Středa 19. prosince 1990

Dnes sme tu prerokovali odpovede na interpelácie pána premiéra Čalfu, p. ministra Langoša s jednou výnimkou, p. ministra Klausa. Odpovede na interpelácie podpredsedu vlády p. Rychetského, p. ministra Dienstbiera, p. podpredsedu Mikošku, p. ministra Dobrovského, p. ministra Millera, p. ministra Hoffmanna, p. ministra Petríka a p. ministra Dlouhého sme neprerokovali z toho dôvodu, že ministri a podpredsedovia vlády nie sú prítomní.

Konštatujem, že sme prerokovali niektoré interpelácie a chcem vás vyzvať ak chce niekto interpelovať p. ministerku Kořínkovou, nech tak urobí, ušetríme si čas zo zajtra, prípadne z pozajtra. Je niekto, kto by chcel podať interpeláciu na p. ministerku? Zdá sa, že je všetko v poriadku. Nikto. Ďakujem.

Máme pred sebou ešte jedno hlasovanie a konštatujem, že nie sme uznášania schopní.

Než sa zídeme, rád by som vám povedal pár informácií, ktoré majú štatistickú povahu a sú pre novinárov a nie pre vás. Chcem vám povedať, že ak prijmeme zajtra ten posledný tohtoročný zákon, tak počet prijatých zákonov za 6. volebné obdobie bude 42, že počet prijatých opatrení je 3, prijali sme 6 zmlúv a dohôd, interpelácií bolo podaných 89 a počet všetkých dní spoločných schódzí bude so zajtrajším 32. Rokovania samostatných schôdzí snemovní boli 2,5 dňa. Inými slovami povedané, tento parlament od januára prijal 100 zákonov a okolo 10 - 15 rôznych zmlúv a zákonných opatrení. To je práca, ktorú predošlý parlament vykonal vo dvoch volebných obdobiach. Prerátané na počet zákonov musím konštatovať, že náš plat je v porovnání s príjmami predošlých poslancov o polovicu nižší, napriek všetkému, čo sa tvrdilo v tlači.

Rád by som nechal odhlasovať zvolanie 11. spoločnej schôdze SĽ a SN, ktorá sa má konať, 8. - 9. januára 1991 s týmto programom:

- návrh ústavného zákona, ktorým sa vyhlasuje Listina ľudských práv a slobôd,

- návrh zákona o rokovacom poriadku FZ

- expozé ministra Dienstbiera o čs. zahraničnej politike

Tie prvé dva body som ohlásil už ráno. Neboli k nim vznesené nijaké námietky, p. minister Dienstbier požiadal, aby bol zaradený i jeho prejav. Ja dám hlasovať o tom, či zvoláme 11. spoločnú schôzdu SĽ a SN na dni 8. - 9. januára 1991 a či počas tejto schódze uskutočníme tento program, který som práve teraz prečítal.

Hlásí sa ešte niekto do rozpravy? Pán poslanec Hubálek, prosím.

Poslanec SL. B. Hubálek: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych měl návrh pro tu lednovou schůzi. My bychom měli zařadit na program, a bude to trochu souviset i s jednacím řádem Federálního shromáždění, otázku naší dosavadní práce. Mně se jeví dost neekonomická a namáhavá. Pokud budeme dělat tímto způsobem do konce volebního období, tak to z nás málokdo zdravotně vydrží. Já bych byl rád kdyby se v klubech nad tímto problémem hovořilo a připravili jsme se právě na tu lednovou schůzi. Čím dřív se do toho opřeme, tím lépe se nám bude dále pracovat. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Hubálek, ja mám pocit, že toto môže byť predmetom rozpravy pri prerokování zákona o rokovacom poriadku. Ako zvláštny bod by som to navrhoval.

(Poslanec Hubálek: Dobře.)

Ďakujem.

Ešte sa hlási poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Vážený pane předsedající, to co řeknu, je dost nepříjemně přijímáno novináři. Ale já to přesto musím říci, neboť se to týká našeho zdraví. Novináři o nás píší, že jsme zhýčkaní. Pane předsedo, skutečnost vypadá tak, že restaurace v parlamentu je uzavřena v 15 hodin. Schůze výborů trvají do 18, do 19 i do 22,30 hodin a poslanci se nemají kde - nechci říci občerstvit - ale dostat do sebe minimum kalorií, které potřebují. Poslanci pijí vodu z vodovodu, na rozdíl od České národní rady tady nefunguje ani buffet. Když jsme si stěžovali v restauraci, říkali, že je to věc Kanceláře. Kancelář není schopna tyto služby zajistit. Nejde o naše hýčkání, já si myslím, že jde o základní elementární potřeby, které poslanci potřebují ke své práci.

Pane předsedo, já bych vás vyzval, kdybyste byl tak laskav a v novém roce nám dal jako dárek to, že zde bude buffet, kde si můžeme za své peníze koupit limonádu nebo kávu. Děkuji vám.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Toto vystúpenie považujem za vecne správne, ovšem nie na správnom miste a v správnu chvíľu, pretože teraz máme hlasovať, o zvolaní a programe 11. spoločnej schôdze.

Poslanec SN P. Dostál: Já se omlouvám, já jsem tím chtěl navrhnout, jestli bychom o tom neměli jednat na příští schůzi.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán predseda Dubček vraví, že to bolo včera zariadené.

Prosím, zisťujem, že sme uznášania schopní. Pýtam sa teda poslancov SN, či súhlasia so zvolaním spoločnej schôdze na 8. a 9. januára 1991 s tým programom, ako som ho tu prečítal?

Kto súhlasí, nech zdvihne ruku!

(Šedesát čtyři.) Šesťdesiat štyri.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto.

Kto sa zdržal? (Nikdo.) Nikto.

Hlasovať bude Snemovňa ľudu. Prosím o vyjadrenie k rovnakému problému, kto súhlasí so zvolaním 11. spoločnej schôdze na 8. a 9. januára s predloženým návrhom, nech zdvihne ruku. (Hlasuje sa.) - (87). Osemdesiat sedem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania: (Jeden.) Jeden.

Ďakujem. Konštatujem, že schôdza a jej program je schválený.

Týmto bodom sme dnešný program vyčerpali. Časť zo zajtrajšieho a pozajtrajšieho programu sme tiež absolvovali. Zajtra spoločná schôdza začíná o 9.00 hodine a jediný veľký bod programu je štátny rozpočet na rok 1991. Niečo chce povedať pán poslanec Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Jen upozornění pro členy komise, která má připravit návrh ve věci zdanění knížek - sejdeme se v 16.30 v místnosti 026. Prosím předsedy, místopředsedy a tajemníky výborů pro plán a rozpočet, hospodářských výborů, kulturních a sociálních, eventuálně zainteresované poslance na věci.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Končím dnešné zasadnutie 10. spoločnej schôdze.

(Schůze přerušena v 15.52 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP