí na spoločenských, politických a v mnohých prípadoch i pracovných zásluhách. Tým sa prekonáva jeden významný kriteriálny prvok, ktorý sa uplatňoval nielen v ústave, ale potom predovšetkým v spoločenskej či politickej praxi.

Návrh ústavného zákona je výsledkom veľkej iniciatívy Českej národnej rady a Slovenskej národnej rady. Je ale najmä syntézou výsledkov ľudskej civilizácie. Stavia na zásadách raného kresťanstva, u nás obohateného o cyrilometodskú kultúru. Koncentruje idey demokratických revolúcií v Európe i na ostatných kontinentoch. Charakterizuje ho, dá sa povedať bez nadsádzky, vysoká právna kultúra opierajúca sa tiež o ratifikované, recipované a pripravované medzinárodné dokumenty o ľudských právach a slobodách.

Vážené poslankyne, vážení poslanci, nebude hádam nadbytočné práve dnes pripomenúť, že samotná sebadokonalejšia právna či ústavná úprava nezabezpečí istotu človeka. Je to len jedna z významných garancií. Nezbytné sú ďalšie, najmä súdnictvo, dôsledne oddelené a chránené od akejkoľvek inej moci a závislosti, izolovanej od ideologických a krátkodobo pragmaticky orientovaných vplyvov štátu, ako i pôsobenia politických strán a hnutí. Nemenej cenné je demokratické prostredie ako rozhodujúci predpoklad pre tvorbu hodnotného práva, uplatňovanie a rešpektovanie práv a slobôd vždy, všade a každým. Súdna ochrana nastupuje subsidiárne, následne.

Takýto stav chápania ľudských práv a slobôd je možný len v skutočne demokratickom systéme s demokraticky konštituovaným a fungujúcim súdnictvom.

Vážené poslankyne, vážení poslanci, návrh ústavného zákona svojím obsahom, a to s vedomím toho, že je mnoho ešte i otvorených otázok, že by bolo možné donekonečna na ňom pracovať a zdokonaľovať jednotlivé formulácie, má taký charakter a význam, že ho treba vnímať i v medzinárodnom kontexte a chápem ho ako významný príspevok do úsilia smerujúceho k mravnej obnove, k ďalšej humanizácii a demokratizácii našej spoločnosti a budovaniu právneho štátu. Z toho dôvodu budem s čistým svedomím hlasovať za tento návrh.

Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji poslanci Čičovi. Slovo má pan poslanec Michálek, připraví se poslanec Laluha.

Poslanec SL F. Michálek: Dámy a pánové, byl nám předložen návrh na vydání ústavního zákona, kterým se vyhlašuje Listina základních lidských práv a svobod. Dovolte mi, abych vyjádřil své myšlenky a názory k této problematice a současně podal návrh na rozšíření a upřesnění článku 7, oddíl 1, hlava II. "Každý má právo na život od početí".

Vlivem deformace společenského života v minulosti bylo zdeformováno i veřejné mínění v základní otázce lidského života. Počatý život v těle matky nemůže být nic jiného, než nový život člověka. To je jeho vnitřní pravda, i když vnější tvary získá až později. Každý z nás je a má být myslícím člověkem, který vidí i do nitra. Je známkou nízké úrovně myšlení, když někdo spekuluje, zda čekané dítě je už člověkem nebo ne. A zda narozené dítě je už hotovým člověkem? Kdy je člověk vlastně,,hotový"? Jaký je podstatný rozdíl mezi dítětem v životě matky a dítětem, které se již narodilo? Jedno zákon chrání, druhé odsuzuje k likvidaci. V římském právu platila zásada: Ten, který se má narodit, je už pokládán za narozeného. (Mohl se stát dědicem.) Tento život má svou metafyzickou hodnotu. Jeho likvidaci nelze nazvat jinak než tak, jak nazýváme každou likvidaci nevinného lidského života. Je to vražda. A to ještě provedená velmi drastickým způsobem. Zastánci interrupce se skrývají za zákony. Zákony nic nemění na podstatě věci. Je to nedostatek zákonů, věc zůstává stále stejná. Rodiče nemají schopnost předávat život sami od sebe. Rovněž jim byl život předán, nejsou absolutními pány nad životem. Žena si nemůže říci: Já si se svým dítětem (plodem) mohu dělat co chci. Totéž by mohla říci i po narození. Dítě má stejné právo na život jako jeho matka.

V procentuálním počtu interrupcí na počet obyvatel je naše federativní republika na druhém místě na světě za Sovětským svazem. Naše národy vymřou! Interrupce ničí nejen průměrně tvořivé, ale i geniální lidi. Je nutno však podat pomocnou ruku a přičinit se o všechno, co by mohlo pomoci budoucím matkám v jejich těžkostech, do kterých se těhotenstvím dostaly, aby svoje dítě s ochotou přijaly a mohly je vychovávat. Zde by se mělo použít financí, které společnost vynakládá na interrupce. V průběhu roku 1990 se v České republice narodilo méně dětí než v roce 1989, kdy se narodilo 128 356 dětí. Předpokládá se proto další snížení natality o 0,2 promile na hodnotu 12, 2. Konstatuje to v předběžné statistické zprávě o zdravotnictví České republiky za rok 1990 ústav zdravotnických informaci a statistiky v Praze. Natalita je podle jeho zjištění v České republice od roku 1986 stále nižší než 13 promile a nyní to již bude pokles o jedno celé promile proti roku 1985. Ústav dále uvádí, že v roce 1990 došlo k poklesu potratovosti, která však ve srovnání s rokem 1986, kdy bylo zaznamenáno 990452 potratů (t. j. 74,2 potratů na 100 živě narozených dětí) je o 21 % vyšší. V roce 1986 byl novelizován zákon o umělém přerušení těhotenství, a odsouhlasen i poslanci, kteří zastupovali křesťanskou stranu proti vůli a názorům řadových členů této strany. Počítá se také s mírným zvýšením úmrtnosti proti loňsku a tím bude přirozený přírůstek obyvatel v roce 1990 po prvé v celé České republice záporný, 0,2 promile.

Je již hodně dlouho, kdy na této zákonodárné půdě hovořili theologové a moralisté, kteří z hlediska své profese se vyjadřovali k návrhům zákonů z oblasti morálky a mravů. Dnes tuto funkci mohou plnit opět theologové i laici, kteří byli rozhodnutím občanů do tohoto parlamentu zvoleni. Slyšeli jsme od mnohých poslanců, že vytváříme nedokonalé zákony, jiní poukazovali na to, že museli vyslechnout i kázání. Nezbývá nic jiného, než se zamyslet nad naší činností i nad sebou samými. Chceme-li řešit problémy politické, ekonomické a morální, musíme řešit a odstraňovat především příčiny a ne důsledky, tzn. podřídit se zákonům kausality. Chceme vstoupit do evropského společenství, musíme prokazovat odpovídající úroveň hospodářství, pluralitní demokracii, dodržování lidských práv. Ta poslední oblast je zvlášť důležitá. Nic se nezmění ani přijetím Listiny základních práv a svobod, bude-li se oddalovat návrat k základním morálním principům. Sebelepší zákony budou k ničemu, nebude-li naše mládež vyrůstat ve společnosti, která usiluje o lepší lidské vztahy, založené na zásadách humanity a křesťanství. Naše společnost je nemocná nejen politicky, národně, ekonomicky, stranicky, ale i morálně. 900 tisíc dětí v neúplných rodinách, absence otcovské výchovy u dětí, lehkomyslný pohled do oblasti erotické a sexuální, rozpad rodin, vysoký počet rozvodů, volná láska, vzrůstající prostituce, onemocnění venerickými chorobami, to jsou varovné signály pro nás a celou společnost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji poslanci Michálkovi. Slovo má poslanec Laluha, připraví se poslanec Lux.

Poslanec SL I. Laluha: Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia a kolegyne, Klub poslancov Verejnosti proti násiliu podporuje predložený návrh Listiny základných práv a povinností a akceptuje najmä skutočnosť, že táto listina s takýmto obsahom sa stane naším ústavným zákonom. K podpornému stanovisku nás vedie niekoľko skutočností:

Po prvé. Po odstránení totality a pri tvorbe podmienok pre demokratickú a občiansku pospolitosť je nielen možné, ale i nevyhnutné legislatívne zakódovať všeobecne uznávané nároky človeka na základné ľudské práva a slobody. Chceme vysloviť presvedčenie, že tentokrát pôjde nie o fiktívnu, ale reálnu zákonnú normu.

Po druhé. Týmto ústavným zákonom akceptujeme princípy a pravidlá, ktoré určujú a zabezpečujú základné práva človeka vo vyspelých demokratických krajinách Európy a sveta. Je to teda i prínos k tak často proklamovanému vstupu do Európy.

Jednotlivé zákonodarné akty v Českej a v Slovenskej republike, ako i v Českej a Slovenskej Federatívnej Republike, by po prijatí ústavného zákona nemali už protirečiť princípom, ktoré sú v Listine obsiahnuté.

Po tretie. Princípy, ktoré sú v Listine obsiahnuté, sú výsledkom poznania ľudstva, ktoré sa v druhej polovici 20. storočia doslova pretrpelo cez vojnové kataklizmy, sociálne otrasy a sociálne utópie. Sú - a to je potešiteľné - v kontexte humanistických a demokratických tradícií našich národov, v súlade so zmyslom našich dejín. Spomeňme len, koľko filozofov laických i kresťanských o realizácii niečoho podobného snívalo.

Poslanci Verejnosti proti násiliu s uspokojením konštatujú, že i verejnosť na Slovensku pozitívne prijíma Listinu, jej postuláty, ktorých dodržiavanie bude paralyzovať i event. extrémy verejného, politického a mravného života.

Po štvrté. Zásadný súhlas, pochopiteľne, nevylučuje čiastočné zmeny a úpravy, ako o nich napríklad bolo hovorené vo vystúpeniach spravodajcov a ktoré iste vyplynú i z diskusie. Chápeme, že mnohé problémy, ktoré sme zdedili, nás ťažia, avšak na mnohé skutočnosti bude možné reagovať v nových ústavách. Vzhľadom na základné danosti, ktoré ústavný zákon obsahuje a ktoré vychádzajú z priority človeka a jeho ľudských potrieb, budú poslanci VPN hlasovať za prijatie tohto ústavného zákona po adekvátnych čiastočných úpravách.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji poslanci Laluhovi. Slovo má poslanec Lux. Poté se přihlásil do rozpravy místopředseda federální vlády pan Mikloško.

Poslanec SN J. Lux: Vážený pane předsedo, pane předsedající, vážené Federální shromáždění, mám pozměňující návrh k článku 32, kde se uvádí "rodičovství a rodina" - tam bych prosil vsunout "a lidský plod od početí". Věta pokračuje "jsou pod ochranou zákona".

Není sporu o tom, že nejen ekonomika potřebuje radikální proměnu. Oblasti předchozím systémem nesmírně zdevastovanou je oblast morální. Společenská proměna a naše revoluce nemohou být úplné, pokud nepostihnou i oblast morálky a sféru lidských vztahů, dokud neproniknou do lidských srdcí. Lidskému srdci nelze nic nařizovat zákonem nebo dekrety. Musí se rozhodnout samo. K tomu však je třeba vytvořit náležité podmínky, dát určitý rámec a prostor pro rozvíjení a kultivaci. Zákony, zásady a lidská práva mnozí ztotožňují s tím, co jsou morální hodnoty. Měly by být zárukou nezbytného minima morálky a jde-li o souhrn lidských práv, pak víme, že tento souhrn je mimo jiné též stanovením toho, co by mělo být ideálem společnosti. Jsou tu tzv. normy ideální, normy takové, o něž každý občan a společnost jako celek musí usilovat, chtějí-li zvyšovat potenciál obecného dobra.

První a nejvyšší hodnotou je člověk sám. Lidský život sám o sobě je prvotní vysokou hodnotou bez vazby na jakékoli další podmínky a charakteristiky. Jako takový si zaslouží a také vyžaduje nejvyšší ochranu. Jeho ochrana je zájmem společnosti, zájmem státu.

Naše civilizace chce přece být civilizací života. Místo toho nese některé velmi závažné známky, jež naznačují, že si života neváží jako nejvyššího daru, kterého se člověku dostává. Hrozí nám orientace spíše na destrukci než na život. Víme, že v loňském roce převážil počet úmrtí po dlouhé době nad počtem narození. Od roku 1957 bylo v Československu provedeno přes 3 milióny umělých přerušení těhotenství. V loňském roce na 100 narozených dětí došlo k 80 interrupcím v průměru, v Praze je to 136. Je třeba si položit otázku pro koho vlastně jsme se pustili do zásadní proměny společnosti, pokud se orientace společnosti v pozitivním příklonu k životu nezmění. Je dobré vědět pro srovnání, že v loňském roce došlo v USA na 100 porodů k 17 interrupcím a v SRN ke třiceti. Předčí nás v tomto směru pouze Sovětský svaz (zatím v této věci stále ještě náš vzor) s téměř 6 milióny potraty za loňský rok.

V chartě lidských práv je nutno vyjádřit, že lidský život má a musí být chráněn po celou dobu svého trvání, tj. od početí až do přirozené smrti, a to za všech okolností - ve zdraví i v nemoci.

Zvláštní ochranu je třeba zabezpečit životu slabému, ohroženému a postiženému. Mravní síla, kulturní vyspělost společnosti se pozná především podle toho, jak se tato společnost dovede postarat o své nejslabší. Jejich přítomnost je vyhlídkou k našemu růstu, vzájemné solidaritě a zodpovědnosti. Tento mravní požadavek by měl v souhrnu lidských práv být výslovně uveden jako ideál, k němuž se má společnost postupně blížit. Navíc tento problém má vedle aspektů morálních i stránku nutnosti zachovat právní stav jako takový. Uznává-li právo skutečnost dědictví ve vztahu k plodu, je nemožné, aby tomu bylo jinak v základní normě práva, v ústavním zákoně ustavujícím lidská práva jako taková.

S touto poznámkou tento návrh podporuji. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji poslanci Luxovi. Slovo má místopředseda federální vlády pan Mikloško, připraví se poslanec Viktorín.

Místopředseda vlády ČSFR J. Mikloško: Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi povedať niekoľko slov z hľadiska podpredsedu federálnej vlády, ktorý má v kompetencii ľudské práva. Vstup do európskych spoločenstiev nás zaväzuje k trhovému hospodárstvu v pluralitnej demokracii, k dodržiavaniu ľudských práv, pričom všetky tri aspekty slobodnej spoločnosti sú vo svete pokladané za rovnocenné. V poslednom období sa vo Federálnom zhromaždení odsúhlasilo viac zákonov v prospech trhového hospodárstva. Pevne dúfam, že dnes sa do nášho právneho poriadku zahrnie i Listina základných práv a slobôd. Pre náš ďalší život je to absolútne nutné, nie však postačujúce. Prijatím tohto zákona sa otázka ľudských práv v Československu ešte nevyrieši, sme len na začiatku dlhej cesty, ktorej prekonanie bude od nás vyžadovať ešte veľa úsilia.

Po odsúhlasení tejto Listiny je treba stanoviť čo najskôr presný postup, na koho sa majú občania obracať v prípade porušovania svojich práv. Dnes to robia na nikoho, často neúspešne a zdĺhavo. Obracajú sa na súdy, parlamenty, vlády, veľa listov dostávam i ja osobne. Len federálna vláda dostala v minulom roku viac než 12 tisíc listov občanov, ktorí žiadali pomoc pri dodržiavaní svojich práv. V budúcnosti by mali občanom pomáhať najmä ústavné súdy, ale treba zvážiť, či i systém nezávislých ombusmanov, ktorý sa vo svete osvedčil, by sa nemal zaviesť i u nás.

V ČSFR dnes pracuje okolo desať organizácií a skupín, mnohé z nich bojovali za dodržiavanie ľudských práv i do novembra 1989. Tieto organizácie, žiaľbohu, majú mnoho práce i dnes. Stále u nás existujú ľudia, ktorí dávajú pocítiť iným svoju moc, ktorí iným robia to, čo by na svojej koži neradi cítili, násilie všade tam, kde niekto robí inému zle, kde sa nedá spoľahnúť na slovo, kde sa klame, kradne, ohovára, kde sa ničí príroda, šikanujú ľudia, kazia medziľudské vzťahy.

Keď nebudeme mať vo svojich srdciach mier a cit pre ľudské práva, nedokážeme ich ani dodržiavať a šíriť vo svojom okolí. Ani veda, technika, umenie, ani perfektné zákony a najlepšie súdy nezabezpečia dodržiavanie ľudských práv, zabezpečí ho len náš návrat k morálke, čestnosti a pravde. Prial by som si, aby sa odsúhlasením tohto zákona začala nová etapa návratu našich národov smerom k morálke, pretože keď vykročíme iným smerom, zanedlho zase stroskotáme.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP