Středa 12. prosince 1990

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší pozmeňovací návrh poslanca Bendu - bod 6 zmeniť tak, aby bol článok 9 vypustený. Neodporúčam prijatie tohto pozmeňovacieho návrhu - bod 6 zmeniť tak, aby článok 9 bol vypustený.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Bude opět nejprve hlasovat Sněmovna národů. Ptám se poslanců zvolených ve Slovenské části - toto rozhodování je v pravomoci řídícího schůze - ptám se poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské části kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, nechť zvedne ruku! (Nikdo.) Děkuji. Nikdo.

Kdo je proti? (Šedesát čtyři.) Děkuji. Šedesát čtyři.

Zdržel se hlasování? (Šest.) Děkuji. Šest.

Nyní budou hlasovat poslanci zvolení ve Sněmovně národů v České republice. Kdo je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Čtyři.) Čtyři.

Kdo je proti? (Čtyřicet čtyři.) Čtyřicet čtyři.

Zdržel se hlasování? (Dvacet dva.) Dvacet dva.

Sněmovna národů pozměňovací návrh neschválila. Nyní bude hlasovat Sněmovna lidu. Ptám se poslanců ve Sněmovně lidu, kdo je pro tento pozměňující návrh? (Hlasuje se.) (Pět.) Pět.

Kdo je proti? (Osmdesát sedm.) Osmdesát sedm.

Zdržel se hlasování? (Čtyřicet dva.) Čtyřicet dva.

Ani Sněmovna lidu tento návrh neschválila.

Pane poslanče pokračujte.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Posledný pozmeňovací návrh poslanca Bendu sa týka článku 14, odsek 2, kde navrhuje vypustiť poslednú vetu: "Ak je guvernérom občan Českej republiky, je v nasledujúcom období guvernérom občan Slovenskej republiky a naopak."

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nyní budou opět hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro pozměňující návrh? (Hlasuje se.) (Čtyřicet pět.) Čtyřicet pět.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Zdržel se hlasování? (Dvacet tři.) Dvacet tři.

Nyní budou hlasovat poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku? (Hlasuje se.) (Šest.) Šest.

Kdo je proti? (Padesát jedna.) Padesát jedna.

Zdržel se hlasování? (Dvanáct.) Dvanáct.

Sněmovna národů tento pozměňovací návrh nepřijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento pozměňující návrh? (Hlasuje se.) (Šedesát sedm.) Šedesát sedm.

Kdo je proti? (Třicet dva.) Třicet dva.

Zdržel se hlasování? (Třicet tři.) Třicet tři.

Ani Sněmovna lidu tento návrh nepřijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ako ďalšie pozmeňovacie návrhy sú návrhy poslanca Zemana. Navrhuje v bode 18, článok 11, odsek 1 pripojiť na konci vetu: "Medzi jednotlivými štátnymi rozpočtami nemôže dochádzať k prerozdelovaniu finančných prostriedkov. Ako spravodajca sa nepripájam k tomuto návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Opět bude nejprve hlasovat Sněmovna národů. Ptám se poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice kdo je pro tento pozměňující návrh! (Hlasuje se.) (Třicet čtyři.) Třicet čtyři.

Kdo je proti? (Čtyři.) Čtyři.

Zdržel se hlasování? (Třicet.) Třicet.

Nyní hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Pět.) Pět.

Kdo je proti? (Dvacet sedm.) Dvacet sedm.

Zdržel se hlasování? (Třicet osm.) Třicet osm.

Sněmovna národů tento pozměňovací návrh nepřijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento pozměňující návrh? (Hlasuje se.) (Čtyřicet devět.) Čtyřicet devět.

Kdo je proti? (Třicet dva.) Třicet dva.

Zdržel se hlasování? (Padesát šest.) Padesát šest.

Pozměňující návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší pozmeňovací návrh poslanca Zemana je v bode 12, článok 14, odsek 2, kde navrhuje nahradiť slová "ktorá sa skladá z guvernéra, dvoch viceguvernérov, z ktorých jeden je občanom ČR a druhý občanom SR, a z rovnakého počtu zástupcov Štátnej banky československej pre Českú a Slovenskú republiku." slovami: "v ktorých čele stojí guvernér." Posledná veta sa vypúšťa.

Tu ide o určitú modifikáciu poslanca Bendu. Navrhol vypustiť len tretinu, teda poslednú vetu tohto paragrafu článku 14, odsek 2, zatiaľ čo poslanec Zeman jednak nahradiť otázku guvernérov, viceguvernérov, atď. len tým, že na ich čele stojí guvernér. Je to návrh Českej národnej rady a mal by znieť: "Štátna banka je riadená bankovou radou, v čele ktorej stojí guvernér." Ostatné navrhuje poslanec Zeman vypustiť. Je to teraz zrejmé?

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Měli jsme hlasovat o těchto dvou návrzích v pozměněném pořadí, ale nic nebrání, abychom hlasovali.

Ptám se poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice, kdo je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Padesát dva.) Padesát dva.

Kdo je proti? (Dva.) Dva.

Zdržel se hlasování? (Patnáct.) Patnáct.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Pět.) Pět. Kdo je proti? (Čtyřicet.) Čtyřicet.

Zdržel se hlasování? (Dvacet tři.) Dvacet tři.

Sněmovna národů tento pozměňovací návrh nepřijala.

Nyní hlasují poslanci zvolení ve Sněmovně lidu. Kdo z poslanců zvolených ve Sněmovně lidu je pro tento pozměňující návrh? (Hlasuje se.) (Šedesát tři.) Šedesát tři.

Kdo je proti? (Třicet jedna.) Třicet jedna.

Zdržel se hlasovaní? (Čtyřicet dva.) Čtyřicet dva.

Pozměňující návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalšie boli návrhy poslanca Kudláčka k bodu 1, článok 4, odsek 4, k bodu 6, čl. 9 a k bodu 31, čl. 28, odsek 1 b), za slová "ústavný zákon" vložiť vždy slová "Federálneho zhromaždenia". Ako spravodajca sa k prijatiu tohto pozmeňovacieho návrhu prikláňam.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasovat bude nejprve Sněmovna národů. Kdo z poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice je pro, ať zvedne ruku! (Sedmdesát.) Sedmdesát.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Jeden.) Jeden.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Šedesát čtyři.) Šedesát čtyři.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Pět.) Pět.

Sněmovna národů tento pozměňovací návrh schválila.

Nyní hlasuje Sněmovna lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku. (Jedno sto třicet.) Jedno sto třicet.

Kdo je proti? (Čtyři.) Čtyři.

Kdo se zdržel hlasovaní? (Dva.) Dva.

I Sněmovna lidu tento pozměňovací návrh schválila.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší je pozmeňovací návrh poslanca Houšku, a to na nové znenie čl. 18. Článok 18 sa pôvodne mal vypustiť. Nové znenie je: "V oblasti poľnohospodárstva a výživy do pôsobnosti Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky patrí:

a) Stanoviť základné zásady poľnohospodárskej politiky výživy

b) základná koordinácia štátnej intervenčnej politiky

c) jednotná úprava vo veciach veterinárnej a rastlinno-lekárskej starostlivosti a poľnohospodárskeho pôdneho fondu a jeho ochrany."

K tomuto pozmeňovaciemu návrhu sa ako spravodajca nepripájam.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh? (Padesát.) Padesát.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet jedna.) Dvacet jedna.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh? (Jeden.) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet osm.) Dvacet osm.

Sněmovna národů tento pozměňovací návrh nepřijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Sedmdesát dva.) Sedmdesát dva.

Kdo je proti? (Dvacet sedm.) Dvacet sedm.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet osm.) Třicet osm.

Ani Sněmovna lidu tento pozměňovací návrh neschválila.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Poslanec Lacina navrhuje bod 49 vypustiť, to je ponechať článok 85a v platnosti.

Poslanec SL J. Lacina: Vzhledem k tomu, že se mi dostalo ujištění, že zákon o státním soudu nabude účinnosti ke stejnému datu jako tento zákon, stahuji svůj návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Poslanec Suchánek mal nasledujúce pozmeňovacie návrhy: V bode 19, v článku 20 a) na konci vložiť slová "a informačných systémov organizovaných sietí." Text by znel: "Zákonná úprava vo veciach pôšt, telekomunikácií a informačných systémov organizovaných sietí."

V písmene b) navrhuje za slovom "provozy" upraviť text takto: "a provozy informačních sítí, jakož i tvorby tarifů". Text článku 20 by bol: "Určování jednotných pravidel poštovního, telekomunikačního a radiokomunikačního provozu a tvorby tarifů a provozu informačních sítí, jakož i tvorby tarifů."

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: To není přesné, pane kolego.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: "a provozy informačních sítí, jakož i tvorby tarifů". V písmene e) na konci vložiť slova "a informačních sítí". Ide stále o článok 20 písm. e). Text článku 20 e) by znel: "organizování a řízení jednotné soustavy telekomunikací a informačních sítí". Prosím pána poslanca Suchánka, aby prípadne svoj pozmeňovací návrh upresnil.

Poslanec SL J. Suchánek: Jak jsem to říkal včera po konzultaci s kolegy ze Slovenska, tak tam skutečně byl výraz "sítí", ale domnívám se, že přesnější výraz by byl "informačních systémů".

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: V článku 20 a) by bolo "a informačních systémů organizovaných sítí". Písm. b) by bolo "a provozu informačních systémů", v e) by bolo "a informačních systémů".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se na stanovisko zpravodaje.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ako spravodajca sa k tomuto pozmeňovaciemu návrhu nepripájam.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasovat bude Sněmovna lidu. Ptám se poslanců, kdo je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Osmdesát.) Osmdesát. Děkuji.

Kdo je proti? (Třicet.) Třicet.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet šest.) Děkuji. Dvacet šest.

Sněmovna lidu pozměňovací návrh nepřijala.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů, nejprve poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Devět.) Devět.

Kdo je proti? (Třicet jedna.) Třicet jedna.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet devět.) Děkuji. Dvacet devět.

Nyní budou hlasovat poslanci zvolení v České republice. Kdo je pro tento návrh? (Hlasuje se.) (Šedesát.) Šedesát.

Kdo je proti? (Tři.) Tři.

Kdo se zdržel? (Devět.) Devět.

Sněmovna národů tento návrh nepřijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalšie pozmeňovacie návrhy sú návrhy pána poslanca Uhla, a to bod 31, čl. 28 b), odsek 2 upraviť takto: "Pokud ústavní zákon FS ve věcech uvedených v čl. 10 - 28 a), 39 odst. 3..." (Hlas ze sálu: odstavec 37!)

Poslanec SN P. Uhl: Paní a pánové, nepodával jsem pozměňovací návrh, aby tam bylo nějaké 37 odst. 3 atd. Podával jsem to, co čtete mimo to. Pokud někdo jiný podává návrh, aby tam byl ještě čl. 37 odst. 3 ve výčtu textu, ať tak učiní a nespojuje to s mým jménem. Měla by o tom možná být i rozprava. Tento návrh nebyl nikým podán. V původním textu byl čl. 10 - 28 a). Můj návrh původní text zachovává, mění se jen ta věc, že je tam dodání slov "Federálního shromáždění" a vzhledem k tomu se mění slovosled.

Dovolte, abych přečetl svůj návrh: "Pokud ústavní zákon FS výkon ve věcech uvedených v čl. 10 - 28 a) nesvěřuje orgánům ČSFR, patří tento výkon orgánům České republiky a Slovenské republiky."

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Jaké je stanovisko zpravodaje?

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Pripájam se k tomuto pozmeňovaciemu návrhu.

Poslanec SN L. Roman: Chcem k tomu dodať, že to mení celú filozófiu pohľadu na kompetencie, či už vychádzajú z republík alebo z federácie.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Rozprava byla skončena, hlasujeme o návrhu. Návrh byl jasně formulován.

Poslanec SL F. Magyar: Vyhovujem požadavku pána Uhla a osvojujem si návrh na čl. 37.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Další návrhy nelze podávat.

Poslanec SL E. Mandler: Spojka "a" je tam latentní, vypadá to, že je to svěřeno do působnosti ČR a SR, obou republik. Tam by mělo být "nebo".

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP