Čtvrtek 20. prosince 1990

Poslanec SN M. Kováč: Chcel by som poslancov upozorniť na to, že podporujem pána doktora Mornára vzhľadom na to, že v budúcom roku požadujú napr. ČSD na 670 nákladných vagónov, nemajú čím zaplatiť, ale vieme veľmi dobre, že sa uvažovalo o zastavení baní a presune uhlia z Ostravska na Slovensko a mohlo by sa nám skutočne za rok za dva stať, že budeme uhlie voziť na fúriku. Chcel by som vás požiadať, abyste podporili ČSD.

Poslanec SL I. Šimko: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, rozpočet je nástrojom, ktorý majú parlamenty na to, aby do istej miery revidovali hierarchiu hodnôt, ktorú si pred svoju činnosť kladie exekutíva, čiže výkonná moc. Je to prakticky najmocnejšia zbraň, ktorú má parlament voči exekutíve. V demokratických krajinách sa z toho dôvodu venuje problémom rozpočtových v parlamentoch i príslušný čas, sú to nielen dni, ale mesiace, v ktorých sa diskutuje o rozpočte. Je pravda, že za takýchto okolností je skutočne možné sprehľadniť každý výdaj a všetky príjmy rozpočtu.

Předsedající místopředseda FS J.Stank: Na chvíľ ku vás preruším. Chcel by som upozorniť všetkých poslancov, že dnes by sme mali schváliť tento rozpočet. Keď vidím, že odchádzate s taškami, veľmi ma to znepokojuje. Tu platí tiež zákaz majorizácie. Pri neschválení rozpočtu by to zrejme pokračovalo inak než včera pri strategickom plánovaní. Tam totiž rokovací poriadok hovorí o tom, že je nutné okamžité dohodovacie konanie so všetkými následkami, ktoré z toho vyplývajú. Chcel by som pripomenúť vážnosť tohto dňa a tejto chvíle a potrebujem, aby tu všetci poslanci boli.

Prosím, pán poslanec, môžete pokračovať.

Poslanec SL I. Šimko: Nebudem hovoriť o dôvodoch, ktoré viedli tento parlament k tomu, že sme na diskusiu o rozpočte mali iba týždeň, ale je to skrátka fakt a je tiež pravda, že za tento týždeň nebolo možné vniknúť do všetkých položiek jednotlivých kapitol tak, ako by bolo treba.

Osobne mžem hovoriť za výbory branné a bezpečnostné, ktoré rokovali o troch kapitolách tohto návrhu rozpočtu, o návrhu rozpočtu za ministerstvo vnútra, za ministerstvo obrany, za štátne hmotné rezervy. Je pravda, že diskusia v týchto výboroch bola skutočne veľmi dramatická, k vylúčeniu verejnosti došlo len v jednom prípade, v prípade ministerstva vnútra. Nie je pravda, že v prípade ministerstva obrany, čo je v podstate najväčšou položkou.

Chcem povedať, že výbory dospeli k presvedčeniu, že budúci rok, až sa bude prerokovávať a schvaľovať budúci rozpočet, bude potrebné venovať tejto veci podstatne dlhší čas, aby sme mohli zodpovedne posúdiť celkovú výšku. Nechcem tým povedať, že tento rozpočet sme neposudzovali dostatočne zodpovedne, ale fakt je jeden, že návrhy, ktoré sme dostali, neboli tak priehľadné a transparentné, ako by sme si boli priali. Dokonca v jednej chvíli vo výboroch sme sa začali i kloniť k takému názoru, že by mohlo dôjsť i k zamietnutiu a môžem povedať, že to viedlo k takej činnosti, že konkrétne na ministerstve vnútra sme dostali za noc také údaje, ktoré by sme inak nedostali, keby išlo o bežné uznesenie, ani za pol roka.

Môžem povedať toľko, že výbory prerokovali veľmi zodpovedne ako to bolo možné, návrhy rozpočtov. Pokiaľ ide o návrhy rozpočtov ministerstva vnútra a štátnych hmotných rezerv, prijali jednoznačné rozhodnutie podporiť návrh rozpočtu v tej výške, ako bol navrhovaný, v prípade ministerstva obrany k tomu dospel jeden výbor, výbor zo Snemovne ľudu, branný a bezpečnostný výbor zo Snemovne národov s tým nesúhlasí. Návrh bol potom tak, ako ho navrhli garančné výbory pre plán a rozpočet.

Je skutočne pravda i to, čo tu povedal môj kolega vo výbore poslanec Deyl, že je možné znižovať výdaje na obranu len dovtedy, kým je vôbec táto obrana ešte možná, pokiaľ by sa znížili viac, potom už nemá zmysel armádu držať. Chcem v tejto súvislosti podotknúť, že demokracia, ktorá nie je schopná sa brániť, prehráva slobodu svojich občanov a za to sme zodpovední i my.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Šimkovi.

Ako vidíte, máme záujem v predsedníctve, aby sme ukončili rozpravu pred poludňajšou prestávkou. Vyzerá to tak, že by to bolo možné. Posledným prihláseným je poslanec Jedinák. V prípade, že by neboli ďalšie, tak by sme volili taký postup, že by sa počas poludňajšej prestávky stretli predsedovia, podpredsedovia a tajomníci výborov branných a bezpečnostných, rozpočtových a hospodárskych, aby posúdili predovšetkým vzťah k ministerstvu národnej obrany z pozície rozpočtu a k ministerstvu vnútra. Potom by sme pokračovali vystúpeniami ministra Klausa, spravodajcov a hlasovaním o pozmeňovacích návrhoch a o celom zákone. Na to potrebujeme, aby ste sa tu zdržali dnes celý deň. Nakoniec spoločná schôdza je plánovaná i na zajtra, bolo to i na pozvánke. Nikto nemá právo odchádzať za inými povinnosťami, ktoré sú vždy menej dôležité než povinnosti poslanecké.

Teraz vystúpi poslanec Jedinák.

Poslanec SL Z. Jedinák: Pane předsedající, na základě toho, co jste zde řekl, se vzdávám vystoupení. Nechci prodlužovat jednání. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Chce ešte niekto vystúpit, v rozprave? S faktickou poznámkou sa hlási poslanec Jégl.

Poslanec SL P.Jégl: Mám jenom drobnou připomínku. Nebudu navrhovat žádné změny, myslím, že už zde není odkud brát. Má připomínka se týká písmena f) tisku 388.

Upozornil bych na to, že pokud by zpravodajové trvali na termínu "vojenská inspekce", tak by zde asi bylo malé "v", protože se jedná v tomto případě o neoficiální název. Nicméně si dovolím navrhnout poněkud explicitnější vyjádření. Nedávno jsme zde přijali zákon, tudíž bychom měli tento orgán nazývat tak, jak je skutečné nazván i v zákoně. Text by potom měl takovouto podobu: "Účelová rezerva Federálního shromáždění na finanční zabezpečení vzniku a činnosti orgánů generálního inspektora ozbrojených sil, parlamentního institutu..."

Předsedající místopředseda FS J.Stank: Ďakujem. Teraz pán poslanec Benda.

Poslanec SL V.Benda: Vážený, trpělivý zbytku Federálního shromáždění, pokusím se velice stručně podpořit stanovisko ústavně právních výborů ke kapitole o Kanceláři prezidenta republiky.

Původní návrh na rozpočet Kanceláře zněl na 350 mil., ministerstvo financí ho vykrátilo na 217 mil. My jsme velmi podrobně v ústavně právních výborech probírali jednotlivé položky. Sjednotili jsme se na stanovisku, že není třeba zvyšovat položky na další rozšiřování Kanceláře a na její politickou práci, dokud se postavení prezidenta republiky definitivně nevyjasní v nové ústavě. Stávající stav Kanceláře stačí jako informativní orgán pro prezidenta. Naopak jsme ovšem podpořili původní návrh na rozpočet Kanceláře, pokud jde o investiční náklady a náklady na opravu a údržbu Pražského hradu. Mimochodem podotýkám, že nejde jen o Pražský hrad, ale i o investiční náklady na detašované pracoviště Kanceláře zřizované v Bratislavě. Toto zvýšení o 98 mil. se nám jevilo (a přijali jsme je ve výborech téměř jednomyslně) jako velmi významné politicky i státoprávně. Ono je samozřejmě významné i technicky, hygienicky z hlediska údržby památek. Ale především tento stát má určité reprezentativní symboly, k nimž nepochybně Pražský hrad patří. Jak říkal nějaký můj předchůdce, tady se nedá hovořit o odkladu o pár let, že by památky počkaly. Změnil se statut prezidentského úřadu, a tudíž i Pražského hradu z odpočinkového místa generálních tajemníků, z jakési přízdoby jejich tajemnické funkce na sídlo skutečné hlavy státu. Nesmírně vzrostl ruch jak turistický, tak ruch přijímání všech možných delegací, návštěv. Protože u investic je třeba práce naplánovat, uzavřít příslušné smlouvy. Útěcha pana Zemana, že když se ušetří na jiných rozpočtových položkách, tak by Kancelář mohla ještě něco dostat, se nám jeví jako nedostatečná. Proto jsme v ústavně právních výborech zaujali příslušné stanovisko.

Podávám pozměňovací návrh, aby tato kapitola rozpočtu byla zdvižena o 98 mil., přesná číselná specifikace je v usnesení ústavně právních výborů.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Bendovi. Spravodajcovia žiadaju, aby bola daná táto pripomienka písomne - to poslanec Benda určite urobí v priebehu prestávky.

Zatiaľ v rozprave vystúpilo 25 poslancov. Má ešte niekto záujem vystúpiť v rozprave? (Nemá.) Vyhlasujem rozpravu za skončenú.

Prosím teraz, aby ste venovali pozornosť týmto organizačným pokynom. Teraz vyhlásime prestávku, ktorá bude trvať do 14.15 hod. Prosím, aby ste sa o 14.15 hod. presne dostavili do tejto miestnosti, aby sme mohli postupovať tak, ako som už informoval.

O 13.30 hod. sa stretnú predsedníctva - predsedovia, podpredsedovia a tajomníci výborov branných a bezpečnostných, pre plán a rozpočet a hospodárskych v miestnosti 274. V tomto čase sa môžu event. konať i kluby poslancov jednotlivých politických strán, pokiaľ bude o to záujem. Klub poslancov komunistickej strany bude mať schôdzu v miestnosti č. 102 - tiež o 13.30 hod.

Pokračujeme o 14.15 hodine. Dobrú chuť!

(Jednání přerušeno ve 13.56 hodin.)

(Jednání opět zahájeno ve 14.27 hodin.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážené poslankyne, vážení poslanci, počas prestávky sa zišli predsedníctva všetkých troch výborov. S výsledkami tohto stretnutia nás zoznámi predseda výboru pre plán a rozpočet Snemovne národov, pán poslanec Zeman. Prosím, aby sa ujal slova.

Zpravodaj výboru pro plán a rozpočet SN poslanec M. Zeman: Vážení kolegové, jednání bylo přátelské, tanky budovu parlamentu neobklíčily a forzáž tryskových stíhaček nad touto budovou nebyla.

Výsledky naší dohody jsou následující: dospíváme k názoru, že na jedné straně jsme povinni trvat na minimálně 5% snížení výdajů v rozpočtové kapitole federálního ministerstva obrany. Na druhé straně souhlasíme s názorem, že pozměňující návrhy, které zde zazněly na snížení desetiprocentní a vyšší, nemůžeme již vzhledem k ohrožení reálné obranyschopnosti jako dva zpravodajové podporovat. A konečně za třetí. Protože si uvědomujeme, že přechod naší armády na úspornější režim, bude samozřejmě vyžadovat dodatečné odhalování rezerv, k němuž je zapotřebí určitého času, doporučuji jako zpravodaj federálnímu shromáždění, aby souhlasilo s tím, že se to dá jako součást usnesení s tím, že v prvním čtvrtletí t. r. bude možné, aby armáda čerpala rozpočet do tří dvanáctin původně plánované výše, což je 7 mld. Kčs. Je to vlastně jakási náběhová křivka, jakési tři měsíce nezbytné na vykonání potřebných strukturálních příprav. Kromě toho ale předpokládáme, že bychom tím doplnili naše usnesení i obecně, očekáváme, že v souladu s požadavky Mezinárodního měnového fondu bude Federálnímu shromáždění každého čtvrt roku poskytován materiál umožňující důslednou čtvrtletní kontrolu plnění rozpočtu, takže k některým problémům, včetně strukturálních vazeb mezi jednotlivými resorty se na svých zasedáních budeme moci pravidelně vracet. To je znění dohody, ke které jsme dospěli.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánovi poslancovi Zemanovi. Čiže, ak by som mohol ešte i ja zhrnúť, odporúčam, aby bola ďalej v platnosti správa výborov pre plán a rozpočet tlač č. 388. Prosím teraz ministra obrany, pána Dobrovského, aby sa ujal slova.

Ministr obrany ČSFR L. Dobrovský: Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, já cítím, že jsem zde v roli opravdu nezáviděníhodné, ale chtěl bych říci, že ale stejně tak jako můj přítel pan Zukal, jsem byl degradován na vojína a že ani já nejsem člověk, který by nějak příliš vehementně chtěl hájit onu minulou armádu, o které tady pan poslanec Zukal hovořil. To, co tady řekl o armádě v minulosti, je jenom část pravdy, možná že to bylo ještě o něco maličko horší, že se vydávaly peníze na daleko méně srozumitelné a rozumné věci, než jak to on tady řekl.

Nicméně chtěl bych k tomu stručně připomenout, že vystoupení Rudolfa Zukal a nejméně o jeden rok požděné. To, co říkal se týká armády minulé, nikoli této. Tato armáda směřuje zcela k jiným cílům, jinak se chová už dnes, jinak se chce chovat realizací své nové koncepce a realizací nové vojenské doktríny a jinak chápe svůj smysl, svoje úkoly. Chtěl bych připomenout, že opravdu ze zákona, ze kterého armáda existuje, vyplývá jako první a základní povinnost chránit suverenitu tohoto státu proti možnému nepříteli z vnějšku. Snažíme se, abychom plnili i rozumné úkoly uvnitř, ale v žádném případě ne v tom smyslu, jak to snad nešťastně jen z nepozornosti poslanec Zukal navrhl, abychom budovali armádu tak, aby byla schopna navozovat obecný pořádek v této zemi. To už jsme tady měli, pan poslanec Deyl takové možné použití armády v minulosti vyšetřoval a dospěl k závěrům, ke kterým dospěl. Takovou armádu myslím budovat nebudeme.

Nicméně budeme budovat armádu i tak, aby byla schopna preventivně bránit nejrůznějším pohromám, ať živelným, ať vyplývajícím z technologických katastrof, ať pohromám, které by mohly tuto zemi postihnout proto, že někde vznikne těžko regulovatelná migrační vlna, která ohrozí majetek občanů tohoto státu, jejich bezpečnost atd. i to musíme budovat. V tomto smyslu také naše vojenská doktrína i koncepce nové výstavby a přestavby armády chápe účel rozpočtu, o kterém zde hovoříme.

Myslím, že skutečnost, že výbory branné a bezpečnostní parlamentu, které se nejpodstatněji zabývaly zkoumáním oprávněnosti rozpočtu na armádu, nevyslovily požadavek na snížení tohoto rozpočtu, svědčí o tom, že tam, kde jsme byli schopni a kde jsme měli příležitost podat dostatečný počet argumentů a důkazů o tom, co jednotlivé položky našeho rozpočtu znamenají pro realizaci vojenské doktríny a koncepce přestavby armády, tak tam jsme nalezli sluch a v zásadě souhlas.

Nicméně jsme si vědomi toho, že prostý pohled na náš rozpočet, který ukazuje obrovskou disproporci mezi vojenským rozpočtem a všemi ostatními kapitolami rozpočtu, musí vyvolat otázku, co s tím budou dělat? Kdybych nebyl dostatečně informován a díval se na to jako nepoučený občan, měl bych podobnou otázku. Protože jsem ale přece jen během o něco málo více než dva měsíce, kdy stojím v čele tohoto resortu více poučen, kladu si otázku úplně jinak: jak se se všemi úkoly, které jsou na nás vojenskou doktrínou a koncepcí kladeny, vyrovnáváme? Poradíme si s tím velmi těžko. Ale musíme si s tím poradit dokonce i tehdy, jestliže se rozhodnete nějak rozpočet na armádu snižovat. Bude to ovšem znamenat nikoli jen nově posoudit rozpočet a najít tam místa, kde jsme špatně počítali a najít ty položky, ze kterých lze něco vytrhnout, ale bude to především znamenat koordinovat tuto změnu v rozpočtu s harmonogramem realizace vojenské doktríny, s časovými intervaly realizace koncepce přestavby armády. Časový harmonogram redislokace armády, tak, aby byla schopna účinně chránit celé území státu, se promění, pokud bude rozpočet schválen tak, že budeme mít právo čerpat v prvním čtvrtletí příštího roku oněch 7 mld., to znamená tak, jakoby rozpočet byl schválen bez toho pětiprocentního snížení, pak budeme mít jistě možnost, abychom zahájili rozhodující aktivitu a abychom zároveň v těchto třech měsících provedli novou analýzu rozpočtu ve spolupráci jak s výbory brannými a bezpečnostními, tak s výborem pro plán a rozpočet a hledali způsoby, jak šetrně zasáhnout do rozpočtu a jak zároveň šetrně zasáhnout do těch povinností, které nám z vojenské doktríny a z koncepce vyplývají.

Chtěl bych vás požádat, abyste mně dovolili nevracet se k jednotlivým otázkám nad rozpočtem, jak byly zde formulovány. Chtěl bych vás požádat, abyste mně dovolili, abych nereagoval na takové výroky, jako že je amorální od armády, aby požadovala takový rozpočet,jaký navrhla vláda a jaký schválily branné a bezpečnostní výbory tohoto parlamentu. Chtěl bych, abyste mi dovolili, abych nereagoval na takové výroky, jako že armáda je "bumbrlíček", který se přiživuje na vojenském rozpočtu-protože kdybych chtěl na to reagovat, řekl bych že je to otázka, která nemůže být položena ministru obrany, ale musíte si ji položit vy jako zákonodárci. Otázka je totiž položena tak, jako že zda má armáda ze zákona existovat, nebo zda má být přijat takový zákon, který armádu zruší.

Armáda je samozřejmě tím, čím je, a to nikoliv jenom v tomto státě, ale všude na světě je zbytečná, pokud se dohodneme, že se nebudeme muset bránit proti nějakému případnému útoku. A já se obávám, že to, co tady řekl poslanec Doležal,je až příliš pravda.

Nebuďme si tak jisti, že vývojové tendence v Evropě, ve všech jejích státech a ve všech okamžicích, které prožíváme a které budeme ještě prožívat, směřují zásadně a jedině k tomu, abychom se my či jiní už vůbec nemuseli bránit. Domnívám se, dokonce, že právě rozumně a dostatečně budované armády mohou zaručit to, že se tedy bránit nebudeme muset.

Už jenom jednu dvě věty. Chci vás požádat, abyste předtím, než budete hlasovat o rozpočtu a o jeho vojenské části, ještě jednou zvážili s veškerou odpovědností všechny ty úkoly, které z vašeho rozhodnutí armádu očekávají, a abyste tedy hlasovali tak, aby nebyla poškozena a nebyla oslabena funkčnost armády,,její základní úkol chránit suverenitu této země, bezpečnost a životy občanů tohoto státu. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánu ministru Dobrovskému, teraz prosím ministra práce a sociálnych vecí pána Millera, aby zaujal stanovisko k prednesenym príspevkom.

Ministr práce a sociálních věcí ČSFR P. Miller: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážené poslankyně a vážení poslanci, nechci začínat povzdechem pana ministra obrany Dobrovského: "Proboha, jak si s tím vším poradíme, protože nějak budeme muset. " Ale chtěl bych vám říci, že o řadě problémů víme a přistupovali jsme k nim po bedlivém zvážení.Tím chci říci, že i když teď se vám bude možná zdát, že budu mluvit proti státnímu rozpočtu, že jsem hlasoval pro státní rozpočet, protože si dobře uvědomuji, že jiná cesta v současné době není. V přehledu o souhrnu veřejných rozpočtů, část I. strana 13 se počítá s potřebou rozpočtových prostředků na novelizaci sociálních dávek 10,9 mld., kompenzace cen energií 7,5 mld. a nezaměstnanost 8,5 mld. korun.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP