Středa 12. prosince 1990

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Tam je 28 a) ako celok. To nie je spojka. Musí tam byť a, pretože buď to patrí do právomocí federacie, alebo obom republikám.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že věc je jasná. Hlasují poslanci zvolení ve Sněmovně lidu. Zpravodaj změnu doporučuje, aby to byla jasné, jaká je právní situace, v níž se nyní nacházíme. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Jedno sto šestnáct.) Děkuji. Jedno sto šestnáct.

Kdo je proti? (Sedm.) Sedm.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvanáct.) Dvanáct.

Děkuji. Sněmovna lidu tento pozměňovací návrh přijala.

Nyní poslanci ve Sněmovně národů zvolení v České republice. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku? (Hlasuje se.) (Šedesát osm.) Děkuji. Šedesát osm.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyři.) Čtyři.

Nyní budou hlasovat poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Čtyřicet devět.) Čtyřicet devět.

Kdo je proti? (Deset.) Deset.

Zdržel se hlasování? (Jedenáct.) Jedenáct. Děkuji.

Sněmovny tento pozměňovací návrh přijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší pozmeňovací návrh pána poslanca Uhla je v bode 33 str. 14 v čl. 37 - za slova "republiky" vložiť slová "týmto ústavným zákonom". Slová "tohoto ústavného zákona" na konci vety vypustiť.

Text by znel: Federálne zhromaždenie má zákonodarnú právomoc vo veciach základných práv a slobôd v rozsahu stanovenom ústavným zákonom a vo veciach zverených do pôsobnosti ČSFR. Týmto ústavným zákonom v rozsahu stanovenom v článku 7 odst. 1 a článku 10 - 28 a).

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Uhl.

Poslanec SN P. Uhl: Mám výhradu. Když jsem návrh dával, dával jsem ho k jinému textu. Jde o text ve smyslu dodatku ke zprávě UPV, kde v bodě 33 se doplňuje, že za "základní" se vloží slova "individuální a kolektivní". Nehlasovali jsme zde podle návrhu poslance Mikule, který byl dán až koncem rozpravy - slova individuální a kolektivní vypustíme, i když to samozřejmě souvisí s tím, že se již přidaly do dalšího odstavce národnosti, ale hlasováno o tom nebylo.

Trvám na tom, aby se hlasovalo pouze o mém návrhu, bez ohledu na to, jak dopadne hlasování o kolektivním a individuálním.

Můj návrh je, že za slova ČSFR se vkládají slova "tímto ústavním zákonem", text dále pokračuje -"v rozsahu stanoveném čl. 7 odst. 1 a čl. 10 - 28 a)". Vypouštějí se slova "tohoto ústavního zákona". Bez ohledu na to, jaký je předcházející text. To je velmi důležité.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Masopust.

Poslanec SL Z. Masopust: Nechci zdržovat, dámy a pánové, s velkou sympatií sleduji pozměňovací návrhy včetně těch, které přednáší pan ing. Uhl. Jsem právník, ale teď vůbec nevím, v čem podstata jeho pozměňovacího návrhu spočívá.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ako spravodajca sa nepripájam k tomuto pozmeňovaciemu návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nicméně pozměňovací návrh byl podán. Budeme hlasovat.

Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku! (Čtyři.) Čtyři.

Kdo je proti? (Padesát jedna.) Padesát jedna.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtrnáct.) Čtrnáct. Děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci zvolení v České republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Dvacet šest.) Dvacet šest.

Kdo je proti? (Čtyři.) Čtyři.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet jedna.) Čtyřicet jedna. Děkuji.

Sněmovna národů tento pozměňovací návrh přijala.

Nyní hlasuje Sněmovna lidu. Kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Dvacet šest.) Dvacet šest.

Kdo je proti? (Čtyřicet.) Čtyřicet.

Kdo se zdržel hlasování? (Šedesát devět.) Šedesát devět.

Sněmovna lidu tento pozměňovací návrh nepřijala.

Hlásí se poslanec Pohanka.

Poslanec SL M. Pohanka: Článek 5 bude přeformulován, jak jsem dodatečně zjistil uvozovacím zákonem k Listině lidských práv, takže beru návrh zpět. (Potlesk.)

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalej tu je pozmeňovací návrh poslanca Macka. (Poslanec Macek: Po proběhlých konzultacích návrh stahuji.) Ďakujem.

Ďalší pozmeňovací návrh poslanca Kopřivu v bode 35 v článku 37 odst. 3 - vložiť slová: o veciach cirkví a náboženských spoločnostiach.

Text bude znieť: Pokiaľ to vyžaduje jednota právneho poriadku, uskutočňuje FZ zákonnú úpravu vo veciach starostlivosti o zdravie ľudu atď... Už sme tam schválili "národnosti a menšiny", za to vložiť "vo veciach cirkví a náboženských spoločností."

Ako spravodajca sa pripájam k tomuto pozmeňovaciemu návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nejprve bude hlasovat Sněmovna lidu. Kdo je pro pozměňovací návrh? (Jedno sto dvanáct.) Jedno sto dvanáct.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (Devatenáct.) Devatenáct.

Sněmovna lidu pozměňovací návrh přijala.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů. Kdo z poslanců zvolených v České republice je pro tento pozměňovací návrh? (Šedesát devět.) Šedesát devět.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Dva.) Dva.

Nyní prosím poslance zvolené ve Slovenské republice. Kdo je proti, nechť zdvihne ruku! (Šedesát pět.) Šedesát pět.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (Tři.) Tři. Děkuji.

I Sněmovna národů tento pozměňovací návrh přijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ako ďalší pozmeňovací návrh má pán poslanec Vosček. Vypustiť bod 1 a v dodatku spoločnej správy - vypustiť článok 4 odst. 4.

Ako spravodajca neodporúčam prijať tento pozmeňovací návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Ptám se, kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku! (Třináct.) Třináct.

Kdo je proti? (Osmdesát tři.) Osmdesát tři.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet devět.) Třicet devět.

Děkuji. Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolených v České republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku! (Nikdo.) Nikdo.

Kdo je proti? (Šedesát devět.) Šedesát devět.

Kdo se zdržel hlasování? (Tři.) Tři. Děkuji.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů, poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? (Jedenáct.) Jedenáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet čtyři.) Dvacet čtyři.

Zdržel se hlasování? (Třicet jedna.) Třicet jedna.

Ani Sněmovna národů tento pozměňovací návrh nepřijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší pozmeňovací návrh má pán poslanec Valtr. To je ten článok 37, odst. 3, ktorý predložil pán poslanec Kopřiva a v ktorom išlo o cirkvi a náboženské spoločenstvá, ten sme schválili a tak ho považujem za vyriešený pozmeňovací návrh.

Ďalší pozmeňovací návrh má pán poslanec Novosád - čl. 20 doplniť písmeno f): "Zákonná úprava vo veciach organizácie riadenia a medzinárodnej integrácie informačných sústav". Ako spravodajca sa nepripájam k tomuto pozmeňovaciemu návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasovat bude nejprve česká část Sněmovny národů. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Padesát dva.) Děkuji. Padesát dva.

Kdo je proti. (Dva.) Děkuji. Dva.

Kdo se zdržel hlasování? (Osmnáct.) Osmnáct.

Nyní hlasuje slovenská část Sněmovny národů. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Dvanáct.) Děkuji. Dvanáct.

Kdo je proti? (Třicet.) Děkuji. Třicet.

Zdržel se hlasovaní? (Dvacet devět.) Dvacet devět.

Sněmovna národů tento pozměňovací návrh nepřijala.

Nyní hlasuje Sněmovna lidu. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Sedmdesát jedna.) Děkuji. Sedmdesát jedna.

Kdo je proti? (Šestnáct.) Šestnáct.

Zdržel se hlasování? (Čtyřicet dva.) Děkuji. Čtyřicet dva.

Ani Sněmovna lidu tento pozměňovací návrh nepřijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší pozmeňovací návrh má pán poslanec Konečný, ktorý ho stiahol.

Ďalší pozmeňovací návrh má pán poslanec Senjuk. Článok 21 doplniť o písmeno f): "Zákonná úprava koncepcie prevádzky a výkonu štátneho dozoru v oblasti energetiky". K tomuto pozmeňovaciemu návrhu sa nepripájam.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nejprve budou hlasovat poslanci zvolení ve Sněmovně lidu. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Šedesát jedna.) Děkuji. Šedesát jedna.

Kdo je proti? (Dvacet osm.) Děkuji. Dvacet osm.

Zdržel se hlasování? (Padesát dva.) Děkuji. Padesát dva.

Sněmovna lidu tento pozměňovací návrh nepřijala.

Nyní hlasuje Sněmovna národů. Nejprve poslanci zvolení v České republice. Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, nechť zvedne ruku! (Třicet devět.) Děkuji. Třicet devět.

Kdo je proti? (Osm.) Děkuji. Osm.

Zdržel se hlasování? (Dvacet šest.) Děkuji. Dvacet šest.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (Jeden.) Děkuji. Jeden.

Kdo je proti. (Třicet jedna.) Třicet jedna.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet osm.) Děkuji. Třicet osm.

Ani Sněmovna národů tento pozměňovací návrh neschválila.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší pozmeňovací návrh má pán poslanec Kříž, ktorý ho stiahol.

Ako nasledujúci pozmeňovací návrh je návrh pána poslanca Tomisa. Článok 37 odst. 3 - vypustiť slová: "Pokiaľ to vyžaduje jednota právneho poriadku".

(Poslanec SN V. Tomis: Po projednání pána navrhovatele tento pozměňovací návrh ruším.)

Ďakujem.

Ďalší pozmeňovací návrh je čl. 4, odst. 5 a 6 vypustiť. Trvá na tomto pozmeňovacom návrhu pán poslanec Tomis?

(Poslanec SN v. Tomis: Ano.)

Pán poslanec Tomis trvá na návrhu, ako spravodajca sa nepripájam k prijatiu tohto pozmeňovacieho návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasovat bude nejprve Sněmovna lidu. Ptám se poslanců Sněmovny lidu kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, nechť zvedne ruku! (Pět.) Pět. Děkuji.

Kdo je proti? (Sedmdesát devět.) Děkuji. Sedmdesát devět.

Kdo se zdržel hlasování? (Padesát.) Děkuji. Padesát.

Sněmovna lidu tento návrh nepřijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Nejprve z české části. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (Pět.) Pět.

Kdo je proti? (Šedesát jedna.) Děkuji. Šedesát jedna.

Kdo se zdržel hlasování? (Devatenáct.) Děkuji. Devatenáct.

Nyní budou hlasovat poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Jeden.) Děkuji. Jeden.

Kdo je proti? (Padesát čtyři.) Děkuji. Padesát čtyři.

Kdo se zdržel hlasování? (Patnáct.) Děkuji. Patnáct.

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ako posledné pozmeňovacie návrhy boli pozmeňovacie návrhy pána poslanca Mikuleho, a to v čl. 37 odst. 1 tlač 369 a dodatok vypustiť slova: "individuálnych a kolektívnych".

To znamená, že ten text by potom bol už, samozrejme, v znení pozmeňovacej správy, v pozmeňovacom návrhu Poslanca Uhla: "Federálne zhromaždenie má zákonodarnú právomoc vo veciach základných práv a slobôd v rozsahu ..." atď.

Vzhľadom na prijatie čl. 37 odsek 3 doporučujem vypustiť, pretože sa to tam dotýka toho, čo sme už inkorporovali - národnostných a etnických menšín. Ako spravodajca doporučujem vypustiť tieto dve slová a prijať tento pozmeňovací návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Jedno sto sedm.) Jedno sto sedm.

Kdo je proti? (Osm.) Osm.

Kdo se zdržel hlasování? (Sedmnáct.) Sedmnáct.

Sněmovna lidu tento pozměňovací návrh přijala.

Nyní poslanci zvolení ve Sněmovně národů v české části. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Šedesát dva.) Šedesát dva. Děkuji.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP