Úterý 4. prosince 1990

Kdo je proti? (Šedesát dva.) Šedesát dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet čtyři.) Třicet čtyři. Děkuji.

Také tento návrh obě sněmovny neschválily.

Prosím tedy o přednesení dalšího pozměňovacího návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Macek: Dále je zde pozměňovací návrh kolegy Balgavého - stále ještě § 12 odstavec 2 písmeno t), který by měl v novém provedení znít: "Studia a přípravy pro povolání vědecké a umělecké aspirantury nebo postgraduálního studia" a pod čarou odkaz na § 22 zákona číslo 172/1990 Sb. Navrhovatel upozorňuje, že podle vysokoškolského zákona číslo 172/1990 Sb. paragrafů 22 a 23 pojem "studia" kryje i postgraduální studium. Čili tento pozměňovací návrh je zbytečný.

Poslanec SL P. Balgavý: Tento pozměňovací návrh beru zpět.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Macek: Kolega Balgavý bere tedy tento pozměňovací návrh zpět.

Nyní věnujeme pozornost § 15. Je zde pozměňovací návrh kolegy Kincla, aby v § 15 odstavec 1 se nahradila druhá věta tímto zněním: "Po této době je uchazeč hmotně zabezpečen z prostředků sociálního zabezpečení časově neomezenou podporou, která nesmí být nižší než důchod, který je jako jediný zdroj příjmu poskytován jednotlivci podle předpisů o sociálním zabezpečení."

Tady navrhovatel upozorňuje, že tuto věc řeší jiný zákon, je to obecná zásada sociální péče, vyhláška č. 149 k zákonu 100 a že tam samozřejmě sociální péče závisí na mnoha okolnostech, na cenových příjmech rodiny atd. Pokud by se přijalo toto znění, mohl by se stát případ, že by člen rodiny, kde, dejme tomu, dva členové rodiny mají plat 8 nebo 10 tisíc korun, by po neomezeně dlouhou dobu bral prostředky sociálního zabezpečení.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasují poslanci české části Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Sedm.) Sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (Čtyřicet dva) Čtyřicet dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci ve slovenské části Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Čtyři.) Čtyři. Děkuji.

Kdo je proti? (Třicet devět.) Třicet devět.

Sněmovna národů pozměňovací návrh neschválila.

Táži se poslanců ve Sněmovně lidu, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Sedmnáct.) Sedmnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Sedmdesát čtyři.) Sedmdesát čtyři.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet pět.) Dvacet pět. Děkuji.

Sněmovna lidu uvedený návrh také neschválila.

Nyní se budeme věnovat § 16. Je zde pozměňovací návrh kolegyně Šormové. V § 16 návrhu zákona o zaměstnanosti, aby byly následující změny.

Odstavec 3 - "Jestliže výše hmotného zabezpečení stanovená procentní sazbou podle odstavce 1 z výdělku, kterého uchazeč o zaměstnání dosahoval při odpracování stanovené týdenní pracovní doby, je nižší než důchod, který je jako jediný zdroj příjmů poskytován jednotlivci podle předpisu o sociálním zabezpečení, náleží hmotné zabezpečení ve výši tohoto důchodu".

Odstavec 4 - "Jestliže průměrný měsíční čistý výdělek, kterého uchazeč dosahoval v posledním zaměstnání je nižší než důchod, který je jako jediný zdroj příjmů poskytován jednotlivci podle předpisů o sociálním zabezpečení, náleží hmotné zabezpečení ve výši tohoto výdělku". Doporučuji tento návrh přijmout.

Poslanec SL V. Benda: Mám obavu, že tyto dva odstavce nejsou ... (Šum v sále.) Neargumentuji proti těmto odstavcům. Je tam logická chyba tak, jak byl tento návrh předložen. Jde jen o to, že kdyby ani procentní výše, ani celková výše neobsahovala příspěvku sociálního zabezpečení, tak se může vypočítávat i podle odstavce 1 i podle odstavce 2. Domnívám se, že by se mělo vložit: "Jestliže však průměrný měsíční výdělek", aby to bylo jen v těch případech, které nespadají pod odstavec 3. Jde o logický spor tohoto navrženého řešení. Neměli bychom asi pustit zákon, který bude dvojznačný. Nepředkládám další návrh. Pouze upozorňuji na to, že se domnívám, že si ty dva odstavce odporují...

Předsedající předseda SL R. Battěk: Druhý pan zpravodaj se k tomu vyjádřit nechce. Přistoupíme tedy i přes tuto připomínku k hlasování o pozměňovacím návrhu.

Hlasují poslanci v české části Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Čtyřicet osm.) Čtyřicet osm.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se hlasování? (Devět.) Devět.

Děkuji. Hlasuje slovenská část Sněmovny národů. Táži se poslanců, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko! (Padesát.) Padesát. Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se hlasování? (Sedm.) Sedm.

Děkuji.

Sněmovna národů uvedený pozměňovací návrh schválila.

Hlasovat nyní bude Sněmovna lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Sto osm.) Sto osm.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvanáct.) Dvanáct.

Obě sněmovny uvedený pozměňovací návrh přijaly.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Macek: Dále. § 16 odstavec 1, pozměňovací návrh kolegyně Drešerové, aby ve třetím řádku za slovy "a to nejméně", tam bylo:

  1. po 6 měsíců částku 90 %, pokud jde o nezaměstnanost v souvislosti s organizačními změnami,

  1. po 6 měsíců částku 60 % v ostatních případech, pokud prováděcí předpis nestanoví jinak,

c) po zbývající dobu nejméně 50 %, pokud prováděcí předpis nestanoví vyšší sazbu. U tohoto návrhu mimochodem chybí zároveň návrh komu a o kolik zvýšit daň, aby na to stát měl. "

Předsedající předseda SL R. Battěk: Táži se poslanců české části Sněmovny národů, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku! (Třináct.) Třináct.

Kdo je proti? (Třicet čtyři.) Třicet čtyři.

Kdo se zdržel hlasování? (Osm.) Osm.

Děkuji.

Kdo z poslanců slovenské části Sněmovny národů je pro tento pozměňovací návrh? (Deset.) Deset.

Kdo je proti? (Dvacet pět.) Dvacet pět.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet.) Dvacet.

Děkuji.

Sněmovna národů uvedený pozměňovací návrh neschválila.

Hlasují poslanci ve Sněmovně lidu. Táži se, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku! (Dvacet osm.) Dvacet osm.

Kdo je proti? (Sedmdesát šest.) Sedmdesát šest.

Kdo se zdržel hlasování? (Třináct.) Třináct.

Děkuji.

Obě sněmovny uvedený pozměňovací návrh nepřijaly. Prosím o další návrhy.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Macek: Dále je zde pozměňovací návrh předložený poslancem Kostyou. V § 126 doplnit nový odstavec 5 ve znění: "Pracovníkům, u nichž dojde bez přerušení pracovního poměru ke snížení výdělku v důsledku přerušení práce, omezení pracovní doby z důvodů hospodářských, technologických, strukturálních a podobných, se poskytuje hmotné zabezpečení ze zdrojů pro zabezpečení nezaměstnaných občanů. Výše tohoto zabezpečení činí nejméně 75 % rozdílu mezi sníženým výdělkem a výdělkem, který by pracovníkovi příslušel, kdyby k přerušení práce či omezení normální pracovní doby nedošlo".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vyslechli jste další pozměňovací návrh. Hlasují poslanci v české části Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený návrh, nechť zdvihne ruku! (Osm.) Osm.

Kdo je proti? (Třicet pět.) Třicet pět.

Kdo se zdržel hlasování? (Třináct.) Třináct.

Děkuji.

Táži se poslanců slovenské části Sněmovny národů, kdo je pro uvedený návrh? (Patnáct.) Patnáct.

Kdo je proti? (Třicet.) Třicet.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtrnáct.) Čtrnáct.

Sněmovna národů uvedený pozměňovací návrh neschválila.

Hlasuje Sněmovna lidu. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Dvacet.) Dvacet.

Kdo je proti? (Sedmdesát dva.) Sedmdesát dva.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet jedna.) Dvacet jedna.

Děkuji.

Ani Sněmovna lidu pozměňovací návrh neschválila.

Pane zpravodaji, mohu se vás ještě zeptat, kolik máme před sebou ještě pozměňovacích návrhů?

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Macek: Asi osm. Nyní několik pozměňovacích návrhů kolegy Senjuka. § 16, odstavec 1: první pozměňovací návrh - ve třetím řádku slovo "nejméně" nahradit slovem "maximálně". Navrhovatel s tímto řešením nesouhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Táži se poslanců v české části Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Osm.) Osm. Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet šest.) Dvacet šest.

Kdo se zdržel hlasování? (Osmnáct.) Osmnáct. Děkuji.

Hlasují poslanci ve slovenské části Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Kdo je proti? (Čtyřicet.) Čtyřicet. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Sedmnáct.) Sedmnáct. Děkuji.

Sněmovna národů pozměňovací návrh neschválila.

Táži se poslanců Sněmovny lidu. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Dva.) Dva. Děkuji.

Kdo je proti? (Osmdesát čtyři.) Osmdesát čtyři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet sedm.) Dvacet sedm. Děkuji.

Také tento návrh Sněmovna lidu neschválila.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Macek: Pro tento případ zde máme návrh druhý - vyškrtnout ve třetím a čtvrtém řádku slova "nejméně".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasovat budou poslanci v české časti Sněmovny národů. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Osmnáct.) Osmnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Devatenáct.) Devatenáct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet jedna.) Dvacet jedna. Děkuji.

Táži se poslanců ve slovenské části Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Pět.) Pět. Děkuji.

Kdo je proti? (Třicet tři.) Třicet tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet.) Dvacet. Děkuji.

Sněmovna národů uvedený pozměňovací návrh neschválila.

Táži se poslanců Sněmovny lidu. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Sedmnáct.) Sedmnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Sedmdesát dva.) Sedmdesát dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet osm.) Dvacet osm. Děkuji.

Obě sněmovny také tento pozměňovací návrh neschválily.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Macek: Ještě je zde třetí pozměňovací návrh. Ten se stahuje.

V tom případě se můžeme věnovat § 18, odstavec 3. Je zde opět pozměňovací návrh kolegy Senjuka, aby v § 18 odstavec 3 se škrtla slova "na základě povolení příslušného územního orgánu práce". Zde má kolega Senjuk pravdu v tom, že zaměstnávání cizinců vyřeší § 24, konkrétně odstavec 2, že cizinci mohou být zaměstnáváni, mají-li povolení k pobytu a povolení k zaměstnání. Podle zákona České národní rady z letošního roku o působnosti orgánů České republiky při zabezpečování politiky zaměstnanosti, kdežto § 18 odstavec 3 to ponechává na úřadech práce. Tady je jistá disproporce, rozhodněte, jak dál.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Táži se poslanců české části Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Dvacet dva.) Dvacet dva. Děkuji.

Kdo je proti? (Čtrnáct.) Čtrnáct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet.) Dvacet. Děkuji.

Táži se poslanců ve slovenské časti Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Osmnáct.) Osmnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Třináct.) Třináct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet šest.) Dvacet šest. Děkuji.

Sněmovna národů pozměňovací návrh neschválila.

Nyní bude hlasovat Sněmovna lidu. Táži se, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Čtyřicet dva.) Čtyřicet dva. Děkuji.

Kdo je proti? (Čtyřicet šest.) Čtyřicet šest. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet osm.) Dvacet osm. Děkuji.

Také tento návrh nebyl oběma sněmovnami schválen.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Macek: Dále byl pozměňovací návrh kolegy Bendy k § 19 odstavec 2. Kolega Benda navrhoval text, který však už byl akceptován a je zapracován do tisku 325 ve zcela stejném znění.

Dále byl pozměňovací návrh kolegy Filipa - vyškrtnout bod 32 v tisku 325, týkající se § 19. Zde jsem však objevil jeho lísteček s pozměňovacím návrhem, kde bylo také vyškrtnout § 19. Rád bych se ho zeptal, který z jeho pozměňovacích návrhů platí - zda zlikvidovat bod 32 nebo celý § 19.

Poslanec SL V. Filip: Vyškrtnout bod 32 z tisku 325 tak, aby platil § 19 v původním znění.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP