Čtvrtek 20. prosince 1990

Kritika zaznela na to, že sa stále pri centrálnych orgánoch priživuje rad rôznych výskumných a vedeckých ustanovizní, často s pochybným efektom. V tomto smere poslanci ukázali na pozitívny príklad Úradu vlády Slovenskej republiky, ktorý sa s takýmito inštitúciami radikálne rozišiel.

Za negatívnu skutočnosť možno označiť fakt, že vláda doposiaľ ne- predložila komplexný sociálny scenár, o ktorom sa hovorilo v tomto parlamente už v skorej jeseni.

I keď je predložená finančná politika v roku 1991 (e to jeden z materiálov), nikde v nej nie je možné sa dopátrať, s akou maximálnou mierou inflácie, nezamestnanosti, poklesu reálnej mzdy je možné v roku 1991 počítať. Vláda by tieto údaje mala garantovať ako hraničné, zodpovedať za ich dodržanie tomuto parlamentu a k tomu prispôsobiť i svoju hospodársku a sociálnu politiku. Preto ťažko možno hovoriť o tom, či rozpočtom vyčlenené prostriedky sú na sociálnu oblasť dostatočné alebo nie. Vo výboroch však zazneli hlasy, že vyčlenený objem na tzv. sociálne záchrannú sieť, môže byť síce dostatočný, ale ani nemusí. Chýbajú najmä rezervy pre prípadné dodatočné požiadavky v nadväznosti na vývoj ekonomickej situácie.

Predmetom kritiky bola tiež pasívna orientácia tejto záchrannej siete, jej orientácia na podporu v nezamestnanosti, resp. zvyšovanie dôchodkov, čo považujeme za jednostranné. Mnoho poslancov vyslovilo názor, že i rozpočet federácie by mal aktívne prispieť k vytváraniu nových pracovných príležitostí. V podstate podmienečne bol prerokovaný vo výboroch branných a bezpečnostných rozpočet týchto rezortov.

O rozpočte Ministerstva národnej obrany už hovoril kolega Zeman.

Obdobná situácia je i s ministerstvom vnútra, ktoré, tak ako to konštatoval branný a bezpečnostný výbor, nemá ujasnenú koncepciu budovania tohto rezortu. Preto i tento rezort bol odsúhlasený ako podmienečný, s tým, že do konca štvrťroku v nadväznosti na schválenú koncepciu rezortov sa výbory k problematike vrátia. O to prekvapujúcejšie je, že i pri neujasnenej koncepcii rezortu vnútra za situácie, keď časť činnosti prešla do pôsobnosti republík, i vzhľadom na to, že bol podstatne zvýšený rozpočet pre tento rezort v republikách, a to o 2,6 mld korún, sa predkladá rozpočet tohto rezortu i na federálne takmer o 30 % vyšší. V tomto zmysle prebieha i diskusia v iných výboroch a bol vznesený návrh rozpočet nezvyšovať oproti roku 1990 a ušetrené prostriedky použiť ako rezervu v kapitole všeobecnej pokladničnej správy na prípadné dodatočné opatrenie v sociálnej oblasti. I napriek týmto pripomienkam však nakoniec výbory pre plán a rozpočet odporučili celkové sumy nemeniť a rozpočet schváliť tak, ako bol pôvodne predložený.

V diskusii sa hovorilo i o rapídnom krátení výdavkov na bytovú výstavbu. Zo štátneho rozpočtu budú len dofinancované rozostavané obytné súbory, avšak v podstate žiadne prostriedky nie sú plánované na ďalší rozvoj a podporu či už individuálnej alebo družstevnej bytovej výstavby. Boli vyslovené obavy, že takýto radikálny rez v tejto oblasti prinesie veľké problémy najmä pre mladých ľudí, ktorí zakladajú rodinu. Pri úrokovej miere 15-20 % pri predpokladanej cene bytu okolo 500 tisíc bude prístup k bytu akejkoľvek veľkosti v podstate nemožný.

Vážené poslankyne, vážení poslanci, napriek všetkým týmto kritickým pripomienkam, ktoré by však mali byť signálom na zamyslenie a ktoré by však boli predpokladali ďalšie zásahy do štruktúry rozpočtu, odporúčajú výbory Snemovne ľudu rozpočet schváliť so zmenami, ktoré obsahuje vám predložená spoločná správa. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Borguľovi. Otváram rozpravu. Písomne sú zatiaľ do nej prihlásení poslanci Zukal, Vild, a Valtr. Prosím pána poslanca Zukala, aby sa ujal slova.

Poslanec SL R. Zukal: Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, vážení hosté. Jsem velmi rád, že tady sedí můj přítel, ministr obrany pan Dobrovský, s nímž jsem prožil nejedenu těžkou chvíli když převzal Lidové noviny, když byl Ruml a Zeman zavřeni. Přesto ale budu tvrdě kritizovat jeho resort, a to znamená že i pana ministra a budu žádat konkrétní odpovědi.

Jako ekonom se rád probírám statistikou. Čísla pro ekonoma jsou totiž totéž jako pro rybu voda. Zvláště zajímavé je srovnávat různé mezinárodní statistiky, přepočítávat si údaje na obyvatele. Tak snadno zjistíte, jak na tom ve světě jsme. Již v dobách normalizace se mi dostaly do rukou statistiky z oblasti vojenské, především švédské a anglické, hlavně z Ústavu pro strategická studia. A ke svému velkému údivu jsem zjistil, že my, kteří se prohlašujeme za mírumilovné národy holubičí povahy, když jsem četl kolik vynakládáme na armádu, kolik máme tanků, kolik máme letadel, kam prodáváme zbraně. Dokonce jsem se tam dočetl údaje, které byly pravděpodobně přísně tajné. Bylo to pro mne překvapující a šokující. Zjistil jsem, že naše armáda je bumbrlíček, která v minulosti pohlcovala značnou část našeho národního bohatství. Chápu to. Armáda byla zastrašovací a donucovací aparát, který sloužil KSČ, a proto byla v podstatě nekritizovatelná. Neslyšel jsem v minulém parlamentě, že by se někdo odvážil zvednout hlas proti marnotratnosti armády, ačkoliv od dob Čepičkových to bylo všeobecně známo. Vzhledem k tomu, že k morálnímu opotřebení zbraní dochází velmi rychle, dovedu si představit co asi stojí přezbrojení armády. Nevadí nám, že v továrnách máme stroje 50 a více let staré. Myslím, že v armádě jsme na relativně dobré úrovni a že těchto zbraní máme dost. Naše armáda se tak vyvíjela přestože na našem území byly tisíce sovětských vojáků. Přesto jsme měli jednu z nejdelších prezenčních služeb v Evropě. Naše armáda měla v podstatě všechno o co požádala. Uvedu dva konkrétní případy a hned se zeptám pana ministra, který mi včera odpověděl na mou interpelaci. Z mého volebního obvodu jsou stížnosti, že vojenská cvičiště zabírají velké prostory uprostřed lidnatého kraje. Abyste pochopili toto mrhání, uvedu konkrétní cifry. Vojenský prostor Dědice má rozsah 157 km, z toho pro výcvik je určeno 19 km, tj. 12,1 % celkové plochy. O 50 km dále je vojenský prostor Libava, který má 327 km, který je využíván z 34,2 %. Pan ministr mi v interpelaci odpověděl, že ve srovnání s ostatními státy tyto prostory jsou u nás ještě malé. Pravděpodobně ve srovnání se Sovětským svazem nebo Spojenými státy jsou malé, ale chtěl bych vidět konkrétní porovnání s lidnatými státy, jako je třeba Belgie, Holandsko nebo Dánsko, zda tam si mohou vojáci dovolit zabírat takové prostory uprostřed lidnatých okresů.

Protesty obyvatel jsou zbytečné. Dvakrát jsem interpeloval. Odpovědi jsou ovšem takové jaké jsou. Nedá se s tím nic dělat. Jako vždy budu velmi konkrétní. Přátelé, doporučuji vám, abyste si vzali tužku a až budete rozhodovat o rozpočtu, abyste posoudili tato čísla. Když došlo k vídeňským jednáním, museli jsme položit na stůl karty. Údaje, které zde uvedu, možná budou v některých případech nepřesné, protože nejsem voják - místo poručíka mě degradovali na prostého vojína - ale jistě budou ukazovat tendenci. Československo mělo podle těchto údajů 4484 tanků, zatímco Anglie 2 tisíce, Spolková republika Německo 4900, Francie 3 190, Belgie 530, Holandsko 1250, Itálie 2230. Jak je vidět tyto "imperialistické a nebezpečené státy" měly v podstatě méně těchto útočných zbraní než my. Když to přepočteme na obyvatele, tak jsme skutečně vysoko převyšovali světový průměr.

Vezměme si druhou nejnákladnější zbraň, a to je letectvo. Ve Vídni se ukázalo, že máme 430 bojových letadel. Anglie měla 835, SRN 850, Belgie 170, Dolansko 200, Itálie 450. Když to zase přepočteme na obyvatele, opět jsme v Evropě na prvním místě.

Pane předsedající, žádám vás, abyste tyto graficky znázorněné údaje nechal rozmnožit, aby poslanci viděli, jak na tom skutečně jsme.

Je fakt, že dochází k podstatnému snížení těchto zbraní. Pokud vím, došlo u tanků ke snížení ze 4585 na 1432, to znamená prakticky o dvě třetiny. Nevím co stojí tank, ale dovedu si představit hodnoty, které stály. Ptám se pana ministra: Pokud jsem informován, snížili jsme sice počet tanků, ale počet divizí, a tím i velitelských štábů jsme o toto množství nesnížili. Co budou tito lidé dělat? Jsou nenahraditelní, čekají, až nás někdo napadne nebo až budeme mít nové tanky? Ptám se ho jako ekonom.

Jestliže jsme snížili tanky a tím jsme se dostali na evropskou úroveň, u letadel je to horší. Podle údajů jeden bojový letoun stojí 150 miliónů Kčs. Provoz letecké divize, to je 35 letadel, stojí za rok 0,5 mld. My jsme snížili ze 430 bojových letadel na 34. Přes toto snížení, které je podstatně nižší, když se podíváte na graf, tak převyšujeme o 35 a 50 % v přepočtu na hlavu evropskou úroveň. Možná, že mě odborníci usvědčí, že údaje nejsou přesné, ale tendenci ukazují. Navrhuji proto, aby se nesnížila obranyschopnost naší armády, a aby došlo k přezbrojení v rámci vojenské doktríny a předčím zde svého kolegu Zemana, který se mi zdá příliš útlocitný a navrhnu snížit vojenské výdaje o 10 %. Dovedu si představit, jakou nevoli to v armádních kruzích vzbudí, ale zdůvodním to.

Je mi naprosto jasné, že potřebujeme armádu třeba v souvislosti s běženci z východu, že potřebujeme armádu k uchování klidu a pořádku. Ptám se, zda musí být v takové struktuře a s těmito nejnákladnějšími zbraněmi. Dovolte, abych citoval z novin - poněvadž jsem nebyl na VBB - náměstka generála Raška, který řekl, že "snížení o 5 % by znamenalo vážné narušení fungování armády, především však problémy při realizaci úkolů, které musíme plnit v souvislosti s novou vojenskou obrannou doktrínou. Snížení by se dotklo především modernizace armády. To by nám dělalo dost problémy v závislosti na její profesionalizaci. Nemá totiž cenu profesionalizovat, když nebudeme modernizovat."

Slyšel jsem v rozhlase komentář nějakého vojáka, že v přepočtu na dolary máme jeden z nejnižších výdajů na armádu v Evropě. Úplně s tím souhlasím, když vezmeme turistický kurs, který je naprosto nereálný, tak mohu dokázat cokoliv. Když přepočtu naši průměrnou mzdu tímto kursem, zjistím, že černoši v Jihoafrické republice jsou placení lépe než naši dělníci. Demagogie proti demagogii.

Doporučuji, abychom se na problém nákladů podívali z ekonomického a lidského hlediska. Na každého našeho obyvatele připadají ročně výdaje na armádu ve výši téměř 2.000,- Kčs. 28 mld. děleno 15 milióny vychází téměř 2.000,- Kčs. Co znamenají tyto 2.000,- Kčs? To je šestitýdenní minimum desetitisíců lidí v příštím roce 2.000. Znamenají čtrnáctidenní průměrný plat. Znamenají pro čtyřčlennou rodinu s dětmi 8.000,- Korun ročního zatížení. Ptám se, ve kterém vyspělém státě je takové zatížení na armádu jako u nás?

Kolegyně a kolegové, jistě tušíte, co nás v příštím roce čeká. Při rozpočtu musíme volit priority. Pan poslanec Zeman i pan Borguĺa upozornili na to, jak je to s příjmy špatné. My musíme volit priority. Prosím, volte priority, zda budeme mít sto, dvě stě nebo tři sta bojových letadel, na které jsou stížnosti, že znečišťují ovzduší, ruší - vezměte si Přerov nebo Prostějov - anebo zda tyto peníze dáme do sociální sítě, na ekologii, na knihy, do rezerv atd. V příštím roce dojde na lámání chleba a pak si možná na tato slova vzpomenete.

Osobně se domnívám, že je nemorální od armády požadovat v této situaci 28 mld. Kčs, i když z profesionálního hlediska zdůvodní, že je potřebuje, když se dohadujeme o 600 mil. Kčs na knihy. K některým rezervám v armádě nebo řeknu jako laik: Byl jsem překvapen, co měly Lidové milice, když došlo k jejich zrušení, co mají zbraní, co stály. Sám jsem se dvakrát jako buldozerista zúčastnil cvičení CO a dověděl jsem se, co se stane, až nám imperialisté vyhodí přehrady nad Prahou, kam až vystoupí voda a kde já, jako buldozerista budu zachraňovat a dělat ochranné hráze. Zároveň jsem se dozvěděl, co všechno vyfasuji: masky, protichemickou výbavu, protiatomovou výbavu apod. Všichni jsme to měli ve skladech. To muselo stát obrovské peníze. Kdo z vás se byl podívat, jaké jsou pod Prahou vybudované kryty, které stály miliardy? Na to peníze byly a na ekologii ne. Podívejte, co je s pražskými dětmi. Stavěli jsme kryty a děti v Praze i jinde trpí na alergie, astma a tak dále. (Potlesk.) A při těchto věcech uvažujte: Pokud vím, armáda je velmi důsledná a má mobilní zásoby. To je v pořádku. Nevím na kolik se odhadují rezervy, kolik máme oděvů a všeho, na jak dlouho a pro kolik osob. Rozhodně, když došlo ke změně politické situace, tak se domnívám, že tyto zásoby nemusejí být zdaleka tak velké a že z těchto rezerv po určitou dobu může čerpat armáda a snižovat je a nemusí požadovat tyto peníze na rozpočtu. Třeba se sníží délka vojenské služby na úroveň ostatních zemí a vojenské prostory ať se použijí třeba na rekvalifikace nezaměstnaných. Uvědomte si, že budeme tisíce lidí rekvalifikovat a nemáme je kde rekvalifikovat. Zde jsou obrovské rezervy.

Na závěr bych vám chtěl jako ekonom ukázat nějakou inventarizaci, výsledky v oblasti vojenské tak, jak se na ně dívám já, jako civilista. Vyhodili jsme miliardy za první republiky na obranné pevnosti, které dnes stojí a jsou k ničemu. Jsou to vyhozené miliardy a brání dnes třeba na polích při orání. Vyzbrojili jsme dokonale Hitlera. Měli jsem mohutnou, vyzbrojenou armádu v roce 1968 a naše armáda vůbec nezasáhla. Vím, že jakýkoli odpor by byl sebevražda, ale jako ekonom si kladu otázku: Kdyby ta armáda nebyla, byli bychom na tom stejně?

Prosím vás, nehrajme si na to - vzhledem k našemu počtu obyvatel, vzhledem k vojenské strategii - že musíme mít silnou armádu. Mějme armádu takovou, kterou nutně potřebujeme k zachování vnitřního pořádku a na kterou máme. Nic víc a nic méně. Proto nakonec navrhuji snížení výdajů na armádu o 10 % s tím, že by část peněz byla použita na ekologii, která nás ohrožuje víc než nějaký vnější nepřítel. Aby naše armáda byla skutečně zaměřena na vnitřní obranyschopnost a udržení pořádku. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem posiancovi Zukalovi. Chápeme to ako pozmeňovací návrh. Technickú poznámku chce predniesť poslankyňa Nováková.

Poslankyně SL E. Nováková: Nemám technickou, ale faktickou poznámku. Vážení kolegové a kolegyně, ve zprávě pana ministra financí jsme byli seznámeni s předpokládanými výdaji do sociální oblasti. Domnívám se, že nebude plně pokrývat ty potřeby, které bude třeba uspokojit. Protože jde o velmi citlivou záležitost, považuji za nezbytné, aby se k této problematice podrobněji vyjádřili i pan ministr Miller. Tuto žádost vyslovuji jménem poslanců sociálního a kulturního výboru.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Slovo má poslanec Vild, pripraví sa poslanec Valtr.

Poslaoec SN J. Vild: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, když zde byl před týdnem schválen kompetenční zákon, bylo několikrát zdůrazněno, že chceme budovat dvě národní ekonomiky - což podle mne není správná koncepce - které budou finančně nezávislé a že už nebude nikdo na nikoho doplácet. Myslím si tedy, že je nutné, abychom tuto zásadu promítli i do státního rozpočtu. Vím, že u některých daní není možno zjistit odkud pocházejí. Mám na mysli zejména daň z obratu a odvod ze zisku.

Do rozpočtu federace jde z těchto daní 35 %. Zbytek se má rozdělit mezi republiky, a to daň z obratu v poměru 1,598: 1 a odvod ze zisku 1,659:1. Myslím si, že tyto poměry byly stanoveny na jednání ministrů financí tak, aby touto skrytou cestou zacelily deficitní slovenský rozpočet. Jediné spravedlivé rozdělení těchto neidentifikovatelných příjmů mezi ČR a SR je podle počtu obyvatelstva, tedy zhruba 2:1. Jinak bychom mohli také v krajním případě převést tyto příjmy pouze do rozpočtu jedné z republik a stále tvrdit, že nikdo na nikoho nedoplácí.

Je sice pravda, že kompetenčním zákonem byl změněn článek 11 ústavního zákona č. 143 z roku 1968 o československé federaci tak hloupě, že zastupitelské sbory v podstatě nemohou ovlivňovat vládami dohodnuté poměry rozdělování příjmů z těchto daní. Nicméně, naštěstí můžeme tuto chybu napravit na základě nového zákona o rozpočtových pravidlech federace. Paragraf 4 odst. 2 připouští, aby rozpočtový zákon změnil obvyklý procentuální podíl federace 35 % na výnosu těchto daní. Využívaje této možnosti navrhuji, aby byly provedeny tyto změny v zákonu o státním rozpočtu federace na rok 1991, tisk 365:

§ 2 litera a

Podíl na celostátním výnosu daně z obratu ve výši ne 35, ale 100 %.

Litera b

Do věty "Podíl na celostátním výnosu odvodu ze zisku a zemědělské daně ze zisku ve výši 35 % vložit za slova: "odvodu ze zisku" slova "ve výši 100 %".

Takto federací navíc získané prostředky navrhuji okamžitě rozdělit mezi republiky v poměru 2: 1. Nebude se jednat o přerozdělování, ale pouze o spravedlivé rozdělování příjmů, u kterých nelze zjistit, odkud pocházejí. Prosím, aby ministr financí se svými odborníky upravil v souvislosti s touto změnou § 1 a přílohu č. 1 tohoto zákona. Navrhovanou změnou vznikne podle mých výpočtů bohužel v rozpočtu SR deficit ve výši zhruba 7 miliard korun. V rozpočtu ČR tomu bude samozřejmě naopak.

Vzhledem k tomu, že je nezbytné, aby oba rozpočty republik byly přebytkové, doporučuji oběma sněmovnám přijmout usnesení, kterým bychom požádali Českou národní radu, aby zhruba oněch 7 miliard Slovenské republice půjčila. Pouze pro takto upravený státní rozpočet budu moci hlasovat.

Myslím, že vztahy rozpočtů obou republik se tak dostanou na kvalitativně vyšší úroveň. Děkuji vám za pozornost a prosím, abyste hlasováním vyjádřili mému návrhu podporu.

Předsedající místopředseda FS J.Stank: Ďakujem. Ďalej vystúpi poslanec Valtr, pripraví sa poslanec Ransdorf. Ďalej sú pre vašu informáciu pripravený poslancovia Bakšay, Ambros a Kostya.

Poslanec SN V. Valtr: Pane předsedající, dámy a pánové, slyšeli jsme dnes o stavu našeho národního hospodářství. Sestavit reálný přebytkový rozpočet je více než umění a já bych tímto chtěl sestavovatelům rozpočtu poděkovat za jejich práci. Ale tento rozpočet a jeho dodržování je také podmínkou podpory Mezinárodního měnového fondu. To si od nás žádá maximální sociální stabilitu a společenský konsensus s reformou hospodářství. A právě zde se v rozpočtu jeví velmi úzký profil. Disponovatelné prostředky pro fond rekvalifikace a zaměstnanosti ve výši 9,9 miliardy jsou podle mého názoru nedostatečné. To se může stát příčinou sociálně napjaté až explozívní situace.

Mezi položkami rozpočtu nebetyčně tkví výdaje na obranu 28 miliard. Československo bylo do loňska jednou z nejlépe vyzbrojených zemí na světě. Pan profesor Zukal to zde velice důkladně vysvětil a já také se připojuji k žádosti, aby výdaje na obranu byly sníženy ještě o 10 %.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP