Středa 12. prosince 1990

Kdo je proti? (Tři.) Tři.

Kdo se zdržel hlasování? (Šest.) Šest.

Nyní hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Šedesát jedna.) Šedesát jedna.

Kdo je proti? (Tři.) Tři.

Kdo se zdržel hlasovaní? (Tři.) Tři.

Obě sněmovny tento pozměňovací návrh přijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ako posledný pozmeňovací návrh pána poslanca Mikuleho je nové znenie článku 3 odsek 2 a 3, které prosím pána poslanca Mečla, aby prečítal.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Mečl: Kolegyně a kolegové, článek 3 je uveden v dodatku. Nejde o tu část, která je v dodatku uvedena, ta se nemění v souvislosti s návrhem poslance Mikuleho, zde se doplňuje odst. 2 a 3.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Odstavec, který je uveden tady, se musí označit jako odstavec 1.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Mečl: Protože asi nemáte k dispozici návrh pana poslance Mikuleho, ještě jednou ho přečtu. V odst. 2 se navrhuje v původním znění: "Postavení a majetkové poměry organizací zřízených právními předpisy uvedenými v bodě 1, a nebo podle těchto předpisů upraví zákon Federálního shromáždění." To znamená, jsou to ty předpisy Federálního shromáždění, které nadále bude upravovat nebo měnit Česká nebo Slovenská národní rada.

Třetí odstavec, který byl navrhován zní tak, že zákon č. 54/1963 Sb., o Československé akademii ve znění pozdějších předpisů se zrušuje. Československá akademie věd zanikne dnem, kdy nabude účinnosti zákon ČNR o organizaci vědy.

Slovenská akademie věd zanikne dnem, kdy nabude účinnosti zákon SNR o organizaci vědy.

Jako zpravodaj bych vám navrhl, abychom třetí odst., který se týká Československé akademie věd nenavrhovali a neschvalovali. A pokud jde o odst. 2, po dohodě s předsedou ústavně právního výboru dr. Mikulem, doporučuji upravit ho tak, že "... způsob vypořádání majetkových a jiných právních poměrů organizací zřízených právními předpisy uvedenými v bodě 1 a nebo podle těchto předpisů upraví zákon Federálního shromáždění".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se poslance Mikuleho, zda souhlasí s touto změnou svého původního pozměňovacího návrhu. (Souhlasí.)

Prostě je tam změna jenom odst. 2, která je nezbytná, protože jde o úpravu právních poměrů těch organizací, které byly zřízeny dřívějším federálním zákonodárstvím. Čili myslím, že nic nebrání tomu, abychom hlasovali. Sněmovna lidu hlasuje jako první. Hlasujeme o pozměňovacím návrhu ve znění formulace, kterou přednesl zpravodaj poslanec Mečl, a tato změna upravuje původní návrh poslance Mikuleho. Poslanec Mikule s tím souhlasí, čili nemusíme o jeho původním návrhu hlasovat, jenom odst. 2 bude připojen. Má se to ještě jednou přečíst? (Ano.) Přečtěte to ještě jednou, pane kolego.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Mečl: "Způsoby vypořádání majetkových a jiných právních poměrů organizací zřízených právními předpisy uvedenými v bodě 1, a nebo podle těchto předpisů upravuje zákon Federálního shromáždění." A toto řešení doporučuji jako zpravodaj.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Takže poslanci ve Sněmovně lidu: kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku? (Hlasuje se.) (Jedno sto osmnáct.) Jedno sto osmnáct.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Šestnáct.) Šestnáct.

Sněmovna lidu tento pozměňující návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci ve Sněmovně národů, nejprve v české části. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku? (Hlasuje se.) (Sedmdesát jedna.) Sedmdesát jedna.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Jeden.) Jeden.

Nyní bude hlasovat slovenská část Sněmovny národů. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Padesát sedm.) Padesát sedm.

Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji. Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvanáct.) Děkuji. Dvanáct.

I Sněmovna národů tento návrh přijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Vážený pán predsedajúci, to bol posledný pozmeňovací návrh, ktorým sme vyčerpali danú problematiku a po vyčerpaní i samých seba odporúčam hlasovať o návrhu ako celku.

Poslanec SL P. Balgavý: Prosil by som pána predsedu ústavno právneho výboru Mikuleho, aby zdôvodnil, prečo odstúpil od druhej časti svojho návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče už nebude nic pan poslanec zdůvodňovat, návrh byl odhlasován. Tuto informaci vám podá po skončení této části schůze.

Nyní budeme hlasovat o celém návrhu ve znění zpravodajší zprávy a dodatku a pozměňovacích návrhů, které byly přijaty hlasováním obou sněmoven Federálního shromáždění.

Nejprve bude hlasovat Sněmovna lidu. Ptám se poslanců zvolených ve Sněmovně lidu, kdo souhlasí s přijetím tohoto ústavního zákona, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Jedno sto sedmnáct.) Jedno sto sedmnáct.

Kdo je proti? (Dvanáct.) Dvanáct.

Zdržel se někdo hlasování? (Sedm.) Sedm.

Sněmovna lidu tento návrh přijala.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů, nejprve poslanci zvolení ve slovenské části. Kdo je pro tento návrh? (Hlasuje se.) (Šedesát dva.) Děkuji. Šedesát dva.

Kdo je proti? (Čtyři.) Děkuji. Čtyři.

Zdržel se hlasování? (Čtyři.) Děkuji. Čtyři.

Nyní poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) (Padesát osm.) Padesát osm. (Potlesk.) Hlasování ještě neskončilo!

Kdo je proti? (Osm.) Osm.

Zdržel se hlasování? (Šest.) Děkuji. Šest.

Poslanci Sněmovny národů, kteří byli zvolení v České republice ústavní zákon schválili, resp. poslanci zvolení v obou částech Sněmovny národů.

Vážené Federální shromáždění, vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven mohu konstatovat, že Federální shromáždění schválilo ústavní zákon, kterým se mění ústavní zákon č. 143/1968 Sb., o československé federaci. (Dlouhotrvající potlesk, poslanci povstávají.)

(Poznámka redakce: usneseni FS č. 75, SL č. 121, SN č. 128.)

Předseda SNR F. Mikloško: Prepáčte, ja som taký unavený, že si vôbec nepamätám, čo som po obede hovoril. Takže s tými haluškami si na to spomínam. Pozvanie platí, aj halušky platia.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové - poslanec Kroupa.

Předsedkyně ČNR D. Burešová: Já vás nemohu pozvat na halušky, protože je neumím dělat, ale i tak vám strašně děkuji. (Potlesk.)

Poslanec SL D. Kroupa: Jako předseda Meziparlamentního klubu demokratické pravice chtěl bych ocenit práci poslanců, zejména Klubu VPN a jeho předsednictva, která nás přesvědčila o poctivých úmyslech a o věcné a konstruktivní snaze dosáhnout úspěchu. A proto jsme hlasovali pro podporu tohoto zákona. (Potlesk.)

(Hlas z pléna: Jménem poslaneckého klubu VPN děkuji všem poslancům, kteří pochopili, že chceme vkročit do nového uspořádání zdravé ekonomiky našich národů. Děkuji vám. (Potlesk.) )

(Hlas z pléna: Mám technickou poznámku. Pane předsedající, dovolte abych vám mým jménem poblahopřál k tomu, jak jste úspěšně vedl po dva dny tyto zasedání. Děkuji vám. (Potlesk.) )

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Slovo má poslanec Sokol.

Místopředseda SN J. Sokol: Přeji vám, i sobě, aby nám to tak šlo i nadále. (Potlesk.)

(Hlas z pléna: Jménem poslaneckého klubu KDH taktéž si přeji, aby tak všechno prošlo jak dneska, abychom mohli dále pracovat na naší společné cestě. (Potlesk.)

Poslanec SN I. Batta: V mene poslaneckého klubu Maďarského kresťansko-demokratického hnutia a spolužitia ďakujem všetkým prítomným, že národnostné práva sa ocitli v ústavnom zákone. (Potlesk.)

(Hlas z pléna: Jménem poslaneckého klubu hnutí za samosprávnou demokracii společnost pro Moravu a Slezsko děkuji všem za dobrou spolupráci a věřím, že když půjde o naši otázku, že nás také podpoříte. (Potlesk.)

(Hlas z pléna: Já si dovolím jménem Klubu křesťansko demokratické unie vyslovit radost nad tím, že jednota je možná. (Potlesk.) )

Poslanec SL J. Jenerál: Stejně jménem Klubu komunistických poslanců bych chtěl poděkovat a vyjádřit přesvědčení o tom, že to, co bylo přijato, prospěje této zemi, jejímu lidu. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Přerušuji schůzi na půl hodiny. Za půl hodiny pokračujeme v programu. Děkuji.

(Jednání přerušeno v 17.03 hodin.)

(Jednání zahájeno v 17.25 hodin.)

(Řízení schůze převzal místopředseda FS a předseda SN M. Šútovec.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Kolegyne a kolegovia, chcem vám navrhnúť, aby sme dnešnú schôdzu predsa len ukončili. Pozval som vás do lavíc, aby som sa vás spýtal, či súhlasíte s týmto návrhom? (Známky všeobecného souhlasu z řad poslanců.)

Zídeme sa zajtra o 8.30 hodín. Ako prvý bod prerokújeme zákon o rozpočtových pravidlách a ako druhý bod prerokújeme zákon o strategickom plánování. Súhlasíte, prosím? (Poslanci v lavicích souhlasí.)

S technickou poznámkou sa hlási poslanec Konečný, ktorý pripomína, že musíme prerokovať ešte rokovací poriadok.

Poslanec SL P. Konečný: Pane předsedo, prosím, abyste nás seznámil s tím, jak bude vypadat program Federálního shromáždění do svátků.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Zajtra popoludní zasadajú ústavnoprávne výbory. Prerokujú agendu, ktorú majú prerokovať. V piatok sedia iné výbory. Pripravuje sa agenda pre 10. spoločnú schôdzu, ktorá sa uskutoční medzi 19. a 21. decembrom - to je už za rohom. Ako viete, bude tam na programe Listina ľudských práv a slobôd, štátny záverečný účet, návrh štátneho rozpočtu federácie a iné.

Všetky tieto záležitosti sa musia prerokovať vo výboroch, v ktorých neboli prerokované, a tie výbory, ktoré to prerokovali, dostanú pridelenú agendu na mesiac január. V detailoch to nepoviem, pretože to nie je vlastne moja starosť, na starosti to má tajomník, ktorý to príslušným výborom prideľuje. Predsedovia výborov vedia, čo majú robiť.

V prípade, že z nášho programu vyjmeme zákon o rokovacom poriadku, mohli by sme sa rozísť už zajtra na poludnie.

Prosím, má ešte niekto otázku, na ktorú môžem priamo odpovedať? (Není tomu tak.)

Ešte raz vám gratulujem k dnešnému rozhodnutiu, ktorým ste podporili návrh zákona o kompetenciách. Zajtra sa teda zídeme o 8.30 hod.

(Schůze přerušena v 17.30 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP