Čtvrtek 6. prosince 1990

Nie som presvedčený, že je to všetko v poriadku. Nie som presvedčený o záznamoch, ktoré pripravili naši nepriatelia proti nám, že sú v poriadku. Je to vec názoru, môžete aj nemusíte so mnou súhlasiť. Ale vidíte - neustále a neustále sa k tomu vraciame. Tejto hydre odsekneme dve hlavy a narastú jej štyri. Myslím si, že aj o tomto by sme raz mali už otvorene povedať pravdu do očí. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Slovo má poslanec Kučera.

Poslanec SL P. Kučera: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, zaznělo zde mé jméno v souvislosti s vystoupením Petra Buriana a jméno Honzy Urbana, protože my jsme byli v koordinačním centru Občanského fóra v době přípravy kandidátky do jisté míry zodpovědní za "čistotu našich kandidátních listin". Víte, že Občanské fórum požádalo o lustraci svých kandidátů. V případě Petra Buriana - on o tom zde hovořil - jsme dostali z tehdejšího ministerstva vnitra pozitivní záznam o jeho osobě. Proto se o tom také jednalo. S Petrem Burianem jsme mluvili, on si přivedl své "řídící orgány", hovořil zde o panu Bielikovi. Tyto místopřísežné prohlásily, že záznam založení svazku učinily samy bez vědomí Petra Buriana a zdůvodnily, proč to učinily. Proto také vedení Občanského fóra ponechalo Petra Buriana na kandidátce: Jinak jsme v těchto záležitostech postupovali velice striktně.

,

Budu velice rád, jestliže se celá záležitost ozřejmí. Myslím, že to prospěje celkově atmosféře i tomu, abychom se dívali na lustrace z poněkud jiného uhlu, než se to dělo dosud. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Slovo má poslanec Horník.

Poslanec SN J. Horník: Vážené predsedníctvo, vážení páni poslanci, vážené pani poslankyne. Mám niekoľko otázok.

Prosil by som vás, aby ste nám už konečne povedali, čo je pravda. Ako sa my máme orientovať v protichodných správach o 17. novembri? Komu máme veriť? Preto povedzte pravdu a neskrývajte všelijaké taje. Či sú to historické, alebo skutočné.

Mám niekedy pocit z vystúpenia niektorých poslancov, že nie sú poslancami, ale hercami nejakého zvláštneho divadla. Nechcem ich menovať, ale poprípade pripravím si aj takýto diskusný príspevok.

Tieto veci aj od poslanca Buriana som dostal aj. Som veľmi v rozpakoch, keď kolegovia, ktorí medzi sebou spolupracovali, sú schopní toho, čo sme počuli. Preto prosím, aby ste povedali pravdu.

Ešte niekoľko pripomienok zo svojho osobného života. Keď vznikla Charta, bol som jedným zo stredoškolských profesorov, ktorí odmietli ísť komentovať Chartu ako protištátny plátok, ako to hovorili. Za to som zo školy vyletel . Nikto z pražského centra, ani zo Slovenska, kde Charta bola tiež, a mala skupiny, ale o mne sa nikto neinformoval. Až potom, keď o tom hovorilo zahraničie.

Vyšetrovala ma Štátna bezpečnosť. Veľmi nepríjemne. Ponúkla mi spoluprácu, ktorú som rázne odmietol, a preto viem, ako pracovali, aspoň so mnou, eštěbáci. Boli ma vyšetrovať z Prahy, Bratislavy, Košíc. Preto ešte viac, keď toto všetko tu počujem, mám pochybnosti o tom všetkom.

Chcel by som, aby ste mi povedali pravdu. Vážení páni poslanci, prosil by som vás, aby ste sa medzi sebou už prestali napadať a aby ste sa podporovali v dobrom v spoločnej veci, aby sme konečne išli dopredu na základe pravdy a spravodlivosti. Dúfam, že budem pri ďalších správach o vyšetrovaní komisie o 17. novembri počúvať trošku lepšie, jasnejšie a objektívnejšie správy. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Hlási sa ešte niekto do rozpravy?

Poslanec SL E. Mandler: Nejsem do této věci angažován, ale k tomu, co říkal předřečník, chci poznamenat, že nelze říci poslancům: Říkejte pravdu, a neříci, kdo z nich tu pravdu neříká. Jinak to platí na všechny a takové paušální tvrzeni nám asi v postupu dopředu vůbec nepomůže.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Pýtam sa, kto chce ešte vystúpiť v rozprave? Poslanec Šepetka.

Poslanec SL J. Šepetka: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, vypočuli sme správu parlamentnej komisie, o ktorej môžem ako jeden z jej členov povedať, že hovorí o všetkom, čo v súčasnosti možno zverejniť. Vystúpili tu rečníci, ktorí hovorili o svojich osobných veciach a v prípade pána Horníka tiež o tom, že chcú počuť správu objektívnu. Celá komisia sa o to snaží. Ale chcem vás poprosiť, aby ste vy, ako Federálne zhromaždenie, ktoré komisiu ustavilo a verilo jej a snažilo sa jej pomôcť, dali svoj hlas trom študentom, o ktorý je parlament žiadaný. I keď sme počuli poslanca Zelenaya, ktorý postavil otázku prijatia študentov na základe toho, či tento parlament verí sám sebe, tak v tom otázka nie je. Otázka je v tom, či študenti majú právo, aby tu boli. Dám rečnícku otázku, či študentské hnutie má právo byť v tejto komisii. Zvážte, či vecí, ktoré sú oprávnené z právneho hľadiska, ktoré hovoria, že komisia má veľké právomoci, môžete dať i do rúk zástupcov študentského hnutia. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem poslancovi Šepetkovi. Ďalej sa hlási do rozpravy pán poslanec Sacher.

Poslanec SL R. Sacher: Vážený pane předsedo předsedající, dámy a pánové, plně se při k požadavkům studentů na rozšířeni komise. Osobně to nechápu jako akt nedůvěry, ale myslím, že studenti na to mají právo a také se domnívám, že to je v souladu se stávajícím jednacím řádem.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Chce ešte niekto vystúpiť v rozprave? Ak nie, rozpravu k tomuto bodu uzavieram.

Bolo tu niekoľko podnetných návrhov. Po správu obe snemovne berú na vedomie, myslím, tak môžeme uzniesť.

Návrh predsedu komisie na rôzne obsadenie prerokováva Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia aby mohlo dať kvalifikovanú odpoveď.

Teraz k tlači 332. Pretože vznikli pochybnosti o tom, či je to v súlade s rokovacím poriadkom odporúčam, aby sme o tom hlasovali v pondelok a predtým to preverili.

(Hlas z pléna: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, jsem také student, nejsem členem komise, ale nesouhlasím s tím, abychom to odkládali. Bylo odsouhlaseno, že to bude na program schůze a myslím, že není důvod to odkládat. Proto žádám, aby bylo o tom hlasováno už nyní. Děkuji.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Dám hlasovať o tom, či máme hlasovať dnes, alebo v pondelok o tlači 332.

(Hlas z pléna: Původní návrh byl takový, že to musíme odhlasovat dnes. Pozměňovací návrh je, že to odhlasujeme v pondělí. Hlasovat můžeme jen o tom, zda to má být odhlasováno až v pondělí, ne že to má být odhlasováno dnes.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Slovo má poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, snad bychom se měli zajímat, a já jsem si návrh přečetl, oč návrh opíráme. Sněmovna a výbory mohou zřizovat stálé nebo dočasné komise, složené z poslanců, odborníků teorie i praxe, případně zástupců společenských organizaci, a stanovit jim úkoly. Společně komise více výborů mohou výbory zřizovat podle dohody výborů nebo na návrh předsednictva sněmovny. Momentálně vidím jako průchodný třetí odstavec, přizvat k jednání odborníky z praxe atd. Nerad bych, abychom se dostali do situace, kdy komise uzavře své jednáni a je napadena, že byla složena nekompetentně. Bojím se, že tento spěch, který se nemohl vylíhnout včera, snad všichni, kdo tam pracovali, nezjistili včera, že jim někdo chybí, tedy nerad bych, abychom se dostali do pozice, že znevážíme vlastni komisi. Komise je orgán, který může někoho přizvat, ale jinak bychom se mohli dostat do procedurálních námitek. Tak, že by to sněmovny měly schválit podle tisku, který máme a pak o tom rozhodovat. Tato námitka by nás mohla dostat do pozice předchozí komise, nebo výtky, kterou jsme dnes slyšeli z úst pana Rumla, že něco nebylo v pořádku a nerad bych, aby se to stalo procedurálně. Dovoluji si na to upozornit, Upozornil jsem jen na to, že se teď nedomnívám, že je možné to právně úplně čisté projednat v původním návrhu, pokud se myslí, že nebudou přizváni, ale že se stávají členy.

Pokud budou přizváni, je to možné a může to být hned. Pokud se mají stát členy, je třeba zvolit proceduru, o které jsem se zmínil. Tím by byla komise posílena o tyto tři lidi, komise je přizve, ale těžko můžeme udělat to ostatní

.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Slovo má poslanec Dienstbier.

Poslanec SL J. Dienstbier ml.: Vážený pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, podle jednacího řádu členy komise mohou být i zástupci organizací. Tito tři studenti jsou zástupci studentského parlamentu, tuto podmínku tedy splňuji. Po právní stránce nic nebrání tomu, aby byli do komise zvoleni. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Slovo má pán Sokol.

Místopředseda SN J. Sokol: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, myslím, že tady děláme zase jednu malou chybu. Jednací řád vůbec nepředpokládá existenci vyšetřovacích komisí. Uvědomte si, že vyšetřovací komise má zcela zvláštní kompetence.

Ty jsou jí přiznány jen na základě toho, že je složena z poslanců. Nedá se nic dělat, je to tak, že vyšetřovací komise parlamentní podle mého názoru nemůže obsahovat jako členy ne-poslance. Je mně velice líto, že to musím říci zrovna studentům a zrovna v této otázce, ale obávám se, že to jinak nejde. Promiňte. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Nechám hlasovať o protinávrhu, aby bol tento bod (tlač 332) prerokovaný v pondelok. Slovo má poslanec Jégl.

Poslanec SL P. Jégl: Byl schválen program dnešního jednání. Bod tohoto programu je zpráva vyšetřovací komise, ne nějaká hlasovací procedura. Tudíž hlasování by mělo být v opačném smyslu, zda doplníme program o schválení nových členů vyšetřovací komise.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Správu, ktorá bola prednesená, sme vzali na vedomie o doplnenie vyšetrovacej komisie Federálneho zhromaždenia na objasnenie udalostí 17. novembra, pretože tu boli pochybnosti, či je to právne čisté, odporučil som, než sa to prerokuje, aby sme to odsunuli na pondelok. Je to môj protinávrh. Nechám o tom hlasovať a rozhodne parlament, či to bude tak, či tak. Prosím, aby hlasovala Snemovňa národov.

Poslanec SL P. Jégl: K čemu to byl vlastně protinávrh?

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: To je protinávrh, aby sa hlasovalo za tlač 332 v pondelok.

Poslanec SL P. Jégl: Dobře, ale tento bod nebyl na pořadu.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďalšia technická poznámka.

(Hlas z pléna: Pane předsedo, já se omlouvám i kolegovi Jéglovi. To bylo na programu, protože kolega poslanec Vidím to vznesl, když se to projednávalo, co bude na programu této společné schůze, a bylo domluveno, že se to bude projednávat společně se zprávou komise o vyšetřování události 17. listopadu. Tehdy jsme to schválili, že to na programu je.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Pán poslanec, čo navrhujete?

(Hlas z pléna: Já bych hlasoval o členech komise, ale vy, myslím, máte protinávrh.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Nechám hlasovať o protinávrhu. Kto je za, aby bol tento bod (tlač 332) zaradený v pondelok na program, nech zdvihne ruku a stiskne tlačítko - zo Snemovne národov! (Dvacet pět.) Dvadsaťpäť. Ďakujem.

Kto je proti? (Čtyřicet jeden.) Štyridsaťjeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet sedm.) Dvadsaťsedem. Ďakujem.

Teraz bude hlasovať Snemovňa ľudu. Kto je za, nech zdvihne ruku a stiskne tlačitko! (Šest.) Šesť. Ďakujem.

Kto je proti? (Čtyřicet jeden.) Štyridsaťjeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet osm.) Tridsaťosem. Ďakujem.

Protinávrh nebol schválený.

Budeme hlasovať o tlači 332 tak, ako bol podaný, teda doplnenie členov parlamentnej komisie, nech zdvihne ruku! (Dvacet tři.) Dvadsaťtri. Ďakujem.

Kto je proti? (Třicet šest.) Tridsaťšesť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet šest.) Tridsaťšesť. Ďakujem.

Teraz bude hlasovať Snemovňa ľudu. Kto je za, aby boli členmi, nech zdvihne ruku a stiskne tlačítko! (Dvacet tři.) Dvadsaťtri. Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet čtyři.) Dvadsaťštyri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet devět.) Tridsaťdeväť. Ďakujem.

Obe snemovne neprijali návrh tlače 322.

Pán poslanec Roman má technickú poznámku.

Poslanec SN L. Roman: Vážený pán predsedajúci, mám návrh, aby sme prerokovali i návrh, tlač 342. Bezprostredne to súvisí s predchádzajúcim návrhom týkajúcim sa návrhu o generálnom inšpektorovi ozbrojených síl Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Myslím si, že nie je dôvod na to, aby sa tým museli zaoberať podrobne všetky výbory.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Myslím, že tá tlač teraz nebola na programe.

Týmto vyhlasujem program dnešného zasadnutia za vyčerpaný. Ešte mám niekoľko informácií.

Informácia pre členov Predsedníctva Federálneho zhromaždenia. Ihneď po skončení spoločnej schôdze sa koná schôdza Predsedníctva Federálneho zhromaždenia na 2. poschodí, v čísle 214.

Informácia pre členov predsedníctiev snemovní: schôdze predsedníctiev snemovní sa konajú dnes o 14.00 hodine za účasti predsedov výborov. Schôdza Predsedníctva Snemovne ľudu sa koná v miestnosti č. 534 a schôdza Predsedníctva Snemovne národov sa koná v miestnosti č. 026.

9. schôdza snemovní pokračuje v pondelok 10.12. o 11.00 hodín v tejto sále. Začne sa rokovať o kompetenčnom zákone. Spoločnú správu Výborov k nemu dostane každý poslanec v pondelok do 9.00 hodín do schránky.

(Následovaly informace o schůzích jednotlivých výborů.)

(Schůze přerušena ve 13.00 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP