Čtvrtek 13. prosince 1990

Poslanec SN L. Roman: Bohužiaľ, musím konštatovať smutnú skutočnosť, že iná správa bola odovzdaná predsedovi výboru ústavnoprávneho a iná sa potom objavila v ďalších výboroch. Predovšetkým vo výbore hospodárskom a vo výbore pre plán a rozpočet. Neviem prečo sa to stalo, ale veľa vecí tam bolo vynechaných.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Výbor pre plán a rozpočet bol výborom gesčním. Tak sa to stalo.

Budeme hlasovať o vašom pozmeňovacom návrhu. Ide o to, aby sa v § 12, odst. 2 v predposlednom riadku vypustilo slovo "účelového" a aby veta znela: "Federálne ministerstvo financií môže stanoviť prevádzacím predpisom odchýlky od časového použitia rozpočtových prostriedkov."

Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike, aby sa vyslovili, kto je za pozmeňovací návrh poslanca Romana. (Dva.) Dvaja.

Kto je proti? (Dvacet šest.) Dvadsaťšesť.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet tři.) Dvadsaťtri.

Hlasovať budú poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Kto z nich je za návrh poslanca Romana? (Patnáct.) Ptnásť.

Kto je proti? (Šestnáct.) Šestnásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet jedna.) Dvasaťjeden.

Snemovňa národov pozmeňovací návrh neprijala.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Kto z nich je za tento pozmeňovací návrh? (Šest.) Šesť.

Kto je proti? (Šedesát dva.) Šesťdesiatdva.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet jedna.) Tridsaťjeden.

Ani Snemovňa ľudu pozmeňovací návrh poslanca Romana neprijala.

Prosím o ďalšie námety.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Pan poslanec Roman navrhl úpravu § 4 odst. 1, písmeno g) a h) tak, aby procenta tam uváděná nebyla v absolutních číslech, ale aby určení procentního podílu bylo vyjádřeno až v zákoně o státním rozpočtu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasovať budú najprv poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto z nich je za tento návrh poslanca Romana? (Jeden.) Jeden.

Kto je proti? (Čtyřicet dva.) Štyridsaťdva.

Kto sa zdržal hlasovania? (Jedenáct.) Jedenásť.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Kto z nich je za tento pozmeňovací návrh? (Devět.) Deväť.

Kto je proti? (Devatenáct.) Devätnásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet pět.) Dvadsaťpäť.

Snemovňa národov pozmeňovací návrh neprijala.

Hlasovať budú poslanci Snemovne ľudu. Kto z nich je za pozmeňovací návrh poslanca Romana? (Sedm.) Sedem.

Kto je proti? (Sedmdesát jedna.) Sedemdesiatjeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet jedna.) Dvadsaťjeden.

Ani Snemovňa ľudu pozmeňovací návrh neschválila.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Další protinávrh poslance Romana se týkal § 4 odstavce 2. Poslanec Roman navrhuje, aby text tohoto odstavce, který zní: "Rozpočtovým zákonem mohou být podíly z federace na výnosu vybraných daní podle odstavce 1 písmeno g) a h) změněny", byl upraven takto: "Rozpočtovým zákonem mohou být podíly federace na výnosu vybraných daní po dohodě s výkonnými a zákonodárnými orgány republik podle odstavce 1, písmeno g) a h) změněny". Toto rozšíření textu nedoporučuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Roman, trváte na svojom pozmeňovacom návrhu? Poslanec Roman na svojom návrhu trvá.

Hlasovať budú najskôr poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto z nich je za pozmeňovací návrh poslanca Romana? (Jeden.) Jeden.

Kto je proti? (Čtyřicet.) Štyridsať.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třináct.) Trinásť.

Hlasujú poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Kto z nich je za tento pozmeňovací návrh? (Šestnáct.) Šestnásť.

Kto je proti? (Čtrnáct.) Štrnásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet.) Dvadsať.

Snemovňa národov návrh neprijala.

Hlasovať budú poslanci Snemovne ľudu. Kto z nich je za pozmeňovací návrh poslanca Romana? (Osm.) Osem.

Kto je proti? (Sedmdesát pět.) Sedemdesiatpť.

Kto sa zdržal hlasovania? (Pět.) Päť.

Pozmeňovací návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Další pozměňovací návrh poslance Romana se týkal ustanovení § 3 odstavce 3, tak jak je formulován ve společné zprávě v tisku 324. Upravený text by měl znít takto - společná zpráva navrhuje znění textu: "Vládní návrhy zákonů o státním rozpočtu federace se předkládají v podrobném členění" a poslanec Roman to rozšiřuje: "...se specifikací významných a podstatných položek rozpočtu".

S ohledem na výklad zástupce navrhovatele, že rozpočet je stejně členěn na základní položky, považuji toto doplnění za zbytečné a nedoporučuji protinávrh přijmout.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pokračujeme v predkladaní ďalších pozmeňovacích návrhov. O tomto návrhu sa nehlasuje, pán poslanec Roman ho stiahol.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Poslední z protinávrhů poslance Romana je návrh, aby § 12 odst. 2 byl vypuštěn a druhá varianta je jeho úprava. První návrh pana poslance Romana zní: odstavec 2 vypustit.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme o tom hlasovať. Pýtam sa poslancov zvolených v Českej republike Snemovne národov, kto je za tento pozmeňovací návrh poslanca Romana? (Nikdo.) Nikto.

Kto je proti? (Čtyřicet.) Štyridsať.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Čtrnáct.) Štrnásť.

Pokračujeme hlasovaním v slovenskej časti Snemovne národov. Kto je za tento návrh? (Pět.) Päť.

Kto je proti? (Dvacet sedm.) Dvadsaťsedem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet jedna.) Dvadsaťjeden. Ďakujem, Snemovňa národov pozmeňovací návrh neschválila.

Hlasovať bude Snemovňa ľudu. Kto je za pozmeňovací návrh poslanca Romana? (Jedna.) Jeden.

Kto je proti? (Sedmdesát dva.) Sedemdesiatdva.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Dvacet tři.) Dvadsaťtri.

Ďakujem. Konštatujem, že ani Snemovňa ľudu tento návrh neschválila. Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Zbývá poslední protinávrh kolegy Romana, a sice na úpravu textu § 12 odst. 2, kde by k původnímu textu se doplnilo: "...které však musí být schváleny Federálním shromážděním po předchozím projednání s vládami České a Slovenské republiky." Toto ustanovení je nadbytečné, nedoporučuji jeho přijetí.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme v Snemovni národov. Pýtam sa poslancov zvolených v Českej republike, kto je za pozmeňovací návrh pána poslanca Romana? (Dva.) Dvaja.

Kto je proti? (Třicet tři.) Tridsaťtri.

Kto sa zdržal hlasovania? (Sedmnáct.) Sedemnásť.

Ďakujem.

Hlasovať budú poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Kto je za tento pozmeňovací návrh? (Šest.) Šesť.

Kto je proti? (Dvacet tři.) Dvadsaťtri.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet jedna.) Dvadsaťjeden.

Ďakujem, Snemovňa národov pozmeňovací návrh neprijala.

Teraz sa vysloví Snemovňa ľudu. Pýtam sa, kto je za pozmeňovací návrh? (Tři.) Traja.

Kto je proti? (Sedmdesát sedm.) Sedemdesiatsedem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet.) Dvadsať.

Všimol som si, že tu máme novú rubriku, že 11 ľudí ignorovalo hlasovanie vôbec. Prosím o ďalší pozmeňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Poslední pozměňovací návrh je od poslance Luxe, který navrhuje vypustit § 16 odst. 6, který umožňuje federálnímu ministerstvu financí zmírnit některé tvrdosti zákona, které by se vyskytly při ukládání sankcí. Vzhledem k tomu, že si přejem, aby ministerstvo financi bylo tvrdé, připojuji se k návrhu, aby toto ustanovení bylo vypuštěno, tedy, aby byl přijat protinávrh poslance Luxe.

Poslanec SN J. Lux: Já si nepřeji, aby ministerstvo financi bylo tvrdé, ale aby nemělo možnost dávat někomu jiné úlevy, než jinému.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Hlasovať budeme znovu v Snemovni národov. Vyslovia sa poslanci zvolení v Českej republike, kto je za návrh pána poslanca Luxa. (Třicet čtyři.) Tridsaťštyri.

Kto je proti? (Jeden.) Jeden.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Osmnáct.) Osemnásť.

Ďakujem. Hlasovať budú poslanci Snemovne národov, zvolení v Slovenskej republike. Kto je za návrh pána poslanca Luxa? (Čtyřicet.) Štyridsať.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Čtrnáct.) Štrnásť.

Ďakujem, v Snemovni národov nebol návrh schválený.

Hlasovať bude Snemovňa ľudu. Kto súhlasí s pozmeňovacím návrhom pána poslanca Luxa? (Sedmdesát pět.) Sedemdesiatpť.

Kto je proti? (Sedm.) Sedem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Devatenáct.) Devtnásť.

Ďakujem. Zisťujem, že pozmeňovací návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Tím jsou všechny pozměňovací návrhy vyčerpány.

Poslanec SL K. Novosád: Pane předsedající, chtěl bych se jen zeptat, jak se dívám na schválení, je třeba jedné poloviny poslanců. Když počínám Sněmovnu národů, domnívám se, že tam tento návrh byl přijat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Je potrebných 38 poslancov v každej časti snemovne. Existuje zákaz majorizácie. Je potrebná včšina a hlasuje sa oddelene. V Snemovni ľudu je potrebná polovica z prítomných. Tak je treba tomu rozumieť. Ozývajú sa tu hlasy, že je treba si prečítať ústavu. Upozorňujem, že pri schvaľovaní tohto zákona platí podľa čl. 42 odst. 1 písm. d) zákona o československej federácii zákaz majorizácie tak, ako bol interpretovaný. V Snemovni národov, v obidvoch častiach oddelené hlasovanie, nadpolovičná včšina všetkých a v Snemovni ľudu nadpolovičná včšina prítomných.

Zisťujem, že obidve snemovne sú schopné uznášať sa. Budeme teraz hlasovať o celku zákona.

Pýtam sa poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike, kto súhlasí s pozmeňovacími návrhmi a doporučením spravodajcov, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo.

Na svetelnej tabuli sa objavili tieto čísla.

Za tridsaťšesť.

Zdržal sa niekto hlasovania? Jedenásť.

Konštatujem, že hlasovanie ignorovalo 5 poslancov. Pýtam sa, či súhlasíte s tým, aby som zopakoval hlasovanie?

Nedám hlasovať, ale overiť, či ste všetci hlasovali tak, ako ste sa domnievali, že ste mali hlasovať. S technickou poznámkou sa hlási poslanec Snemovne národov V. Moric.

Poslanec SN V. Moric: Chcel by som upozorniť pánov kolegov, a kolegyne, že sme boli včera poučení, ako máme hlasovať. Toto je len dôkaz, že páni poslanci nedodržujú pokyny, ktoré boli dané. Nie je to chyba zariadenia, je to chyba v pánoch poslancoch. Navrhujem, aby sa hlasovanie neopakovalo.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Domnievam sa, že je chyba ako v poslancoch, tak v tom, že som dostatočne dlho nedržal tlačidlo. S technickou poznámkou sa hlási poslanec Battěk a Šedovič. Prvý prehovorí poslanec Battěk.

Předseda SL R. Battěk: Znovu si zopakujeme základní zásady techniky hlasování. Nepodceňujte to, prosím. Řada z nás zřejmě nesedí tak, jak by sedět měla a nehlasuje.

(Technický pracovník potom zopakoval zásady pro správné hlasování při pužití světelné tabule.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Teraz vystúpi poslanec Snemovne národov J. Šedovič, potom poslanec Snemovne národov J. Lux.

Poslanec SN J. Šedovič: Pripomínam, že na minulom zasadnutí vo všeobecnej časti som vystúpil s pripomienkou, aby pokiaľ je prevádzka tohto zariadenia vyhlásená za skúšobnú, boli zároveň na hlasovanie prizvaní aj skrutátori a aby sa obidva výsledky porovnávali. Na základe toho by sa vyhlásilo, či považujeme prevádzku za definitívnu alebo za nespoľahlivú. Taký problém sa môže objaviť pri hlasovaní o veľmi dôležitej veci, ktorá je na programe práve dnes. Pokladám za zneužívanie tejto technickej nedokonalosti zariadenie a porušenie rokovacieho poriadku, pretože v ňom sa hovorí o tom, že hlasovanie, ktoré bolo normálne, sa nemôže opakovať.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Neopakujem hlasovanie, nechal som overiť, ktorý z tých piatich poslancov ignoroval hlasovanie a menovite sa ich opýtam, či hlasovali alebo nie.

Hlas z pléna: To nemôžte.

Poslanec SN J. Lux: Domnívám se, že zařízení funguje dobře. Včera fungovalo celý den. Pouze návod pro použití bych si dovolil rozšířit o předsedající. Domnívám se, že "pro" blikalo krátkou chvíli. Jestliže je tu poslanec, který chtěl hlasovat pro a nestihl to, doporučoval bych, aby se hlasování opakovalo.

Poslanec SL V. Benda: Vážené Federální shromáždění, můžeme mít různé názory na funkčnost nebo nefunkčnost technického zařízení, ale dokud neschválíme nový jednací řád, platí pro nás zákon o dosavadním jednacím řádu a naše individuální názory nehrají v této záležitosti roli. Dovoluji si upozornit na § 24 odstavec 3 zákona o jednacím řádu, který vám přečtu: "Sčítání hlasů a zjišťování výsledků hlasování provádí komise poslanců zvolená sněmovnou" - nikoli skrutátoři z aparátu, atd. Jakékoli náhradní způsoby hlasování můžeme v tichosti pokládat za věrohodné a závazné, ale kdykoli vznikne důvod k pochybnostem, máme jednacím řádem jednoznačně předepsaný způsob sčítání při hlasování. Není možno se dovolávat toho, že se nám technické zařízení líbí, nebo nelíbí. Velice nerad jsem vyrukoval s tímto paragrafem až nyní, protože zpochybňuje výsledky hlasování tohoto parlamentu za posledních několik let. Ale je to platný zákon a vzniknou-li skutečně vážné pochybnosti, je třeba toto hlasování pokládat za neplatné a realizovat ho znovu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP